Un grup de cetățeni de pe strada Luncșoara, zona Bucur Obor din Capitală, luptă de câteva luni cu autoritățile pentru a salva un spațiu verde pe care Primăria Sectorului 2 a autorizat anul trecut construirea unui bloc de 10 etaje. Spațiul verde era amenajat ca parc și se afla între blocuri, lângă o școală, fiind singurul loc unde copiii din zonă se puteau juca. Lucrările au început în urma cu câteva luni, iar construcția are deja câteva etaje. Oamenii au făcut zeci de scrisori la instituțiile statului, cerând oprirea lucrărilor, însă fără prea mult succes. Până în prezent doar Inspectoratul de Stat în Construcții a răspuns că autorizația în baza căreia se ridică blocul de 10 etaje a fost emisă cu nerespectarea legii.
“Noi toți știam de la început ca legile au fost încălcate si ne-am luptat luni în șir să demonstrăm acest lucru. Dar Primăria Sectorului 2, condusă de Neculai Ontanu, a făcut tot posibilul sa ascundă acest lucru si să protejeze interesele “investitorilor”, în detrimentul intereselor cetățenilor pe care îi reprezintă. Pentru că angajații Inspectoratului de Stat în Construcții și-au făcut datoria, acum avem confirmarea că Primăria Sector 2 încălcă legi pentru a oferi autorizații anumitor persoane si suntem mai îndreptățiți decât oricând sa luptăm pentru drepturile noastre”, scriu cetățenii pe pagina de Facebook “Luptă pentru strada ta”.
Oamenii povestesc că deși cred că au dreptate, iar ISC-ul le-a confirmat asta, lupta cu sistemul este una absurdă, întâmplările fiind desprinse parcă din romanele lui Kafka. “Noi am aflat de acest proiect în luna martie a acestui an, când cineva a pus niște afișe în parcarea de la bloc, pe care noi o plătisem în avans pe 2014, la Primăria Sector 2, că trebuie să eliberăm spațiul fiindcă este proprietate privată. Mai mulți vecini am strâns semnături și ne-am dus la Primărie să întrebăm ce se întâmplă. Acolo ni s-a spus că terenul a devenit proprietate privată și nu știu mai mult. Pe 1 aprilie au venit angajații de la ADP cu proprietarul și au început să scoată copăceii și băncuțele din parc. Acest părculet este spațiu verde în Cadastrul Verde al Bucureștiului și a fost reamenajat chiar anul acesta de Primărie, foarte frumos. Era singurul spatiu verde din zonă si zeci de copii veneau în fiecare zi sî se joace”, povestește Georgeta Stanciuc, unul dintre cetățenii implicați în salvarea parcului.
Pornind de aici, cetățenii au început să trimită întrebări instituțiilor statului să vadă ce se întâmplă, cinci scări de bloc fiind implicate în aceasta luptă. “Am început să facem tot felul de întrebări. Primăria Sectorului 2, cea care a autorizat blocul, ne-a răspuns ca în lumea absurdului, ca în poveștile lui Kafka. Fie evită, fie ne răspunde altceva. Până acum am trimis 18 adrese, dintre care 4 pe Legea 544. Nu mi s-a spus ce persoană se ocupă de Legea 544/2001 din Primărie, nu ne-au dat Planul Urbanistic de Detaliu și Autorizația de construire. Ne-au spus doar că putem să aflăm aceste informații de pe site-ul Primăriei, acolo însă nu erau. Am revenit și am întrebat când și cum au făcut consultarea publică. Noi știm că nu au făcut, fiindcă nu ne-a întrebat nimeni nimic și nu au pus acele afișe în care să explice ce intenționează să se facă înainte de aprobarea Planului Urbanistic de Detaliu. Nici atunci când au început construcția, proprietarul nu a afișat panoul de șantier. L-a pus la o lună după ce am făcut noi reclamații. Până acum doar Inspectoratul de Stat în Construcții ne-a răspuns clar și ne-a spus că autorizația de construire și certificatul de urbanism emise de Primăria Sectorului 2 pentru blocul de 10 etaje nu respectă legea. În rest nimeni nu ne-a mai răspuns la obiect”, mai spune Georgeta Stanciuc.
Dacă Prefectul nu va ataca în instanță autorizația de construire, așa cum prevede legea, cetățenii se gândesc să facă ei acest lucru. “Mie mi se pare că reacția autorităților este în disprețul cetățenilor. Este un fel de dictatură a autorităților. Nu ai cu cine să vorbești. Acum așteptăm să vedem ce face Prefectul, dacă atacă autorizația de construire în instanță. Noi i-am da în judecată, însă nu avem documente fiindcă Primăria Sectorului 2 nu ne dă aceste documente. Noi nu suntem dușmănii autorităților, nu înțeleg de ce ne privesc așa. Noi trebuie să fim partenerii autorităților”, încheie Georgeta Stanciuc.
“În momentul de față, sute de oameni din zonă așteaptă răspunsul Prefectului la solicitările noastre. Ar fi extraordinar pentru noi și pentru mulți alți bucureșteni aflați în situații asemănătoare să vedem, în sfârșit, un semn de corectitudine și de normalitate. Ne punem mari speranțe în faptul că IPMB își va face datoria, dar ne pregătim pentru orice situație”, spune Irina Grozea, un alt cetățean implicat în salvarea parculețului.
Istoricul proiectului
Blocul de zece etaje se ridică pe Aleea Luncșoara nr. 2B. Până în urmă cu câteva luni, pe acest teren, de circa 1.000 mp, se afla un părculeț amenajat de Primăria Sectorului 2 și o parcare de reședintă. Terenul însă a fost retrocedat, iar Primăria Sectorului 2 a emis în august 2013 o autorizație de construire pentru ridicarea unui bloc de zece etaje. Lucrările au început în primăvara acestui an. Beneficiarii autorizației sunt Chiriac Mihai și Dicu Edward.Vecinii sunt nemulțumiți de faptul că au rămas fără singurul spațiu verde din zonă și susțin că noua construcție le va lua lumina. “Pe noi ne deranjează faptul că acest bloc se construiește pe singurul spațiu verde rămas aici. Zeci de copii nu mai au unde să se joace. Dimineața era plin parcul de cărucioare cu copii. În plus, noua construcție va adăposti circa 70 de apartamente care vor aduce cel puțin 70 de mașini, dacă punem o mașină pe apartament, iar noi ne chinuim și așa cu locurile de parcare, în zonă fiind deficit de așa ceva. Plus că blocul nou se ridică la 2-3 metri de un bloc deja construit, iar cei de acolo nu vor mai avea lumină în casă și intimitate”, spune Irina Grozea,.
În luptă cu autoritățile sunt ajutați de mai multe ONG-uri: Centrul de Resurse pentru Participare Publică, Mai Mult Verde, Rezistenta Urbană, România Pozitivă și Asociația Salvați Bucureștiul.
“Autorizația de Construcție nr. 403/21”L”/05.08.2013 a fost emisă cu nerespectarea prevederilor art. 2 alin (2) din Legea 50/1991 privind executarea lucrărilor de construcții si ale art. 615 din Codul Civil, HGR nr. 37/2006 privind modificarea art. 1 din HGR 560/2005 pentru aprobarea categoriilor de construcții la care este obligatorie realizarea adăposturilor de protecție civila, precum si a celor la care se amenajează puncte de comanda. Certificatul de Urbanism nr. 341/26“L”/08.04.2013 a fost emis cu nerespectarea art. 6 din Legea 50/1991 privind autorizarea lucrărilor de construcții si a art. 28 Legea 350/2001 privind amenajarea teritoriului si urbanismului”
Inspectoratul de Stat în Construcții
Eu nu inteleg de ce cretinii astia tot construiesc fara rost unde nu trebuie si nu in locul vechilor santiere abandonate.
Cea mai mare idiotenie si lovitura asupra urbanismului a fost validarea retrocedarilor…. :(
Daca la un moment dat in trecut, s-a facut un plan urbanistic, s-au mutat oameni (cu forta, dar si cu compensari pe masura, si asta pentru binele comunitatii), la ce dracu s-au trezit sa permita fostilor proprietari sa isi revendice fostele proprietati, care oricum nu mai erau ale lor si pentru care au primit altceva la schimb ?
Nu am auzit de nici un individ care si-a reprimit teren, imobil prin retrocedare sa i se ceara sa renunte la ce a primit atunci.
Si oricum, este ilogic. De ce nu vin mostenitori sa revendice Piata Unirii, terenul de sub blocurile de pe splai, etc ???….. ca si asta este teoretic posibil. Pentru ca se poate retroceda doar de catre primarie, ea fiind un tutore, nu proprietar..
Chiar am devenit curios ce partid sau ce idioti din el au propus si votat o asemenea lege…
In toate localitatile Ro OAMENII cu SPIRIT VIU trebuie sa-i aporeasca din dezmat pe PRIMARI si CONSILIERI LOCALI prin a-i trage la raspundere penala si materiala referitor la; chiriile exagerate platite nejustificat unor acoliti pt spatiile unde functioneaza formal anumite structuri administrative; indicatoarele rutiere cu o densitate si la costuri individuale irationale; iluminatul primariilor; puavazarea spatiilor verzi; etc.