Vitalie Călugareanu

Președintele cărui stat este Igor Dodon?

Chișinăul și Kievul au lansat miercuri controlul comun, vamal și de frontieră, pe segmentul central al frontierei dintre Republica Moldova și Ucraina „Cuciurgan-Pervomaisk”.

Igor Dodon

Igor Dodon: ”Regret măsurile neprietenoase din ultimele zile ale Guvernului Moldovei.”

Rusia și administrația separatistă pro-rusă de la Tiraspol s-au arătat extrem de iritate de acordul la care au ajuns autoritățile din Republica Moldova și Ucraina, sugerând chiar că instituirea controlului comun ar putea genera ciocniri în măsură să amenințe securitatea regională.

În opinia expertului în problema transnistreană, Oazu Nantoi, introducerea controlului mixt moldo-ucrainean pe segmentul transnistrean de frontieră trebuie să fie unul din elementele unui eventual plan de restabilire a integrității teritoriale a Republicii Moldova: „Consider că Republica Moldova în parteneriat cu Ucraina trebuie să controleze în comun toate punctele de trecere pe porțiunea de 452 km de frontieră moldo-ucraineană, care, temporar, nu este sub controlul autorităților constituționale. Această acțiune trebuie să fie un element dintr-un plan complex și multidimensional de restabilire a integrității teritoriale a Republicii Moldova”, a menționat analistul politic pentru Tribuna.md.

Separatiștii pro-ruși mizează pe intervenția lui Dodon

Liderii separatiști de la Tiraspol îl percep pe președintele moldovean pro-rus, Igor Dodon, ca pe un aliat în efortul lor de a zădărnici tentativa Chișinăului și Kievului de a opri contrabanda prin „frontiera spartă” moldo-ucraineană de pe segmentul transnistrean. Șeful grupării separatiste de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, i-a cerut anterior lui Igor Dodon să intervină în această chestiune, iar Dodon a promis că va încerca să soluționeze problema.

Instituirea controlului comun la punctul de frontieră „Cuciurgan-Pervomaisk” a fost precedată de decizia Chișinăului de a expulza 5 diplomați ruși. Oficial s-a anunțat doar că respectivii angajați ai Ambasadei Rusiei de la Chișinău au fost somați să părăsească Moldova în baza unor informații acumulate de Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova. Presa scrie că ar fi vorba de acuzații de spionaj.

Invitat la Sankt Petersburg, la un forum economic internațional, Igor Dodon s-a lăudat pe Facebook că va încerca „din nou să repare greşeala eurounioniştilor de la Chişinău”, făcând referire la expulzarea celor 5 diplomați ruși. Dodon a calificat drept „revoltător” gestul Guvernului de la Chișinău, pe care l-a acuzat că “a acceptat să se implice în jocuri geopolitice deosebit de periculoase ale Bruxelles-ului și Washington-ului în regiune” și că a “făcut un gest urât, care nu va trece fără consecințe negative”.

Dodon, „purtătorul de cuvânt” al Kremlinului

Ca reacție de răspuns, miercuri, autoritățile ruse au anunțat că au decis expulzarea a 5 diplomați moldoveni de la Ambasada Republicii Moldova din Moscova. Iar la finalul primei zile a vizitei la Sankt Petersburg, președintele moldovean s-a apucat „să deseneze” scenarii apocaliptice pentru Moldova pe motiv că a supărat Rusia și a vorbit ca un purtător de cuvânt al administrației de la Kremlin. Potrivit lui, depinde de acțiunile de mai departe ale Chișinăului dacă Rusia va întreprinde și alte acțiuni „de ordin economic și social” împotriva Republicii Moldova: „În cazul în care Guvernul (de la Chișinău – n.n.) va continua să tensioneze relațiile moldo-ruse, provocând destrămarea relațiilor cu principalul partener strategic, ne vom spune cuvântul”, a amenințat Igor Dodon.

Potrivit lui, „în cei 25 de ani de relații diplomatice dintre Moldova și Rusia, încă niciodată relațiile bilaterale nu au fost la un pas de prăpastie ca acum. Iată încotro duc deciziile iresponsabile ale guvernării moldovenești și a majorității parlamentare, luate nu reieșind din interesele cetățenilor, dar din interesele geopolitice ale curatorilor din Vest”, a comentat Dodon.

El nu a evitat subiectul expulzării celor 5 diplomați ruși nici după întrevederea avută cu preşedintele Consiliului de Administrație al „Gazprom”, Aleksei Miller: „Regret măsurile neprietenoase din ultimele zile ale Guvernului Moldovei, care riscă să pună sub semnul întrebării nişte acorduri foarte promiţătoare privind livrările de gaze pentru Republica Moldova”, a menţionat președintele moldovean.

Efectele embargoului rusesc: Rusia nu mai poate șantaja economic Moldova

În 2014, Federația Rusă a pedepsit Republica Moldova pentru semnarea Acordului de Asociere și a celui de Liber Schimb cu UE prin introducerea embargoului la importul produselor alcoolice și alimentare moldovenești. Pentru a atenua șocul asupra producătorilor moldoveni, UE și-a deschis piața pentru vinurile și produsele alimentare moldovenești înainte ca Acordul de Liber Schimb semnat să intre în vigoare.

Potrivit statisticilor de ultimă oră, la ora actuală Republica Moldova exportă peste 65% din produsele sale în UE, în timp ce piața rusă absoarbe doar 15%.

Articol publicat de Deutsche Welle


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *