Dan Mihai

O solutie constitutionala. Reducerea numarului de parlamentari prin angajarea raspunderii Guvernului

S-au consumat numeroase energii electorale si s-a organizat un referendum national pentru a afla daca rrrrromanii, singurii detinatori ai puterii suverane, vor sau nu ca in Parlament sa aiba mai putini reprezentanti.

La consultarea prin referendum s-a propus si boborul suveran a decis o reducere a numarului de parlamentari, de la 471 la 300, cifra agreata, mai demult, si de selectionerul spartanilor pentru intalnirea cu persii (a se vedea filmul “300”).

Insa, evolutia situatiei interne si, mai putin, internationale a trecut in planul doi(sprezece) datoria sfanta a guvernantilor de a indeplini vointa boborului suveran.

Este de precizat ca reducerea numarului de parlamentari nu necesita modificarea Constitutiei.

Nu poate fi eliminat, deocamdata, bicameralismul, pentru ca e prevazut in Constitutie (art. 61 alin. 2 ). Dar, potrivt art. 62 alin. 3 din Constitutie, numarul senatorilor si deputatilor se stabileste prin lege (legea electorala). Deci, numarul total al parlamentarilor nu este prevazut expres in Constitutie si poate fi stabilit printr-o lege.

In acest sens, Guvernul ar putea sa-si angajeze raspunderea, potrivit art. 114 din Constitutie, pe un proiect de lege, eventual pentru modificarea legii electorale, care sa prevada reducerea la 300 a numarului total de parlamentari.

Puterea nu trebuie sa voteze la angajarea raspunderii Guvernului pentru un proiect de lege, intrucat, potrivit Constitutiei (art. 114) proiectul de lege se considera adoptat daca opozitia nu depune motiune de cenzura sau daca depune motiune, dar nu are numarul de voturi pentru a trece acea motiune (si nu-l are pentru ca de aia e opozitie; daca avea voturi mai multe decit puterea, opozitia era puterea, iar puterea era opozitia).

Nu vor fi, deci, mari probleme ca legea sa fie adoptata prin angajarea raspunderii, deja Guvernul e bine antrenat, are trecute, pana acum, 13 angajari de raspundere pe sezon.

Cea de a 14-a angajare ar fi cea mai de succes. Si, poate, singura de folos…

Citeste si despre: parlamentari, constitutional, raspunderea guvernului, electoral, unicameral.


Articole cu aceeasi tema:
Gogosi constitutionale
Nebraska, moliile si referendumul
Adversarii revizuirii Constitutiei: parlamentarii si baronii locali


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

6 thoughts on “O solutie constitutionala. Reducerea numarului de parlamentari prin angajarea raspunderii Guvernului

 1. Nick Sava

  Ce sa zic, parca as prefera sa o lase moarta. Mi+ar crea prilejul sa dau in judecata Palramentul Romaniei, Guvernu şi Statul, pina la CEDO, pentur nerespectarea vointei liber exprimate, constitutional, fapt pe care il cionsider incalcare al drepturilor civile, constitutionale si a democratiei, in general.

  Nu de alta, dar poate imi iese de-o vacanta intr-o tara unde vointa boborului (inclusiv a mea) este respectata :-)

  Reply
 2. Sile

  Ideea in sine nu e rea dar pina a o pune in practica, mai e mult pin- departe. Reiterez insa ideea ca avem nevoie de o constitutie teafara nu asta gaunoasa schweizer mai mult gaura decit brinza dupa cum a caracterizat-o chiar unul din nanasii ei Iosif Boda. E penibil sa faci mereu apel la o constitutie despre care stii din capul locului ca are defecte fundamentale.( e conceputa de minti de lemn in limba de lemn). O zi buna !

  Reply
 3. misu jamie

  Au trecut 18 luni de la Referendum. Parlamentul trebuia sa faca toate modificarile legislative necesare pentru aplicarea rezultatelor, dar se face ca ploua. Vom accepta sa mergem la alte alegeri sau la un alt referendum stiind ca rezultatele acestora se aplica doar daca le plac „aleshilor”? NU cumva parlamentarii au ajuns sa se creada mai presus de electorat? Cum sa numim asta? Anarhie?

  Reply
 4. gheorghitazbaganu

  Nu e nevoie de nici o reducere si nici de parlament unicameral. A fost o manevra electorala de prostire a romanilor. Mai bine asa, sa treaca mai greu dobitoceniile.

  Reply
 5. ion+

  Reforma teritorial-administrativa ar trebui
  aplicata cat mai urgent,va aduce o descentralizae utila,depolitizarea function
  narilor,economii la buget.Toate acvestea si prin aplicarea ,,SISTEMULUI VALORILOR
  OCUPATIONALE,,.Consilile la Primariile Comunale si Orasenesti vor fi formate din
  reprezentantii tuturor ocuatilor legale ce vor alege primarii si reprezentantii in Cons
  iliile regionale.in cele 8Regiuni cu 5Judete fiecare.Consiliile Regionale vor alege cate
  10reprrezentanti fiecare pentru Parlament
  ul Romaniei-80.care va fi politic.Fiecare regiune va avea Ministere locale preponde
  rent social-economice iar cele centrale vor fi reprezentative.Va multumesc

  Reply
 6. rizoaicad.arges

  Urgenta Nr.1, a Romaniei, nu este modificarea numarului de parlamentari, ci inlocuirea actualului cadru democratic distructiv si ruinator,pentru Romania, al ultimilor 21 de ani, cu cadrul democratic constructiv, care exclude din viata politica si sociala, minciuna, lacomia, hotia, nesimtirea, iresponsabilitatea, etc., si care a fost prezentat presedintelui Basescu cu Scrisoarea Nr.11270/03-05-2011. Aceasta Scrisoare poate fi citita si pe internet la adresa http://dumitrurizoaica.blogspot.com/, in comentariile postate acolo in data de 08-05-2011. De asemenea, aceasta Scrisoare a fost transmisa intregii clase poltice, astfel:
  PNL cu Nr.397/09-05-2011; PC cu Nr.A500/09-05-2011; UNPR cu Nr.140/09-05-2011; PSD cu Nr.333/09-05-2011, PNTCD-ului prin dl Aurelian Pavelescu, PRM-ului prin dl Marius Marinescu.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *