Alex Costache

O furtună cât un uragan: de ce autoritățile nu avertizează populația

Opt oameni au murit, iar 137 au fost răniţi. Case şi maşini au fost făcute bucăţi, sute de localităţi au rămas fără curent electric şi apă. Este bilanţul tragic al furtunii care a lovit duminică 12 judeţe din vestul ţării, dar mai cu seamă Timişoara şi Aradul.

Simbolul incompetenței autorităților: Poarta de intrare în Timișoara s-a prăbușit din cauza vântului puternic, strivind un șofer în propria mașină

De ce nu au avertizat meteorologii în timp util

Toată lumea a întors privirea spre experţii Autorităţii de Meteorologie. Ei spun că nu puteau anticipa furtuna mai devreme de jumătate de oră. Nu ar permite ştiinţa nicăieri în lume întrucât a fost un fenomen rar.

S-au ciocnit două fronturi atmosferice, unul rece venit dinspre vestul Europei cu unul cald existent în România. Aşa s-a format un nor foarte înalt, de la 600 de metri deasupra solului până la 13.000 de metri. Aerul rece ajuns foarte sus s-ar fi prăbuşit şi a produs instabilitatea extremă.

”Prognozele noastre din ultimele zile menţionau creşterea instabilităţii atmosferice pentru partea de vest, nord-vest şi centrală a ţării, însă astfel de fenomene locale, de intensitate foarte mare, nu pot fi surprinse decât cu o anticipaţie destul de mică, pentru că, în principal, instrumentul nostru de lucru este radarul meteorologic şi cu ajutorul lui putem aprecia intensitatea fenomenelor cu scurt timp înainte de a se produce, ceea ce s-a întâmplat, de altfel, ieri, când s-au dat 15 avertizări cod portocaliu pentru județele afectate.

Avertizările au fost emise începând cu ora 15.00 şi până la intrarea în noapte, anunțând intensificări ale vântului, cu viteze de peste 90 km/ oră”, a spus meteorologul Teodora Cumpănaşu.

“Intensitatea şi rapiditatea cu care s-au dezvoltat acele formaţiuni noroase a fost practic ieşită din comun. Prima atenţionare de cod galben de furtuni, pentru Arad şi Timiş, a fost emisă la ora 15:07, iar la 15:28 a fost dat cod portocaliu.

Practic nici specialiştii specialiştilor, aş spune eu fără să ne scuzăm, nu ar fi putut anticipa astfel de dezvoltări noroase, cu o intensitate atât de mare şi atât de rapid. Totul a decurs extrem, extrem de repede”, a declarat şi meteorologul Romica Jurca.

Critici la adresa meteorologilor

Primarul din Timişoara, Nicolae Robu, a acuzat ANM.

“Am fost înștiințati de o atenționare de Cod Galben la ora 15:07 că va fi furtună cu vânt cu viteza între 55-60 km/h, pe alocuri cu intensificări. Da, e adevărat că la ora 15:25 a fost emis de către ANM un cod portocaliu, dar s-a pornit imediat furtuna, însă trebuie să înțelegem: eu nu acuz pe nimeni, dar presupun că această capacitate a noastră de a prognoza la ora actuală nu se poate anticipa mai precis presupun. Că dacă s-ar fi putut presupun că s-ar fi făcut. (…) Ce se poate face în câteva minute? Poate îmi spuneți dumneavoastră”, a declarat edilul Nicolae Robu.

Dragnea vrea ca meteorologii să avertizeze mai devreme

Liderul PSD, Liviu Dragnea, consideră că ANM şi Ministerul Mediului trebuie să găsească soluţii pentru ca fenomene meteo cum au avut loc duminică în vestul ţării să fie prevăzute din timp, nu cu câteva minute înainte.

“Cred că cel mai important e să vadă ANM şi Ministerul Mediului ce ar trebui să facă, dacă se poate face, pentru ca aceste fenomene să fie prevăzute meteorologic nu cu trei-cinci minute înainte. Ăsta e primul lucru care trebuie să se întâmple (…) Cel mai important lucru este din punct de vedere meteorologic să vedem dacă este posibil aşa ceva şi dacă este posibil să achiziţionăm acel sistem sau acele sistem să ştim dinainte. În SUA s-a ştiut dinainte, a fost prevăzut, au fost pagube materiale, dar nu au fost victime omeneşti”, a spus liderul PSD.

De ce nu au averizat autorităţile populaţia

Chiar dacă nu au anticipat mai devreme de jumătate de oră, totuși meteorologii au emis primul cod galben la ora 15:07 pentru Timişoara. La 15:28 au anunţat codul potrocaliu ca începând de la 15:40. Avertizarea a pornit instant către autorităţile centrale şi locale, a explicat Florinela Georgescu, directorul adjunct al ANM.

În jumătate de oră era timp suficient pentru Guvern şi primării să anunţe pe toate canalele media din ţară că vine furtuna în vestul ţării şi că populaţia trebuie să se adăpostească.

Guvernul şi primarii susţin că le lipseşte un sistem de avertizare a populaţiei prin telefon

”Cum am fi putut noi să alertăm populaţia în câteva minute, nici în câteva ore n-am fi putut. Trebuie să existe un sistem care nu este o jucărie, un sistem infailibil care este protejat de intervenții ale hackerilor, trebuie un sistem care pe telefon să permită anunțarea cetățenilor”, a declarat primarul Timişoarei, Nicoale Robu.

“Nu-i un taifun să-l urmărești pe hartă cu o săptămână înainte. De aici și acea terminologie — nowcasting. Adică, acum. În acele momente n-ai cum să mai contezi doar pe mijloacele de informare în masă, prin televiziuni, prin radio. Mai mult, o mulțime de oameni sunt la camping, în parc, deci n-au televizor cu ei sau cum să asculte radio. Acesta, i-am zis noi, este un sistem care să vină în completarea celorlalte mijloace de informare în masă, în timp real. Deci, când a venit avertizarea meteo, în următoarele cinci minute, toată lumea are pe telefonul mobil, cei din zona respectivă”, a declarat şi premierul Mihai Tudose.

El spune că va implementa o aplicaţie de avertizare în cel mult o lună-două.

„Nu se poate până după-amiază, dar într-o lună-două va fi funcțională”, a precizat Mihai Tudose.

El a arătat că în cursul dimineții a avut o întâlnire la Guvern cu toți operatorii de telefonie mobilă, cu Serviciul de Telecomunicații Speciale și reprezentanții ANCOM, precizând că s-a găsit o soluție la care se lucrează pentru punerea în practică, astfel ca avertizările să ajungă la toți oamenii care posedă un telefon mobil și se află în zona afectată.

Prin noul sistem, persoanele din zona respectivă ar urma să fie alertate în câteva minute de la primirea avertizărilor de către autorităţi.

Preşedintele Klaus Iohannis a solicitat primul Guvernului să implementeze de urgenţă un sistem de avertizare rapidă a cetăţenilor în situaţii de criză, subliniind că furtunile care au lovit cu o violenţă extremă România în cursul zilei de duminică arată „vulnerabilitățile” și „ineficiența” sistemului de prevenire a populației și reducere a riscului de producere a dezastrelor.

Potrivit șefului statului, este „inadmisibil” ca într-o țară precum România, recunoscută pentru numărul mare de specialiști IT și pentru viteza de Internet, să nu existe până acum o inițiativă guvernamentală prin care să fie realizat un sistem de avertizare pentru toți cetățenii.

Şeful statului a acuzat incompetenţa sau neglijenţa Guvernului

Șeful statului cere Guvernului să explice în cel mai scurt timp dacă procedurile au fost respectate și cine se face vinovat de neglijență sau incompetență.

„Trebuie să aflăm dacă informările meteorologice au fost emise în timp util și în conformitate cu amploarea fenomenelor naturale. De asemenea, solicit Guvernului să ia urgent măsurile care se impun pentru implementarea unui sistem de avertizare rapidă a populației, dar și pentru perfecționarea procedurilor de management integrat al situațiilor de criză. Absența unui astfel de sistem reprezintă un factor de risc la adresa siguranței naționale. Existența unui asemenea sistem ar fi putut evita tragedii precum cele petrecute în cursul zilei de duminică. Este inadmisibil ca într-o țară precum România, recunoscută pentru numărul mare de specialiști IT și pentru viteza de Internet, să nu existe până acum o inițiativă guvernamentală prin care să fie realizat un sistem de avertizare pentru toți cetățenii”, a arătat președintele.

El a adăugat că „pasarea” responsabilității între diversele structuri ale statului nu salvează vieți și nici nu ajută la diminuarea pagubelor materiale.

„Dacă există autorități ale statului și persoane în funcții publice care nu au acționat conform atribuțiilor, acestea sunt obligate să răspundă în fața legii. Totodată, pe lângă perfecționarea sistemelor și procedurilor, pregătirea cetățenilor pentru situații de urgență, în care școala să aibă un rol important, este absolut necesară. Numai printr-o campanie continuă de educare și conștientizare a populației putem dezvolta capacitatea de anticipare și reacție a oamenilor atunci când se confruntă cu asemenea fenomene meteo periculoase sau cu alte situații de criză”, a punctat Iohannis.

 

 

 


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

4 thoughts on “O furtună cât un uragan: de ce autoritățile nu avertizează populația

 1. Dumitru

  Presedintele scutura cocotierul ca o maimuta de fiece data cand se intampla ceva (orice) sperand ca-i pica si lui o nuca de cocos. Nici nu poti sa-l condamni, ca asta e nivelul lui si asa a ajuns la presedintie dupa ce drama din Colectiv a fost aruncata in cap guvernului. Insa intr-o tara mai civilizata nu se gandeste nimeni sa blameze guvernul pentru prognoza meteo sau pentru respectarea normelor pirotehnice in baruri si discoteci.

  Reply
  • MIB

   Dupa istoria paralela, a opozitiei, K. W. Iohannis era presedinte in exercitiu in momentul Colectiv. Mai zic unii, toti romani „indoielnici” ca de fapt USL 2.0 a fructificat momentul Colectiv iesind de la putere fara sa o piarda in fapt, pentru a fi in opozitie in momentul alegerilor locale si parlamentare si a explica ca problemele tarii se datoreaza oricui altcuiva, numai lor nu. Nici eu nu consider ca in tarile cu civilizatie rudimentara guvernul ar trebui sa fie responsabil pentru alte calamitati decat propria sa activitate. Iar daca nu e responsabil este inutil si ar trebui demis. Cui nu-i trebuiesc responsabilitati nu are ce cauta in politica. Cu responsabilitatea pazirii „taticului” de justitie nu se face guvernare.

   Reply
 2. Jack

  Johannis mai bine făcea ce știe el cel mai bine: să tacă. O să se apuce acum să-i purice pe cei care trebuiau să aplice procedura X și au greșit la pasul 7 – adică o să pice niște capete din ISU sau primării. Din guvern, m-ar mira. Reacția la asemenea evenimente trebuie să fie a întregii societăți, nu numai a autorităților, iar autoritățile mai trebuie să și funcționeze în relație cu ceilalți membri ai societății. Or, noi suntem o țară în care autoritățile, ca indivizi și grupuscule, sunt antrenate în cursa pentru îmbogățire, în timp ce populația rămâne cu ce dă Domnul. Uneori Domnul dă furtună, așa cum a făcut de la Moise încoace și mai ‘nainte.
  Poate că mai trebuie lucrat la coeziunea poporului… poate că ar trebui să avem totuși un fel de tată al nației și nu un controlor de proceduri, iar asta nu e o aluzie la patriarhul Daniel, domnule președinte Johannis, fiindcă el nu e patriarhul tuturor românilor.

  Reply
 3. Marian

  Alo, boborul idiot! Coruptia ucide, incompetenta ucide! Voi ati votat psd, dar din pacat mor si cei care nu au voatat din cauza voastra idiotilor! Din cauza incompententei si lipsei de bani, ca s-au furat, de aia nu avertizeaza autoritatile populatia. Treaba autoritatilor sunt pomenile si mobilizarea la votat mafia securisto-bolsevica.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *