Silvia Vrinceanu

Oprişan a dat banul și a luat primarii. Află câți primari a racolat baronul de Vrancea cu ordonanța traseismului

Ordonanța traseismului aleșilor locali + rectificarea bugetară a fost rețeta ideală pentru Marian Oprișan, președintele Consiliului Județean Vrancea să elimine practic opoziția din județ.

Şapte primari şi peste 150 de consilieri locali a racolat Marian Oprişan, liderul social-democrat de la Vrancea, de la PNL sau PDL, în urma modificărilor O.U.G. 55/2014 pentru reglementarea unor măsuri privind administraţia publică locală care a permis pentru 45 de zile aleşilor locali să îşi schimbe partidul fără a-şi pierde mandatul. Evident că cei mai mulţi au fost cointeresaţi să îmbrăţişeze doctrina social-democrată cu ajutorul banilor publici împărţiţi prin pixul aceluiaşi Marian Oprişan, preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea. În penultima zi a expirării termenului care prevedea libertatea de migraţie politică, Marian Oprişan a convocat o şedinţă a Consiliului Judeţean, prin care i-a avantajat la rectificarea bugetară tocmai pe primarii care au decis să treacă în barca puterii.

PSD controlează tot județul

Pentru ședința de convingere, Guvernul Ponta a trimis în Vrancea suma de 2,155 milioane lei pentru echilibrarea bugetelor locale, cei mai mulţi bani provenind din TVA, respectiv 2,090 milioane lei. Marian Oprişan a împărţit din nou sumele pe criterii politice şi le-a arătat o generozitate care nu prea îl caracterizează primarilor opoziţiei. Mai multe comune conduse de primari aleși pe listele PNL și PDL au primit sume cuprinse între 35.000 lei sau 40.000 lei, similare cu cele primite de localităţile conduse de primari social – democraţi. Toţi beneficiarii de sume au anunțat apoi trecerea la PSD. Cea mai notabilă este racolarea primarului liberal al oraşului Mărăşeşti, Valerică Chitic, care a trecut până acum prin patru partide, respectiv PRM, PDL,PNL şi acum PSD. Au mai trecut de la PNL la PSD primarii comunelor Reghiu (Răduţă Macovei), Mera (Ion Sticlaru), Broşteni (Ion Alanei), Băleşti (Stancu Bălescu), Bordeşti (Gheorghe Tătaru). Un primar a trecut de la PDL la PSD, respectiv primarul din comuna Gura Caliţei, Nicolae Ţandără. În acest moment PSD are 58 de primari, PNL opt şi PDL şapte. Social democraţii vrânceni conduc practic toate oraşele județului. Unul dintre primarii racolaţi, Gheorghe Tătaru, a recunoscut, într-o declaraţie pentru Ziarul de Vrancea, că Marian Oprişan i-a promis că va repara drumul judeţean care traversează localitatea dacă intră în PSD și comuna susține candidature premierului Ponta la alegerile prezidențiale.

“Indiferent de culoarea politică a primarului, orice cetățean are dreptul la retrunarea TVA”

În şedinţa Consiliului Judeţean de miercuri, Marian Oprişan a arătat că nu are nici un fel de menajamente în a folosi banul public în inters pur politic. Fără ca proiectele de hotărâre să fie dezbătute în comisiile de specialitate, preşedintele Consiliului Judeţean a modificat sumele alocate primarilor opoziţiei, pentru a-i convinge astfel să treacă la PSD. “Se folosesc aceste sume încasate de la cetăţeni pentru a fi alocate comunelor cu primari PSD sau se folosesc pentru atragerea unor primari la PSD”, au reclamat consilierii Opoziţiei. Consilierul judeţean Emilian Diaconu, fost vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, a venit şi cu exemple concrete de primari racolaţi. “Orice cetăţean din judeţul Vrancea, indiferent de culoarea politică a primarului, plăteşte TVA şi are dreptul şi la returnarea acestui TVA pentru proiecte de infrastrucutră şi de dezvoltare locală. Dumneavoastră ne propuneţi o defalcare pur politică a acestor sume. Nicio localitate cu primar PDL nu a primit nicio sumă, ba din contră pot să afirm că în ultimele ore aţi reuşit să atrageţi doi primari PDL, respectiv primarii din Bordeşti şi din Gura Caliţei, fapt atestat de anexa proiectului de hotărare care a fost modificată după începerea şedinţei. Bordeșiul care avea 0 lei, i s-a dat 35.000 de lei, iar primarul din Gura Caliţei a primit 35.000 de lei”, i-a spus Emilian Diaconu lui Marian Oprișan în şedinţa legislativului judeţean.

Oprișan tace și face

Oprişan a evitat subiectul susţinând că localităţile despre care s-a spus că au fost văduvite au primit bani prin intermediul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice, iar el nu a făcut decât “să elimine inechitățile”. De precizat că Direcţia Generală a Finanţelor Publice alocă bani localităţilor în baza unei formule matematice care ține cont de alte criterii stabilite de lege, cum ar fi numărul de locuitori, suprafaţa localităţii sau gradul de încasare a impozitelor, în vreme ce Consiliul Judeţean împarte de regulă banii avantajând primarii partidului de guvernământ. La ora actuală, în urma ordonaței modificate de vicepremierul Liviu Dragnea, PSD Vrancea controlează aproape tot județul, având 58 de primari din 73, cel mai mare număr pe care l-a avut partidul din 2006 şi până acum. La rândul său, opoziţia PNL şi PDL, grupată sub umbrela ACL, mai are 15 primari faţă de cei 22 pe care-i avea în urma alegerilor din vara anului 2012.

PSD s-a întărit și în regiune. Situația din celelalte orașe ale regiunii de Sud – Est

PSD dar și celelalte partide din coaliția de guvernare au avut ușa larg deschisă pentru aleșii migratori în ultimele 45 de zile. La Buzău liderul PSD, Constantin Boşcodeală, a atras în partid aproape toţi primarii din judeţ, fiind acuzat de opoziție că astfel își negociază politic dosarele penale în care este cercetat. În replică, primarul Boșcodeală a spus, citat de presa locală, că „domnii primari au dorit să vină în cel mai mare partid şi cel în care au încredere.”. În judeţul Buzău, înainte de intrarea în vigoare a ordonanţei care permite migrarea aleşilor locali fără a-şi pierde mandatul, PSD avea 48 de primari, PNL 26 şi PDL 13. În prezent, PSD are 76 de primari. Printre cei care au migrat la PSD se numără preşedintele Consiliului Judeţean Buzău, fostul liberal Cristi Bîgiu, primarul oraşului Râmnicu Sărat, fostul liberal Viorel Holban, viceprimarul municipiului Râmnicu Sărat, Sorin Cârjan, dar şi primarii oraşelor Pogoanele şi Pătârlagele. Şi PDL a rămas în Buzău fără niciun primar, după ce ultimii trei aleşi au migrat la PSD sau au devenit independenţi. La Galați primarul Marius Stan a trecut de la PNL la UNPR, în vreme ce PSD a reușit să-i atragă pe primarii din orașul Târgu Bujor (PDL) și din comunele Tulucești și Pechea dar și o serie întreagă de consilieri locali și județeni. La Constanța, social-demorații au reușit să atragă doar trei primari de comune, doi la PSD și unul la UNPR, dar și pe viceprimarul orașului Murfatlar. Secretarul executiv al PSD Constanţa, Cristinel Dragomir, a afirmat că social-democraţii au reuşit să fie majoritari în mai multe consilii locale, cum ar fi Hârşova, Murfatlar, Ovidiu şi Mangalia. La Brăila, Primarul comunei Viziru, democrat-liberalul Dima Priceputu, s-a inscris în PSD, iar la Tulcea, PSD și-a creat majorități în mai multe consilii locale. Un caz special este la Maliuc, unde primarul Gheorghe Manole a rămas singurul reprezentant ACL, după ce PSD a preluat trei consilieri de la PDL şi doi de la PNL, unul fiind viceprimarul Florentina Maioru. La ora actuală, mai sunt doar cinci localităţi în care nu s-a finalizat alcătuirea unei majorităţi favorabile PSD, potrivit unor surse locale. Un caz special este al primarului comunei Sarichioi, Vitali Finoghin, care a trecut la Comunitatea Ruşilor Lipoveni, chiar dacă a fost ales că primar PDL. Și opoziția a profitat de ordonanța traseiștilor. La Brăila, trei consilieri municipali, Laurenţiu Chiru (PNȚCD), Paul Creţu (PUER) şi Georgică Sterian (PPDD), au trecut la PNL, iar la Focșani un ales municipal a trecut de la ecologiști la partidul Elenei Udrea.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

4 thoughts on “Oprişan a dat banul și a luat primarii. Află câți primari a racolat baronul de Vrancea cu ordonanța traseismului

  1. BIBICU

    Pentru a ELIBERA Ro de secaturile politice si cele aflate la guvernare POPORUL ROMAN trebuie sa aplice urgent concomitent cu alegerile parlamentare anticipate STRATEGIA sau PLANUL de redresare si recuperare a tarii similar cu cel implementat de republica Coreea de Sud in anii ’90.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *