Prime Transaction: Declarațiile iresponsabile au declanșat febra Bursei

A doua săptămână consecutivă de scăderi pentru acțiunile listate la BVB. BET a reușit în zece zile sa aibă o depreciere de peste 7%. Din indicele reprezentativ, titlurile BRD SocGen (BRD) se afla in top cu o scădere de peste 13%. Urmează apoi, la egalitate, OMV Petrom (SNP) si Banca Transilvania (TLV) cu deprecieri ceva mai mari de 10%.

În cele doua săptămâni, fie ca vorbim de bursele din regiune, fie ca vorbim de piețele mai dezvoltate (SUA ori Germania), indicii au crescut sau au evoluat lateral. Ca atare, problema noastră nu este determinata de o corelare cu piețele internaționale, nu este o reacție la recentele teste făcute de Coreea de Nord si nici consecință uraganului Irma. Este o problemă strict internă.

Au alergat indicii bursieri prea mult in începutul acesta de an si acum au făcut febra? Au fost creșteri prea mari ale preturilor acțiunilor, creșteri nesusținute fundamental? Cele doua întrebări primesc câte un răspuns de NU din punctul meu de vedere. Piata locala a recuperat in acest an din decalajul fata de alte piețe, iar situația fundamentala a companiilor s-a îmbunătățit.

Îmbolnăvirea a venit din degringolada creata de declarațiile iresponsabile. Taxa de 0,5% pe activele bancare a dat tonul. Apoi, intr-un tarziu, Guvernul infirma aceasta intenție, însă acțiunile din sectorul bancar beneficiază doar de o recuperare minora si de scurta durata. Sectorul bancar devine apoi molipsitor si pentru celelalte sectoare. Apoi urmează o noua declarație privind, de data aceasta, Pilonul 2 de pensii: „va deveni optional”. Aceasta declarație a fost precedata in aceasta săptămână de: „nu ne atingem de Pilonul 2”. Cred ca aici este cheia scăderilor din ultimele doua săptămâni. Cred ca subiectele atinse sunt de o importanta majora, iar declarațiile in privința acestora dau o mare neîncredere.

Acest frecuș al declarațiilor a determinat acumularea unor temeri in privința stabilității si a știrbit din așteptările privind evolutia economiei. Disperarea Guvernului de a gasi bani, cat mai multi si cat mai repede a inspaimanat in primul rand investitorii institutionali care, judecand dupa amploarea ordinelor de vanzare, au decis pentru moment sa isi reduca din expunerea pe actiunile romanesti.

Citește articolul integral pe Prime Transction


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *