Mihai Goțiu

O imagine cu Nicușor Dan. Și o luptă care e și a ta!

Priviți cu atenție imaginea de mai jos. E surprinsă pe 7 noiembrie 2011, pe treptele unei intrări în fostul Hotel Continental din Cluj. Polițistul care trage de Nicușor Dan, încearcă (în mod abuziv, pentru că nu există absolut nicio interdicție să stai jos pe treptele unei clădiri în paragină) să ”elibereze” calea pentru alți colegi de-ai lui, care să intre în clădire și să-i scoată (din nou abuziv, cum s-a dovedit ulterior, în justiție) pe cei care afișaseră pe hotelul părăsit bannerul uriaș cu mesajul ”Revoluția începe la Roșia Montană”. Data e una esențială pentru istoria contemporană a României. În acea seară și în zilele următoare au urmat acțiuni cotidiene, la Cluj și București, care au definit protestele civice ulterioare (a avut loc inclusiv lansarea Ghidului de nesupunere civică, pus în practică de atunci, în stradă). Nu e deloc întâmplător că revolta din 2012, pentru Raed Arafat și pentru sănătate, a început la Cluj, pe 11 ianuarie, la mobilizarea tot a unor activiști din campania Salvați Roșia Montană. Ce s-a întâmplat în toamna lui 2013, apoi în 2014 și în ultimii ani se mai știe, chiar dacă unii nu au înțeles sau încă refuză să înțeleagă pe deplin. Toate acestea au venit în continuarea Ocupării de la Conti.

nicusor dan politie conti 1

Ce făcea în acest timp domnul Cătălin Predoiu? Cu doar câteva luni înainte, la sfârșitul lui iulie 2011, pe când era ministrul Justiției, îmi răspundea unei scrisori deschise – în care reclamam încălcarea în serie de către autorități publice (!) a unor hotărâri judecătorești definitive – încercând să mă convingă că România este stat de drept, chiar dacă mai există și… excepții!

Stimate domnule Mihai Goţiu,

Vă mulţumesc pentru scrisoarea dumneavoastră. Importanţa subiectului pe care îl abordaţi şi neîncrederea pe care o exprimaţi reclamă un răspuns pe care voi încerca să vi-l ofer.

România este un stat de drept, iar acest lucru nu poate fi pus la îndoială. Ştiu că uneori abuzuri şi nedreptăţi de tot felul oferă prilej de îndoială. Dar sunt de părere că ar fi o eroare să transformăm excepţia într-o percepţie privind starea generală şi să ridicăm această percepţie la rang de realitate.”, scria domnul ministru al Justiției Cătălin Predoiu, într-o lungă epistolă despre… statul de drept cu excepții (vezi aici).

Să nu ne mirăm, domnul Predoiu făcea parte dintr-un guvern care resuscitase proiectul de la Roșia Montană (intrat în comă în anii 2007-2008), grație domnului Videanu care l-a inclus printre prioritățile executivului. Da, e vorba de același domn Videanu, fost primar al Bucureștiului în perioada în care Beny Steinmetz își dezvolta afacerile mafiote în Capitala României. Același miliardar Beny Steinmetz căutat acum de procurorii români în întreaga lume, care, la sfârșitul anului 2009, la doar câteva ore după ce domnul Videanu anunța că proiectul Roșia Montană va fi o prioritate a noului Guvern (guvernul nici măcar nu fusese încă format!) ”investea” peste 60 de milioane de dolari, cumpărând, la Toronto, un pachet important de acțiuni la Gabriel Resources.

Tot pe atunci, doamna Firea făcea joc de gleznă, așteptând momentul ca partida ei să ajungă la Putere, pentru a se evidenția și ea în lupta pentru demolarea Roșiei Montane. I-a venit rândul să iasă la rampă la sfârșitul verii lui 2013. Și nu oricum, ci braț la braț cu un alt candidat actual din București, domnul Daniel Barbu, pe atunci ministru cianurist al Culturii. Vizita de la Roșia Montană din august 2013 a fost cea care a creat iritarea și revolta civică, tensiunea care a explodat o săptămână mai târziu, când Ponta a trimis proiectul special de lege pentru distrugerea Roșiei Montane în Parlament.

Cine se aseamănă se adună. E și cazul lui Robert Turcescu, care n-a avut nicio greață să se îmbarce în avionul cianuriștilor „premium class” pentru Noua Zeelandă, în vara lui 2010, pentru a juca nițel golf pe la Antipozi înainte să se întoarcă în România și să ne povestească cât de sănătoasă e cianura (!), că doar o testase la fața locului… Ce nu a văzut ori nu a aflat domnul Turcescu (mă rog, era cam greu de aflat în timpul unei partide de golf) e că proiectul din Waihi pe care îl prezenta ca model la întoarcerea în România fusese, într-adevăr, model cu câteva luni înainte în Noua Zeelandă. Însă un model care a scos mii de oameni în stradă la Auckland și a obligat Guvernul să pună în așteptare alte proiecte miniere similare! Probabil că ăsta era un detaliu care lipsea în informările serviciilor secrete în slujba cărora Turcescu singur a spus că a fost… Și nu prea avea cum să fie trecut așa ceva în informări câtă vreme un fost șef al SRI, Radu Timofte, apela la Ovidiu Tender, unul dintre ”părinții” Afacerii Roșia Montana, să apeleze mai departe la un fost șef al SIE, Ioan Talpeș, pentru a-l avansa la gradul general SIE pe tatăl unui general SRI.

Istoria face ca Nicușor Dan, Gabriela Firea, Cătălin Predoiu, Daniel Barbu și Robert Turcescu să se afle mâine (duminică) pe aceeași listă a candidaților pentru funcția de primar al municipiului București. Poate că unii nu înțeleg exact importanța momentului, cât de mult contează fiecare, dar absolut fiecare vot în plus pe care îl va primi Nicușor Dan, în lupta care nu se va încheia mâine și nu se va încheia nici la alegerile parlamentare din toamnă pentru schimbarea radicală a mentalităților și a societății românești. O luptă cu un sistem pentru care doamna Firea și domnii Predoiu, Turcescu și Barbu sunt exponenți de seamă.

Nu cred că e absolut deloc întâmplător faptul că Nicușor Dan se afla pe treptele fostului hotel Continental din Cluj, înfruntând niște forțe de ordine obediente, într-unul din momentele esențiale ale bătăliei pentru Roșia Montana (și care nu a fost și nu este DOAR pentru Roșia Montana), în timp ce contracandidații lui de mâine au avut propriile contribuții și complicități la tentativa de demolare și cianurare a Apusenilor. E una dintre acele ”coincidențe” care nu aveau cum să nu se producă ținând cont de cât de întinsă a fost rețeaua de interese mafiote din jurul Afacerii Roșia Montana, dar și rezistența civică care s-a format în jurul cazului. Era pur și simplu inevitabil ca, la un moment dat, cele două tabere să nu ajungă să se înfrunte. Acum raportul e de 1 la 4 la candidați, dar e un raport care poate fi răsturnat de fiecare vot în plus pentru Nicușor Dan. Cel puțin la nivelul Capitalei există șansa să putem afla câți suntem. Ne putem bucura împreună de o mică (dar importantă) victorie de etapă și ne putem număra, să știm pe câți ne putem baza în bătăliile viitoare.

***

IMPORTANT: Nu cred că e așa greu ca în aceste ultime ore să-ți contactezi cel puțin patru-cinci prieteni și să le explici de ce e așa important să voteze mâine (duminică). Și să voteze pentru o schimbare reală, fără compromisuri, complicități și alte calcule meschine. Eu zic că merită să faci efortul ăsta! Chiar și dacă nu ești din București, cred că ai prieteni în București pe care merită să-i mobilizezi! Mulțumesc!


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “O imagine cu Nicușor Dan. Și o luptă care e și a ta!

 1. flesh

  Un pas mic pentru fiecare bucureștean, un pas uriaș pentru toți românii! Uniți salvăm România!
  1. Votez.
  2. Votez Nicușor Dan.
  3. Votez oamenii lui Nicușor Dan, ca să-l sprijine în confruntarea cu mentalitățile vechi.
  E simplu. Duminică seara vedem rezultatul acestui pas înainte făcut împreună.

  Reply
 2. Adrian

  Nu sunt de acord cu ultimul paragraf, creează confuzie. Practic s-ar confisca Duminica. Exact același lucru (într-un mod mai agresiv, după părerea mea) se propune și la http://gabriela-firea.ro, „Duminica este ziua votului”.

  Cu puțină decență, chiar să ne întrebăm prietenii : „A Cui este Duminica?”

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *