Simona Popescu

Parlamentul de piata si televiziunea de atac

Dupa mai bine de doua zbuciumate decenii de neocomunism salbatic, saracie lucie si criza economica prelungita avem in sfarsit si o criza a Parlamentului de piata.

In ciuda numeroaselor campanii de presa duse de mai bine de 23 de ani de catre un mic, dar inimos grup de oameni din presa si societatea civila pentru un legislativ mai mic, dar curat si eficent, in urma dezastrelor majore provocate de uraganul B.U.B.A. ce a afectat grav Romania in ultimii patru ani, dupa alegerile din Decembrie s-a obtinut exact contrariul.

Asa ca avem un Parlament de aproape 600 de indivizi. Multi dintre ei purtand musca de pe caciula proprie cu mandrie si fara nici o prejudecata. Situatia lor este insa diferita de cea a predecesorilor. De ce? Simplu. Inflatia de parlamentari a dus la scaderea valorii lor de piata. Fiind multi alesi, cei care detin in proprietate pachetul majoritar de actiuni al arcului guvernamental se pot lipsi usor de ei. Foarte usor chiar.

Multi se gandesc cu nostalgie la vremurile cand partidele se dadeau peste cap sa-i cumpere ca pe niste actiuni profitabile. Cei de la putere ii ofertau sa sustina guvernul, cei din opozitie sa schimbe majoritatea si sa acceada la guvernare. Si s-au lasat cumparati, vanduti si revanduti ca actiunile la bursa de valori in functie de pretul cel mai bun oferit. Acum, dat fiind ca puterea are o majoritate covarsitoare, iar opozita este absolut nesemnificativa, nu se omoara nimeni sa mai cumpere traseisti-oportunisti. Deci valoarea lor a ajuns la cote de minim istoric. Ma refeream desigur la valoarea de piata, si nu la valoarea lor umana care a ramas aceiasi. Deci criza economica bantuie si in Parlament. Parlamentul de piata scartaie rau. Iar parlamentarii “actiune” vor cauta finantare pe alte piete. Aviz DNA-ului.

Asadar, pe ce se mai lupta liderii politicii romanesti de azi? Pe imagine. Aceasta fiind aparata de televiziunile de atac autointitulate “posturi de stiri”. B1 a ramas, dupa cum ii spune si numele, televiziunea nr.1 a lui Basescu. Realitatea Tv pluteste inca in zona crepusculara a USL. Pentru ca Antena lui Voiculescu/PC sustine PNL si critica PSD, RTV-ul lui Ghita/PSD loveste in liberali, fie ei si ministri, nu conteaza, numai sa echilibreze cat de cat situatia. Asa ca in cele din urma am vazut saptamana trecuta o incaierare pe cinste intre pitbullul lui Voiculescu si ciobanescul mioritic al lui Ghita. Colti, gheare si sange. Mult sange. Dat fiind ca la noi luptele de caini sunt ilegale, poate CNA-ul va lua in considerare si propunerea SAR de organizare a unui grup de lucru, la care sa participe societatea civila si juristi ai CNA, in care sa fie analizate legile cu impact si incidenta asupra organismelor media care sa analizeze si sa faca propuneri concrete prin care oamenii politici (in multe cazuri sunt in acelasi timp si oameni de afaceri controversati), sa nu mai poata controla mass media.

Altfel, sangele improscat pe ecranul televizorului fiecarui roman s-ar putea sa-l scarbeasca si mai mult pe telespectatorul-alegator si deja se profileaza imaginea urmatorului Parlament. Va trece sigur de la triller la horror.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Parlamentul de piata si televiziunea de atac

  1. THEODOR MARCEAN

    Televiziunile din Romania bat de departe orice alte mijloace media la capitolul violenta verbala,fara ca acest mod de lucru sa conduca la niste concluzii asupra a cine are dreptate,in politica,in justitie sau in economie.
    Multe dintre emisiuni sunt bune de aratat studentilor ca exemplu de cum nu se face o emisiune de dezbateri.
    Din pacate,televiziunile arata care este,de fapt,nivelul tuturor institutiilor acestei tari,in care Dialogul este o notiune necunoscuta si exotica.
    Este adevarat,dialogul nu se invata nici in scoala,nici in facultate,desi ar fi necesar.
    Chiar arhitectura salilor parlamentului,ca si a altor institutii in care se lucreaza prin dezbateri intre egali,este tributara sedintelor de partid,in care doar cei de la prezidiu au dreptate.
    Dovada ca am dreptate,este chiar faptul ca un presedinte de camera care s-a facut ca nu stie sa numere a avut castig de cauza,in dipretul bunului simt.
    Atunci cand argumentele vor fi mai importante decat inaltimea vocii,cand convorbitorii vor avea bunul simt sa lase partenerii sa-si termine ideea,si chiar sa asculte ce spun,cand nu vom mai vedea,zilnic,ciobanii dandu-si aere de vedete media,cand partidele vor pune pe listele de candidati oameni cinstiti si civilizati,care nu se vand pentru doi creitari,atunci vom avea si noi o societate civilizata,din care sa nu dorim sa fugim.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *