Politolog ungar: “Soros nu este decât o altă ţintă”

Mii de persoane protestează la Budapesta împotriva închiderii Universităţii lui George Soros. Este improbabil ca premierul maghiar Orban să se răzgândească, spune politologul Tamás Boros într-un interviu pentru DW.

default

Deutsche Welle: Domnule Boros, premierul maghiar Viktor Orban a putut studia la Oxford datorită unei burse oferite de Soros. De ce doreşte şeful guvernului de la Budapesta închiderea universităţii acestuia din urmă?

Tamás Boros: Prioritatea lui Orban este politica, nu neapărat economia, dreptatea socială sau creşterea produsului intern brut. Pentru el, politica înseamnă un război împotriva adversarilor politici. Începând din 2010, când a câştigat alegerile, a început să declare război Uniunii Europene, Fondului Monetar Internaţional, liberalilor, refugiaţilor, etc. George Soros nu este decât o altă ţintă pe această listă. Aceste războaie politice îl ajută pe Orban să distragă atenţia cetăţenilor maghiari de la problemele economice şi sărăcie.

Care va fi următorul adversar căruia îi va declara război?

Cu siguranţă va continua lupta cu UE şi alte instituţii europene. Atacurile sale împotriva universităţii lui Soros nu vor fi ultimele. Mai nou, Orban încearcă să lovească şi în organizaţiile non-guvernamentale care primesc finanţare externă. În acest sens, guvernul a dus, deja, în parlament o lege. Conform acesteia, ONG-urile care primesc mai mult de 20000 de euro din străinătate – inclusiv din ţările ale UE – vor avea mai multe piedici birocratice de depăşit. În plus, ele vor fi obligate să se intituleze ca atare, deci organizaţii finanţate din străinătate.

Este posibil ca protestele să se intensifice într-atât de mult încât Viktor Orban să se răzgândească?

Doar dacă va observa că pierde inclusiv alegătorii proprii din pricina legii. Pe Orban nu-l interesează oamenii care nu votează pentru el. Interesul său este să îşi ţină laolaltă proprii alegători. Fidesz are, momentan, 2,3 milioane de alegători în Ungaria, adică aproximativ 30 la sută din totalul persoanelor cu drept de vot. Dacă Orban va simţi că pierde alegători din tabăra lui, nu este exclus să întoarcă din drum decizia. În schimb, dacă împotriva lui vor continua să protesteze numai oamenii care oricum nu-l susţin, el va rămâne ferm.

Cine ar mai putea opri guvernul maghiar?

Schimbarea ar trebui să vină din interior. Pentru că opoziţia este prea slabă, dar şi pentru că presiunile exercitate împotriva acesteia sunt foarte mari, este puţin probabil ca Orban să poată fi oprit de opoziţie. Pe de altă parte, noul peisaj mediatic s-a schimbat, vocile liberale, ale presei independente, se aud tot mai greu. Curtea Constituţională nu mai este nici ea independentă. Situaţia politică a Ungariei s-a înrăutăţit. Acesta este unul dintre motivele pentru care opoziţia are puţin spaţiu de manevră. Altfel, există voci care au ceva de spus în chestiunile economice. Motivul popularităţii lui Viktor Orban nu este ideologia sa, ci faptul că economia Ungariei merge relativ bine. Însă această creştere economică are la bază finanţarea UE. Da, avem creştere economică în Ungaria pentru că există contribuabili germani care plătesc pentru ea. Uniunea Europeană ar putea analiza această finanţare, să stabilească dacă banii sunt folosiţi în scopuri corecte sau dacă nu cumva există corupţie. Un mai bun control asupra banilor europeni ar face bine atât UE, cât şi tuturor plătitorilor de taxe din Europa.

Tamás Boros lucrează pentru think-tank-ul “Policy Solutions” cu sediul la Budapesta.

 

Interviul a fost realizat de Sarah Kelly şi Christoph Ricking pentru Deutsche Welle


Recomandări

3 thoughts on “Politolog ungar: “Soros nu este decât o altă ţintă”

 1. PoR

  Normal că opoziția ungară (ca și cea română, ca și cea moldoveană, cea bulgară etc.) e slabă! Dacă oamenii ar gândi mai mult cu mințile lor individuale și mai puțin cu think-tank-ul, dac-ar face mai multă politică decât critică din turnurile de fildeș, poate că opozițiile ar fi mai tari. Din moment ce think-tank-ul este “Budapest and Brussels based”, dar nu numai din cauza asta, cei de la Bruxelles știu foarte bine cine-i și ce face Orban. C-o fi calul troian al rușilor, c-o fi un nebun ce crede că o țară mică poate fi importantă, adevărul e că noi n-avem nici măcar un Orban. Economic, ar fi bine. Ar fi bine, prin comparație cu Ungaria, ca la noi să nu mai vedem stâni pe absolut toate pajiștile (am fost de curând în Ungaria, n-am văzut o oaie pe câmp), case neîngrijite, pomi netăiați la stradă (rarități în Ungaria), cetățeni spoliați de bănci, produse alimentare autohtone puține și impuse prin lege în supermarket-uri (dați o fugă în primul orășel de după graniță și faceți o cercetare ochiometrică în supermarket!), plagiatori în structurile de conducere ale învățământului (la noi “încă se discută” dacă e bine sau e rău …) etc. Nici măcar n-avem un Jobbik, al tinerilor, deși ăsta nu e un lucru chiar de laudă. Iar Băsescu n-a călcat pe la Oxford cu bursă Soros, nici Iliescu, nici placidul primar al liniștitei urbe transilvane care-și aplică acum experiența la întreaga și agitata Românie.

  Dezinteresarea de politică și focusarea pe economic a celor care gândesc și muncesc minim 10 ore pe zi, prostificarea (stultificarea) masei sunt fenomene mondiale. Dacă ți se pare că poți avea repede, respectiv că poți avea virtual ceea ce-ar trebui să ai real, parcă politica nu mai e interesantă.
  Și-mi vine să-ntreb: dacă think-tank-ul Policy Solutions (prezentat pe alocuri și ca centru de cercetare sau institut) face ce-i spune numele, atunci ce mai fac politicienii? Elaborează teorii? În orice caz, e cool să te botezi Policy Solutions: îi derutezi pe toți altermondialiștii care dau căutări după tine în google :)

  Reply
  • Dumitru

   Pai Orban e un fel de Vadim, cu diferenta ca e bine infipt in PPE. Iar in Romania injuratul tarii a fost un business bine platit de dupa “revolutie”.

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *