Vitalie Călugareanu

Premierul Moldovei, Chiril Gaburici, după 100 de zile de guvernare: „Corupția este peste tot!”

Guvernul minoritar al lui Chiril Gaburici, învestit în luna februarie, cu votul a două partide pro-europene (PLDM și PDM) și a deputaților comuniști, a împlinit 100 de zile. În raportul prezentat cu această ocazie, premierul a accentuat că marile provocări pentru Moldova încă urmează.

chiril gaburiciChiril Gaburici spune că prioritatea Guvernului la ora actuală este asigurarea cetățenilor cu salarii și pensii, „iar restul programelor depind doar de decizia pe care o va lua FMI” în privința Republicii Moldova. Pe 15 iunie, la Chișinău va veni misiunea de evaluare a Fondului Monetar Internațional, iar Chișinăul mizează pe deblocarea relațiilor cu acest finanțator extern. Potrivit prim-ministrului Gaburici, „de rezultatele discuțiilor cu misiunea FMI depinde îndeplinirea bugetului de stat, dar și implementarea unor noi proiecte externe cum ar fi Programul de cooperare teritorială Republica Moldova – Ucraina, finanțat în cadrul Parteneriatului Estic al UE. Asta pentru că, spune Gaburici, ”Guvernul de la Chișinău nu are banii necesari pentru a-și transfera cota-parte în procesul de co-finanțare” a acestui proiect. Republica Moldova nu are program cu FMI din primăvara anului 2013. Aceasta după ce, din cauza neonorării angajamentelor asumate față de FMI, Chișinăul a ratat o tranșă de asistență financiară în valoare de 76 milioane de dolari.

Salarii și pensii din Fondul Rutier

Potrivit experților autohtoni în economie, situația Republicii Moldova este mai gravă decât o prezintă autoritățile momentan. Unele dificultăți economice sunt mascate, din considerente electorale, prin decizii ce oferă soluții provizorii. După alegerile locale din 14 iunie, însă, problemele economice vor ieși la iveală și vor afecta direct populația. Potrivit expertului IDIS „Viitorul”, Sergiu Gaibu, pentru a nu admite restanțe la plasa salariilor și pensiilor în ajun de alegeri, autoritățile au recurs la redistribuirea fondurilor bugetare. Astfel, inclusiv banii din Fondul Rutier sunt cheltuiți în prezent pentru salarii și pensii.

„Primele 100 de zile au fost pline de provocări, dar și mai multe provocări ne așteaptă. Am acționat prompt, în pofida tuturor presiunilor, pentru a asigura plata la timp a salariilor și a pensiilor”, a menționat, în raportul său, Chiril Gaburici. „Am continuat reformele și am plasat integrarea europeană în capul listei de priorități. Sunt conștient că viitorul acestei țări depinde de acțiunile Guvernului pe care îl conduc”, a spus premierul. El a promis că de acum înainte Guvernul se va concentra asupra a trei priorități: unitate națională, stat de drept și economie sustenabilă. În acest context, premierul Gaburici a menționat că și-ar dori mai multe pârghii în lupta contra corupției. „Va fi permisă aplicarea testelor de integritate pentru toți angajații din sistemul de justiție și va fi verificată, minuțios, completarea declarațiilor de interese, venituri și proprietăți ale funcționarilor publici. Persoanele cu funcții publice vor fi obligate să raporteze actele de corupție sesizate în timpul exercitării atribuțiilor, în caz contrar, vor fi sancționate”, a declarat Gaburici.

El s-a referit și la jaful de miliarde de la Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank, dar nu a putut explica jurnaliştilor de ce Banca Naţională încă nu a desemnat o companie de audit care să continue investigaţiile începute de detectivii americani de la „Kroll”. Anterior şeful BNM, Dorin Drăguţanu, dădea asigurări că până la începutul lunii iunie va fi semnat contractul cu auditorii străini care vor continua investigația. „Sunt de acord că este o tărăgănare. Eu bat clopotele în fiecare zi”, a spus Gaburici, precizând că BNM întârzie să-i prezinte motivele tărăgănării.

Reformatarea coaliției după alegeri?

O altă problemă care îl deranjează pe Gaburici este birocraţia și rezistenţa din partea sistemului: „M-am ciocnit de oameni care sunt în funcţii nu ca să facă bine, dar ca să aibă grijă ca nimic să nu se schimbe. Oameni, care în loc să facă ceea ce este corect, pot să-ţi explice într-un număr foarte mare de pagini de ce acest lucru nu este posibil. Citesc astfel de documente zilnic. Nu voi mai tolera asemenea lucruri! Voi cere demisii!”, a adăugat Gaburici, care, în cele 100 de zile, nu a demis nici un funcţionar pentru faptele enumerate.

Pe de altă parte, el a spus că este gata să-și dea el însuși demisia dacă i-o va cere Parlamentul în cazul unei eventuale reformatări a puterii după alegerile locale: „Nu mă țin de această funcție. Îmi doresc foarte mult o majoritate solidă și puternică în Parlament, care să continue parcursul european”, a conchis Gaburici.

Articol preluat de pe site-ul Deutsche Welle

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *