Alex Costache

O firmă a cumnatului lui Dorin Cocoş a avut contracte cu Ana Aslan şi l-ar fi mituit pe manager. Managerii de spitale primeau șpaga ascunsă în reviste

Banii primiţi ca mită de managerii Bogdan Păltineanu de la Spitalul Bagdasar Arseni (fost și la Institutul de Geriatrie Ana Aslan) şi Dan Straja de la Institutul Oncologic au fost ascunşi în reviste și, de cele mai multe ori, plătiți în maşină, spun procurorii DNA care cer acum arestarea preventivă a celor doi. România Curată a descoperit și care sunt firmele care i-ar fi mituit pe cei doi directori de spitale.

Managerul Spitalului Bagdasar Arseni, Bogdan Păltineanu, este acuzat de luare de mită în formă continuată. Potrivit DNA, anul trecut, pe când era director la Institutul de Geriatrie Ana Aslan, el ar fi primit mită peste 73 de mii de euro şi aproape 19 mii de lei de la patronii unor firme care aveau contracte cu institutul. Banii erau pentru plata la timp a facturilor. Păltineanu ar fi luat mita în cinci tranşe, atât la el acasă şi în mașină.

Potrivit DNA, Păltineanu ar fi primit pe 12 mai 2015 o primă tranşă din mita pretinsă reprezentantului unei firme în valoare de 26.400 de euro:

‘Întâlnirea a avut loc (…) în incinta ansamblului rezidenţial (…) din municipiul Bucureşti. Reprezentantul firmei S.C. (…) SRL a urcat în autoturismul inculpatului Păltineanu Bogdan cu revista (…) în mână, în interiorul acesteia aflându-se plicul cu suma de 26.400 euro (în bancnote de 500, 200 şi 100 de euro). La indicaţiile inculpatului Păltineanu Bogdan, reprezentantul firmei S.C. (…) SRL a pus revista în interiorul căreia se afla plicul cu bani sub scaunul din dreapta faţă al autoturismului
‘”, se precizează în referat.

Scena s-ar fi repetat pe 19 mai, 16 iunie şi 21 august 2015, când Păltineanu a mai primit în autoturismul mituitorului 19.500 de euro, 18.600 de euro şi respectiv 22.500 de euro, reprezentând tranşe din ”comisionul” stabilit pentru derularea în bune condiţii a unui contract. Managerul a mai primit încă 5.000 de euro pe data de 13 iulie 2015, banii fiindu-i înmânaţi într-un imobil care îi aparţinea.

Revista cu mită, plasată în sacoşa de cumpărături a medicului


„În data de 19 mai 2015, inculpatul Păltineanu Bogdan a primit de la reprezentantul firmei S.C. (…) SRL suma de 19.500 euro (…) Suma de 19.500 euro a fost remisă managerului Păltineanu Bogdan într-o revistă „(…) ” în autoturismul acestuia. Întâlnirea a avut loc între orele 19:05:53 – 20:06:48, în incinta Ansamblului rezidenţial (…) din mun. Bucureşti. După ce au făcut cumpărăturile într-un supermarket din zonă, inculpatul Păltineanu Bogdan a urcat împreună cu reprezentantul firmei S.C. (…) SRL în autoturismul acestuia, aşezându-se pe scaunul din dreapta faţă, aşezându-şi sacoşa în care se aflau cumpărăturile lângă el. După câteva minute de discuţie, reprezentantul firmei furnizoare a pus revista în care se afla plicul cu bani în punga managerului, precizând că în această modalitate „s-au reglat, şi pe (…) şi pe (…)”
, se arată în referatul DNA.

Straja, şpagă în revistă, la birou sau în maşină

Aceeaşi metodă de remitere a mitei a fost folosită şi în cazul lui Dan Straja, managerul Institutului Oncologic Bucureşti.  Aceste este acuzat că, anul trecut, a primit mită aproape 96 de mii de euro pentru două contracte încheiate de cu două firme private.

Pe 1 mai anul trecut, Straja a primit de la reprezentantul celor două firme furnizoare  55.000 euro, reprezentând ”comisionul” stabilit pentru derularea în bune condiţii a contractelor, adică emiterea de comenzi şi efectuarea de plăţi.

‘Suma de 55.000 euro a fost remisă inculpatului Straja Nicolae Dan în biroul acestuia din incinta Institutului Oncologic ‘Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu’ într-o revistă
„, arată DNA în referatul cu propunerea de arestare preventivă.

Comunicau prin bileţele

„Cu privire la suma de bani remisă, singurele mesaje dintre inculpatul Straja Nicolae Dan şi reprezentatul firmelor furnizoare au fost transmise scris, pe postit-uri de culoare galbenă care ulterior au fost rupte”, mai scriu procurorii.

Alţi bani au fost puşi pe preşul din dreapta faţă al maşinii

Pe 8 mai 2015, Dan Straja a mai primit de la reprezentantul celor două firme 45.750 euro ascunşi într-o revistă, de această dată în maşina lui.

‘Reprezentantul firmei (…) SRL a urcat în autoturismul inculpatului, a scos din revistă (…) plicul cu bani şi ulterior l-a pus împreună cu revista pe preşul din dreapta faţă al autoturismului, potrivit indicaţiilor primite de la inculpatul Straja Nicolae Dan. Din discuţiile purtate rezultă în mod cert că Institutul avea contracte în derulare cu SC (…) SRL şi SC (…) SRL, că în următoarea săptămână urma să fie emisă o nouă factură, precum şi faptul că urmau să mai încheie şi alte contracte”
, se menţionează în documentul citat.

Despre ce firme este vorba

Deși în referatul DNA referitor la propunerea de arestare preventivă numele firmelor care le-au dat șpagă celor doi manageri sunt anonimizate, putem afla totuși mai multe elemente din datele în care au fost încheiate contractele. Consultând portalul public www.e-licitaţie.ro (SEAP), România Curată a descoperit ce contracte au încheiat Institutul Oncologic Bucureşti (IOB) şi Institutul de Geriatrie Ana Aslan și cine sunt firmele.

Astfel, în referatul DNA se arată:

„În seara zilei de 12.05.2015 (orele 19:10 – 19:34), inculpatul Păltineanu Bogdan, la data respectivă manager la Institutul Naţional de Geriatrie şi Gerontologie „Ana Aslan” a primit de la un reprezentant al firmei S.C. (…) SRL suma de 26.400 euro, reprezentând comisionul stabilit pentru derularea în bune condiţii a Acordului – cadru nr. (…) din 05.06.2014 şi a Contractului subsecvent nr. (…).01.2015 (emitere comenzi şi efectuare plăţi)”

Potrivit datelor din SEAP, pe 6 iunie 2014, Institutul Ana Aslan a încheiat un acord cadru pentru furnizare de reactivi cu valoarea minimă de 3.339.130 lei şi valoarea maximă de 6.927.930 lei. Contractul pe 2 ani a fost semnat cu firma Spectrum Magnamed din sectorul 1, al cărui unic acţionar este Irina Frunzăreanu.

„În data de 19 mai 2015, inculpatul Păltineanu Bogdan a primit de la reprezentantul firmei S.C. (…) SRL suma de 19.500 euro, reprezentând comisionul stabilit pentru derularea în bune condiţii a Acordurilor cadru nr. (…) /28.08.2013 (încheiat cu S.C. (…) SRL) şi (…) /19.08.2013 (încheiat cu S.C. (…) SRL, precum şi a contractelor subsecvente
„, se arată în referat.

Potrivit datelor din SEAP, pe 19 august 2013, Institutul Ana Aslan a încheiat un acord cadru pentru furnizare de reactivi cu valoarea de 2.340.480 de lei cu firma Imuno Diagnostika S.R.L din Bucureşti.

Firma cumnatului lui Cocoş, fostul soţ al Elenei Udrea

Potrivit unei investigaţii a revistei Kamikaze din 2011, cumnatul lui Dorin Cocoş (Florin-Gabriel Dinu) şi o parteneră de afaceri a lui Cocoş din alte firme (Camelia Mihaela Irimescu) deţineau 80% din părţile sociale ale Imuno Diagnostika SRL. Vezi aici.

O altă tranşă de bani, 22.500 euro a reprezentat „comisionul de 10% stabilit pentru angrenarea derulării în bune condiţii a Acordului cadru nr. (…)/05.06.2014 încheiat cu S.C. (…) S.R.L. şi comisionul de 5% pentru derularea Acordului cadru nr. (…) /01.08.2013 încheiat cu S.C. (…) S.R.L. şi a contractelor subsecvente„, se arată in documentul DNA anonimizat.

Potrivit datelor din SEAP, pe 1 august 2013, Institutul Ana Aslan a încheiat un acord cadru pentru furnizare de echipamente medicale în valoare de 14.001.890 lei: computer tomograf, ecograf multidisciplinar, echipament de radiografie si fluoroscopie cu detector digital plat, aparate de mecanoterapie, de electroterapie si de fizioterapie. Contractul a fost atribuit prin licitaţie şi a fost semnat cu firmele Disan Ortomed si Cortech Med S.R.L, ambele din Bucureşti.

Firma unui fost pedelist

Compania Cortech Med aparţine lui Bogdan Telicenau, a cărui mamă a fost consilier local PDL în Dâmboviţa. Firma a încheiat contracte şi cu Primăria Petroşani, condusă pe atunci de Tiberiu Ridzi, soţul fostului ministru al Tineretului, Monica Iacob Ridzi, aflată acum în detenţie pentru corupţie. Sursa aici.

În ce-l priveşte pe managerul de la IOB, Dan Straja, el ar fi primit o tranşă de 55.000 euro reprezentând „comisionul de 5% aferent următoarelor facturi emise de S.C. (…) S.R.L. în baza acordurilor cadru nr. (…)/07.06.2013 şi (…)/31.07.2014 încheiate cu Institutul Oncologic Alexandru Trestioreanu.”

Potrivit datelor din SEAP, pe 31 iulie 20143, IOB a încheiat un acord cadru pentru furnizare de echipamente medicale în valoare de 22.562.842 lei cu firmele Disan Ortomed şi Green Med Expert. 

Pe 7 iunie 2013, IOB a încheiat un acord cadru pentru furnizare „pachet sutură mecanică pentru chirurgie oncologică digestiv” în valoare de 5.249.000 lei cu firma Disan Ortomed din sectorul 1, Bucureşti. 

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “O firmă a cumnatului lui Dorin Cocoş a avut contracte cu Ana Aslan şi l-ar fi mituit pe manager. Managerii de spitale primeau șpaga ascunsă în reviste

 1. Mircea Ordean

  „O firmă a cumnatului lui Dorin Cocoş a avut contracte cu Ana Aslan şi l-ar fi mituit pe manager. Managerii de spitale primeau șpaga ascunsă în reviste”

  Avem două probleme mici, în acest enunț – neașteptate pentru o entitate ce vizează curățirea României.

  Nu te revolți pornind la un condițional optativ: ”ar fi primit…”.

  În același timp, parcă nu aș face relaționări pe bază de rudenie.
  La troglodiți așa ceva e permis, nu și la doritori de Românie curată…

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *