Mihaela Parghel

Petre Roman a rămas, oficial, fără mandatul de parlamentar. Pe lista ANI mai sunt patru deputați de Brașov cu probleme de integritate

Deputatul de Braşov Petre Roman a rămas fără mandat din această săptămână, după ce Camera Deputaţilor i-a vacantat postul, la solicitarea ANI. Primul premier post-decembrist face parte din marele grup de parlamentari de Braşov cu probleme de integritate. Din cei 16 parlamentari pe care îi are Braşovul, 5 sunt vizaţi de rapoarte ale ANI. Situaţia de incompatibilitate a lui Roman era cea mai simplă.

Camera Deputaţilor a luat act, la începutul săptămânii, de încetarea mandatului de deputat al lui Petre Roman şi a aprobat vacantarea locului de deputat pe Colegiul 6 din Braşov. Potrivit ANI, Roman s-a aflat în stare de incompatibilitate din 20 decembrie 2012, întrucât deţinea simultan funcţia de deputat şi calitatea de persoană fizică autorizată – Roman V. Petre Persoană Fizică Autorizată. Fostul premier a contestat raportul de valuare al ANI la Tribunalul Bucureşti, nu la Curtea de Apel, care era instanţa competentă. Pentru că în decurs de 6 luni contestasţia nu a ajuns la Curtea de Apel, raportul a rămas definitiv, aşa că ANI a solicitat revocarea din funcţie a parlamentarului. Petre Roman susţine şi acum că ANI a greşit în evaluarea sa, pentru că PFA-ul pe care îl deţine era suspendat la momentul când a devenit deputat de Braşov, iar el, din greșeală, a depus contestaţia la Tribunalul Bucureşti.

Lipsa lui Petre Roman din Parlament nu îi va afecta, totuşi, prea mult pe cetăţenii din Colegiul 6 (Braşov-Bartolomeu) pe care îi reprezenta. Deputatul s-a remarcat în această legislatură printr-o singură declaraţie politică, 6 iniţiative legislative şi o interpelare. La acestea se adaugă 12 luări de cuvânt, dintre care depunerea jurământului (46 de secunde), un dialog cu preşedintele Camerei, Valeriu Zgonea (15 secunde) şi un discurs despre Revoluţie (12 minute).

Patru cazuri complicate

Petre Roman este doar unul din grupul de parlamentari de Braşov cu probleme de integritate. De altfel, situaţia acestora (aflaţi încă în funcţie) este mult mai complicată decât incompatibilitatea mandatului de deputat cu PFA-ul, a lui Petre Roman. Spre ”norocul” lor, ei au avut avocaţi care încă ţin în instanţă, prin contestaţii, rapoartele ANI.

De exemplu, în cazul deputatului Ion Diniţă (PC, Colegiu 7 Braşov), raportul ANI din 2013 arată că „s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 20 decembrie 2012 – 23 ianuarie 2013, întrucît a deţinut, simultan, funcţia de deputat şi calitatea de administrator la SC FOREX CLUB SA”. Mai mult, deputatul Ion Diniţă este cercetat şi de DNA pentru complicitate la abuz în serviciu şi dare de mită în dosarul preşedintelui CJ Braşov, Aristotel Căncescu.

Deputatul PNL Daniel Zamfir, ales pe colegiul nr. 1 (zona Făgăraş), apare şi el într-un raport al ANI, întrucât a deţinut funcţia de administrator al SC RELITE IMPEX SRL (20 decembrie 2012 – 02 septembrie 2013) şi încă o deţine pe cea de comerciant persoană fizică în cadrul Zamfir V. Cătălin Daniel PFA (20 decembrie 2012 – prezent)

Deputatul Ioan Ochi (PSD), ales pe Colegiul nr. 2 (zona Prejmer), s-a aflat în stare de incompatibilitate, conform ANI, întrucât a deţinut sau deţine simultan şi calităţile de administrator la SC EXPLO CONSTRUCT SRL (20 decembrie 2012 – prezent) şi la SC HIDRO-SAL COM S.R.L. (20 decembrie 2012 – 12 iunie 2013). În cazul său, „agenţia a constatat şi posibila săvârşire a infracţiunii de fals în declaraţii, deoarece acesta nu a menţionat în declaraţiile de interese, depuse în calitatea de deputat, funcţia de administrator al SC EXPLO CONSTRUCT SRL, motiv pentru care a fost sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie“.

Un alt liberal din Braşov, senatorul Sebastian Grapă, s-ar fi aflat în stare de incompatibilitate întrucât a deţinut simultan şi calităţile de administrator la SC Ebola SA (19 decembrie 2012 – 16 iulie 2013) şi administrator la SC WEINGART SRL (19 decembrie 2012 – 3 decembrie 2013).

De amintit este şi cazul deputatului PSD Ioan Adam (ex-reprezentant al Colegiului nr. 6 Braşov), care şi-a pierdut mandatul după ce a picat în vizorul DNA în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri, în care mai e cercetat şi Viorel Hrebenciuc.

Cât de mult contează rapoartele ANI?

Rămâne de văzut dacă, la fel ca în cazul lui Petre Roman, şi mandatele celorlalţi parlamentari de Braşov cu probleme de integritate se vor termina înainte de termen, iar dacă da, care vor fi şi consecinţele ulterioare, pentru viaţa politică a acestora.
În legislatura 2008 – 2012, ANI a mai constatat starea de incompatibilitate a unui parlamentar de Braşov. Marian Rasaliu, fost senator pentru zona Rupea, a participat, în timpul mandatului său, la un concurs organizat în 2010 de către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), pentru a ocupa funcţia publică de şef de serviciu la Serviciul Economic de Recuperare Debite. În urma concursului a fost declarat admis şi numit în funcţie. Până la finalul mandatului de senator, a deţinut ambele funcţii publice. Deşi ANI a constatat incompatibilitatea sa, timp de două luni, Rasaliu este şi acum la stat pe bani buni. Nu la APIA, ci la Compania Naţională a Uraniului – filiala Feldioara, unde are un loc călduţ de director general, susţinut de PSD, în ograda căruia a emigrat imediat după 2012.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

4 thoughts on “Petre Roman a rămas, oficial, fără mandatul de parlamentar. Pe lista ANI mai sunt patru deputați de Brașov cu probleme de integritate

  1. Paul

    Petre Roman trebuie sa fie judecat si condamnat pentru distrugerea economiei nationale in primul sau mandat de primministru.Se spune ca din stejar,stejar rasare sin din khazar,un talhar mare!

    Reply
  2. el lutte

    Whio the fuck is Roman ? Un profitor al acestor 25 de ani plus pe timpul comunistilor! Acum este liberal, a fost democrat, a fost cu neocomunistii lui iliescu si pana in 89 cu comunistii lui Ceausescu. Un dalmatian al politicii autohtone si un antiroman dovedit!

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *