Mihai Goțiu

Ponta, nu fi trist! Dâmbovița îngheață și când vorbește Dragnea

Aseară (duminică) mai mulți colegi mi-au dat mesaje, întrebându-mă dacă este sau nu convocat Biroul Permanent pentru o nouă sesiune extraordinară a Parlamentului. Totul a pornit de la o declarație a domnului Liviu Dragnea, făcută la România TV. Până la ora la care scriu aceste rânduri (luni, 09.01.2017, ora 06.00 AM, pregătindu-mă de zbor către București; pentru orice eventualitate sunt în permanența BP), nu am primit nicio informație în acest sens. Dar pentru că declarațiile au la bază niște minciuni repetate prea des, se cuvin câteva precizări. Mai exact acele ”detalii” în care domnul Dragnea nu vrea să se piardă.

***

Mai întâi știrea

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a anunțat duminică seara, la România TV, că luni Parlamentul va fi convocat în sesiune extraordinară pentru ca Guvernul să poată da ordonanțe, lucru pe care nu îl poate face în prezent deoarece PNL și USR au atacat la Curtea Constituțională legea de abilitare a Executivului de a da ordonanțe pe perioada vacanței parlamentare.

„Mâine (luni – n.a.) convocăm Parlamentul în sesiune extraordinară. De ce? Pentru că Guvernul să poată să emită ordonanțe. Parlamentul fiind convocat în sesiune extraordinară, Guvernul poate emite ordonanțe. Noi nu ne pierdem în detalii. Am văzut că acest Guvern se dorește să fie blocat, foarte bine, folosim toate pârghiile legale și constituționale pe care le avem pentru a asigura Guvernului condițiile să guverneze”, a anunțat Liviu Dragnea. (Hotnews.ro)

***

Și acum detaliile

Șefi de comisii pentru câteva zile! Am arătat de mai multe ori că PSD și ALDE nu erau pregătite să facă un Guvern nou înainte de Anul Nou (întârzierea de aproape 10 zile după alegeri cu care au răspuns invitației președintelui Klaus Iohannis la Cotroceni, pentru consultări, fiind dovada cea mai clară). Un argument în plus: joia trecută (5 ianuarie) în plenul Senatului s-au votat și numeroase modificări de membri și președinți PSD și ALDE în comisiile permanente. Votul a fost necesar pentru a-i înlocui pe cei care deveniseră miercuri miniștri și/sau urmează să plece cu alte funcții la Guvern. ATENȚIE însă: aceștia fuseseră votați în comisiile respective la sfârșitul anului trecut. Păi dacă PSD și ALDE aveau pregătit Guvernul de anul trecut, de ce i-au mai pus în funcții în comisiile de la Senat, doar pentru câteva zile, pe Vulpescu ori Meleșcanu!?

Cum stă treaba cu legea de abilitare. Tot joi dimineața, la ora 9.00 AM, din mapa de la Biroul Permanent (BP) lipsea legea de abilitare a Guvernului pentru a emite ordonanțe pe perioada vacanței parlamentare, care urma să intre la vot peste 3 (trei) ore. Deși ar fi trebuit să o avem la dispoziție cu cel puțin 24 de ore mai devreme, am fost asigurați că va fi postată pe site-ul Senatului în timpul ședinței (!). Ținând cont de situație, am solicitat un termen de o oră (o oră, nu mai mult) pentru a o studia și discuta cu colegii, înainte de a intra în comisiile de avizare și apoi în cea de raport. Astfel, în loc de ora 10.00 AM, ședințele comisiilor de avizare ar fi urmat să înceapă la ora 11.00, comisia de raport (cea juridică) la ora 12.00, iar plenul Senatului de la ora 13.00 (în loc de ora 12.00 cum era prevăzut inițial). Asta n-ar fi afectat cu nimic ca votarea la Camera Deputaților (decizională) să înceapă la ora 14.00, cum era programat inițial. Propunerea decalării cu o oră la Senat a fost acceptată și votată de membrii BP, dar nu a fost respectată! Cu vreo două excepții, comsiile de avizare au început la ora 10.00 AM și 10.30 AM. Faptul că am solicitat însă acea oră suplimentară pentru analiză și discuții cu colegii a fost catalogată drept ”încercare de blocare a Guvernului”. PE BUNE?

De ce erau însă așa grăbiți colegii de la PSD și ALDE? Pentru că legea de abilitare este, pur și simplu, neconstituțională pe fond. Constituția și legea spun foarte clar, negru pe alb, că ordonanțele emise de Guvern pe baza acestor decizii de abilitare nu pot face obiectul unor legi organice. De aceea, toate legile de abilitare emise în perioadele de vacanță electorală de până acum arată nu doar domeniul vizat, ci și, punctual, legile care ar urma să sufere modificări. Legea de abilitare care ne-a fost supusă la vot are doar la câteva domenii prevăzute și legile, regula fiind însă că legile nu erau menționate, chiar dacă domeniul viza și norme organice. Pur și simplu nu există loc de interpretări aici. Domnii Dragnea și Tăriceanu sunt supărați că nu le-am dat un cec în alb de bună-credință, ba că am mai contestat și neconstituționalitatea legii de abilitare. Păi să-și facă cum trebuie treaba, că ei sunt veteranii în Parlament, nu noi.

Și să nu existe nici cel mai mic dubiu: faptul că Guvernul nu are lege de abilitare să emită ordonanțe timp de 2-3 săptămâni, nu înseamnă că nu poate guverna! Să emită ordonanțe are nevoie doar în caz excepțional, în rest nimic nu împiedică Executivul să emită hotărâri de Guvern și toate celelalte acte care țin de atribuțiile care îi revin în mod constituțional!

***

Notă: Mihai Goțiu este prieten al României Curate, senator USR și vice-președinte al Senatului României


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *