Ioana Lupea

PDL+PSD egal love pe bani europeni inghetati temporar

A fost odata ca niciodata cand doua partide mari au format o coalitie numita „Parteneriatul pentru Romania”. Si cele doua partide mari s-au pus vitejeste pe treaba pentru a scoate tara din criza, cu fonduri europene pentru ca in visterie multi bani nu prea mai erau. Coalitia nu a rezistat pentru ca doi imparati rivali au candidat la presedintia tarii, unul impotriva celuilalt.

Dar una dintre ctitoriile pentru Romania din acei ani este astazi amintita in raportul Comisiei Europene care vorbeste despre nereguli in licitatiile in acordarea contractelor pe bani europeni din programul operational regional (POR). Este vorba despre maretul drum judetean 701.

Contractul a fost acordat de Liviu Dragnea presedintele social-democrat al Consiliului Judetean Dambovita, dar beneficiarii sunt doua firme de casa, una a PSD, Tel Drum, si cealalta a partenerilor de coalitie pentru Romania, PDL, renumita in patru zari ca grupul Golden Blitz, firma Euroconstruct. Vezi revista Kamikaze. Contractul obtinut de Tel Drum si Euroconstruct este cel mai mare din cele doua pentru care Dragnea s-ar afla in culpa din perspectiva CE, de 107 milioane de lei.

Mai mult decat neregulile la licitatie, CE reproseaza autoritatilor de la Bucuresti superficialitatea controloalelor. Pai cum sa controleze autoritatile PSD+PDL de la acea vreme un contract pe un drum pe care-l asfaltau chiar firmele lor de casa?

Intrebat ce e cu criticile de la UE, Razvan Murgeanu (PDL), secretar de stat in ministerul Dezvoltarii Regionale si coordonator al programului operational regional inca din 2009, an in care s-au licitat banii europeni pentru DJ 701, a raspuns ca verificarile trebuia sa le faca ANRMAP, institutie condusa de colega de partid a dlui Murgeanu, Cristina Traila.

Cristina Traila a relatat ca, in acest caz, controalele au fost realizate de organismele intermediare ale AM POR aflata in auutoritatea ministerului dezvoltarii regionale. Si e si usor ca Murgeanu si Traila sa-si paseze responsabilitatea de la unul la altul din moment ce in managementul si controlul fondurilor europene sunt implicate 74 de institutii ale statului, dupa cum spune Traila. Doar birocratia este mediul cel mai propice pentru coruptie, deci trebui intretinut si cultivat cu grija inclusiv de PDL.

In cazul DJ 701 responsabilitatea pentru inghetarea fondurilor europene care afecteaza intreg programul operational regional este evidenta. Doua firme, una apropiata PSD si alta PDL au obtinut contractul de la baronul PSD de Teleorman Liviu Dragnea, iar institutiile conduse de politicieni PDL s-au uitat in alta parte.

Citeste si despre: PSD, Liviu Dragnea, Teleroman, Alexandria, program regional operational.


Articole cu aceeasi tema:
Comisia Europeana intrerupe platile pe programul de infrastructura locala, dupa ce a descoperit mari nereguli in contractele date de Liviu Dragnea la Teleorman
170 de milioane de euro in trei ani. O firma apropiata lui Liviu Dragnea detine monopolul asfaltarilor in Judetul Teleorman. Vezi lista contractelor
Liviu Dragnea, baronul de Teleorman, este urmarit penal


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “PDL+PSD egal love pe bani europeni inghetati temporar

  1. Platon Victor

    Autorul articolului habar nu are de subiectul in discutie. Problema achizitiilor publice in Romania depaseste cunostintele unui ziarist mediu. Legislatia a fost de atatea ori modificata mergandu-se pe ideea de a simplifica procedurile pentru a creste viteza de absorbtie incat, in prezent, se face multa echilibristica pentru a derula un contract. Daca se vorbeste despre drumurile finantate prin POR trebuie spus ca este vorba de mai putin de 800 Km pentru 8 regiuni deci este vorba de aprox. 100 km/regiune ceea ce este extrem de putin. Chestia cu baroni locali nu aduce explicatia de care este nevoie. Problema este legislatia si faptul ca ai nevoie de specialisti pe achizitii publice ca sa faci un proiect. Varianta accelerata a achizitiilor publice a fost introdusa recent toacmai pentru a reduce posibilitatea de a contesta o licitatie in instanta si de a accelera absorbtia. Probabil ca mai toate prooiectele de drumuri sufera de vicii similare. Nu trebuie uitata periooada cand au fost selectate firme care ofereau pretul cel mai mic si care, ulterior, nu au putut face proiectul si a trebuit facuta licitatia.
    Pentru autoarea articolului, care nu are cunostintele necesare, este usor si simplu sa se arunce vina pe presedintii de CJ dar eroarea este SISTEMICA.
    Victor Platon

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *