Romania Curată

Pe cand un nou concurs? Ministerul Educatiei este obligat de instanta sa o demita pe Mirelle Radoi din fruntea BCU

Curtea De Apel Bucuresti a luat, pe data de 19 iunie 2013, decizia de a anula abuzivul ordin nr. 5715/23.11.2010 emis de Ministerul Educatiei Cercetarii Tineretului si Sportului prin care Mirelle Radoi a fost numita in fruntea BCU. CAB a decis sa oblige pârâtul – Ministerul Educatiei Cercetarii Tineretului si Sportului (la data numirii acesteia ministru era Daniel Funeriu) – sa organizeze un nou concurs pentru ocuparea functiei de director general al Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I” din Bucuresti. Solutia, pronuntata în sedinta publica, are un termen de recurs de 15 zile de la comunicare.

Solutia se poate citi aici.

Va reamintim ca acest caz a facut obiectul unui proces impotriva unei numiri abuzive si politice precum si a lipsei de transparenta, desfasurat de ARC. Doar dupa ce a fost obligat de Curtea de Apel Bucuresti (CAB), Ministerul Educatiei a raspuns la întrebarile din cererea de informatii nr.700/15.12.2010 formulata de Societatea Academica Româna (SAR), initiator ARC, cu privire la numirea Mireillei Radoi în functia de director al Bibliotecii Centrale Universitare. În opinia juristilor nostri, nici in raspunsul transmis in urma sentintei, MECTS nu a explicat clar de ce a fost modificata metodologia de concurs pentru ocuparea functiei de director general al BCU si a raspuns evaziv la punctul 11 privind dezbaterea publica a proiectul Ordinului MECTS nr. 5385/6.10.2010.

Iata raspunsul transmis de Ministerul Educatiei aici.

Unul dintre candidatii la conducerea BCU a mers mai departe si a solicitat in instanta anularea concursului MECTS. Profesorul universitar Ionel Enache, unul dintre candidatii înscrisi în concurs, ne-a tinut la curent cu demersurile sale de a face lumina în privinta functiei obtinute de Mireille Radoi.

Ionel Enache a dat în judecata Ministerul Educatiei si cerut instantei sa dispuna anularea concursului pentru ocuparea postului de director general al BCU „Carol I”, în dosarul nr. 12854/3/2011. El a reclamat modul în care a fost organizat concursul pentru ocuparea functiei de director general al Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I” din Bucuresti, în data de 15.11.2010, în urma caruia cîstigatoare a fost desemnata Mireille Radoi, fost consilier local al PDL la primaria sectorului 4 al Capitalei.

Asupra acestui concurs planeaza inca multe semne de întrebare, inclusiv faptul ca a fost declarat cîstigator singurul candidat dintre cei trei participanti care nu are studii de specialitate în domeniul biblioteconomiei si care nu a lucrat niciodata într-o biblioteca, a sustinut reclamantul.

În întîmpinarea formulata catre Tribunalul Bucuresti, sectia a-VIII-a Conflicte de Munca si Asigurari Sociale, la data 21.02.2012, MECTS a invocat exceptia necompetentei materiale si a solicitat solutionarea cauzei la sectia a – VIII-a de Contencios Administrativ si Fiscal din cadul Curtii de Apel Bucuresti. Astfel, instanta a amînat cauza pentru 3.04.2012, au urmat termene ulterioare pana cand, pe data de 19.06.2013 a fost pronuntata solutia in acest caz. Instanta a decis, iata, sa anuleze ordinul nr. 5715/23.11.2010 emis de Ministerul Educatiei Cercetarii Tineretului si Sportului si sa oblige pârâtul Ministerul Educatiei Cercetarii Tineretului si Sportului sa organizeze un nou concurs pentru ocuparea functiei de director general al Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I” din Bucuresti. S-a ajuns la instanta de contencios administrativ deoarece documentul MECTS arata faptul ca numirea Mireillei Radoi s-a facut prin ordin de ministru.

Potrivit anexei 5 din întîmpinarea depusa de MECTS, la concursul pentru conducerea BCU Bucuresti au fost examinati trei candidati. În timp ce Ionel Enache si Angela Repanovici au primit punctaje similare (30-45 de puncte), Mirelle Radoi, cîstigatoarea functiei, a obtinut punctajul maxim la toate probele din concurs.

Calamitatea care s-a abatut asupra Bibliotecii Centrale Universitare a fost contestata si printr-o petitie semnata de aproape 1000 de cetateni care au semnalat faptul ca respectivul concurs pentru ocuparea functiei de director general al BCU Bucuresti din data de 15.11.2010 a fost organizat si s-a desfasurat cu încalcarea grava a unor principii etice si a unor prevederi legale, pe baza unei metodologii tendentioase, care a urmarit în mod evident favorizarea unui anumit candidat.”Faptul ca a fost declarat câstigator al concursului singurul candidat dintre cei trei participanti care nu are studii de specialitate în domeniul biblioteconomiei si care nu a lucrat niciodata într-o biblioteca ne face sa ne punem întrebarea daca nu cumva elementul determinant al succesului acestuia a fost calitatea sa de membru activ al PDL, partid pentru care îndeplineste functia de consilier local la Primaria sectorului 4 al Capitalei”, se spunea in continutul petitiei despre care ARC a scris aici.

Si iata cum mascarada acestei numiri politice in fruntea unei prestigioase institutii de cultura a unui consilier local PDL, fost consilier la Ministerul Apararii si Comunicatiilor, fost director de cabinet la Ministerul Comunicatiilor, sefa de promotie la Academia Nationala de Informatii din cadrul SRI, in urma unui concurs cu vicii de fond si procedura care incap pe rafturile unei biblioteci, se apropie, pe calea Justitiei, de un deznodamant corect.

Cititi si:
Procesele ARC pentru transparenta. Ministerul Educatiei,obligat de Curtea de Apel Bucuresti sa motiveze numirea Mirelei Radoi la BCU
ARC unu, Funeriu zero; Victoria societatii civile in runda intii din procesul BCU
Jos labele de pe Biblioteca Centrala Universitara!Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

6 thoughts on “Pe cand un nou concurs? Ministerul Educatiei este obligat de instanta sa o demita pe Mirelle Radoi din fruntea BCU

 1. Lucian

  Unde pui ca tot tam-tam-ul pe marginea acestui proces este unul artificial. Pai postul asta e de manager sau de bibliotecar? Ca altfel nu inteleg supararea contracandidatului… Vorbim totusi de o institutie importanta, care are nevoie de o schimbare, care se adreseaza generatiei tinere si are nevoie de o viziune, mai ales la conducere, tanara. Are nevoie de perspectiva pe care, fara suparare, nu ti-o ofera studiile de biblioteconomie ci experienta manageriala.

  Reply
 2. Ana Craciun

  Acum cativa ani, BCU supravietuia din banii primiti de la buget… si cum stim ca bugetul educatiei nu este niciodata cel mai norocos…cred ca ne putem da seama cam de cate fonduri dispunea institutia pt proiecte proprii. Nu trebuie sa cauti prea mult sa vezi ca BCU a reaparut pe harta culturala de cand s-a schimbat managementul. Cate proiecte au realizat vechii manageri cu fonduri atrase? Poate asta ar trebui sa fie problema discutata..eficienta managementului…

  Reply
 3. Vasile Rotaru

  Ce experienta manageriala la o sereista si sefa de cabinet? Nu vedeti decizia instantei? Este destul de clara!

  Reply
 4. Biblioteci romanesti

  Pe 7 noiembrie 2013, Mirelle Radoi a fost demisa din functia de director general al BCU Bucuresti.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *