Mihai Goțiu

Pentru Toamna Românească a existat o (şcoală de) vară. Nu o rata pe cea de anul ăsta, de la FânFest

Pentru Toamna Românească a existat o vară. De fapt, mai multe veri. La Roşia Montană. Majoritatea politicienilor, a analiştilor şi comentatorilor fenomenelor sociale ori a jurnaliştilor au fost surprinşi de amploarea protestelor care au început anul trecut pe 1 septembrie. Încercând să le explice, mulţi dintre ei au dat greş. Unii, precum Ioan Mircea Paşcu, le-au pus pe seamna “agenturilor străine”. Alţii, pe un soi de mimetism cultural (cum că ar fi cool sau “la modă” să fii militant eco sau civic). Au fost (şi sunt în continuare) destui cei care i-au acuzat de ignoranţă (că nu ştiu “de ce” ori “pentru ce” protestează).

Greşeala fundamentală a tuturor acestor opinii şi analize (fără a face referire la cele comandate de serviciul de propagandă al companiei) e că nu cunosc (nu ştiu sau ignoră) uriaşul efort de informare depus de Campania Salvaţi Roşia Montană, început în urmă cu mai bine de 10 ani. Şi ignoră şi faptul că Roşia Montană a devenit, în luna august a fiecărui an locul de întâlnire al celor mai active şi implicate civic persoane şi grupuri din societatea românească. Dincolo de distracţia venită “la pachet” ori de rolul de promovare a turismului ca alternativă de dezvoltare economică a localităţii şi a zonei, FânFest a fost, în cel mai corect sens al conceptului, o şcoală de vară. Conferinţe, work-shop-uri, dezbateri, proiecţii de filme documentare, prezentări, tururi ghidate şi multe alte evenimente au adunat zeci, sute şi mii de participanţi. Poienile s-au transformat în amfiteatre ad-hoc, iar Casa Parohială Unitariană şi Biserica Unitariană în săli de cursuri.

Astfel, nu e de mirare că, în timp, s-a creat masa critică în stare să genereze mobilizarea din toamna trecută. Şi să devină un model şi pentru alte acţiuni şi implicări civice. Din România şi din Europa. În acest an, şcoala de vară de activism civic din timpul festivalului FânFest s-a extins la o săptămână, între 11 şi 17 august. Dacă eşti interesat pe bune de problemele societăţii în care trăim, dacă eşti implicat civic, dacă îţi pasă de comunitate, nu prea ai cum să tragi chiulul.

***

Din programa Forumului social de la Roşia Montană (via fanfest.ro): 1. lupta împotriva practicilor miniere murdare și lansarea coaliției europene ce va milita pentru interzicerea folosirii cianurii în minerit, 2. campanii și mișcări sociale, 3. jurnalism cetățenesc și de investigație, 4. restaurarea patrimoniului cultural și dezvoltarea durabilă a comunităților și 5. campaigning boot-camp. Alături de acestea, o temă adiacentă va fi reprezentată de “Forumul diasporei” secțiune în care se vor întâlni voluntarii și activiștii ce au organizat toamna românească în afara granițelor țării.

Acestea sunt câteva din subiectele propuse:

Campanii împotriva mineritului cu cianuri și lansarea campaniei europene de interzicere a cianurii în minerit

Mitul finlandez al mineritului modern / London Mining Network (Mișcări sociale împotriva mineritului în America Latină) / Plataforma pola defensa de Corcoesto e Bergantiños (The fight against Corcoesto’s golden mine. For the defense of our land) / Campania Salvați Roșia Montană / Gaia Foundation (Sprijinirea comunităților și mișcărilor sociale locale) / Mining Watch România / Solidarity for Taksim

Jurnalism cetățenesc și de investigație

Casa Jurnalistului (Reportaje multimedia și de atmosferă) / Rise Project (Vizualizarea informațiilor pentru activism și advocay)

Campanii şi mişcări sociale

Dialogue German platform on forests (Pădurea, mai prețioasă decât cheresteaua) / Gaze de șist- grupuri de inițiativă din România / Inițiativa europeană împotriva TTIP / Pacha Mama România / NDDL (Lupta împotriva aeroportului din Notre-Dames-des-Landes) / WWF (Paradoxurile micro-hidrocentralelor) / Bankwatch România (Impactul exploatării cărbunelui asupra oamenilor ) / Ceata (Brevete, licențe libere și drepturi de autor) / Ecoruralis (Acapararea terenurilor și drepturile țăranilor)

Campaign boot-camp

World Development Movement (Instrumente și strategii de online campaigning) / Crowd-funding / Cum să îți faci propriul afiș / Centrul Rațiu pentru Democrație / Salvați Bucureștiul (Bazele accesului în justiție pentru ONG-uri și alte grupuri interesate)

Patrimoniu și alternative durabile de dezvoltare

Produsul turistic Roșia Montană / Sănătate Dulce pe Valea Barcăului / Atelier de economie socială / Slow Food Turda / Arhitectură.Restaurare.Arheologie / Impcatul economic al investițiilor în patrimoniu / Moara Veche / Stanciova

Atât forumul, cât și festivalul FânFest sunt organizate integral pe bază de voluntariat. Infrastructura festivalului este instalată pe proprietăți private, cu locații dedicate desfășurării activităților forumului. Donațiile individuale asigură finanțarea acestui eveniment, iar accesul publicului este gratuit.

Mai multe detalii pe FânFest.ro

Foto: Daniela Nemeti, Diana Costea şi Luminiţa Dejeu

Foto_DanielaNemeti

Foto_DianaCostea2

Foto_LDejeu1

Foto_LDejeu2


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *