Marius Diaconescu

Proiectul de Ordonanță de Urgență pentru salarizarea bugetarilor încurajează plagiatele în doctorate

Ordonanța de urgență pentru salarizarea bugetarilor prevede în art. 13, alineatul 1, ca ”Personalul care deţine titlul ştiinţific de doctor beneficiază de salariul de bază/solda de funcție de bază/salariul de funcție de bază/indemnizația de încadrare/indemnizație mai mari cu 15%, dacă își desfășoară activitatea în domeniul pentru care deține titlul.

În traducere liberă: poftiți la doctorate stimați funcționari din adminsitrație, justiție și armată ca să beneficiați de un spor de salariu de 15%!

Există prea multe stimulente materiale pentru persoanele care dețin titlul științific de doctor. Pe lângă sporul salarial de 15%, legile din România permit accesul în baroul avocaților, avansarea la gradul de general sau eludarea rezidențiatului pentru cei care au obținut titlul științific de doctor prin ”arderea” etapelor obișnuite.

Tocmai caracterul științific al titlului de doctor este definitiv denaturat prin proliferarea plagiatului în tezele de doctorat. Lucrarea de docotrat are un caracter științific, trebuie să ateste cunoștințele avansate ale candidatului și să aducă o noutate în domeniul științific respectiv. Teza de doctorat presupune o activitate de cercetare cu rezultate clare.

Multitudinea stimulentelor materiale denaturează natura științifică a doctoratului. Până prin anii 2000 doctoratul era atractiv pentru persoanele care doreau să urmeze o carieră universitară sau de cercetare. Brusc a devenit foarte interesant și atractiv pentru mii de funcționari din adminsitrație, justiție, medicină și armată din cauza beneficiilor pe care le aduce titlul de doctor.

Între 1990 și 2000 s-au acordat circa 8500 titluri de doctor, deci sub 1000 de doctorate susținute într-un an. Însă în următorii 15 ani, deci între 2001-2015, s-au acordat peste 65.000 de doctorate, cu o medie de peste 4000 doctorate pe an!

Legile au fost făcute pentru a promova interesele unor grupuri cu influență în Parlamentul României. Nu a fost suficient doar sporul salarial de 15%, ci s-au creat stimulente pentru a servi unor interese de grup.

Din ofițer superior se poate avansa la gradul de general fără să mai ai nevoie de vechime și alte condiții. În curând vor fi în armata română mai mulți generali decât soldați. Majoritatea cu doctorate al căror caracter științific este cel puțin discutabil. Sigur sunt mai multe plagiate decât cele semnalate de presă, care s-a ocupat doar de câteva persoane publice.

Doctoratul în drept este un avantaj pentru tinerii juriști care au intră în barou imediat și pot profesa ca avocați. Cazul lui Victor Ponta plagiatorul este arhicunoscut. Majoritatea doctoratelor în drept, indiferent de școala doctorală în care au fost susținute, sunt susceptibile de plagiat. E vorba de multe mii de doctorate în drept.

Nici medicii nu au ratat ocazia de a arde etapele avansării profesionale prin doctorate. Mai ales că e ușor să traduci din câteva cărți din străinătate, să le compilezi și să susții că e propria cercetare științifică. Așa scapi de anii grei de rezidențiat.

Chiar și funcționarii din administrația publică ”se străduiesc” să își ia doctorate la școlile doctorale de profil. Noroc că SNSPA nu are exclusivitate, că nu ar mai fi loc pe holurile acelei universități din cauza numărului mare de doctoranzi în adminsitrație publică.

Cu atâtea stimulente materiale este firesc să se înghesuie mulți funcționari, medici, juriști și ofițeri pe treptele școililor doctorale. Nici universitățile nu ies pe pierdere. Deoarece finanțarea se face pe ”cap de student”, pentru un doctorand se încasează bani frumoși de la bugetul de stat. Bani să vină, calitatea doctoratelor nu ne interesează.

Nu ne mai mirăm că Parlamentul a blocat inițiativa Ministerului Educației Naționale de a reglementa mecanismele de verificare și anulare a doctoratelor obținute prin fraudă. Chiar dacă era prost concepută, era totuși o încercare de a face curat în școlile doctorale din România. Dar orice proiect de reglementare a calității doctoratelor se va lovi de interesele politicienilor și ale grupurilor pe care le reprezintă.

Ordonanța de urgență pentru salarizarea bugetarilor prevede acordarea sporului salarial de 15% pentru cei care își desfășoară activitatea în domeniul în care au obținut doctoratul. Este firesc să fie acest spor acordat celor care lucrează în învățământul universitar sau în cercetare, pentru că aceste persoane trebuie, prin natura ocupației lor, să desfășoare activități de cercetare.

Este nefiresc să primească un spor de 15% un jurist, un medic sau un general care nu fac nicio cercetare științifică. După ce au obținut titlul de doctor nu au mai citit în viața lor nicio carte sau niciun studiu științific. Nu că mulți dintre ei s-ar fi omorât cu lectura academică în timpul doctoratului…

Oricum OUG în cauză va fi greu de aplicat. De exemplu, dacă un funcționar din magistratură a obținut un doctorat în apărare la Universitatea Carol I, el nu profesează în domeniu și nu poate beneficia de acest spor. Oare? Sau un doctor în drept care lucrează ca funcționar public în administrație, ar beneficia de acest spor?

Pentru a eradica fenomenul plagiatelor este o soluție simplă: anularea tuturor stimulentelor materiale pentru doctorii în științe. Doctoratul trebuie să fie atractiv pentru persoanele pasionate de cercetarea științifică, nu pentru funcționarii care vor să obțină beneficii materiale și nu au absolut nicio afinitate cu știința și cercetarea.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

5 thoughts on “Proiectul de Ordonanță de Urgență pentru salarizarea bugetarilor încurajează plagiatele în doctorate

 1. Marius

  o bataie de joc aceasta grila de salarizare
  invatator gradul 5 peste 25 de ani experienta – 1300 lei net… si avem, pretentia la calitate fara spagi.
  In sanatate e prapad, acolo unde este alerta rosie, in doar 2-3 ani nu o sa mai existe sistem de sanatate deloc… sistemul privat fiind inaccesibil pentru 95% din populatie deci si fara nici o alternativa reala la cel de stat.
  Si cu banii luati (furati) prin taxe si impozite majorate si fara invatamant si sanatate!

  Iohannis si Ciolos ori nu au inteles absolut nimic din votul si protestele de strada care i-au adus la putere ori nu-i intereseaza si doar au profitat de noi:
  – invatamint si sanatate tratate in bataie de joc de guvernanti
  – legile securismului Big Brother pentru care guvernarea Ponta a inceput sa fie urata cu furie si a contribuit la plecarea de la putere sunt reintroduse in forta in total dezacord cu populatia de catre Iohannis si Ciolos
  – corporatismul este in floare la fel ca pe vremea lui Ponta si nimeni nu face absolut nimic sa stopeze coruptia si evaziunea fiscala din acest sector economic ce a devenit monopol
  – fiscalitatea si birocratia au atins cote uluitoare indreptate strict impotriva micilor intreprinzatori si a intregii populatii dar fiind mana cereasca pentru evaziunea fiscala facuta de marile corporatii prin noul Cod Fiscal facut de Ponta si pus in aplicare cu buna stiinta de catre Ciolos

  Cu mare regret si multa furie incep sa nu mai fac nici o diferenta intre guvernarea Ponta si cea actuala Iohannis-Ciolos, distrugerea populatiei prin saracie lucie odata cu marirea profiturilor corporatiste la cele mai mari cote din toata lumea

  Reply
 2. Andrei

  De acord, să se desființeze acest spor, dar pentru toată lumea. Inclusiv pentru cei din universitar și cercetare, ale căror salarii sunt (ar trebui) să fie mai mari tocmai datorită complexității muncii (pentru care doctoratul e o condiție sine qua non).

  Dacă mergem mai departe, doctoratul n-are legătură cu activitatea pedagogică în genere (inclusiv în preuniversitar), deci hai să nu-l mai echivalăm cu gradul I și nici să mai oferim compensații tranzitorii.

  Pe de altă parte, de ce n-ar merita un funcționar (consilier juridic) doctor în drept sporul de 15%? Dacă folosește în mod uzual competențele dobândite în timpul doctoratului. În rest, de acord că OUG va fi greu de aplicat (dacă). Par exemple eu, ca angajat al Institutului Național de Statistică, dar doctor în geografie (demografie și resurse de muncă), angajat în prezent într-un compartiment de demografie și sinteză (în care-mi folosesc inclusiv cunoștințele și rezultatele din perioada studiilor de doctorat) am dreptul au ba? Nu sunt doctor în statisitcă, dar unele domenii sunt prin excelență interdisciplinare. O exprimare ambiguă poate duce la abuzuri și la aplicări strâmbe ale legii.

  Problema cea mare n-ar fi acordarea sau neacordarea sporului ăstuia. Buba e calitatea tot mai îndoielnică a doctoratelor și poate că ar trebui acționat (inclusiv) pe altă pistă. Și dacă limitarea numărului de plagiate (dar și a celui al tezelor neplagiate, dar la nivel de licență ori dizertație) e în directă legătură cu anularea stimulentelor materiale, ok, să fie. Dar în toate domeniile, inclusiv în cercetare! Să fie doar pasiune. Că și eu, ca funcționar public, scriu în reviste de specialitate, din pasiune. Că nu-mi cere fișa postului asta.

  Reply
 3. DOREL

  Ordonanta trebuie sa aiba o singura fraza . „TRBUIE SA RESPSCTAM PREVEDERILE CONVENTIEI SEMNATE DE Ro REFERITOARE LA INTEGRAREA Ro IN UE CA DIN 2007 SALARIU SI PENSIA MINIMA IN Ro TREBUIA SA FIE 2 MII LEI ADICA 65% DIN MEDIA EUROPEANA A SALARIULUI RESPECTIV A PENSIEI MEDII DE 800 DE EURO.”
  DREPT URMARE TREBUIE CA „BOBORUL” SA FACA ANCHETA POPULARA SI SA STABILEASCA VINOVATII TICALOSI SI TRADATORI PT A FI PEDEPSITI PENAL.

  Reply
 4. Veridicus

  „Doctoratul trebuie să fie atractiv pentru persoanele pasionate de cercetarea științifică”. Perfect d-le Marius. Dar cei ce fac cercetare nu trebuie sa fie remunerati, nu trebuie sa existe si intre ei o … ierarhie ? Problema pusa de dv. este stramba! Trebuie eradicata orice posibilitate de frauda … doctorala ! Daca vrem sa nu se mai fure paine, nu interzicem utilizarea painii, lasand oamenii sa moara de foame, ci vanam si prindem hotii si talharii !

  Reply
 5. Geo Ciocan

  Cei care lucreaza in cercetare vor fi remunerati in urma realizarilor pe care le au, domnule Veridicus, nu apriori cand rezulatele sunt cel mai probabil nule. Daca perfectioneaza orice inntr-un domeniu, desigur ca isi va lau o cota parte. Daca nu, nu.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *