Presedinti in functie ai CJ

Majoritatea dintre actualii presedinti de CJ candideaza pentru aceste pozitii si la alegerile urmatoare.

ARGEŞ

Constantin Nicolescu, candidatul PSD, s-a aflat, conform presei, in conflict de interese deoarece cit era presedinte al Consiliului judetean licitatia organizata pentru programul „Cornul si laptele” a fost cistigata de firma Lactag, la care lucra sotia sa. Firma concurenta, Vlasia, a contestat licitatia si a avut cistig de cauza, Constantin Nicolescu pierzind definitiv si irevocabil procesul. Consiliul judetean trebuie sa plateasca 6 miliarde lei in urma procesului, bani pe care trebuie sa-i recupereze chiar de la presedintele Constantin Nicolescu. Aceasta nu este singura afacere controversata in care presa a semnalat profituri din conflicte de interese ale dlui Nicolescu.

BIHOR

Kiss Alexandru, candidatul UDMR si presedintele Consiliului Judetean este frecvent prezentat de presa locala ca un om de afaceri beneficiar al pozitiei sale publice, cu mai multe incidente cu justitia in trecutul sau. A fost implicat in doua anchete penale, una pentru contrabanda cu produse electronice prin consignatia sa si alta pentru realizarea de materiale pornografice, alegindu-se cu amenzi administrative care au ramas definitive.

BISTRIŢA NĂSĂUD

Gheorghe Marinescu, candidatul PSD, actualul presedinte al CJ, a fost obiectul multor controverse de presa. I se reproseaza, printre altele, angajarea fiului sau Marius Marinescu ca director tehnic la Aquabis, o firma subordonata CJ.

BOTOSANI

Constantin Contac, candidatul PSD si actualul presedinte al CJ a fost trimis anul trecut in judecata de catre DNA pentru spalare de bani, fals in declaratii si operatiuni financiare in situatii de incompatibilitate. Anchetatorii afirma ca a dobindit foloase necuvenite estimate la 19,3 milioane de lei noi. In aceasta perioada, Contac a achizitionat o casa de vacanta, un BMW X5 din 2006, un Audi A6, fabricat in 2007 si noua autobasculante Iveco pentru firma. Conform presei, o firma a sotiei sale, Comaliment SA, a cistigat un contract de 2 milioane de lei noi in cadrul programului ,,Laptele si cornul“ derulat de Consiliul Judetean.

BRĂILA

Gheorghe Bunea Stancu, candidatul PSD, fost consilier si actual presedinte al CJ, a fost adesea discutat in presa centrala si locala datorita conflictelor de interese in care s-ar fi aflat prin firmele sale care derulau afaceri cu Consiliul Judetean. Prin firma sa Bursagrirom (unde Bunea este actionar majoritar), actionara la rindul ei la alte patru societati, printre care Concivia si Hercules, a obtinut dupa 2003 toate contractele ANL si de sali de sport din zona. Presa semnaleaza ca dupa 2005, cind devine presedinte, firma sa Concivia este prezenta in mai multe contracte cu CJ. Şi concesionarea portului catre firma sa a facut obiectul multor controverse.

BRASOV

Aristotel Cancescu, candidatul PNL si presedintele Consiliului Judetean, a fost in centrul mai multor scandaluri de presa. El a facut obiectul unei plingeri penale din partea CNA pentru ca ar fi declarat in fals ca nu e proprietarul firmei CANET SRL, o firma intermediara prin care a vindut ulterior licentele radio Mix FM, proprietatea sa. Aristotel Cancescu a mai fost criticat de presa locala si pentru alte tranzactii ale Consiliului Judetean cu imobile a caror situatie legala nu era clara. Ziarul „Gindul” a mai relatat ca presedintele Cancescu a distribuit discretionar banii primariilor din judet, favorizind propriul sau partid.

CLUJ

Marius Nicoara, candidatul PNL este presedintele Consiliului Judetean. Marius Nicoara nu are depusa declaratia obligatorie de conflict de interese. Presa a semnalat prezenta fratelui sau ca actionar la MC Management Consulting, firma care este asociata la rindul sau in Aviation Management Consulting cu Airport Consulting GMBH, cistigatoarea prin incredintare directa a contractului de fezabilitate pentru extinderea Aeroportului Cluj.

CONSTANTA

Nicusor Constantinescu, candidatul PSD si actualul presedinte al CJ este asociat in mai multe firme si afaceri cu primarul Radu Mazare. Este considerat responsabil de blocarea finantarii la Pavilionul Expozitional Constanta, program finantat din fonduri Phare, motiv pentru care Ministerul Integrarii a trebuit sa restituie UE 3.24 milioane euro. Presa a relatat ca a initiat mai multe proiecte de hotariri ale Consiliului Judetean prin care aloca bani de la bugetul Consiliului firmelor unor prieteni, in special din lumea sportului. In anul 2006 a fost gasit dormind la volan in mijlocul unei intersectii din Constanta. A trebuit ca geamul masinii sa fie spart pentru a fi scos din masina, dar politia nu a avut curajul sa-i faca testul de alcoolemie.

GALAŢI

Eugen Durbaca, candidatul PC, este actual presedinte CJ si fost primar. Durbaca a fost activist PCR, a traversat rind pe rind PDSR, ApR, PUNR, ajungind in cele din urma la PC. A avut probleme serioase cu justitia, inclusiv o condamnare la inchisoare in 1992, desi multe plingeri penale la adresa sa nu s-au finalizat. Familia sa a construit un adevarat imperiu de afaceri, care a beneficiat, conform presei locale si centrale, de conditii privilegiate din partea autoritatilor locale, de la concesionari de terenuri la diferite contracte si asocieri avantajoase. In cazul unui teren pentru asociatia Saturn 2005, in care si fiul si cumnata erau implicati, Tribunalul a anulat concesionarea.

GIURGIU

Victor Boiangiu. Petre Mimis, directorul Muzeului Judetean a incheiat contracte de promovare cu un post local de televiziune, TV Muntenia, de la care presedintele CJ incaseaza chirie pentru sediu. Presa vede in asta motivul pentru care directorul Petre Mimis este mentinut in functie, desi are dosar penal. Intr-un alt caz, scandalul a pornit de la lipsa banilor pentru Centrul de Recuperare din Bolintin, bani de la CJ repartizati prin Directia de Asistenta si Protectie a Copilului. In ultima vreme, presa a descoperit ca directia respectiva, care se plingea ca nu are bani, achita factura pentru firma de constructii Domo, administrata de cumnatul presedintelui CJ, Constantin Hanganu. Presa a relatat si de numeroasele contracte incheiate de CJ cu firmele rudelor prefectului Marciu si ale lui Nicolae Badalau.

GORJ

Ion Calinoiu, candidatul PSD este actualul presedinte al CJ. A fost unul dintre cei 21 de beneficiari ai afacerii ,,vile pentru stramutatii de lux”. A cumparat in 2003, cu numai 80 de milioane de lei vechi, doua case modeste in satul Ştiucani pe un teren pe care Compania Lignitului urma sa deschida un front de lucru. In schimbul lor, Compania i-a construit, ca si celorlalti beneficiari, o vila de citeva miliarde de lei vechi.

HUNEDOARA

Mircea Molot, candidatul PNL, actual presedinte al CJ Hunedoara, a fost acuzat de consilieri ca distribuie fondurile in mod discretionar si fara a le supune intotdeauna votului Consiliului. Presa a relatat si despre trecerea unor imobile din patrimoniul public in cel privat, probabil cu intentia favorizarii unor afaceri. In timpul mandatului sau s-au incheiat parteneriate public-privat cu firme ale lui Sever Muresan, exact in timp ce controversatul om de afaceri era condamnat pentru evaziune fiscala de un tribunal din Franta.

MUREŞ

Edit Emoke Lokody, candidatul UDMR, actualul presedinte CJ. Pe perioada mandatului si-a angajat-o ca subordonata pe fiica sa.

OLT

Jenel Copilau, candidatul PNL, este actualul presedinte al CJ. A fost acuzat de presa ca pe lista achizitiilor publice a Consiliului Judetean se regasesc firme apropiate lui, printre care si firma Vlad Construct, care i-a ridicat vila din Novaci-Ranca. Firma Vlad Construct a obtinut contracte consistente de la CJ pentru caminul din Spineni -1,5 milioane euro, pentru renovarea Muzeului Judetean – 10 miliarde lei. Presa afirma ca in calitatea sa de presedinte al Consiliului Judetean a mai acordat contracte din banii publici firmelor unor sefi si colegi de partid sau prieteni. Senatorul Ion Toma, seful sau pe linie de partid, a primit pentru firma controlata de el, Scadt SA, un contract de 88 miliarde lei vechi, iar firma Padrino SRL detinuta de Mircea Zaveca, prieten cu Jenel Copilau, a obtinut contracte pentru reabilitarea drumurilor din judet. Este traseist, a fost la PRM, la Partidul Popular – Ciontu, la PSD si, finalmente, la PNL. A mai fost acuzat ca in ajun de campanie a impartit bani din fondul de rezerva al Consiliului Judetean catre primariile detinute de liberali.

PRAHOVA

Florin Anghel, candidatul PNCD. Este traseist. Anghel a fost membru PNŢCD pina in 2000. A trecut la PUR si a fost ales presedintele CJ in 2004. Imediat dupa inscaunare s-a inscris in PNL, de unde a demisionat in 2005. A ajuns din nou la PC, dar dupa de partid din februarie anul acesta, a demisionat. In iunie candideaza pentru Partidul National Crestin-Democrat la sefia CJ Prahova. Averea sa il situeaza in top 300. Averea si-a cladit-o si prin numeroase contracte cu statul. Chiar in actualul mandat, holding-ul sau Fibec S.A. a cistigat licitatia pentru vinzarea a 68,87 ha de pasune si concesionarea a 30,9 ha de pasune, un munte contra a 150 000 de euro. Intr-o alta afacere, CJ a cedat 102,15 ha de pe raza comunei Tatarani unei societati portugheze administrate de Vaz Antunes Hernani, care este la rindul lui asociat cu Anghel si fiul sau in alte doua societati de dezvoltare imobiliara. Mai mult, cam in aceeasi vreme (vara lui 2007), fiul sau, Alexandru Anghel, a infiintat o firma de arhitectura in care detine 40% si care se ocupa de proiectarea locuintelor de pe terenul de la Tatarani. Presedintele CJ este anchetat de Parchet pentru abuz si neglijenta in serviciu pentru ca nu a urmarit recuperarea creantelor acumulate de Hidro Valea Prahovei.

SATU MARE

Gheorghe Ciocan Este presedintele CJ din decembrie 2007, dupa ce a detinut postul de vicepresedinte (2004-2007) si pe cel de prefect (2000-2004). Totodata, este si candidatul PSD pentru aceasta pozitie la alegerile din iunie. Ascensiunea sa politica si afacerile cu statul au fost inlesnite si de protectia politica de care s-a bucurat de la centru. Cu fostul ministru PSD, Ioan Mircea Pascu, imparte o vila in statiunea Agigea. Firma familiei sale Tricotaj Negresti Oas a asigurat in guvernarea PSD necesarul de pulovere al politiei. In Valea Jiului are contracte pentru transportul carbunelui cu camioanele sale de mare tonaj. Pe Gheorghe Ciocan il gasim si in spatele unor afaceri cu indiguiri si ecologizari de riuri in Transilvania, dar si in Prahova la Albesti-Paleologu.

SALAJ

Tiberiu Marc, candidatul PSD, este presedintele actual al CJ. In perioada 1986-1990 a lucrat la Directia de Contraspionaj a Securitatii, fiind trecut in rezerva cu gradul de capitan. CNSAS a trimis dosarul sau in instanta. Conform presei, cea mai mare parte din bunurile declarate le-a dobindit in perioada in care fost prefect al judetului, adica intre 2001-2004.

SUCEAVA

Gavril Mirza, candidatul PSD, este actualul presedinte al CJ. A fost trimis in judecata de DNA intr-un dosar penal alaturi de deputatul Ioan Stan pentru finantarea PSD prin intermediul fundatiei ,,Armonia”( este interzisa finantarea unui partid de o fundatie). Cei doi si-ar fi folosit influenta pentru a determina diversi agenti economici sa sponsorizeze fundatia si au obtinut de la acestia 100.000 dolari pentru campania electorala a PSD. Procesul este suspendat ca urmare a unei contestatii la Curtea Constitutionala. Firma ”Gemacu”, in care asociata este fiica lui Mirza, a primit fonduri Phare pentru utilajele necesare unei fabrici de cherestea. Banii au fost acordati printr-o agentie regionala de dezvoltare, la care prin rotatie presedinte a fost si Gavril Mirza. Şi-a angajat sotia, Elena Mirza, la Consiliul Judetean pe post de consilier superior.

TELEORMAN

Liviu Dragnea, candidatul PSD, actual presedinte al CJ. A fost frecvent acuzat de presa ca s-a imbogatit de pe urma pozitiei sale publice si ca a facut afaceri paguboase pentru comunitatea sa, dar foarte profitabile pentru firme prietene, abonate la lucrari din bani publici. A fost, de exemplu, acuzat ca a aprobat achizitionarea fara licitatie a unui bac la mina a doua in valoare de trei sferturi de milion de euro, desi era vechi si nu mai putea circula decit pina in 2008. Firma care l-a achizitionat a avut profit 228.000 de euro. Inaintea campaniei electorale din aceasta primavara, Liviu Dragnea a cerut Judecatoriei din Alexandria interzicerea aparitiei Gazetei de Sud-Est, motivindu-si solicitarea prin articolele referitoare la activitatea sa, care i-ar prejudicia imaginea.

TULCEA

Gheorghe Bunduc, candidatul PRM, este actualul presedinte al CJ. A continuat politica de protectie a concensionarilor in favoarea unor controversati oameni de afaceri din Delta, Traian Rece si Alexandru Bittner.
Curtea de conturi i-a cerut anul trecut sa faca demersurile necesare pentru redobindirea domeniului public din Delta, ( conform unei hotariri din 2000 a Curtii de Apel Constanta), dar Bunduc nu doar ca nu a facut nimic, dar a continuat sa aprobe concesionari. Conform presei, in august 2006, CJ a incheiat fara licitatie un contract de dezinsectie de 5,5 miliarde de lei cu o firma care nu avea licenta pentru aceasta activitate.

VASLUI

Corneliu Bichinet, candidatul PRM, este actualul presedinte CJ. Presa a relatat ca Bichinet a desfiintat in mod arbitrar Directia pentru Protectia Plantelor si a impartit bunurile acesteia. Decizia a fost anulata de Curtea de Apel din Iasi. I se reproseaza si faptul ca si-a numit numit fratele director la Biblioteca Judeteana, institutie subordonata CJ. Presa afirma ca dl. Corneliu Bichinet, in calitatea sa de presedinte al CJ, le-a oferit colegilor de partid sau prietenilor lucrari fara licitatie.

VALCEA

Dumitru Buse, PC. Ales presedinte in urma unei intelegeri facuta la Bucuresti intre PC, PSD si PRM ( in consiliu, PC a avut doar doua locuri). Cunoscut in Vilcea ca omul lui Dan Voiculescu, Buse a avut afaceri cu acesta legate de exportul de produse chimice de la Govora, postura in care, scrie presa, a pus umarul la falimentarea uzinei. La CJ, Buse a pledat pentru introducerea in plenul CJ spre avizare a unui plan urbanistic zonal prin care S.C. Rovimet incerca sa-si salveze constructiile incepute la Bujoreni, fara autorizatiile necesare. Acestea i-au fost refuzate de Inspectoratul de Stat in Constructii, ilegalitatea constructiilor fiind recunoscuta si de instanta. Presa a semnalat atit licitatia pentru Teatrul Anton Pann, in care firmele prietenilor au fost favorizate, cit si felul in care firma deputatului Becsenescu, membru PC, a obtinut licenta pentru transportul persoanelor pe ruta Rimnicu-Vilcea—Dragasani


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “Presedinti in functie ai CJ

  1. sucevean

    Latrati aiurea. La Suceava, pentru Marza s-a dovedit ca a fost o facatura politica si, in consecinta, a primit NUP. Cat despre faptele cu Asociatia „Armonia”… a fost acuzat ca a scos niste carti despre partidul sau… erau de fapt doua carti – una despre istoria partidului sacial democrat din perioada interbelica si una despre o personalitate a acestui partid, lucrare scrisa de un urmas. Mare chestie!

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *