Sorin Ionita

Pentru cine se demoleaza in Buzesti?

Chiar daca n-o fi (inca?) o afacere corupta, marele proiect de bulevard Buzesti-Uranus are toate sansele sa ajunga una. Si nu discut aici de oportunitatea construirii acestui bulevard larg pentru trafic auto prin centrul istoric al Bucurestiului, ce presupune ravasirea unui intreg cartier, dupa niste planuri demodate de anii ’60, avand la baza o viziune depasita (dar de unde sa stie asta urbanistii romani cu functie de decizie, ca ei nu citesc, doar muncesc).

Dar chiar si pe un asemenea plan, este absurd sa pornesti demolarile, cu tot scandalul de rigoare, fara sa fii in stare sa arati cetatenilor ce se pune in loc. Nu exista nici o schita, macheta, plan, etc. dupa care sa ne putem orienta pentru a sti cum va arata zona dintre pietele Victoriei si Rahovei, odata noul bulevard terminat. Si mai suspect este faptul ca s-a expropriat – deci, s-au cheltuit bani publici seriosi – adanc pe lateral fata de strada, mult mai mult decat era nevoie pentru largirea propriu-zisa a arterei. Ce va fi acolo: se vor face in sfarsit niste spatii publice mai generoase, pentru ca edificiile private sa nu mai vina in surplomba peste trotuare meschine? Sau acele terenuri, acum publice, se vor concesiona unor baieti, pentru a face exact acest tip de cladiri? Mister.

Comisia de urbanism a Capitalei (CTUAT), condusa de eminentul domn Gabrea, nu vrea sa dea detalii, fiind incremenita intr-o aroganta experta fata de societatea civila. Insa pretentiile lor de expertiza ar fi mai credibile daca n-am avea exemplul primului tronson al acestui bulevard – intre Piata Victoriei si Polizu – unde 20 de ani de guvernare luminata a urbanistilor oficiali ai Bucurestiului n-au produs decat constructii oribile, spatii virane si disfunctionalitate. Asa ca e greu sa mai prezumi buna intentie.

Din ce se aude, conflicte de interese vor fi garla, in sensul ca arhitectii cu putere publica azi isi fac front de lucru pentru proiectele lor private de maine, cum s-a mai intamplat. Vom reveni cu lista acestora.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “Pentru cine se demoleaza in Buzesti?

 1. Stefan Vianu

  Toate bune si frumoase – sau foarte urate, mai degraba. Suntem convinsi ca: 1. demolarile sunt inutile; 2. rezultatele vor fi dezastruoase; 3. niste incompetenti decid cum va arata orasul NOSTRU; 4 eternii si fascinantii „baieti destepti” se vor imbogati distrugand, distrugand si iarasi distrugand – ce? Orasul nostru, trecutul nostru, cultura noastra. Pentru a umple centrul orasului cu masini, pe cand in Occident – dar ce ne pasa noua – masinile aproape ca nu mai au acces in centrele istorice. Toate bune si frumoase, spuneam; dar noi ce facem? Constatam, criticam, (ne) plangem – e drept, mai bine decat nimic – si … toleram. In cea mai buna traditie locala. O intrebare precisa: exista mijloace de a-i da in judecata pe acesti indivizi?

  Reply
 2. liviuta

  Ma gandesc doar cu adanca tristete si multa melancolie la acel palat de la Berzei – Stirbei Voda, unde eram dus la stomatolog in copilarie (amintirile nu-s placute, dar luau viata legandu-se de un reper concret) si care a fost demolat recent pentru a face loc viitorului bulevard.
  Am fost foarte amarat in ziua cand am avut prilejul sa asist in direct la demolare.
  Mi-e teama pentru cateva case care se aflau in josul palatului si care coboara spre Parvan, unele splendide.
  Stiu ca nu e foarte concludent comentariul meu fata de subiect, dar am simtit nevoia sa dau glas supararii.

  Reply
 3. Victor Olaru

  Despre largirea strazii Buzesti se stie de cand s-a inceput pasajul Basarab. Dece socitatea civila s-a sezizat numai dupa ce au inceput demolarile? Ca sa fim eficienti, trebuie actionat la timp, in orice chestiune si sa facem si propuneri alternative, nu doar sa spunem nu. Personal cred ca lucrarea trebuia facuta. Pe Barbu Catargiu s-au demolat case vechi, in interes privat. In Buzesti, exista si un interes public. Altfel, circulatia s-ar bloca in Piata Victoriei.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *