Pedeapsa PSD pentru proteste: Studenților ar putea să li se taie din gratuitatea pe calea ferată

Gratuitatea studenţilor pentru călătoriile cu trenul ar putea fi limitată de către parlamentarii PSD după ce studenții au profitat și au venit gratuit la protestele din București.

Noile condiţii de calătorie sunt prevăzute în amendamente avizate de Comisia de Buget cu privire la ordonanţa care a introdus această facilitate pentru studenţi.
La începutul lunii februarie, Guvernul a aprobat OUG 2/2017, prin care studenții înmatriculați la forma de învățământ cu frecvență, în instituțiile de învățământ superior acreditate, beneficiază de gratuitate la transport intern feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a.

La 14 februarie, Comisia pentru Buget a Senatului a avizat favorabil această ordonanţă, dar cu două amendamente. Prima excepţie se referă la restricţionarea călătoriilor, astfel studenţii pot călători gratis doar între localitatea de domiciliu și cea în care își desfășoară studiile și nu oriunde în țară. Al doilea amendament completează OUG 2/2017 şi extinde această gratuitate pentru elevii claselor IX-XII.

Amendamentele au fost admise cu majoritate de voturi. Senatorii Eugen Teodorovici (PSD) şi Florin Cîţu (PNL) au fost iniţiatorii primei excepţii. A doua modificare a fost propusă de Eugen Teodorovici (PSD) şi Mihu Ştefan (PSD).

CFR Călători precizează: „Călătoriile gratuite acordate studenților presupun costuri pentru companiile feroviare. Aceste costuri sunt asumate de Statul Român și sunt decontate de la Bugetul de stat prin Ministerul Transporturilor. Monitorizarea numărului de călătorii este obligatorie atât pentru evitarea unor situații neplăcute (ex supraaglomerare sau dublare locuri) pentru pasageri (nu doar pentru studenți!) prin dimensionarea corectă a capacităților de transport, în funcție de fluxuri, cât și pentru acoperirea costurilor prin compensarea necesară. Această monitorizare se poate realiza în baza unei statistici reale a numărului de călătorii gratuite efectuate de către studenți, iar biletul este elementul definitoriu după care se poate face decontarea.”

Amendamentul privind gratuitatea studenţilor acceptat de PSD l-a pus pe gânduri pe senatorul PNL Florin Cîţu, unul dintre iniţiatorii acestei modificări. Acesta consideră că promisiunea PSD a avut doar un scop electoral. „Suma care afectează bugetul de stat este nesemnificativă, relativ la alte cheltuieli complet faraonice pe care le face PSD”. După ce a analizat şi a constatat că doar o mică parte dintre studenţi se deplasează în alte destinaţii cu trenul, Florin Cîţu și-a retras amendamentul referitor la gratuitatea nelimitată pe transportul feroviar. „N-am sa cad în capcana PSD-ului, care a fost de acord cu restricţionarea acestor subvenţii, pentru că pur şi simplu nu cred că merită”, a declarat Florin Cîţu pe o reţea de socializare.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *