Andreea Petrut

Petiție: Nu lăsa Parlamentul să dea liber fabricilor de diplome!

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) semnalează că Senatul României a adoptat Legea privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 96/2016 pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniile educației, cercetării, formării profesionale și sănătății, într-o formă care va permite universităților să înmatriculeze oricâți studenți doresc și să elibereze oricâte diplome de absolvire, fără a mai conta dacă într-adevăr acestea au capacitatea și resursele necesare să școlarizeze respectivul număr de studenți.

Aceste modificări pot conduce la revigorare a „fabricilor de diplome”, prin faptul că a fost eliminată prevederea conform căreia numărul maxim de studenți care pot fi școlarizați în cadrul unui program de studii universitare de licență și cărora li se poate acorda o diplomă de absolvire se stabilește anual, prin hotărâre a Guvernului, în urma unei propuneri făcute baza unei evaluări externe realizată în prealabil de Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS) sau de către o altă agenție a asigurare a calității înregistrată în EQAR (The European Quality Assurance Register for Higher Education).

Sursă foto: Ziarul Național Moldova

De acum, dacă această lege va fi promulgată și va intra în vigoare, singurul criteriu pe care trebuie să-l respecte universitățile pentru a școlariza un anumit număr de studenți la un program de studii este de a avea un raport dintre numărul total de studenți și numărul de cadre didactice din universitate de cel mult 35 la 1, fără a se ține cont de alte criterii și standarde de calitate, precum asigurarea infrastructurii, bazei materiale, resurselor educaționale, spațiilor, resurselor financiare etc. necesare derulării programului respectiv.

Legea privind aprobarea OUG 96/2016 în forma adoptată de Parlamentul României conține și alte prevederi dăunătoare pentru sistemul educațional românesc. Se aduc modificări la criteriile pentru obținerea calității de conducător de doctorat sau pentru evaluarea școlilor doctorale, anumite prevederi neclare sau prea vagi putând conduce la practici superficiale care să dăuneze calității sistemului de învățământ superior românesc. De asemenea, deși se prorogă termenul până la care școlile doctorale se consideră acreditate până la 1 octombrie 2019, deși acestea nu au fost evaluate niciodată după anul intrării în vigoare a Legii Educației Naționale (2011), nu se stabilește vreun termen până la care această evaluare ar trebui să demareze, astfel că perioada de funcționare a acestora fără vreo evaluare are premisele de a se prelungi la nesfârșit.

ANOSR solicită Președintelui României să formuleze o cerere de reexaminare a acestui act normativ pe care să o înainteze Parlamentului României. Ulterior, dacă acest lucru se va întâmpla, solicită Parlamentului României să trateze cu mai multă responsabilitate și transparență dezbaterea acestui proiect de lege, consultând toți actorii interesați din domeniu.

ANOSR și România Curată vă invită să semnați în cu nume și prenume, la secțiunea ”comentarii” de mai jos dacă nu vreți ca învățământul superior să se transforme într-o afacere al cărui produs final să fie diplomele de studii universitare emise.

Găsiți aici comunicatul integral al ANOSR.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

83 thoughts on “Petiție: Nu lăsa Parlamentul să dea liber fabricilor de diplome!

 1. Dumitru

  De acord cu ANOSR. Insa ar trebui ca articolul sa explice faptul ca aceste fabrici de diplome nu exista decat pentru ca o buna parte a populatiei se acomodeaza cu ele (tot din cauza asta e si coruptia asa de raspandita). In mod normal, cu o diploma de la universitatea din Plopeni n-ar trebui sa poti face nimic, chiar daca s-a gasit cineva sa ti-o dea…

  Reply
  • N.D.T.

   Frumusețea se află în ochiul privitorului :)
   Aux diplômes, citoyens!!!

   Toate manevrele așa-zisului guvern se înscriu pe coordonatele unei gândiri fanariote (jefuim aici și dăm sultanului tribut).
   Mă întreb când a protestat ANOSR împotriva șpăgarilor sau junilor-primi de 60 de ani care le pipăie pe studente… E posibil s-o fi făcut (am probleme cu stomacul și n-am urmărit toate știrile …).
   Parcă se centrează pentru ca PSD-ul să dea cu capul și să marcheze golul epurărilor din universități. Pe criteriile lor, bineînțeles. Sper să greșesc.

   Reply
 2. mircea

  niste inapoiati,de unde-si mai iau deplome :Coldea,Basescu,Iohannis,EBA,IBA,ALMA,Becali,Vanghelie,Dragnea,Bogdan,Organ,………

  Reply
 3. Radu Drobot

  Sustin demersal ANOSR. In plus, cifra de scolarizare ar trebui corelata cu situatia de pe piata muncii. Exista deja inflatie de absolventi intr-o serie de domenii (drept, studii economice, studii umaniste) in timp ce in domenii ale ingineriei este nevoie acuta de specialisti. Invatamantul public trebuie sa tina seama de necesitatile economiei si de interesele pe termen lung ale tarii. Ca atare Minsterul Educatiei impreuna cu ministerele beneficiare at trebui sa stabileasca impreuna cifrele de scolarizare finantate de la bugetul de stat.

  Reply
 4. Rodica

  Chiar daca un număr mai mare de studenți asigura locuri de munca pentru mai multi profesori, e o eroare de neiertat, care trebuie penalizata.

  Reply
 5. Vasu Gheorghe

  La inscriere, absolventilor de liceu li se promit locuri de munca. La sfarsitul perioadei de licenta, fie sunt invitati la master(pierd inca 2 ani si ajung la 30 de ani someri cu diplome), fie se angajeaza drept comercianti de orice(de la masini de lux, asigurari pana la burger), fie pleaca in strainatate sau fetele se casatoresc si fac copii, uitand de diplomele din buzunar.
  ANOSR sa inregistreze intr-un contract promisiunile de angajare ale decanilor si rectorilor si sa ceara socoteala in instanta pentru prevederile contractuale neonorate.

  Reply
  • Don F

   Dac-ai luat bacul cu 5.01 în sesiunea de toamnă, poți eventual crede astfel de promisiuni. Dar numai dacă cei ce promit se îmbracă în Moș Crăciun – altfel, e cam dubios.

   Reply
 6. MIRCEA POPESCU

  Trebuie oprita conjuratia cretinilor si semidoctilor pentru legalizarea imposturii intelectuale si distrugerea mediului academic si universitar real in Romania.

  Reply
 7. Grun Gheorghe

  Chiar acum, ar trebui imediat inchise acele „universitati” de tip „Spiru Haret”, care au transformat invatamantul in business. Daca in intreg Cambridge-ul invata vreo 12000 studenti, la „Spiru” erau, acum ceva vreme, in jur de 300.000 ! Banuiesc ca nici acum nu sunt mult ma putini.
  Iar in invatamantul de stat ar trebui reintroduse examenele de admitere severe, ca „pe vremuri”, cand ieseau specialisti adevarati si nu analfabeti cu diplome universitare.

  Reply
 8. Dan Peretianu

  Doresc numerus clausus la intrarea in facultatile de medicina. Romania are acum cel mai mare numar de studenti la medicina din lume, repartizat la numarul de locuitori.

  Reply
 9. Simona Dorneanu

  Sustin!
  In 2007 cand eu am terminat Literele la UAIC din Iasi, au absolvit in aceladi timp si studenti care nu erau capabili sa citeasca. Stiu ca se fac presiuni asupra profesorilor din partea rectorilor sa se dea note mari pentru a creste procentul de absolventi si atractivitatea facultatii. Este injositor pentru cei ce invata.

  Reply
 10. Dobrescu Ana-Iuliana

  Sustin petitia deoarece un invatamant sanatos este zestrea cea mai de pret pe care o tara o poate da copiilor ei.

  Reply
 11. Bianca Tudor

  Bianca-Elena Tudor, studenta la UMF „Carol Davila” Bucuresti, sustin demersul ANOSR!

  Reply
 12. Alexandru T. Grecu

  Sustin demersul ANOSR. D-le Presedinte, va rugam nu mai promulgati „topaieli juridice” menite sa destabilizeze statul de drept.

  Reply
 13. Vasiliu Dumitru

  o să devenim un popor diplomat, ceea ce nu ne face bine, îndepărtându-ne de muncă și de realitatea înconjurătoare, numai prin muncă ne vom ridica și dezvolta și nu prin job-uri de funcționari !.

  Reply
 14. Vlad Gheorghita

  Total de acord. Si acesta este doar un prim pas in a readuce normalitatea si cinstea in invatamant.

  Reply
 15. Efrim ileana Anca

  Deja situația este gravă, înmatricularea la studii universitate fără examen de admitere, note de trecere minime, absolvenți care nu sint pregătiți.

  Dar, nu-i așa, universitatile devin mall-uri, rezistă cine poate, va fi inflație de cadre universitate; perimarea oricăror valori.

  Absolvenții de studii universitare trebuie să răspundă ca număr și pregătire unor previziuni legate de piața muncii de peste 5-10-30 de ani.

  Semnez petiția.

  Reply
 16. MIRCEA POPESCU

  Sustin demersul ANOSR. Este necesar sa cerem legiferarea interdictiei de a se pronunta in probleme de invatamant si cultura tuturor persoanelor (indiferent de functia obtinuta in stat) care sunt impostori intelectuali sau insuficient de pregatiti cultural si stiintifc pentru a da legi in domeniul invatamantului. Este la fel cum ai permite unui lucrator la pompe funebre sa opereze la spitalul de urgenta. Oricine se crede indreptatit sa se pronunte in probleme de invatamant trebuie sa promoveze un bacalaureat macar, intr-o sesiune curenta. Toti parlamenterii actuali ai Romaniei au bacalaureatul copiind din manuale ,sau de pe tabla pe care profesorul ”supraveghetor” a avut grije sa fie ”ajutati” tinerii, obtinandu-se si procente mari de promovare.

  Reply
 17. gheorgha banzea

  daca se mai poate face ceva pt. ca un doctor in stiinte sa fie de-adevaratelea(educatie solida in spate,munca,studiu,idei originale,…),atunci,cu placere.

  Reply
 18. M.S. Jalobeanu

  Din poziția de profesor universitar (acum pensionar) , cu experiența dificultăților de depistare/combatere a plagiatelor, susțin cu căldură și semnez un astfel de demers (deși el nu poate rezolva decât o mică parte a problemelor învățământului românesc).

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *