Silvia Vrinceanu

Oprișan, un fel de Brâncoveanu mai mic. Sute de mii de lei din bani publici au fost alocați Bisericii Ortodoxe de CJ Vrancea și de Primăria Focșani

Biserica Ortodoxă Română știe să profite de perioadele electorale pentru a atrage bani publici în visteria sa. Consiliul Județean Vrancea, condus de social-democratul Marian Oprișan, a alocat la ultima ședință o primă tranșă de 100.000 de lei pentru sponsorizarea unor cărți bisericești tipărite în ediții de lux de către Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei și scrise de preoți și profesori de religie din eparhie. Suma reprezintă bugetul pe jumătate de an al unei case de cultură din Vrancea. Alocarea s-a făcut discret, fiind trecută în rectificarea de buget votată săptămâna aceasta de toți aleșii județeni, fără comentarii, la propunerea lui Oprișan, din capitolul bugetar “Alte servicii publice generale”.

Donația din bani publici coincide cu lansărea candidaturii premierului Victor Ponta la alegerile prezidenţiale din noiembrie 2014, în discursul oficial acesta insistând că “trebuie să sprijinim în continuare Biserica” dar și alte culte.

Tiraj de 3.000 de exemplare, suportat din bani publici

Într-o scrisoare de două pagini, ÎPS Ciprian Spiridon, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, îl binecuvântează pe “baronul” Marian Oprișan, trimițându-i o listă cu opt lucrări dedicate Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu, “care a avut un rol remarcabil în istoria și cultura poporului român și care a tipărit multe cărți de slujbă și a făcut danii așezămintelor bisericești”. În contextul proclamării anului 2014 ca Anul omagial al Sfinților Martiri Brâncoveni, când se împlinesc 300 de ani de la trecerea lor la cele veșnice (15 august 1714), chiriarhul locului cere nu mai puțin de 931.500 de lei de la bugetul județului Vrancea pentru sprijinirea tipăririi cărților dar și pentru organizarea manifestărilor omagiale. Potrivit programului transmis oficialilor județului, una dintre manifestări a fost și o agapă și un moment aniversar cu ocazia aniversării Patriarhului Daniel la împlinirea celor 63 de ani. Așa se face că din bugetul județului s-au alocat, într-o primă tranșă, 100.000 de lei pentru cumpărarea tirajelor unor cărți religioase. Una dintre acestea, scrisă de un fost protopop din Vrancea (preot Ionel Ene) și tipărită în culori, a fost scoasă într-un tiraj de 3.000 de exemplare, la prețul de 14,50 de lei bucata, un cost final de 43.000 de lei. Intitulată “Biserica “Adormirea Maicii Domnului”, ctitorie brâncovenească din Bordești-Vrancea”, lucrarea este dedicată bisericii din comuna Bordeşti, ctitorită între anii 1698 – 1699, de căpitanul Mănăilă, dregător al lui Constantin Brânconveanu și pictată de cunoscutul zugrav de biserici Pârvu Mutu. Cu toate că restaurarea a costat 3 milioane de euro din bugetul Ministerului Culturii, Arhiepiscopia Buzăului și Vrancea, într-un gest de neînțeles, întârzie să redea circuitului public biserica brâncovenească, aceasta fiind cu lacătul pe ușă și fără preot numit oficial. Pentru a grăbi lucrările, comunitatea locală a pus mână de la mână și a cumpărat odoare pentru lăcașul de cult, culmea, din magazinul gestionat de arhiepiscopie. În tot acest timp se cheltuiesc sume colosale pentru tipărituri plătite din bani publici. Slujba de sfințire a acestei bijuterii arhitectonice mai puțin cunoscute, programată inițial pentru duminică, 3 august, a fost anulată de către arhiepiscopul Ciprian din motive care nu au fost făcute publice.

Liniște sufletească de la Marian Oprișan, bani de la vrânceni

Mereu “atent” la nevoile bisericii, Marian Oprișan, președintele CJ Vrancea, spune că biserica merită toată dania și strădania sa. Cărțile cumpărate din banii județului vor fi donate credincioșilor, primăriilor și bibliotecilor din județ, după cum ne-a declarat Oprișan. Întrebat dacă nu erau alte lucruri mai importante de făcut cu acești bani, cum ar fi restaurarea unor biserici monument uitate, Oprișan spune că prin primirea acestor cărți, vrâncenii vor fi “mai luminați” și vor avea parte de “liniște sufletească” și că atâta timp cât el se află la conducerea județului vor veni în Vrancea bani suficienți de la Guvern pentru acoperirea tuturor nevoilor, inclusiv ale bisericilor. De altfel, suma alocată cărților este una mică în comparație cu alte donații.

Joi, la ședința Consiliului Local (CL) Focșani alianța PSD-PNL-PP-DD a acordat 500.000 de lei și 1.000 mp de teren în folosință eternă, chiar lîngă viitoarea catedrală din Focșani, Arhiepiscopiei locului. Banii sunt pentru ridicarea turlei mari de la viitoarea catedrală, aflată în stadiu de șantier, iar terenul acordat cu titlu gratuit va fi folosit pentru un depozit de obiecte bisericeşti și o casă praznicală. De precizat că favorurile financiare acordate bisericii locale au fost votate la pachet de către aleșii PSD și PNL, de parcă USL nu s-a rupt în Vrancea. Cu toate că a beneficiat anual de cel puțin 10 miliarde de lei vechi de la Primăria municipiului Focșani sau Consiliul Județean Vrancea pentru lucrările de la viitoarea catedrală Sfânta Cuvioasă Parascheva din Focșani, oficialii bisericii nu au făcut niciodată public vreun decont de cheltuieli, situație gravă în condițiile în care lucrările de pe șantier au stagnat vreme de trei ani.

Foto: ÎPS Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, cu Marian Oprișan în plan secund, un fel de Brâncoveanu mai mic, generos cu Biserica, mai ales că nu e vorba de banii lui

ciprian arhiepiscop si marian oprisan 80675 (3)


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “Oprișan, un fel de Brâncoveanu mai mic. Sute de mii de lei din bani publici au fost alocați Bisericii Ortodoxe de CJ Vrancea și de Primăria Focșani

  1. Actiunea pentru Independenta Dobrogei

    Dupa ce am citit articolul,m-am dus si am vomitat. La propriu. Nu m-au socat nici fotografiile cu cadavrele celor morti in incidentul aviatic din Ucraina, cat m-a socat rapacitatea preotilor romani. Ca si in altedomenii,nici aici nu au fost scoase lichelele turnatoare din perioada comunista, BOR fiind in fapt,oimensa oala de zoaie aruncata in ograda noastra. Cat timp BOR-ul va fi puternic,Romania nu are nici o sansa sa iasa din Evul mediu timpuriu. Majoritatea populatiei romanesti traieste in ignoranta, precum iobagii din secolul IX.

    Reply
  2. Nicu B

    In ultima perioada Vrancea a fost grav afectata de alunecari de teren si inundatii si destule familii si-au vazut agoniseala de-o viata dusa pe apa sâmbetei. Poate ca nu erau de ajuns, dar banii donati bisericii le-ar fi indulcit viata câtorva dintre familiile afectate, problema e ca nu aduceau atatea voturi cate ar aduce o predica bine talcuita in preajma alegerilor…

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *