Mihai Goțiu

Pe urmele unui dezastru ecologic: Rezervația naturală Cheile Lăpușului

Mihai Goțiu, blog de parlamentar. VIDEO: Claudiu Tamaș.

La sfârșitul săptămânii, am ajuns în Cheile Lăpușului, un loc renumit, până mai ieri, nu doar pentru frumusețea lui, ci și pentru bogăția în pește, în special scobar. În rezervația naturală de aici, fuseseră observate, după o absență de mai bine de o sută de ani, câteva familii de castor. De toate acestea s-a ales praful, după ce apele pline cu metale grele dintr-o fostă galerie de mină din Băiuț s-au revărsat în Lăpuș, săptămâna trecută, distrugând aproape toată populația de pește. Păsările și animalele, care depind de pește își vor căuta (dacă vor găsi) un alt loc în care să supraviețuiască.

Dezastrul ecologic de pe râul Lăpuș nu este rezultatul unui accident nefericit, ci al lipsei de responsabilitate și implicare al autorităților centrale și locale în gestionarea unei probleme istorice pentru România – cea a închiderii și ecologizării siturilor contaminate rămase de pe urma fostelor exploatări miniere, petroliere, a fabricilor și uzinelor de stat. Conform Strategiei Naționale și a Planului de Acțiune pentru Gestionarea Siturilor Contaminate, elaborat în 2015, aprobat prin HG 683/2015, dar nepus în aplicare, în România avem 1.393 de situri contaminate și potențial contaminte.

Practic, e vorba de aproape 1.400 de bombe care ticăie în așteptarea exploziei, fiind doar o problemă de timp până când vor exploda, una după alta, cu distrugeri cel puțin la fel de mari pentru mediu și sănătatea oamenilor, ca cele de pe Lăpuș. Conform aceleiași Strategii, pentru a rezolva această problemă până în anul 2050, este nevoie de investiții totale de peste 8,4 miliarde de euro.

Încă înainte de dezastrul din Cheile Lăpușului, împreună cu colegii din USR am început documentarea și demersurile pentru modificarea legii, astfel încât să poată fi accesate fonduri europene special destinate unor asemenea operațiuni de ecologizare.

Dacă nu vom reuși să-i convingem cu argumente pe guvernanți că rezolvarea problemei nu mai suportă amânare, sper să obținem sprijinul vostru pentru a-i determina să ia măsuri. Sunt convins că și voi vă doriți o Românie mai curată, din toate punctele de vedere, și o Românie în care dreptul constituțional la un mediu sănătos să fie respectat.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “Pe urmele unui dezastru ecologic: Rezervația naturală Cheile Lăpușului

 1. Dumitru

  Mda, intr-o tara cu stat central slab nu poti folosi tehnologii potential periculoase pentru ca esti sigur ca se vor intampla catastrofe (din lipsa de control). Total de acord cu Gotiu.
  Sunt curios ce o sa se intample cu el, acum ca electoratul USR se va imparti in doua (Ciolos creand deja partidul lui).

  Reply
  • Jacques

   Dacă Dacian Cioloș candidează la europarlamentare și dacă va fi ales, dispare din peisajul intern. Probabil, ajungerea în PE, obligatoriu pe o funcție mare (CV oblige!) este pohta ce-a pohtit. În spatele lui, nu se știe ce se va întâmpla. Deocamdată, Barna s-a grăbit să se-nchine ne-încă-născutului partid. De ce? Cel mai probabil răspuns e: din prostie. Al doilea, e următorul: după răsfirare, urmează adunarea și apelul de seară.
   În orice caz, Mihai Goțiu era atipic în USR, de la început. Dacă nu făcea Remus Cernea pișu pe ideea de partid ecologist, ar fi fost o bună șansă pentru Mihai… Însă la cum și cât lucrează, la capacitatea lui de a duce la capăt lucrurile (vezi cartea din dreapta), nu va muri de foame dacă nu va fi senator. Mai grav va fi pentru țațele-papagali care l-au luat la țintă cu glumițe de oligofreni, pentru oligofreni.

   Reply
 2. M. G.

  Sustin lupta pentru salvarea mediului. Domnul Gotiu ar trebui sa lanseze o petitie online care sa fie semnata de cat mai multa lume identificabila pe baza unei adrese de e-mail. Pe aceasta baza s-ar putea incepe o adevarata campanie pt salvarea mediului. Aceasta campanie ar trebui sa fie facuta fie printr-un partid ecologist fie printr-un ONG. Bufonii de la USR, ramura politica a institutiilor de forta, nu au capacitatea mentala de a percepe si altceva decat incurajarea unei justitii strambe in interesul privilegiatilor din acest domeniu. Remus Cernea a fost vizionar in multe privinte si daca s-ar fi acceptat ideea unui contract civil asa cum a fost propus de el azi nu am avea porcaria numita referendum pentru familie. Felicitari domnului Gotiu cand scrie si luta pt mediu. Cand sta in Parlament alaturi de colegii sai care sunt cu trompeta in mana ma fac ca nu-l vad!!!

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *