Mihai Goțiu

Pe bune, mai credeți povestea cu ”Ponta câștigător sigur”? Efectul Hrebenciuc-Vanghelie-Șova-Ghiță. Cât de mult a pierdut premierul

Citesc cu oarecare întristare diferitele sondaje de opinie legate de alegerile din această toamnă. Nu pentru că aș crede în vreun fel în ele (pentru cei care nu știu încă, puteți afla de aici cine sunt patronii institutelor de sondare și ale cui interese le reprezintă), ci pentru că există o anumită doză de adevăr și acolo, atunci când e vorba de șansele candidaților. Mai exact, nu în răspunsurile la întrebarea ”cu cine votați?”, ci în cele de la întrebarea ”cine credeți că va câștiga alegerile?”. Pentru că cei care dau răspunsul ”Ponta” la a doua întrebare nu sunt, neapărat, cei care vor vota cu el, ci și aceia care fie au altă opțiune, fie niciuna și nu se gândesc să participe la vot. Răspunsul ”Ponta” indică doar parțial speranța că acesta va ieși președinte (din partea celor care, într-adevăr, au intenția de a vota cu el), la care se adaugă însă și pesimiștii și defetiștii cu alte opțiuni, dar care tot pe Ponta ”îl văd” câștigător. Partea cea mai proastă e că trăim într-o societate în care percepțiile chiar dacă nu sunt susținute de realitate, ajung să creeze realitate.

În acest război al percepțiilor care generează realități, Victor Ponta a fost până acum marele beneficiar. Percepția de invulnerabilitate are mai multe cauze, dar una dintre cele mai importante dintre ele (dacă nu cea mai importantă) are la bază o altă imagine – cea a imensei mașinării de partid din spatele lui. Despre Monica Macovei s-a tot arătat că nu are un partid și nici nu a reușit să mobilizeze societatea civilă așa cum se aștepta (de ce nu e candidatul independent așteptat, cu altă ocazie), iar despre Klaus Iohannis s-a tot scris că, de fapt, ar fi susținut de PNL și PDL doar parțial, în condițiile în care, oricum, cele două partide luate împreună sunt o forță importantă, dar nu la nivelul PSD. Ordonanța traseismului și numeroasele pomeni electorale au venit să adâncească diferențele reale dintre PSD și PNL-PDL, dar, și mai important, și cele la nivel de percepție.

Cu percepțiile e foarte greu (dacă nu chiar imposibil, uneori) de luptat. Și de aceea recentele scandaluri din PSD pot schimba starea lucrurilor. Pentru că afectează exact imaginea de forță monolitică a partidului. Scot în evidență faptul că, într-adevăr, promovarea lui Ponta în postura de prezidențiabil e lucrătura lui Dragnea, pentru a putea scăpa de el și pentru a putea prelua apoi partidul. Doar că acest scenariu nu le surâde tuturor facțiunilor din PSD și nici chiar lui Ponta, care și-ar fi dorit un urmaș mai controlabil la cârma partidului. Discuțiile lui Hrebenciuc cu Șova nu relevă doar desconsiderarea totală a regulilor unui stat de drept (lucru care nici măcar nu e o noutate, ci doar o confirmare), ci, în același timp, oferă o perspectivă asupra luptelor interne din PSD. Explozia de nervi a lui Vanghelie și trimiterile la origini ale lui Ghiță și Ponta sunt dinamită în stare în pură, care demonstrează de tensionată e înfruntarea internă din partid.

Nu e întâmplătoare decizia de ieri a lui Ponta de a-i pune pe bară pe Șova, Vanghelie și Ghiță, la care se adaugă demisia lui Hrebenciuc din Parlament. De fapt, era singurul lucru pe care îl putea face. În cazul lui Hrebenciuc era o delimitare necesară pentru a diminua efectul negativ al imaginii de partid corupt, într-o zonă sensibilă pentru PSD: electoratul din mediul rural, care a pătimit destule din cauza retrocedărilor abuzive. Asocierea PSD-ului (și încă la nivelul socrului premierului) și a lui Ponta cu retrocedările abuzive, cu raptul pădurilor, e capabil să provoace daune serioase în rândul unui electorat altfel insensibil la probleme ca plagiatul, Afacerea Microsoft ori alte mari scandaluri de corupție. În Dosarul Retrocedărilor e vorba de una dintre marile lor dureri – terenurile și pădurile lor. Iar, în privința suspendării lui Șova, Vanghelie și Ghiță se impunea ca o măsură de forță, pentru a conserva tocmai imaginea de partid monolitic, atât de importantă pentru Ponta pentru a menține percepția că are la dispoziție o armă și o mașinărie indestructibilă.

Oricine urmărește ceva mai atent jocurile politice înțelege că o asemenea măsură de forță (suspendarea celor trei), care transmite imaginea unui Ponta puternic și care controlează PSD poate diminua (fără a înlătura de tot) efectele negative, dar duce la exacerbarea tensiunilor interne. Din acest moment, e cât se poate de clar că facțiunile PSD nemulțumite nu au niciun motiv ”să se mobilizeze exemplar” la căruța lui Ponta și Dragnea, că dacă câștigă Ponta alegerile, drumul e larg deschis pentru Dragnea. Iar dacă pierde, responsabil de înfrângere va fi găsit și Dragnea. Nu, PSD-ul nu e deloc un monolit, și există suficienți nemulțumiți importanți la vârf, care nu au deloc motive să-și dorească victoria lui Ponta, pentru că asta echivalează deja și cu victoria lui Dragnea la șefia PSD. Sunt pesediști care știu să se ”descurce” și în Opoziție, fără a fi afectați major.

Presiunea DNA e un factor suplimentar de stres pentru PSD (chiar dacă n-are habar de limba română, Vanghelie, unul dintre beneficiarii tuturor guvernărilor, nu e prost atunci când spune ”Dacă tot nu apar în stenograme, am zis să mă autosuspend” – pentru Vanghelie sancțiunea de partid e o glumă, el ar avea/are nevoie de forța partidului doar dacă s-ar pune problema unor ”stenograme”; dar nici partidul nu-i poate oferi o astfel de protecție în acest moment – de aici și reacția că, suspendat sau nu, pentru ele tot aia e!). În loc să se ocupe de campania electorală, mulți baroni și baronași sunt preocupați acum mai mult să-și conserve propria piele, să șteargă urmele, să caute ieșiri de urgență, cu atât mai mult cu cât cazul lui Hrebenciuc arată că Ponta nu-i poate apăra până la capăt. Și dacă Ponta nu-l poate acoperi pe un baron ca Hrebenciuc, atunci la ce se pot aștepta alții? Pentru mulți trebuie să fi devenit clar că simpla victorie a lui Ponta nu aduce cu sine și amnistierea și grațierea, iar discuția dintre Hrebenciuc și Șova pe tema asta e genială prin efectul de iritare publică creat. Nu președintele României îi poate scăpa la o adică (că e Ponta sau altcineva), ci partidul (prin forța lui la toate nivelurile – de la schimbarea legilor, la diferitele conexiuni care mai există, cel puțin la nivel local între baroni și magistrați), de aceea succesiunea în partid e mult mai importantă decât bătălia pentru președenția României. Iar zilele lui Ponta în fruntea PSD sunt numărate: ori pleacă la Cotroceni, ori e învins, situație în care, cum s-a întâmplat și după înfrângerile din 2004 și 2009, urmează schimbarea.

Cumulat, efectele scandalurilor Hrebenciuc/ Dosarul Retrocedărilor & Șova, Vanghelie, Ghiță & discuțiile Hrebenciuc-Șova dinamitează candidatura lui Ponta pe toate planurile. Scandalul retrocedărilor afectează negativ electoratul rural (din zona sensibilă pentru PSD); negocierea amnistiei și grațierii a crescut gradul de iritare publică (cu mare potențial mobilizator pentru contracandidat), iar mașinăria de partid a PSD s-a gripat. E suficient? Greu de cuantificat pe moment. Dar cu siguranță că imaginea lui Ponta de ”câștigător sigur” s-a fisurat considerabil. Iar acest lucru este un efect mai important decât toate celelalte la un loc.

UPDATE: La doar câteva ore de la publicarea acestui articol, Liviu Dragnea și Sebastian Ghiță au anunțat că vor candida în tandem pentru șefia PSD. Deschiderea luptei în partid înaintea încheierii celei electorale confirmă tensiunile uriașe din interiorul PSD. Miza e dublă, dacă Ponta câștigă alegerile, președintele PSD va fi, cel mai probabil, și noul premier. Despre ambițiile lui Dragnea în acest sens am scris, de altfel, încă de acum două luni (aici).


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

21 thoughts on “Pe bune, mai credeți povestea cu ”Ponta câștigător sigur”? Efectul Hrebenciuc-Vanghelie-Șova-Ghiță. Cât de mult a pierdut premierul

 1. Ana

  Dar cine e sondat, tot aud de sondaje de opinie.. dar niciodata nu sunt sondata? sau nu vad o stire depre cine anume e sondat? doar in bucuresti se fac sondaje?

  Reply
 2. Bogdan Barbu

  da’ uite o varianta despre care eu sper sa ramana doar in arealul ipoteticului si anume: ICCJ il declara pe Johannis incompatibil; cu cine ramanem in turul 2, Ponta si.. ?

  Reply
   • Bogdan Barbu

    nu cred că contează, oricum din ce am citit până acum s-ar putea ca data să fie modificată pentru una mai apropiată, in caz ca este ales ca președinte și apoi declarat incompatibil, alegerile vor trebui reluate. Așadar, indiferent de data la care se judecă, sunt șanse destul de mari ca Johannis să fie declarat incompatibil, deci scos din cursa și aici revin cu intrebarea, cine i-o lua locul!?!

    Reply
    • Mihai Gotiu

     @ Bogdan Barbu: ”sunt șanse mari ca Iohannis să fie declarat incompatibil”? pe ce vă bazați? pe decizia Curții de Apel Alba, care i-a dat dreptate?

     Reply
     • Bogdan Barbu

      Păi pe simplul fapt că ICCJ nu-i tot una cu Curtea de Apel Alba, scuzată-mi fie cacofonia. Nu ar fi prima dată cand două instanțe s-ar pronunța diferit pentru același caz.
      Adică pe duneavoastră v-ar surprinde o asemenea decizie? Pe mine nu.

     • Mihai Gotiu

      @ Bogdan Barbu: între posibilitatea de a schimba decizia Curții de Apel Alba și ”șanse mari” de a schimba respectiva decizie e o diferență… mare; atât la modul general, cât și în speța în discuție

   • Marga C.

    Greșit. Termenul a fost devansat (la cererea expresă a ANI!), pe 27 octombrie. Să sperăm că „verdictul” va fi… așa cum sperăm să fie…

    Reply
    • Mihai Gotiu

     @ Marga C.: pe 27 octombrie, Inalta Curte decide asupra solicitării ANI de devansare a termenului, nu judecă pe fond, ci doar decide dacă acordă un termen mai rapid – e, pur și simplu, circ

     Reply
 3. Doina

  mi-ar placea ca multi nehotariti sa iasa la vot si sa le dea peste nas la toti! nu vedeti cum deodata iohanis e cel cu problem? e ordin pe unitate dati in el parca deja stiu sentinta de la iccj, nimeni nu are nicio problema (udrea , ponta…)

  Reply
 4. Dan_Bruma

  Problema mea e alta si anume ca politiciana condamnata în prima instanta cu executare de ICCJ, Ridzi Monica Iacob, se plimba de la un partid la altul si îsi face veacul prin Parlament în loc sa fie în închisoare. Habar nu avem daca a depus recurs si cand se va judeca acest recurs.

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ Dan Brumă: veacul și-l va face în altă parte, deocamdată doar se acomodează cu viitorii ei colegi ;)

   Reply
  • ionas

   Domna respective l-a servit pe dl Basescu (EBA). Acum il va srvi pr dl Ponta.
   Banuiesc ca aceasta face parte din intelegerea referitoare la protectia judiciara dintre cei doi.

   Reply
 5. Costin

  Mi se pare mai mult decat „curios” faptul ca din septembrie 2013, cand sentinta data de Curtea de Apel Alba, a dat castig de cauza lui Johannis, nu s-a gasit timp pentru judecarea recursului ANI la ICCJ, decat acum in campania asta electorala. Termenul cel mai recent stabilit, 27 octombrie a.c. , poate sa dea totul peste cap, in ipoteza ca exista ceva „cu cantec” in aceasta poveste. Daca Ponta nu pare a fi afectat de nici un scandal intamplat in cariera lui sau in partidul sau de mafioti, scoaterea in decor a lui Johannis este echivalenta cu promovarea sigura a lui viorelul pinochio la Cotroceni, poate chiar din primul tur.
  Nici tariceanu nici melescanu nu vor fio votati de simpatizantii /votantii lui Johannis, asa ca, am impresia, va fi o mare abstinenta la vot.
  Adica ceea ce-si doreste si pinochio…..

  Reply
 6. bisericosu

  atat timp cat se impart spagi electorale peste tot si societatea civila reactioneaza anemic ca si pana acum, din nefericire riscurile exista in continuare. In 2 zile, aproape 5 de milioane de Euro donati in doua transe intru ruga domnului si cate 150 de euro (fara decont) pentru materiale de studiu pentru profesori s.a.m.d. credeti ca sunt o coincidenta fericita nu-i asa?

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *