Adrian Dohotaru

Tehnocrația stabilizează România. Dar altfel de tehnocrați – o propunere de guvern

România este într-o criză politică guvernamentală majoră , cu un PSD minoritar în Parlament, după ieșirea ALDE de la guvernare. Opoziția nu vrea să își asume preluarea puterii pentru că înaintea a trei rânduri de alegeri a calculat că va obține un scor electoral mai mare.

Guvernul Dăncilă nu mai are legitimitate morală și politică să guverneze, cu sau fără moțiunea de cenzură. De aceea, soluția este un guvern nu doar tehnocrat, ci și format din activiști civici pe termen scurt, de un an.

Diferența față de tehnocrații mai vechi, este că, dacă toți erau la dreapta, în ciuda clamatei neutralități ideologice, cei propuși de mine sunt în zona de stânga și centru ori ecologiști asumați.

Cred în tehnocrație ca soluție de criză, dar nu e o soluție pe termen mediu, de aceea e foarte posibil ca o parte dintre tehnocrați să evolueze natural spre crearea unui partid ecologist și de stânga, un pol politic de centru-stânga care să echilibreze Parlamentul pentru că majoritatea partidelor, inclusiv noi, se declară de centru-dreapta.

Așadar, iată lista unui guvern mai bun decât cel actual și mai bun decât ce ar putea oferi monstruoasa coaliție PNL-PLUSR-UDMR-ALDE-PROROMÂNIA. Îl puteți completa și voi cu echipe în jurul acestor oameni sau cu rocade de poziții:

 • Prim-ministru – Florin Georgescu, pentru că primviceguvernatorul BNR are experiență guvernamentală, e echilibrat și cu o viziune macroeconomică solidă, după cum arată și ultimul sau studiu, și poate să aibă susținerea mai multor partide în Parlament.
 • Ministerul Afacerilor Interne – Mihai Bumbeș, pentru că România nu mai e un stat polițienesc și avem nevoie de un activist care vine cu perspectiva drepturilor și libertăților cetățenești.
 • Ministerul Afacerilor Externe – Ruxandra Ivan, universitar cu expertiză în domeniul dezvoltării și cooperării internaționale
 • Ministerul Apărării Naţionale – Alin Goron, fost soldat combatant în Orientul Mijlociu, mult mai nuanțat cu privire la cheltuielile imense de inarmare ale țării, cu o perspectivă de la firul ierbii în privința Armatei.
 • Ministerul Finanţelor Publice – Dana Gabor, universitar în Marea Britanie, pentru perspectiva sa dezvoltationistă, a unui stat care intervine pe piață, bazată printre altele pe un echilibru mai bun al poverii fiscale, adică taxe reduse pentru veniturile salariale mici și impozite mai mari pentru capital, avere, proprietăți, moșteniri.
 • Ministerul Justiţiei – Dana Gârbovan – judecătoare care s-a opus OUG 13, dar și care ar aduce sprijinul PSD, ALDE, Pro România, PMP în Parlament. Chiar dacă există opoziție masivă la adresa ei din cauza pozițiilor UNJR, considerate controversate pe legile justiției, cunoaște sistemul din interior, militează de 15 ani pentru independența justiției si o anticoruptie care să țină cont de drepturile fundamentale, fără imixtiunea serviciilor.
 • Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale – Ramona Duminicioiu pentru activismul său în sprijinul țăranilor și pentru ca ar pune accentul pe lanțuri scurte de aprivizionare și piețe publice pentru producatori cu hrană eco ca răspuns la lanțurile de retail.
 • Ministerul Educaţiei Naţionale – Șerban Iosifescu, director ARACIP, pentru expertiza sa cumpănită asupra educației, în care bugetul se reechilibrează, cu accent pe învățământul primar și secundar, față de cel superior, și cu prioritizare a mediului rural, care are cele mai puține alocări de resurse financiare și umane.
 • Ministerul Muncii și Justiției Sociale – Victoria Stoiciu – pentru campania Viață și Muncă Decentă VMD și câteva inițiative legislative realizate prin campanie, printre care corelarea salariului minim cu un coș minim pentru un trai decent care țintește la un salariu minim de 2.500 de lei.
 • Ministerul Economiei – Cristian Socol, pentru continuarea strategiei wage led growth și pentru ca ar avea șansa sa lucreze într-un guvern care nu e tarat de scandaluri legate de Justiție.
 • Ministerul Energiei – Andrei Ilaș, pentru a dinamiza trecerea dinspre energia bazată pe arderea de combustibili fosili ori dependența de companii mari spre energii verzi, regenerabile și către crearea de cooperative de energie, așa cum a înființat el, companii mai descentralizate, reziliente la crizele economice și climatuce glibale, eventual deținute de consumatori.
 • Ministerul Transporturilor – Cornel Ban, deși specialitatea sa e economia politică, universitarul care trăiește în Danemarca, prin experții internaționali invitați să lucreze la minister, poate reprofesionaliza CFR. Miza e de a prioritiza investiții în infrastructura feroviară și în general în transportul în comun ca alternativă la automobilul personal.
 • Ministerul Dezvoltării – Liviu Voinea, pentru că e nevoie de un om cu viziune care regandeste administrativ România în regiuni de dezvoltare cu o mai mare coerență administrativă și o mai mare absorbție a fondurilor europene.
 • Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat – Florentin Iancu, pentru că liderul sindical din IT poate arăta cum firmele se pot dezvolta din perspectiva unui angajat bine plătit, cu drepturi la locul de muncă.
 • Ministerul Sănătăţii – Raed Arafat, pentru că SMURD e un proiect de succes și are deja experiență în minister.
 • Ministerul Culturii – Raluca Voinea, pentru că e nevoie de altă dinamică în favoarea sectorului cultural independent și pentru că avem nevoie de o „cultură vie”, contemporană, progresistă, îndrăzneață ca abordare, nu doar de conservare a unor valori.
 • Ministerul Apelor și Pădurilor – Dan Păvăloiu, pentru că cel mai cunoscut jurnalist de mediu din țară s-ar lupta cu toate puterile împotriva furtului din pădurile României și împotriva microhidricentralelor care distrug natura.
 • Ministerul Cercetării și Inovării – Tibor Hartel, pentru că ar pune cercetarea noastră într-o paradigmă internațională, competitivă, interdisciplinară și cu multe cercetări aplicate, în interes public, dar și pentru o piață mai sofisticată decât cea actuală, in care producem produse cu valoare adăugată mai mare nu doar subansambluri.
 • Ministerul Comunicațiilor și Societații Informaţionale – Claudiu Mărginean, pentru ideile sale de digital commons care schimbă paradigma informațională de jos în sus și pentru ca se luptă pentru diminuarea abuzurilor statului în sfera comunicatională.
 • Ministerul Tineretului și Sportului – Cristian Ghingheș, pentru că ar schimba perspectiva sportului spre sport de masă cu curțile școlilor devenite adevarate centre comunitare și ar lucra cu Ministerul Dezvoltarii ca sa avem baze sportive în fiecare cartier.
 • Ministerul Turismului – Adrian Petri, pentru că avem nevoie de un proprietar de pensiune de la Roșia Montană, un ITist, care să arate că multe localități din țară se pot dezvolta prin turism prietenos cu mediul. Și pentru că Transilvania poate fi mult mai bine marketizată pentru a crește considerabil numărul de turiști.
 • Ministerul pentru Românii de Pretutindeni – Vasile Ernu, pentru că ar dinamiza relația cu Moldova dar și cu diaspora din Vest dintr-o perspectivă socială, nu identitară.
 • Ministerul pentru Relaţia cu Parlamentul – Oana Preda pentru că e nevoie de un facilitator comunitar bun, așa cum arată experiența ei civică, pentru a avea un dialog mai eficient între Parlament și Guvern.
 • Ministerul Mediului – Sandor Korosfoy, pentru că e un manager de succes în domeniul colectării separate și reciclării, la Târgu Lăpuș ajungand la 70 la sută colectare separată și reciclare (sau cu voia voastră poate fi și subsemnatul).


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

5 thoughts on “Tehnocrația stabilizează România. Dar altfel de tehnocrați – o propunere de guvern

 1. Dumitru

  M-am oprit la propunerea de prim-ministru. Departe de BNR-ul lui Carada, BNR-ul lui Isarescu a fost de la Revolutie incoace un instrument care a acceptat si (asa am simtit-o eu) chiar sustinut dezindustrializarea tarii si discriminarea capitalului autohton si favorizarea stupida a celui strain. Ca sa nu mai vorbim de politica imprumutarii scumpe, sustinuta prin controlul dobanzilor. Nu, BNR-ul nu sustine economia Romaniei…

  Reply
 2. CMC

  La noi „tehnocrati” s-a tradus intotdeauna ca „majoritar sekuristi”, adica „guvernul meu”.
  Nu spun ca neaparat sekuristi insemna rau. Dar insemna ca lucreaza sub o alta comanda decat „tehnocratia”. Sekurismul a ajuns ca un fel de partid. Adica isi urmareste propriile interese: gen buget pentru sekuristi, distorsionarea pietei in favoarea sekuristilor, inclusiv instalarea in functii in educatie si chiar academie. Adica pana la urma, tot un fel de PSD, de PNL , PMP sau UDMR. Tot un fel de masonerie. Doar ca nu pot fi trasi la raspundere, pentru ca si-au subordonat justitia. Ceea ce un partid nu poate sa faca. Nu mai poate sa faca nici macar o justitie corecta.
  Ca si lupta anticoruptie. Ca daca e vorba de coruptia „oamenilor de bine”, atunci nu poate sa fie rea…nu-i asa?
  Ce va spune prezenta ca europarlamentari a lui Blaga, Tudose si Busoi?
  Ca e o victorie a statului de drept? Ca plagiatul trebuie rasplatit?
  Asta nu insemna ca pe aceasta lista apar [doar] sekuristi.
  Insa manipularea cu guvernul tehnocrat – la noi – pleaca – in general – de la o lista cu tehnocrati adevarati si se investeste cu una cu sekuristi adevarati. Deja vu…

  Reply
 3. Marian

  Din monstroasa d-voastra coalitie „PNL-PLUSR-UDMR-ALDE-PROROMÂNIA” nu face parte si PSD? Ati scris degeaba atunci. De 22 de ani tot avem guverne PSD de centru-stanga si suntem azi in metastaza, in disolutie totala de la atata egalitate si socialism de caviar, de la atata impostura promovata ca politica de stat.

  Vorbiti de Dana Garbovan de la UNJR care s-a opus …… si a dres, si s-a luptat? Serios? Nu degeaba se lauda Iordache „alta intrebare” cum ca magistratii (de la UNJR) sunt de acord cu modificarile toxice facute de PSD, deci sunt bune? Nu vorbea doamna Garbovan despre abuzurile (sute, mii) din justitie la unison cu alti politicieni, cifre pe care nu le-a confirmat nimeni niciodata?

  Vorbiti de Cristian Socol, cu „wage led growth” – asta e cea mai mare trasnaie care se poate intampla intr-o economie. Este jaf pe fata cand statul vine si-ti spune ce salariu sa dai unuia care da cu matura printr-un santier din constructii si are 4 clase. Drept dovada, azi functionam pe datorie, ca nu sunt bani sa platesti salariile crescute artificial de PSD. Salariile cresc natural atunci cand investesti in infrastructura an de an si creezi conditii optime ca economia sa se dezvolte natural. Si d-voastra va puteti creste veniturile lunar luand bani de la banca, cum face azi PSD ca sa traiti mai bine dar nu cred ca ati face-o.

  Nu stiu ce film ati vazut d-voastra, dar o parte din aceste propuneri sunt total lipsite de credibilitate si pe alocuri chiar ne jignesc inteligenta.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *