Dollores Benezic

Ora de religie – cum puteți forța o schimbare, voi părinții

Bombardați școlile și liceele cu cereri de retragere a copiilor voștri de la orele de religie. Nu e creștinește să-i lăsați șomeri pe profii de religie, dar nici cum s-au băgat ei pe gâtul copiilor voștri nu e corect.

O prietenă mi-a spus alarmată la începutul anului școlar că vrea să-și scoată copilul de la ora de religie, pentru că nu i se pare normal ca și la liceu puștiul să piardă timpul cu bazaconii, când ar trebui să se concentreze pe ce-i va trebui în curând la alegerea meseriei sau a facultății. A acceptat că pentru școala generală nu era așa o mare pierdere de timp, dar să bată copilul mătănii aiurea încă patru ani de liceu nu era de acord.

Am sfătuit-o să depună cerere scrisă la directorul liceului și să-mi zică și mie, de curiozitate, rezultatul. Mărturisesc că mă așteptam să iasă ceva discuții, pentru că tot aud că părinții ar fi descurajați, vezi doamne, de școli, să-și scoată copii de la orele de religie, pe motiv că nu există alternative sau personal care să supravegheze copiii în timpul ăsta. O cheltuială în plus pentru școală, deci. Prin urmare mulți se lasă păgubași înainte de a încerca.

Curios lucru, în cazul de față nu au fost probleme. Ba chiar totul a decurs foarte lin, cum nici mama puștiului nu se aștepta probabil. Directoarea liceului din București a primit cererea cu naturalețe și i-a comunicat mamei ce variante are copilul: ori stă la bibliotecă, ori stă în clasă, dacă nu-l deranjează, dar nu ia parte la lecții. Din ce am înțeles din aceeași sursă există cazul unei clase întregi care a refuzat să facă ora de religie. (copilul a avut ore de religie puse în diverse părți ale zilei din cauza nedefinitivării orarului, dar acum că s-a bătut în cuie nu are decât o oră pe săptămână, a doua oră din zi)

Prin urmare iată că se poate. Soluția a stat întotdeauna în mâna părinților, așa cum am mai scris și cu alte ocazii. Până la urmă ei sunt responsabili de ceea ce li se întâmplă copiilor lor. Desigur că măgăria includerii orei de religie în trunchiul comun a fost încă una din numeroasele ilegalități pe care clasa politică le face de 23 de ani pe mână cu Biserica, dar nici noi n-am făcut mai mult decât să ne lamentăm pe la colțuri. Faptul că părinții iau în sfârșit atitudine e un semn bun și va duce, probabil, cu timpul, la îndreptarea situației.

Ar fi de aflat acum, de la Ministerul Educației care este numărul de elevi retrași de la religie, deși nu sunt convinsă că e un fenomen de masă la nivel național, încă. Dar poate că la un moment dat retragerile astea, dacă devin masive, vor dicta o regândire a politicii educaționale. Același lucru se poate întâmpla și cu alte materii, de ce nu? Asta se cheamă schimbare de jos în sus și ar trebui să ne arate că încă suntem puternici, atâta timp cât știm să ne revendicăm drepturile. Și să scriem o cerere ;)

Apropos, pentru doritori, ăsta (click aici, la final – n.r.) ar fi modelul de notificare, dacă aveți copii pe care nu vreți să-i sperie popa la școală că păcătuiesc dacă se joacă cu copii de alte religii. (am înțeles că e notificare, nu cerere, pentru că nu trebuie să ți se aprobe, ci doar să anunți conducerea școlii de opțiunea ta. În condițiile în care e vorba, complet aiurea, de opt out, în loc să fi fost făcută invers, posibilitatea părinților care voiau religie să opt in… ).

 

sursa (și un model de cerere/notificare) pe dollo.ro.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

5 thoughts on “Ora de religie – cum puteți forța o schimbare, voi părinții

 1. Béranger

  NU E SUFICIENT. Trebuie ieșit în stradă și CERUTĂ O LEGE PRECUM CEA PE CARE FRANȚA O ARE DIN 1905: Loi du 9 décembre 1905 concernant la séparation des Eglises et de l’Etat.

  Apoi, trebuie introdus în Legea Educației principiul existent în Franța în Code de l’éducation: „Le service public de l’éducation fait acquérir à tous les élèves le respect de l’égale dignité des êtres humains, de la liberté de conscience et de la laïcité.” Laicitate, da? Nu doamne-doamne. Code de l’éducation.

  Reply
 2. Patricia

  Dupa parerea mea, ora de religie nu poate fi un rau atat de mare.. la cat de mult timp pierd liceenii prin localuri sau pe calculator, cred ca o ora pe saptamana in care sa poata discuta si lucruri legate de sensul existentei le poate aduce mult mai multe beneficii. Desigur, important e profesorul de religie.
  Pentru mine a fost o adevarata sansa sa am o doamna profesoara care, mai tarziu, mi-a devenit o buna prietena si care ne povestea intamplari de actualitate, ne determina sa ne punem intrebari, sa citim, sa fim curiosi. Cumva, vorbindu-ne despre ortodoxie, nu ne indemna nicidecum sa nu cercetam mai departe, ci sa descoperim noi singuri ce este mai bine pentru viata noastra. Am invatat foarte multe, am facut excursii. Mie mi-ar fi parut rau sa ratez asta.

  Numai bine.

  Reply
 3. Adrian

  Eu tocmai ce l-am scos pe baiatul meu de la ora de Relgie. Profesoara este o habotnica care vorbeste numai despre „pacat” si…terapie Bowen :). Sa intri la Stiinte si sa faci Religie mi se pare o incopatibilitate cognitiva. In liceu se face Logica si Filozofie. Poate ar fi bine sa se introduca, daca tot vorbim de notiuni morale, Etica!

  Reply
 4. Codruta

  Pai nu e chiar corect! Ar trebui sa li se ofere CEL putin inca o optionala, fatza de ora de religie! DE CE sa stea copilul la biblioteca??
  Corect ar fi ca, la inceputul anului scolar, fiecare scoala sa afiseze o lista de optionale iar parintii sa bifeze doua din ele – si sa ramana in scoala cele bifate cel mai mult!

  Reply
 5. Remus Cernea

  Felicitări pentru atitudine!

  Zilele trecute a fost adoptată de către Camera Deputaților o lege care vine exact pe lini a aceea ce spuneți. Adoptarea s-a făcut, e adevărat, prin procedura adoptării tacite, Senatul urmând a fi camera decizională.

  Însă este un pas bun înainte iar dacă va exista suficientă presiune din partea părinților și a societății civile, poate că va fi adoptată și de către Senat. Detalii în materialul de pe Vox Publica, aici: http://voxpublica.realitatea.net/politica-societate/camera-deputatilor-a-adoptat-astazi-legea-pentru-inlocuirea-din-trunchiul-comun-a-%E2%80%9Ereligiei-108738.html

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *