Alexandra Valentina Sora

Un popor needucat este un popor ușor de manipulat

Pe premisa această consider că merg majoritatea persoanelor din sectorul public.
Știm ce înseamnă corupția, probabil, știm de cea mai întâlnită formă a ei, luarea și darea de mită, însă există mult mai multe forme. Că să ofer un exemplu cât mai ușor pentru tineri, toți v-ați confruntat cu fondul clasei sau cu acele cadouri pentru profesori de la sfârșitul/începutul anului, de sărbători, de 1-8 Martie etc. Inclusiv acestea sunt forme ori manifestări ale corupției.

Din păcate, am sesizat în momentul în care eram în liceu că anumiți profesori cereau ca elevii care erau pe punctul de a rămâne corigenți să facă meditații la ei sau le cereau părinților compensații pentru a mări notele. Se ajungea chiar la cazuri extreme în care elevul chiar învață, însă profesorul ii punea o notă mică, ca mai apoi să ii spună că trebuie să facă meditații la el să își schimbe media.

Tinerii acceptă acest tip de comportament corupt și astfel se creează o societate din ce în ce mai coruptă. Cu toții afirmăm că educația este cea mai importantă ramură în dezvoltarea unei societăți, iar în România sistemul educațional este într-o continuă degradare.

Soluțiile la această problema sunt destul de greu de formulat și de pus în practică deoarece mai întâi trebuie schimbată percepția colectivă, prin modul de predare și educare. În primul rând, tinerii ar trebui să ia atitudine în față conducerii școlii într-un mod pozitiv și să fie conștienți de drepturile și obligațiile lor.

Una dintre soluțiile palpabile ar fi interzicerea nu doar pe hârtie a fondului clasei și a cadourilor, urmată de alocarea unui buget mult mai ridicat pentru educație. Pe lângă acest lucru, văd oportune eliminarea unor materii care sunt inutile și înlocuirea acestora cu activități practice, cursuri de dezvoltare etc. Un elev nu are nevoie doar de informații stocate în creierul său deoarece este vârstă când ne dezvoltăm ca indivizi, ieșind din liceu cu un dosar plin de informații, însă cu resposabilități care ne lovesc fără să fi știut la ce să ne așteptăm.

Lucrurile acestea le vorbesc din experiența mea de studentă la master, realizând acum că liceul mă putea ajuta foarte mult și aș fi fost o persoană cu totul diferită, în sensul că stresul responsabilitatilor și al problemelor pe care le-am întâlnit nu ar fi fost atât de mare. Ce cred că m-a salvat pe mine din a nu deveni o persoană cu porniri corupte au fost facultatea și masterul la care am aplicat.

Articol scris de Alexandra Valentina Sora, masterandă în Integritate Publică și Politici Anticorupție la SNSPA, ca parte a stagiului de practică desfășurat în cadrul Societății Academice din România


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “Un popor needucat este un popor ușor de manipulat

 1. JK

  Când citesc astfel de articole, parcă văd o mare agitată, pe care plutesc scânduri și bușteni și în care dau din mâini necontrolat 17 milioane de naufragiați care țipă după ajutor și după o plută. Dacă Iisus ar fi învățat tâmplăria mai bine de la tatăl lui pământesc, ar fi fost ceva.
  Așa, că vom rămâne tot mai puțini, în timp ce numărul de soluții crește într-una. S-ar putea ca problema noastră să fie tocmai abundența de soluții.
  Uite un exemplu de soluții la problemele de educație ale unui popor:
  1) nu există popor, există numai indivizi (dacă nu credeți, citiți-l pe Friedman!);
  2) orice individ își poate procura o bună educație, dacă are banii necesari.
  Dacă aveți obiecții, zic să le expuneți peste 2-3 generații. Deocamdată chiar nu e cazul.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *