Romania Curată

POLICY BRIEF SAR# 66: Fonduri Europene Vulnerabile

SAR a lansat Policy Brief SAR#66: “Fonduri Europene Vulnerabile: Despre cum ne scapă printre degete banii de la UE şi ce putem face pentru a-i cheltui cu sens”, în cadrul unei conferințe de presă care a avut loc luni, 14 octombrie, la ora 12.00, la sediul Reprezentanței Comisiei Europene în România.

Echipa SAR a desfăşurat în perioada martie – iunie 2013 o cercetare calitativă asupra folosirii fondurilor europene în România. În urma acestei cercetări, SAR propune autorităţilor publice responsabile, beneficiarilor, societăţii civile şi presei o listă de indicatori care pot fi urmăriţi pentru a scădea riscul de fraudare şi de nereguli cu fonduri europene în următoarea perioadă de accesare a acestora.

Studiul vine în întâmpinarea faptului că interesul declarat pentru creşterea absorbţiei fondurilor europene de către România, eclipsează adesea importanța corectitudinii cheltuirii acestora. Se verifică doar respectarea pur formală a unor aspecte tehnice, lăsate adesea pe seama autorităţilor cu atribuţii de control şi sancţionare. Deși chestiunea implică o varietate de actori care îşi dau mâna pentru ca fraudarea acestor fonduri să aibe loc zi de zi, această practică este prea adesea considerată „un dat inerent” sau un instrument politic care îi ridică pe unii şi îi coboară pe alţii. Cu alte cuvinte, frauda şi neregulile ajung să fie discutate în media sau în rândul societăţii civile doar atunci când este vorba de prejudicii importante, în care sunt implicate personaje politice sau când existența a prea multe fraude sau a unui sistem impropriu de prevenţie al acestora conduc la emiterea de avertismente din partea instituţiilor europene sau chiar la suspendarea unor Programe Operaţionale.

Cercetarea desfăşurată de către SAR şi-a propus (1) să identifice cele mai importante vulnerabilităţi ale sistemului instituţional de prevenţie a fraudei şi a neregulilor cu fonduri europene, (2) să formuleze problemele identificate clar, astfel încât să genereze discuţii aplicate despre importanţa acestora pentru a corecta gestionarea şi a crește eficiența absorbţiei fondurilor şi (3) să propună o serie de recomandări pentru fiecare dintre vulnerabilităţile identificate, care să fundamenteze şi să pornească dezbaterea asupra soluționării lor.

RAPORTUL POATE FI DESCĂRCAT AICI.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *