Simpla analiză a faptelor arată că întreaga linie de finanțare s-a dus la un candidat dinainte pregătit, care a luat tot potul, deși era neeligibil, arătând cum funcționează alocarea fondurilor europene la noi. Sunt mari șanse ca proiectul SRI, care nici măcar nu este de e-guvernare, să nu fie rambursat, lăsând din nou românilor să acopere o creștere neaprobată de buget, din partea unei instituții care nu are a se plânge de vreo restricție bugetară.
- Apelul 1 din Acţiunea 2.3.1 – ”Consolidarea şi asigurarea interoperabilităţii sistemelor informatice dedicate serviciilor de e-guvernare tip 2.0 centrate pe evenimente din viaţa cetăţenilor şi întreprinderilor, dezvoltarea cloud computing guvernamental şi a comunicării media sociale, a Open Data şi Big Data” – SECTIUNEA BIG DATA – a fost deschis în data de 9 iunie la ora 9:00 (vezi poza 1).
Poza 1
Proiectele (cererea de finanțare împreună cu anexele aferente) s-ar fi depus prin aplicația MySMIS 2014. Acest apel finanța proiecte cu valoare de minimum 1 milion și maximul 26 de milioane de euro, valoarea apelului fiind de 40 de milioane de euro, prin urmare s-ar fi putut finanța cel mult 40 de proiecte de valoare minimă sau 1 proiect de valoare maximă (26 de milioane) și altele de valoare mică sau medie.
SRI a depus proiectul în aceeași zi în care a fost lansat apelul, pe 9 iunie (poza 2). O bănuială ar fi că a vrut să se asigure că va primi bucata cea mai consistentă de ”cașcaval ” din valoarea acestui apel. Nu am niciun dubiu că SRI știa dinainte de acest apel și de ce anume trebuie sa conțină cererea de finanțare, precum și cum arătau acestea dinainte de a fi făcute publice toate documentele apelului. Doar simpla administrare în MySMIS a unei aplicații cu toată documentația pregătită durează câteva ore, dezvoltarea ei și pregătirea anexelor, a documentelor semnate, a bugetului, a studiului de fezabilitate și a proiectului tehnic, obținerea aprobărilor pe linie ierarhică, toate acestea necesită de la o lună la câteva luni de pregătire. Ghidul solicitantului pentru acest apel a fost lansat public spre consultare pentru doar 5 zile, între 1 și 6 iunie 2016, urmând ca la doar 3 zile apelul de cereri de proiecte să fie lansat. SRI-ul are în continuare singurul proiect înregistrat în sistem, semn că doar SRI-ul a știut de acest apel.
Poza 2
- Apelul despre care vorbim trebuia centrat pe evenimentele de viață ale cetățenilor, dar nicăieri în ghid nu se menționează care sunt cele 36 de astfel de evenimente. Simpla mențiune ar fi făcut mai transparent scopul finanțării. În schimb, ghidul “o scaldă” între subiectul big data, evenimente de viață și combaterea terorismului. O altă bănuială ar fi că apelul a fost dedicat SRI-ului și că lipsa de specificitate din ghid este deliberată, ca să ne amețească și să nu mai știm cine, ce și cum este finanțat. Pentru a avea informația completă, mai jos este lista cu evenimentele de viață a căror digitalizare și interconectare ar face obiectul finanțării:
- Stare civilă: naștere – căsătorie – divorț – deces
- Activitatea Agenților Economici: înființare, vânzare, modificare statut – obținere surse de finanțare – desfășurare activitate companie – faliment lichidare – constituire contracte, – înregistrare pentru plata taxe
- Drepturi și Obligații Cetățenești: – eliberare acte identitate, – obținere pașaport, -obținere permis conducere, – înregistrare autovehicul, – asigurări opționale și obligatorii,- cumpărare închiriere casă, – înregistrare plată taxe PF
- Muncă, Familie și Protecție Socială: – servicii căutare loc de muncă, – asistență accidente de muncă, -pensionare, -înscrierea alocației persoane cu handicap, – obținere îndemnizatie de creștere a copilului, – adopții
- Afaceri Externe:– emigrare în România, – obținerea cetățeniei, – obținerea unei vize
- Parcurs Educațional: – gimnaziu/ liceu/ universitate, – înscrierea la bibliotecă
- Servicii Medicale:programare consult medical într-un spital
- Promovare Turism: ghiduri și informații de călătorie.
În ghid însă sunt menționate spre exemplificare câteva instituții publice centrale care ar putea fi finanțate pe fiecare din categoriile de mai sus: MAE, MAI, Ministerul Muncii, Ministerul Justiției, Ministerul Finanțelor Publice, Ministerul Educației. SRI nu apare nicăieri și, dacă ar fi apărut în varianta spre consultare a ghidului, ar fi atras cu siguranță atenția.
- SRI-ul nu este eligibil conform ghidului pentru că nu gestionează, nu coordonează și nici nu susține servicii publice ce vizează evenimentele de viată de mai sus, la fel cum nici nu contribuie la dezvoltarea acestora. Sau cine știe?! Mai mult, un proiect al SRI are puține șanse de a fi eligibil din două motive:
- Proiectele finanțate din fonduri europene trebuie să se supună aplicării Legii 277/2001 cu privire la protecția datelor cu caracter personal. Este neclar și improbabil ca SRI să se poată plia pe prevederile acestei legi prin care este necesar acordul persoanei în cauza pentru a i se folosi datele. Bineînțeles, există și excepții de la lege: atunci când datele sunt folosite cu caracter statistic (sub anonimat însă) și când există indicații că prelucrarea datelor se face sub incidența existenței unei probleme de siguranță națională. Ori SRI vrea să ne transmită că are nevoie de datele noastre pentru că suntem într-o astfel de situație? Suntem suspecți sau amenințați?
- De asemenea, proiectele finanțate prin fonduri europene, inclusiv prin acest apel, în cazul în care se dovedește că au mai beneficiat de finanțare pentru același tip de activități, pot fi suspecte de dublă finanțare și se pot afla în situația în care trebuie să returneze fondurile primite. A mai beneficiat SRI de rambursare la o finanțare similară, de exemplu pentru proiectul din 2015 „SII Infrastructură – Sistem informatic integrat de interoperabilitate între bazele de date ale principalelor instituții ale statului”, în valoare de 74.997.580,00 RON, autoritatea de management fiind Ministerul pentru Societatea Informaţională? Cercetăm, și cine află înaintea noastră să ne informeze…
Ar mai fi de menționat faptul că la momentul lansării acestui apel, Marius Bostan era ministrul Comunicațiilor și nu e de neglijat să reamintim că el era absolvent al Academiei SRI. Poate nu e de neglijat nici faptul că alte părți interesate ar fi dorit aprobarea acestei finanțări, din moment ce 10% din valoarea eligibilă a proiectului, adică aproximativ 2,5 milioane de euro poate fi alocată pentru consultanță, respectiv pentru contractarea de servicii de tipul scrierii cererii de finanțare, asistență juridică sau obținerea de avize. 2,5 milioane de euro nu este o sumă de neglijat și vom vedea și pentru cine va fi alocată în curând, dacă va continua finanțarea acestui proiect.
***
Mai multe amănunte despre acest subiect:
”Răspunsul SRI confirmă suspiciunile”. SEMNEAZĂ ȘI TU solicitările privind anularea proiectului prin care SRI ar primi 25 de milioane de euro pentru supravegherea în masă a cetățenilor
Elefantul din cameră – sistemul Big Brother al SRI e vechi de 13 ani
Nu puteți vorbi doar de MB fără a pomeni și alți falși țărăniști înșurubați în posturi cheie. Ca să nu fiți acuzați (chiar dacă ați menționat că respectivul absolvă acad. Sri) de atac la persoană. Pentru ca să fie clar că faza cu “lupii tineri” s-a implementat(da, apud PM) și la pnț, nu doar la pnl cum se băga mare în epocă. Despre psd(Cunescu) avem dovada (da, apud EC) în persoana VVP.
Din pacate, cred ca e mai rau – cred ca SRI e eligibil, tocmai pt ca se ocupa de evenimente de viata…Mai exact, SRI are in administrare/custodie Sistemul Informatic Integrat (SII), mentionat la art 9 din legea 161/2003, alaturi de programul e-guvernare si e-adminstrare. ce anume contine SII nu stim, pt ca el functioneaza in baza unei decizii secrete a CSAT, insa din interviul dat la acea ora de Radu Timofte stim ca baza de date care intreconecteaza bazele de date la majoritatea institutiilor publice, deci inclusiv cele care se ocupa de evenimente de viata, de unde implicit deducem ca si SII se ocupa in mod indirect de evenimente de viata, ceea ce face SRI eligibil.
O petitie on-line nu ar fi fost mai eficienta decat simpla enumerare a numelui si adresei de mail?