Constantin-Alexandru Manda

Primarul din Râmnicu-Vâlcea, Mircia Gutău, chemat în instanță de elevi

Este cunoscut faptul că Legea educației obligă autoritățile locale să acorde burse școlare pentru elevii care învață în acea comună, respectiv în acel oraș sau municipiu. Din păcate, tot la fel de cunoscut este și faptul că cei mai mulți primari refuză să respecte legea și ignoră acest drept al elevilor. În cadrul proiectului Școli curate am prezentat multe exemple de bună practică de la firul ierbii, iar astăzi este rândul Asociației Vâlcene a Elevilor.

Reprezentanții elevilor din Vâlcea se luptă de peste un an pentru respectarea dreptului la burse școlare. Ne amintim de ei din primăvara acestui an, când, în mijlocul demersurilor, primarul Mircia Gutău i-a numit „nesimțiți și needucați”.  De ce? Pentru că reclamau încălcarea legii. Între timp, Consiliul Local a aprobat un fond de burse, dar doar de ochii lumii, pentru că nici până în ziua de azi nu au aprobat hotărârea de Consiliu Local pentru stabilirea cuantumului și numărului burselor.

„Acesta este al treilea an în care niciun elev din municipiul Râmnicu Vâlcea nu a primit nicio bursa școlară, fie ea de studiu, merit, performanță sau socială. După ce peste 500 de elevi vâlceni au completat chestionarele legate de bursele școlare, am conștientizat că trebuie să rezolvăm această problemă cât mai rapid și eficient. Speram ca impulsul pe care AVE îl făcea asupra autorităților locale, cum ar fi presiunea pe social media, discuțiile cu reprezentanții Primăriei și participarea la sedințele de Consiliu Local, îi va determina să intre în legalitate, dar <<socoteala de acasă nu se potrivește cu cea de la primărie>>, dacă ar fi sa cităm un elev de liceu, clasa a XI-a, nemulțumit de faptul că drepturile cu privire la bursa de performanță i-au fost încălcate 3 ani la rând.” ne povestește Maria-Iuliana Puiu, actualul președinte al Asociației Vâlcene a Elevilor

Sătui de promisiuni, elevii din Vâlcea au decis că este nevoie să apeleze la instanță pentru a obliga autoritățile locale conduse de Mircia Gutău să respecte legea. Așa că, săptămâna trecută, au dat în judecată municipiul Râmnicu-Vâlcea. „Primăria Râmnicu-Vâlcea nu respectă legea așa cum susține, ci doar o parte din ea. S-a adoptat bugetul local, dar nu există nicio hotărâre prin care este stabilit cuantumul și numărul burselor. Acesta este motivul pentru care am trimis o adresa în care solicitam să facă acest lucru, adresă la care trebuia sa primim răspuns, într-un termen legal de 30 de zile. Termenul a expirat, motiv pentru care am apelat, după toate posibilitățile încercate pe căi amiabile, la chemarea în instanță a Consiliul local, nu numai pentru nestabilirea cuantumului, ci și pentru ignorarea adresei.” a conchis pentru România Curată președinta AVE, Iuliana Puiu.

Nu putem decât să îi felicităm pe elevii din Vâlcea pentru exemplul de cetățenie activă pe care ni-l oferă și să le urăm la cât mai multe demersuri reușite în beneficiul elevilor. Dacă și tu vrei să te lupți cu încălcarea legii la tine în localitate și crezi că te putem sprijini în demersul tău, dă-ne de veste pe contact@romaniacurata.ro. 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “Primarul din Râmnicu-Vâlcea, Mircia Gutău, chemat în instanță de elevi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *