Romania Curată

Opriți Legea cartelelor PrePay! Societatea civilă i-a solicitat Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituțională  

Șapte organizații neguvernamentale au cerut azi (3 iulie 2014) Avocatului Poporului, precum și președinților Senatului și Camerei Deputaților să uzeze de dreptul lor de a sesiza Curtea Constituțională a României (CCR) cu privire la neconstituționalitatea legii privind înregistrarea utilizatorilor de cartele pre-pay și rețele Wi-Fi.

watching you phoneDupă ce legea a fost adoptată în procedură de urgență de ambele camere ale Parlamentului, CCR rămâne garantul respectării drepturilor omului la viață privată. Sesizarea Curții nu poate fi însă făcută înainte de promulgare (conform legii de funcționare a acesteia – 47/1992), decât de următorii: Avocatul Poporului, președinții Senatului și Camerei Deputaților, Președintele României sau un număr de 50 de deputați și 25 de senatori.

Dacă legea nu va ajunge în analiza CCR înainte de promulgare, ultima șansă pentru ca legea să nu intre în vigoare ar fi ca Președintele României să o trimită înapoi Parlamentului pentru reexaminare. Este puțin probabil, însă, ca acesta să o facă, întrucât legea în sine a este o inițiativă discutată deja în CSAT.

 

Dacă ești de acord cu această solicitare, semnează și tu, mai jos, la secțiunea ”comentarii”

 

Textul integral al solicitării:

Stimate domnule Valeriu Zgonea, președinte al Camerei Deputaților,

Stimate domnule Călin Popescu Tăriceanu, președinte al Senatului,

Stimate domnule Victor Ciorbea, Avocat al Poporului

Organizațiile semnatare consideră că Legea privind modificarea și completarea OUG nr. 111/2001 privind comunicațiile electronice, adoptată ieri, 2 iulie, de Camera Deputaților în procedură de urgență, afectează grav dreptul la viață privată consfințit de Constituție și vă solicită să sesizați Curtea Constituțională cu privire la potențiale aspecte de neconstituționalitate.

Legea adoptată este neclară și are influențe asupra mai multor domenii decât cartelele telefonice preplătite. De exemplu:

• toți cetățenii care se conectează le sisteme WiFI gratuite sau nu vor trebui identificați;

• toți cei 10 milioane de utilizatori de cartele pre-pay trebuie să se înregistreze în termen de 12 luni de la data adoptării legii, în caz contrar serviciul le este dezactivat;

• înregistrarea utilizatorilor se face în condiții incerte, nu se știe cine are acces la baza de date, de ce este necesar CNP-ul utilizatorilor etc.

Legea a fost inițiată de Guvern în luna aprilie 2014, a fost aprobată rapid de Senatul României (în 2 iunie), și chiar mai rapid de Camera Deputaților (2 iulie). Asta în ciuda protestelor venite din partea societății civile, și chiar a furnizorilor de servicii de comunicații electronice, care cereau dezbatere publică pe această temă și mai ales renunțarea la o astfel de măsură.

Guvernul a adoptat această inițiativă– contestată de societatea civilă – la numai o zi după ce, prin decizia din 8 aprilie 2014 a Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), fusese invalidată Directiva 2006/24/CE a Parlamentului European, privind păstrarea datelor utilizatorilor de telefonie și internet – cunoscută și ca „Directiva Big Brother” – pe motiv că aceasta reprezintă o imixtiune deosebit de gravă și disproporționată în drepturile fundamentale la respectarea vieții private și la protecția datelor cu caracter personal.

Organizațiile semnatare consideră că legea urmează același caracter disproporționat al directivei recent invalidate de instanța europeană, întrucât, sub pretextul protejării securității naționale, toți cetățenii sunt considerați suspecți și sunt supravegheați într-un stil orwellian, specific unei societăți totalitare.

Semnatarii sunt indignați că Guvernul și Parlamentul României continuă să ia decizii peste capul cetățenilor și într-un total dispreț față de obligativitatea consultării acestora în procesul legislativ. Proiectul NU a fost transmis societății civile și industriei înainte de adoptarea de guvern și niciuna dintre comisiile Senatului NU a fost interesată de alte opinii. Comisiile Camerei Deputaților, sesizate pe fond, doar au simulat dezbaterea publică și au adoptat proiectul la o zi după ce președintele Comisiei pentru tehnologia informațiilor și comunicații a afirmat public că se așteaptă amendamente și că proiectul va mai fi dezbătut abia în sesiunea ordinară din toamnă.

În acest stil tradițional de ne-dezbatere publică riscăm să intre în vigoare legi lacunare și care nu au practic niciun efect benefic serios, dar care aduc atingere drepturilor fundamentale ale cetățenilor.

Istoricul adoptării acestui proiect ne arată adevarata față a României digitale dorită de guvernanți: un spațiu virtual în care cetățenii să dea cu subsemnatul pentru orice utilizare a tehnicilor de comunicație și în care datele să fie accesibile direct și fără mandat tuturor serviciilor secrete și nesecrete.

Trebuie precizat că legea este a patra tentativă de a impune o astfel de reglementare în România în ultimii trei ani, toate fiind respinse până acum în diverse stadii în Parlament. Amintim și că peste 1500 de organizații prestigioase și cetățeni au semnat până acum o petiție împotriva activităților de supraveghere în masă din România (http://coliberator.ro/petition/).

Organizațiile semnatare vă solicită să acționați în spiritul mandatului dumneavoastră și să vă exercitați atribuțiile legale, sesizând Curtea Constituţională cu privire la neconstituţionalitatea acestei legi, care afectează grav dreptul la respectarea vieții private, înainte de promulgarea ei.

Semnatari:

Maria-Nicoleta Andreescu, Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki (APADOR-CH)

Bogdan Manolea, Asociaţia pentru Tehnologie şi Internet (ApTI)

Mircea Toma, ActiveWatch

Ioana Avădani, Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI)

Ștefan Cândea, Centrul Român pentru Jurnalism de Investigație (CRJI)

Vasile Crăciunescu, Geo-spatial.org

Tiberiu Turbureanu, Fundația Ceata

 

Sursa: www,activewatch.ro

 

Dacă ești de acord cu această solicitare, semnează și tu, la secțiunea ”comentarii”


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

24 thoughts on “Opriți Legea cartelelor PrePay! Societatea civilă i-a solicitat Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituțională  

 1. Marian

  semnez solicitarea pentru sesizarea CCR privind neconstitutionalitatea legii privind modificarea și completarea OUG nr. 111/2001 privind comunicațiile electronice.

  Reply
 2. Ala

  Semnez solicitarea pentru sesizarea CCR privind neconstitutionalitatea legii privind modificarea și completarea OUG nr. 111/2001 privind comunicațiile electronice.

  Reply
 3. ion voicu

  confidentialitatea mea personala o stabilesc eu nu statul roman sau altcineva.
  prin urmare cer sa fie sesizata ccr cu privire la neconstitutionalitatea acestei legi care imi incalca dreptul la viata privata.

  Reply
 4. Flavia Pop

  Semnez solicitarea pentru sesizarea CCR privind neconstitutionalitatea legii privind modificarea și completarea OUG nr. 111/2001 privind comunicațiile electronice.

  Reply
 5. Andi Alexandru Buftea

  semnez solicitarea pentru sesizarea CCR privind neconstitutionalitatea legii privind modificarea și completarea OUG nr. 111/2001 privind comunicațiile electronice.

  Reply
 6. Ioana Schilinka

  NU sunt de acord cu o astfel de lege invazivă (si asta e un cuvant mult prea delicat pentru a o defini!)

  Reply
 7. István-Zsolt Toth

  Semnez solicitarea pentru sesizarea CCR privind neconstitutionalitatea legii privind modificarea și completarea OUG nr. 111/2001 privind comunicațiile electronice.

  Reply
 8. Bogdan

  legea este aberanta, nu sunt de acord cu o asemenea initiativa drept pentru care semnez aceasta solicitare de sesizare a CCR.

  Reply
 9. Gabriela

  Semnez solicitarea pentru sesizarea CCR privind neconstitutionalitatea legii privind modificarea și completarea OUG nr. 111/2001 privind comunicațiile electronice.

  Reply
 10. Flaviu Mogosan

  Cu cat facem infrastructura comertului mai complicata cu atat aruncam mai multi bani pe apa sambetei – dar mai ales, aceasta lege nu este dorita de majoritatea populatiei. Daca tot suntem democratie, ascultati vocea poporului.

  Reply
 11. Mendrino Teodor Viorel

  Nu sunt de acord ca sa fie cerute date personale la cumpararea cartelelor de telefon mobil

  Reply
 12. Adrian Dusa

  Daca nu ma insel, aceasta lege contravine chiar legislatiei europene cu privire la protejarea datelor cu caracter personal si dreptul la anonimitate in spatiul virtual. Semnez aceasta petitie.

  Reply
 13. Daniel Fotescu

  Semnez solicitarea pentru sesizarea CCR privind neconstitutionalitatea legii privind modificarea și completarea OUG nr. 111/2001 privind comunicațiile electronice.

  Reply
 14. Ovidiu Rus

  Nu sunt de acord cu aceasta lege care ingradeste si mai mult libertatile individului!

  Reply
 15. Ion Longin Popescu

  Nu sunt de acord cu modalitatea guvernului de a trece o lege prin parlament, fara consultare publica. Deci, inapoi, la popor!

  Reply
 16. Mihai

  Este o lege care incalca grav dreptul la viata privata si nu putem fi de acord cu ea, trebuie sa o atacam pe toate caile posibile!

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *