Mihai Goțiu

Pentru ce trebuie să răspundă Raed Arafat

Recunosc: am fost și sunt un fan al seriei de filme ”Die Hard” (”Greu de ucis”), cu Bruce Willis în rolul principal. Pentru cei care nu au văzut peliculele francizei, ideea e simplă: polițistul John McClane (jucat de Bruce Willis) este pus mereu în situația de a salva lumea de la un dezastru. Și reușește mereu să-și ducă misiunea la capăt, scăpând pe bandă rulantă din situații imposibile și oprind dezastrul în ultima secundă. Stop joc: ăsta e Hollywood și atât. În realitate, Titanicul s-a scufundat și se va scufunda și a doua oară dacă se lovește de un ghețar, și nici John McClane, nici Bruce Willis, nici Raed Arafat nu-i vor putea salva pe toți pasagerii. Așadar, pe toți cei care vă închipuiți că există Supermani care oricând și în orice condiții pot să-i salveze pe toți cei care se află într-o situație disperată vă rog să nu citiți mai departe acest articol. Fără nicio supărare, nu vă este adresat.

Mă adresez celor care înțeleg că există salvări miraculoase, dar că nu aceasta e regula. Celor care înțeleg că sunt mediatizate, pe de o parte, doar salvările miraculoase (care induc ideea că salvările sunt posibile oricând și în orice condiții) și, pe de altă parte, doar tragediile (care induc ideea că un întreg sistem e vulnerabil, chiar dacă sute și mii de alte intervenții de succes nu ajung la televizor). Celor care acceptă că există chirurgi de excepție, care au salvat zeci, sute, poate mii de vieți și, totuși, au avut pacienți care le-au murit sub bisturiu. Și care, după un eșec, intră a doua zi în sala de operație și salvează alte vieți. Înainte de a renunța la astfel de medici, gândiți-vă de două ori, pentru că sunt domenii și anumite niveluri de expertiză, în care e greu să găsești un înlocuitor de o valoare apropiată celui înlocuit.

Este Raed Arafat de neînlocuit? Mi-e teamă că da. Celor care îi cer astăzi demisia (și mă refer la cei de bună-credință, nu la cei care îl atacă oneros), vă cer să vă gândiți și la cine i-ar putea lua locul. La cineva cu un nivel de expertiză în domeniu măcar apropiat de al lui. Din punct de vedere profesional, Raed Arafat e un accident pentru România, nu rezultatul unui sistem educațional care să producă astfel de experți pe bandă rulantă sau măcar cu o ritmicitate acceptabilă, astfel încât să ai un înlocuitor pe măsură la îndemână. Nu știu (poate mă înșel) să avem o școală de ”urgențe”, care să ofere absolvenților calificare atât în domeniul medical, cât și în domeniul tehnic (de la parametrii de utilizare ai unei auto-utilitare la cei ai unui avion, bărci cu motor sau elicopter, comunicații, management de sistem etc.). Și nici asta nu ar fi suficient, pentru că, în cazul specific al României, pentru a pune la punct un sistem integrat la nivel național, mai trebuie să ai cunoștință și să treci și peste condiționările de ordin politic. Condiționări care te obligă să lucrezi nu cu cea mai bună tehnologie din domeniu, ci cu tehnologia câștigată în urma unei licitații dubioase; nu cu cei mai buni oameni pe domeniile lor (de la șoferi la piloți, la para-medici etc.); ci cu fiul, fiica, nepotul, fina, cuscrul sau cuscra mai știu eu cui (nu generalizez, dar nici nu pot minimaliza aspectul ăsta); nu cu cel mai bun service posibil pentru tehnologia achiziționată, ci cu service-ul oferit de un SRL de apartament.

În condițiile date (și nu într-un sistem ideal de mișcare în vid, fără nicio forță de frecare), dacă vorbim după accidentele din Apuseni și de la Constanța de o răspundere a lui Raed Arafat, de aici ar trebui pornit. Victimele celor două tragedii ar trebui să-l oblige nu să-și dea demisia, ci să curețe sistemul. Să rămână în post și, de fiecare dată când cineva încearcă să-i bage pe gât o tehnologie la mâna a doua (dar cu comision direcționat către cine știe ce baron mai mare sau mai mic), ori vreun om asupra căruia planează îndoieli din punct de vedere al capacităților profesionale, să pună pe masă fotografiile victimelor și să spună STOP! Până aici!

În ianuarie 2012 i-am dat lui Raed Arafat un cec în alb să lupte cu sistemul. De această dată îi ofer un mandat condiționat: să lupte cu sistemul nu în numele unor principii, ci în numele victimelor celor două tragedii. Am convingerea că, la ora actuală, Raed Arafat e cam singurul care poate face ordine în sistem (dacă îi acordăm timp, iar timpul se măsoară în ani). Și mai cred că atacându-l și vulnerabilizându-l pe Arafat îi reducem șansele de câștiga lupta pe care o duce și care ne privește pe noi toți. Datorită lui Raed Arafat au fost salvate sute și mii de vieți. Nu toate. De fapt, dacă ați văzut sau o să vă uitați la ”Die Hard”, o să vedeți că de fiecare dată John McClane salvează lumea, dar până să o salveze mai mor și oameni. Chiar și în filme…

***

P.S.: S-ar putea să mă înșel, nu sunt nici eu vreun McClane infailibil. Dar când văd din ce direcții vin unele dintre atacurile la adresa lui Arafat…

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

33 thoughts on “Pentru ce trebuie să răspundă Raed Arafat

  1. Tempor

    Cred ca v-ati pus paie pe cap! :)
    Cum credeti ca va fi acceptat un „incult”, „neinvatat” pentru care nuvelele si pamfletele lui Caragiale si/sau serialul Dallas sau seriale lacrimogene sunt destinate prin definitie, optional, numai pentru lectura, vizionare in timpul liber! Sau poate nici nu stie de ele sau poate se gandeste la ce ar putea sa faca, sa imbunatateasca, citeste carti de specialitate in timpul liber!
    Si unde se mai pune ca este de alta nationalitate! Mai trebuie sa invete din Miorita, Mesterul Manole …

    Reply
  2. Marin

    Un comentariu obiectiv…felicitari !!……R. A. a infiintat primul serviciu performant de urgenta la Tg. Mures din banii , mostenire de la parinti. / Din declaratiile la un interviu/..Putea merge in orice tara, a ramas in Romania. Gresala de a interveni a unor persoane nepricepute, costa-in cazul acesta dureros- viata
    Doar ca, in cazul acesta.se potriveste zicerea….,,Cand gresesti cu o fata, o iei de nevasta; cand gresesti pe marginea unei prapastii, costa viata”…dupa Grigore Moisil, mucalit dar real
    .

    Reply
  3. Dr Markus Sorin

    Cred ca e exagerat a se avea pretentia cand un sistem produce un esec imediat capii sistemului sa isi dea demisia. Sistemul creat de Raed Arafat este foarte eficient, creaza potentialul de a se interveni eficient in situatii critice cum
    nici in vis nu se putea spera ca vom avea vreodata in Romania. Dar sistemul nu e atit de eficient in toate cazurile, are si mici scapari. Asta nu inseamna sa il dam jos pe Arafat si sa ne distrugem complet acest sistem de care avem nevoie ca de aer.

    Reply
    • Superman

      Sistemul creat de Arafat se numeste SMURD, adica „Serviciul Mobil de Urgenţǎ, Reanimare şi Descarcerare”. Situatiile de urgenta (situatii critice, cum le denumiti dvs.) sunt cu totul altceva.

      Tipuri de situatii de urgenta – incendiu, cutremur, inundatie, si da, si accident rutier, tip de situatie de urgenta in gestionarea careia si-a facut renumele SMURD-ul.

      Dar gestionarea situatiilor de urgenta si medicina de urgenta sunt doua lucruri complet diferite.

      Arafat si-a asumat prin preluarea postului de secretar de stat la MAI si de sef al Departamentului de Situatii de Urgenta gestionarea situatiilor de urgenta. De ce e competent Arafat sa gestioneze interventia la un cutremur sau la o inundatie de mari proportii? Dunno, good question.

      Cred ca nici el nu-si doreste asta. El voia probabil sa fie intr-o pozitie in care sa se ocupe de SMURD si a intrat in ceva ce il depaseste.

      Reply
  4. Mihaela

    Felul in care a fost infiintat SMURD ii aduce lui Raed Arafat multa cinste si, de fapt, toate meritele. Felul in care functioneaza acum SMURD, cu risipa incredibila de bani si cu rateuri de neprofesionisti, ne face pe noi, cei din sistemul sanitar, sa ne gandim ca este imposibil sa mai continuam asa. Decizia insa nu ne apartine, iar seful SMURD ar putea fi iertat doar in contul faptelor bune de la inceput. De la personalul care se joaca pe calculator sau se uita pe Facebook in salile de asteptare de la urgenta si pana la paramedicii care habar nu au ce sa faca la un accident rutier ( decat sa ajunga repede acolo in zgomot de sirena ), totul trebuie reformat. Pentru mine, personal, situatia a scapat de sub control la SMURD.

    Reply
    • john

      Doamnă aceiași parametrii pe care ii blamați dvs. salvează vieti zilnic si multi dintre sunt chiar mai bine pregatiti decât colegii dvs asistenți și chiar medici, dar padure fără uscaturi nu există in nici un sistem. Si sa va bucurați macar odată de serviciile celor pe care ii blamați

      Reply
    • Pavel

      Pentru tine personal poti detalia experiența ta cu SMURD? Te rog sa detaliezi ca sa stiu inteleg. Au venit la accidentue tau si nu stiau ce sa facă?
      STII ca e pe baza de voluntariat si ca primele intervenții pe care le face o persoana sunt primul contact cu urgente astfel omcat prin experienta sa invete?
      In orice caz sunt curios de experienta ta…
      Mersi.

      Reply
      • Mihai Gotiu

        @ Pavel: printre altele, ca jurnalist am lucrat și la departamentul ”evenimente” (ceea ce presupune relatări de la accidente de tot felul, care au necesitat și intervenția SMURD); la Cluj am prins taman trecerea de la Salvare la SMURD (și diferențele au fost de la cer la pământ, ca indicator relevant: din știri a dispărut mențiunea legată de timpul în care ”a ajuns Salvarea” – întârzierea a devenit dintr-o regulă o excepție)

        Reply
        • Superman

          @Mihai Gotiu: Nimeni nu are nimic cu Arafat, toata lumea vrea sa se ocupe in continuare de medicina de urgenta si de SMURD. Numai ca el e acum seful Departamentului de Situatii de Urgenta din MAI. Asta inseamna ca nu se ocupa cu medicina de urgenta, ci e sef peste cei care se ocupa cu gestionarea situatiilor de urgenta. Cuvantul urgenta deruteaza. Credeti ca Raed Arafat, care e doctor, se pricepe sa gestioneze interventia la un cutremur, o inundatie sau un accident tehnologic?

          Reply
    • sslancer

      doamna cu toata bunavointa nu pot decat sa spun ca inainte de toate sa vedeti barna din ochiul dumneavoastra al sistemului sanitar ..inainte de a vedea paiul din ochiul SMURD-ului. Cu alte cuvinte sistemul sanitar trebuie reformat de acei oameni care conditioneazul actul medical de spaga… si asta de la asistentul de rand pana la medicii sefi de sectie si de spitale. Acuzati SMURD-ul de incompetenta …dar incompetenta e mai grava in sistemul sanitar, unde oamenii mor pe capete multi dintre ei chiar daca au dat nelipsita „spaga”, vin oameni pentru o simpla operatie de apendicita si pleca cu bandajele in intestine ..sau bolnavi de mai cine stie ce. Acuzati SMURD-ul de incompetenta …dar nu uitati ca SMURD-ul nu cere bani de spaga, iar personalul din cadrul SMURD de la medici, la asistenti si paramedici se instruieste periodic … in afara de misiunile pe care le executa. In plus majoritatea nu ajung la UPU pentru operatii de 2 lei ..ci ajung bucati ..si se intampla de multe ori sa plece intregi. Nu uitati ca SMURD-isti nu au timp sa isi faca cabinete particulare asa cum au majoritatea doctorilor din spitale.

      Reply
    • Mariana

      Pai ce spuneti dvs este exact ce se spune in articolul lui M.G. Trebuie sa se umble la sistem. „a capat de sub control” ??? Nu ! Trebuie inasprita disciplina si verificarea

      Reply
  5. Superman

    Domnule Gotiu, gresiti luandu-i apararea lui Raed Arafat.

    Raed Arafat e foarte competent in ceea ce priveste medicina de urgenta. Aici nu e nici o indoiala si cred ca nimeni nu vrea sa-l indeparteze din aceasta zona.

    Problema e ca Raed Arafat e acum seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta, calitate in care coordoneaza sectorul cel mai important din ce inseamna interventie la situatii de urgenta in Romania.

    Numeric, marea majoritate a situatiilor de urgenta semnalate prin 112 – 92-95%, sunt urgente medicale in care e implicata o singura persoana care are o problema de sanatate.

    Situatiile de urgenta mai complexe nu se incadreaza in zona medicinei de urgenta decat tangential, in sensul ca medicina de urgenta e o componenta a interventiei.

    Dar, pentru ca asupra unei persoane sa se poata interveni medical, persoana respectiva trebuie sa fie salvata. Sa se ajunga la ea. Si aici a esuat mizerabil sistemul in cazul accidentelor cu avionul prabusit in Apuseni si cu elicopterul SMURD prabusit in Siutghiol.

    Dupa accidentul din Apuseni, Arafat a fost numit de Ponta sef al Departamentului pentru Situatii de Urgenta tocmai CA SA REZOLVE PROBLEMELE DIN SISTEM.

    Accidentul de la Siutghiol ne ARATA ca nu a facut-o, ba mai mult, CA PROTEJEAZA SISTEMUL.

    Vina pentru:

    1. faptul ca nu s-a gasit cheia de la motorul barcii sau n-au stiut sa traga de sfoara sa porneasca motorul
    2. ca intr-o situatie in care minutele erau esentiale pentru supravietuire si se stia ca elicopterul a cazut in lac scafandrii (inclusiv cei de la ISU) au fost alertati mult mai tarziu decat celelalte tipuri de forte (ambulanta, echipaj barca), ceea ce a dus la situatia tragica in care fortele de interventie stateau pe mal sau in barca si priveau fara sa poata face nimic
    3. faptul ca scafandrii si cei cu barca au venit fara mijloace de iluminat desi era apusul soarelui iarna si s-a intunecat imediat
    4. faptul ca nu au fost alertati sau nu au fost alertati la la timp cei care ar fi putut veni imediat cu ambarcatiuni

    poate fi atribuita ISU Constanta si a fost corecta demiterea inspectorului sef.

    DAR, Arafat are marea vina ca (fara macar a cunoaste detaliile interventiei, nu se facuse nici un debriefing!!!) a declarat ca s-a intervenit perfect, ca nu se putea face nimic mai mult.

    Aceasta declaratie il DESCALIFICA COMPLET si doar pentru ea trebuia sa-si prezinte demisia imediat.

    Reply
  6. Superman

    Problema cu RAED ARAFAT este ca A DEVENIT dintr-un profesionist un OM POLITIC si in acelasi timp UN EXPONENT AL UNUI SISTEM PUTRED, pe care il apara indiferent de ceea ce arata realitatea, ajutand astfel la perpetuarea putreziciunii.

    De ce e sistemul putred? Cu referire la situatia de la Siutghiol.

    1. Pentru ca la ISU Constanta s-au facut in 2007 angajari pe pile, printr-un concurs tructat (192 de subofiteri, precum cei care s-au dus cu barca si n-au fost in stare s-o porneasca). In urma deciziei instantei, ofiterii vinovati au fost condamnati la ani de puscarie cu executare, iar cei 192 au fost pusi pe liber.

    2. Pentru ca elicopterele si avioanele SMURD par a avea o problema cronica. Frecventa accidentelor, deja foarte multe soldate cu victime umane, este mult prea mare. Din 8 elicoptere SMURD EC135, 3
    s-au prabusit, adica 37,5%. Imens!!! Pentru acest model de elicopter, pe plan mondial (aprox. 1000 de elicoptere in serviciu) frecventa accidentelor a fost de 4%. Cum se explica asta? Probleme la achizitie, intretinere defectuoasa a aparatelor, antrenament inadecvat al pilotilor pe acest model de elicopter, cine stie? Intrebarea este – ce om zdravan la cap din SMURD mai are curaj sa se urce intr-un elicopter SMURD stiind ca are mai mult de o sansa din 3 sa se prabuseasca?

    3. Pentru ca dotarea SMURD e asigurata in mare parte prin intermediul Fundatiei pentru SMURD.

    Cum arata consiliul director al Fundatiei pentru SMURD:

    http://www.fundatiapentrusmurd.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=39&Itemid=73

    Dl. Dr. Raed ARAFAT, Presedintele Consiliului director
    Dl. General locotenent Vladimir SECARA, Vice-presedintele Consiliului director
    Dl. Adrian DITA, Secretarul General al Consiliului director
    Dl. Frank HAJDINJAK, Director General, E.ON România
    Dl. Emil HUREZEANU, Scriitor, publicist si reputat analist politic
    Dna. Mihaela RADULESCU, Realizatoare si moderatoare consacrata de emisiuni de radio si televiziune
    Dl. Alex SERBAN, Senior Partner, Serban & Musneci Associates
    Dl. Radu TUDOR, Editorialist, analist pe probleme militare „Jurnalul National”

    Vicepresedintele Consiliului director, Vladimir SECARA, fost inspector general al Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta (IGSU) tocmai ce a fost trimis in judecata pentru abuz in serviciu in legatura cu o angajare, alaturi de multi alti ofiteri superiori din IGSU si Jandarmerie.

    http://www.agerpres.ro/justitie/2014/11/28/piccj-fostul-inspector-general-al-igsu-vladimir-secara-trimis-in-judecata-pentru-abuz-in-serviciu-15-21-22

    Referitor la Radu Tudor Antena 3, Mihaela Radulescu, Emil Hurezeanu nu ne ramane decat sa ne intrebam ce cauta in acest for.

    4. Pentru ca de-a lungul timpului in presa s-au pus numeroase intrebari referitoare la modul cum Fundatia pentru SMURD a facut achizitiile/preluarea mijloacelor de interventie.

    atat pentru ambulante:

    http://liviualexa.ro/2012/01/17/raed-arafat-si-dan-vasile-gorgan-baietii-destepti-din-sistemul-de-urgenta/

    http://www.revista22.ro/exclusiv-22-raed-arafat-vrea-sa-dea-in-judecata-evenimentul-zilei–12875.html

    cat si pentru avionul SMURD (cel folosit inchiriat, revopsit si apoi cumparat desi i se cunosteau problemele):

    http://www.ziuanews.ro/dezvaluiri-investigatii/alba-neagra-cu-avioanele-smurd-ale-lui-arafat-112734

    si acum pentru elicopterul SMURD:

    http://www.hotnews.ro/stiri-esential-18848713-nicusor-constantinescu-acuza-raed-arafat-schimbat-destinatia-elicopterului-prabusit-lacul-siutghiol.htm

    toate intrebari care n-au primit raspuns.

    Reply
  7. Paul

    Accidentul de la Siutghiol demonstreaza,daca mai era cazul,ca un copil cu moase multe ramane cu buricul ne taiat.Acest sistem polidisciplinar,integrat,trebuie sa fie coordonat de un singur sef.Se mai pune intrebarea:cat de fiabil este tipul de elicopter prabusit si cat de temeinic a fost verificat inainte de plecarea in misiune? Cine din sfera oficiala este interesat sa se afle adevarul ?

    Reply
    • Superman

      Pai e coordonat de un singur sef: Raed Arafat, seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta.

      Doar de asta a si fost infiintata structura dupa accidentul din Apuseni, nu?

      La accidentul de la Siutghiol n-a fost o problema de coordonare la nivel inalt, cum a fost in cazul Apuseni, unde pentru ca prabusirea s-a intamplat la granita a trei judete informatiile s-au dus la Centre Operationale diferite si la institutii din judete diferite si n-au fost coroborate la centru.

      La Siutghiol a fost incompetenta locala (incompetenta ISU Constanta).

      Pentru ca:
      1. Nu s-au alertat tipurile de forte de interventie profesioniste la momentul oportun (scafandrii au fost alertati mult mai tarziu decat ambulanta si echipajul cu barca)
      2. Ca de obicei – si asta e o problema de sistem – fortele locale care ar putea interveni in sprijin nu sunt alertate. Practica dovedeste ca ele ajung primele la fata locului (si in Apuseni – taranii si padurarii, si aici – pescarul). Daca ar fi alertate la timp, in genul acesta de situatii de urgenta unde minutele conteaza, aceste forte pot chiar sa salveze vieti.
      3. Resursele la nivel de forte de sprijin nu sunt cunoscute. Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (judetean) are datoria (chiar legala) de a avea evidenta resurselor materiale care pot fi folosite in interventii. Asta inseamna ca trebuie sa contacteze persoanele juridice din judet (agenti economici, de exemplu), si sa stie ce anume detin acestia. Exemple: utilaje grele care pot fi folosite la inundatii, cutremure, – macarale, buldozere, excavatoare,etc.; mijloace de transport care pot fi folosite de exemplu la evacuare – autocare, autobuze, microbuze, vase, salupe, si asa mai departe.
      4. A existat o incompetenta a fortelor de interventie profesioniste dincolo de limitele bunului simt. N-au fost in stare sa porneasca motorul barcii, au venit fara mijloace de iluminat, nu stiau sa porneasca/foloseaca generatorul de curent, etc. Acelasi lucru s-a intamplat si in Apuseni – aduceti-va aminte de dispecerul care nu stia ca exista mai multe formate ale coordonatelor GPS si n-a stiut sa le converteasca.

      In fine, ideea ca un tatuc trebuie sa vina sa descurce lucrurile e falimentara. Imaginea unui viceprimministru venit pe malul lacului ca sa le ceara sa aduca mijloace de iluminare si sonare e hilara (a se vedea transcriptul conferintei de presa de la MAI). Asta arata incompetenta extrema de la nivel local.

      Un sef trebuie sa controleze sistemul in asa fel incat legile, regulamentele si procedurile sa fie puse in aplicare. Asta trebuia sa faca Arafat – sa organizeze sistemul de urgenta in asa fel incat institutional sa functioneze nu numai la incendii si accidente rutiere si interventii medicale de urgenta de rutina. Asta nu se intelege – Arafat E BUN LA SI E INTERESAT DE MEDICINA DE URGENTA, NU DE SITUATIILE DE URGENTA. Sunt doua lucruri diferite.

      Ce facem daca vine un cutremur? Va dati seama ce dezastru va fi la nivel de interventie si coordonare a interventiei? Faptul ca ar veni echipe de interventie din strainatate nu ar ajuta decat partial, coordonarea ar fi la ai nostri.

      Reply
  8. cri

    Arafat are meritul incontestabil de a fi reglementat sistemul de urgente medicale din Romania, iar SMURD este o reusita incontestabila. Pe de alta parte, ca orice asiatic, Arafat si-a dorit mai multa putere si influenta decat a putut duce iar acum apar consecintele. Insa daca salupa gonflabila adusa de pompieri mai intii nu s-a umflat, iar apoi motorul nu a pornit, nu este vina arabului. Alaturi de libertatea de exprimare, SMURD este singura reusita majora a societatii civile in ultimii 25 de ani. Sunt foarte curios care sunt realizarile celor care astazi il blameaza pe Arafat. Ii invit pe cei care astazi il acuza pe Arafat, sa ne spuna unde erau ei cand arabul se lupta de unul singur cu autoritatile romane imbecile, corupte si birocratizate, pentru a infiinta SMURD….

    Reply
  9. POMPIER-S.M.U.R.D.

    Vad ca aici se vorbeste in necunostinta de cauza ,toata lumea judeca pe toata lumea „ca ar trebui cutare omorat cu pietre ” dar nu mai bine desfintam pompierii si S.M.U.R.D. poate si politia ca ce nevoie avem suntem cu toti niste adevarati profesionisti . Vad ca toti stiti ce este de facut sa cautam pe Google cum cetateni destoinici fac misto de oameni care au venit sa le scoata rahatul din casa ? sa mai cautam cum stau la crajma iar alti le sclavesc prin curte ?. Sunteti cu toti profesori ,juriu ,judecator si calau ….dar nici unu nu puneti osu la treaba sa va ajutati pe voi inseva ,asteptati sa va pice ceva din cer .” sa vina domne astia de la 112 sa faca sa dreaga ,statu sa faca ” hmm… statul sunteti voi iar tara nu poate face nimic pt voi daca voi sunteti niste „oi” conduse de diferite trusturi de presa cu interese politice . IAR PE DE ALTA PARTE VA MERITATI SOARTA !!!
    Petre Ţuţea: „Am stat 13 ani în temniţă pentru un popor de idioţi”

    Reply
  10. George.I.

    Foarte pe scurt.Raed Arafat este medic.S-a ocupat la superlativ de medicina de urgenta,
    motiv pentru care a fost apreciat si incurajat sa faca performant acest serviciu de medicina
    de urgenta.Ce vina are dr.Arafat ca se prabusesc avioanele sau elicopterele ? Spuneti=mi
    si mie ca sa nu mor prost.

    Reply
    • Medic

      Este coordonator unic al ISU. Prin asta se intelege ca este coordonator al TUTUROr urgentelor. Asta a dorit dupa tragedia din Apuseni si a capatat. In cazul Siutghiol clar ca ISU nu a avut proceduri pentru imersie elicopter in apa dulce iarna. In urgentele majore fiecare secunda conteaza. E clar ca sistemul lui Arafat nu este operational pentru urgentele majore. E clar ca nu a inteles forta de reactie rapida locala. Ca nu are remuscari pentru cei care mor in misiune. Pentru urgentele majore e obligatoriu sa fie gandite si elaborate protocoale locale, adaptate specificului regiunii, cu simulari care sa faca sistemul operational. Nu cred ca nunse pot obtine fonduri europene pentru asemenea traininguri sau proiecte. Daca raspunsul e nu, va notificnca exista oameni in tara asta dispusi sa deruleze astfel de proiecte fara spaga sau comisioane!

      Reply
    • Un ins

      Pai daca e Un simplu dr,ce cauta sef la situatii de urgenta? Sa stea la capul bolnavului si sa lase pe atii sa conduca!!!!

      Reply
  11. Medic

    1. Sistemul educational medical de la noi a produs si cei 15000 de medici care lucreaza acum in UE. Nu e catastrofal, ci dimpotriva. Creste de la an la an numarul celor care vin din UE si dinafara ei sa studieze medicina la noi. Cat despre medicii plecati inafara granitelor, ce exemplu mai bun vreti ca scoala e buna, dar sistemul prost. Aceeasi oameni pusi sa lucreze in sisteme care functioneaza devin pioni de baza ai actului medical. Si sa nu imi spuneti ca au plecat cei mai buni, au plecat toti cei care au vrut si nu au facut alta scoala inainte sa fie acceptati de forurile medicale de acolo.
    2. Cind a infiintat specialitatea medicina de urgenta, la nivel european i s-a reprosat lui raed Arafat ca, la urgentele majore, unde pacientul trebuie sa beneficieze de maximum de competenta, un medic, urgentistul , care nu are competenta in nicio specialitate.( Hugo van Aken, European Joirnal of Anesthesiologists). In prespital e nevoie ca urgentistii sa aiba protocoale clare, avizate de comisii multidisciplinare din fiecare specialitate medicala interesata.
    3. Sistemul s-a extins mai mult decat poate duce. Inrolarea de personal si pregatirea lor nu a tinut pasul cu achizitiile. Oamenii sunt pur si simplu zdrobiti de volumul de munca.
    4. Tehnologia trebuie sa fie performanta, dar cate tari isi permit ambulante Mercedes? Cit costa reparatiile si intretinerea lor? Si le conduc soferi care nu primesc nici salariul minim pe economie.
    5. Bolnavii transportati cu elicopterul iti dau citeodata senzatia ca au acces la un taxi aerian. De ex, ce i s-a facut bolnavei adusa de la Tulcea la Spitalul Judetean Constanta si nu se putea face la Tulcea? Nu era mai bine sa fi fost consultata in sistem de telemedicina la Tulcea., sa fi primit acolo tratament? Era mai ieftin si…patru oameni tineri nu erau acum eroi sub pamant.
    6. Raed Arafat are de ani de zile cereri de la medicii din spitale sa coordoneze abordarea urgentelor si dupa ce,trec de usa spitalului. E spectaculos sa aduca urgentele cu masini scumpe si dotate si sirene cum nu auzi nicaieri in Europa, dar important e ce se intimpla dupa aceea. Ii salvam temporar pe sosea sau acasa, dar viata le este salvata in spital. Dincolo de dotari, afectate de un management catastrofal din partea managerilor numiti politic, practic nu exista coordonare de ex in cazul unei politraume. La Floreasca garda nu are destui neurochirurgi care sa opereze. Garda de chirurgie vasculara este la CCIliescu. Este si la Spitalul Militar dar nu primesc urgente. La Universitar este garda de chirurgie toracica la doua zile. La Filaret este permanent dar nu este de urgenta. Daca e nevoie de urolog, doar Sf Ioan primeste urgente, dar au garda si Fundeni si Th Burghele, dar nu primesc urgente. Peste asta, tomografele cad des din suprasolicitare si ecuatia se complica si mai tare. Oricare dintre noi poate fi cu politraumatism pe sosea. Daca avem nevoie de chirurg toracic, vascular, urolog, neurochirurg, aveti idee unde ii gasim in Bucuresti, noapte cind am avut un accident de masina, raspunsul este NICAIERI. Asta ii reprosez lui Raed Arafat. A ignorat dialogul cu orice specialiate facand din medicina de urgenta un turn de fildes. Sistemul poate deveni mult mai performant si mai multe vieti vor fi salvate daca va exista comunicare si dorinta reala de colaborare multidisciplinara.

    Reply
    • Tempor

      La punctul 1 va dau un link e FRESH si inca de actualitate
      http://expressdebanat.ro/zeci-de-elevi-audiati-in-cazul-scandalului-cu-diplome-false-pentru-asistenti/
      Ati uitat de fabricile de diplome?

      Punctul 3 recunoasteti de fapt starea catastrofala a sistemului medical. De cand SMURD-ul a inceput impuna ritmul necesar unor urgente, oops vechiul sistem are probleme. Aceste probleme erau ascunse de vechea formula a Salvarii. Gemeau oamenii cu zilele si daca aveau zile si bani scapau unii cu sechele alti oarecum sanatosi.

      Reply
      • Medic

        Temporar- la punctul 1 e vorba de formarea medicilor, nu a asistentilor medicali. Nu aveti argumente sa contraziceti calificarea medicilor. Despre fabrica de diplome pt asistentii medicali, e alta discutie. La punctul 3 e vorba de oamenii care lucreaza in urgente, SMuRD si ambulanta. Toti sunt zdrobiti de volumul de munca. Sindicatele tac chitic si complice cu angajatorul, dar este inuman sa le ceri celor din UPU sa vada zilnic mult peste numarul de pacienti care pot fi consultati in mod normal. Si problema ramane- viata se salveaza in spital! Iar acolo nu s- a dorit o coordonare reala, desi oamenii din sistem cer asta de ani de zile. Niciun spital din tara nu ar putea gestiona un accident colectiv asa cum au facut-o cei din Muntenegru. Si, credeti-ma am cerut in repetate randuri asta! Problema nu este sa iasa Raed albit din aceasta disputa, ci sa nu mai cada elicoptere, sa nu mai moara echipaje, sa coordonam mai bine urgentele, ca sa ne fie mai bine si noua si pacientilor.

        Reply
        • Tempor

          Am o deosebita stima pentru medici si sunt mai toti bine pregatiti. Insa, atunci cand auzi si te confrunti cu faptul ca dintr-un spital cu 40 medici sunt 5-6 medici afaceristi care isi fac meseria bine numai atunci cand sunt „stimulati”, atunci acesti 5-6 ii afecteaza, intr-un mod indirect, pe ceilalti medici caci acestia sunt suprasolicitati de pacienti care nu prea au bani (acestia fiind din ce in ce mai multi) si pana la urma acesti medici clacheaza datorita supraincarcarii si oboselii.
          Mai apare si fenomenul doctorilor care au si cabinete private (firme). Acolo trebuie sa-si imparta cunostiintele medicale cu cele de administrare a unei firme, sa intocmeasca o sumedenie de alte acte, sa mai plateasca alti oameni, sa obtina si profit din consultatii. Si de unde profit, cand pacientii sunt tot mai putini si prefera sa cada din picioare pentru ca veniturile sunt tot mai mici si viata e tot mai scumpa si abia apuca sa puna ceva de-o parte pentru zile negre si atunci constatand ca agoniseala nu e deajuns.
          Cred ca oricine isi doreste sa nu existe nici macar accidente auto, sa nu existe pierderi de vieti omenesti din cauza ca ambulanta nu a ajuns la timp la accident (nu a circulat cu viteza luminii, intr-un loc a fost trafic intens iar unii nu se puteau da la o parte, soferul ambulantei nu avut in ziua aceea abilitatea unui pilot de F1…). Suntem oameni nu utilaje. Si utilajele cu tehnologii ultraperformante pot merge rau sau se pot defecta si devenim astfel victime a ceea ce noi credeam este bun.
          Cum vedeti viata unui muritor de rand angajat la o fabrica aflata la peste 100 km distanta, in regim de 12 cu 24 de ore! Acesta este „obligat fortat” de imprejurari sa accepte salariul minim si niste bonuri de masa acordate ca sa fie siguri (angajatorii) ca se hraneste suficient cat sa poata sa ajunga la lucru si sa mai lucreze si productiv.
          Dar din 24 de ore: 12 ore omul lucra la banda, 6-7 ore este pe drum (depinde de trafic si conditii meteo). Acest om are dreptul la viata de numai 5 (CINCI) ore la fiecare 2 zile!!!
          Cum ati imparti aceste 5 ore din viata cand banii din salariu nu ajung de la o luna la alta dar mai pentru un concediu sau un consult la un medic bun!?

          Reply
          • Tempor

            Corectura:
            regimul este de 12 cu 48 ore, si 25 ore libere, ore in care nu gasesti altceva de lucru local.

  12. Sara

    Sa stabileasca Ponta cine-i vinovat, chiar si la nivel institutional. De asta-i prim ministru. De ce sa stabilim noi vinovatii si el sa taca, sa nu-si asume responsabilitatea.

    Reply
  13. George.I.

    Pentru Sara: Dv.propuneti sa stabileasca Ponta vinovatul. Cum e posibil asa ceva ?
    Stimata Dna.,asta nu este in stare decat sa minta si sa fure;atat il duce pe el capul.El
    este capetenia tuturor borfasilor din aceasta tara;Eu Va sfatuiesc sa faceti alta
    propunere: sa fie inlaturat cat mai repede cu putinta,ca asta contamineaza toata tara
    cu virusul minciunii si al hotiei.Asta,e in stare sa ne faca pe toti mincinosi si hoti,de
    maniera in care putem sa si exportam !!!

    Reply
  14. Adrian Ilie

    Aveti dreptate, probabil ca nu avem cu cine sa-l inlocuim pe Arafat. Asa este, nu exista salvari miraculoase oricand si in orice conditii. Dar, sa nu spui tot adevarul fiindca asta ar arata ca ar fi existat solutii care sa fi marit cel putin sansele de salvare, asta deja este altceva. Iar daca merge pe drumul asta, Arafat va deveni la fel ca orice alt personaj din sistem. Sa recunoasca clar si cinstit tot adevarul si sa explice ce si cum a fost. Eu nu cred ca ar fi putut fi salvati daca se miscau mai reprede cu toate ca nu exclud asta la modul absolut. Eu spun ca nu a lamurit problema flotoarelor, ca nu a lamurit problema echipamentului individual si a celui din dotarea aparatului (barca de salvare ca la avioanele de vanatoare). Si, cel mai important, nu ne-a lamurit de ce nu a reusit sa integreze toate resursele, inclusiv pe cele particulare, in sistemul de reactie la situatii de urgenta. In concret, in acest caz trebuia alarmata imediat salupa Jupiter, elicopterele de la Tuzla si Kogalniceanu si persoanele civile care aveau barci functionale pe lac (daca exista un sistem de evidenta si alertare). Iar in cazul din Apuseni trebuiau alertati din prima clipa localnicii, in paralel cu toate celelalte operatiuni desfasurate. Asta inseamna sistem integrat care sa utilizeze toate resursele existente. Nu am auzit asa ceva de la Arafat. Din contra, ce nu intra in directa lui subordonare nu e bun. Si asta este o eroare conceptuala fundamentala peste care nu se poate trece usor. Eu nu mai am incredere ca Arafat poate mai mult si ca, atingandu-si limitele, nu devine incompetent pentru ceea ce trebuie facut in continuare. Poate ma insel, dar pentru asta trebuie sa dea toate raspunsurile necesare ca sa ma convinga ca nu-i asa. Deocamdata vad ca a inceptut sa minta.

    Reply
  15. Khaliffa

    Ma tem ca nu aveți dreptate. Am lucrat 4 ani la SMURD ca medic. Am zburat cu elicopterul, am fost pe mașina de terapie intensivă…. Practic tot ce înseamnă SMURD. În fiecare am exista simulări de cazuri… Incendii salvari din apa cutremur accidente chimice practic toata paleta de dezastre. La aceste exerciții participă activ atât medicii cat și pompierii. La sfârșitul simulărilor sunt trase, intr o ședință comuna concluziile. Întotdeauna totul este ca la carte, timpii perfecți, dotările impecabile. Sistemul are lacune iar Arafat nu mai este omul care sa îl reformeze.

    Reply
  16. Medic

    Kaliffa, tot respectul pentru activitatea SMURD! Ma revolta ca avem cele mai multe echipaje de pe elicopter cazute in misiuni medicale in UE. E vina unui sistem dezvoltat anarhic si ai carui dirigenti nu respecta resursa umana care face posibila functionarea siatemului medical. Vad ca deja apar titluri ca elicopterul cazut in lac nu avea probleme tehnice! Zau? Eu stiu ca expertiza tehnica poate dura si un an de zile si trebuie sa fie independenta, nu luam in discutie ce a zis fabricantul masinii! Dar se da ok pt zbor elicopterelor SMURD in ziua de Craciun, presa mediatizeaza intens, misiunea e, culmea, tot la Constanta, noroc ca au trecut Dunarea cu bine! Centrul de la Tuzla a oferit cursuri gratuite pentru personalul care urca pe aceste elicoptere -exercitii de salvare din apa in caz de accident. Nu cred ca echipajele in misiune ieri au facut deja acest curs! Vedeti, asta e problema, cursul e obligatoriu doar daca se zboara deasupra marii, daca survolam un lac sau Dunarea, nu e nevoie. Au verificat masinile, dar tot nu le pasa de echipaje si, daca nu le pasa de echipaje, de ce le-ar pasa de pacienti? Asta e problema, in centrul sistemului medical nu este omul, ci masina, ca sa nu spun, achizitia de masini/aparate/dispozitive medicale, etc. nici ca le pasa de lipsa de cadre medicale, dar asta e alta discutie! Cand vine vorba de lipsa de personal din sistem si de salarizarea proasta, reactia celor ce conduc sistemul sanitar e similara cu a Elenei Ceausescu pe vremuri: „Nicule,,astia-s ca viermii, multi si nu se mai satura!”

    Reply
  17. jon

    Domnilor.Vad ca multi dintre d-voastra,va dati cu parerea despre ARAFAT, dar nici habar nu aveti cu ce se maninca ceea ce face ARAFAT.Una este medicina de urgenta si alta este ISU.Desi la prima vedere s-ar parea ca sunt acelasi lucru ,sunt totusi diferite.Facindu-le pe amindoua SMURD-ul,nu face de fapt nici una cum trebuie. Nu sunt chiar asa de grozavi cei de la SMURD .Sunt destul de slab pregatiti. Impresioneaza doar pe profani.Le place sa faca impresie, dar cam atit.Daca ARAFAT prefera situatiile de urgenta ,atunci sa lase medicina de urgenta si Ministerul Sanatatii la altcineva.Pacat ca nu-si da seama de acest lucru,sau i s-a suit succesul la cap.Nu-l mai ridicati atita in slavi ca nu-i chiar asa grozav.Un serviciu de ambulanta bine pus la punct,dotat cu aparatura si personal calificat in descarcerare,ar face mult mai mult si cu bani mult mai putini.Dar………..este foarte bine infipt acest ARAFAT.Oare nu e ruda cu HAYSAM?……ca e tot PSD-ist.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *