Liviu Antonesei

Nu-ți fă chip cioplit!

Iată, PDG  Daniel nu și-a putut reprima păcatul trufiei și a pus să-i fie cioplit chipul, în basorelief, pe clopotul gigantic, tocmai terminat în Austria, la frumosul preț de 425.000 de euro! Dacă le punem și pe cele cinci mai mici, iese un total de 550.000 de euro, peste jumătate de milion, ca să fie mai clar! PDG-ul nu doar că și-a făcut chip cioplit, dar și-a cioplit chiar chipul propriu!

clopotul

Fac această postare nu doar pentru a semnala trufia patriarhului nostru, evidentă de altfel, nu doar în aurul de pe el și mașinile cu care merge, ci și în însuși proiectul faraonic al „catedralei mînuirii neamului prost”, o măgăoaie fără precedent în arhitectura religioasă a țării. Precedentul e laic și de același prost-gust suveran, casa lui Ceaușescu, poreclită abuziv drept a poporului. Dar fac postare și ca  să vedeți unde merg totuși impozitele noastre, mai ales atunci cînd vă plîngeți că sănătatea e la pămînt, educația e precară, iar transportul merge, ietare!, ca dracul… Și totuși nu este cel mai mare clopot din  Europa, cum a scris toată presa băștinașă ca proasta. Este numai al doilea, după cel de la Kremlin, dar măcar acela a fost turnat, în Rusia, în vremurile întunecate ale țarismului, pe la 1770 și ceva…

unnamed

 

Kierkegaard către PDG Daniel & Company

kierkegaard
Sigur, Soren Kierkegaard nu se adresează direct, prin tunelul timpului, președintelui director general al BOR și acoliților dumisale, ci ierarhilor creștini în general și, poate nu doar creștini. Dacă SK ar trăi hic et nunc, nu încape îndoială că PDG Daniel Ciobotea ar fi interlocutorul său preferat. Subiecte ar fi destule: luxul deșănțat, cupiditatea, negustoria harului etc etc…

 

Kierkegaard: „Cum este posibil să pretinzi că ești apostolul sau succesorul lui Hristos și, totodată, să pretinzi leafă, ca un înalt funcționar al statului…?”
304202
Postări preluate de pe @ntonesei’s blog

Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

9 thoughts on “Nu-ți fă chip cioplit!

  • Fratzii Gracchi

   Numai ca divinul patriarch a preferat Audi, alb si mare cat o limuzina tip Gigi Becali… ca sa fim corectzi in informatzie.

   Reply
 1. geo

  Bucureștenii așteaptă cu nerăbdare să-l audă pe ”Daniel” bătând în dungă, pe dealul ciumaților…

  Reply
 2. Sorin

  Sigur, orice om normal se minuneaza cind vede cifrele! Nu vreau sa comentez vis-a-vis de profilul moral al acestui personaj dubios care-si spune inalt prea sfintit! Din punctul meu de vedere este un gunoi!! La fel ca multi altii din tagma respectiva – spun ” ca multi altii ”pentru ca inca mai exista si cealalta parte, oameni care cred cu adevarat in Dumnezeu!
  Problema reala este ca societatea permite existenta unei asemenea scursuri la virful unei structuri – biserica ortodoxa – care se doreste – vezi Doamne – elitista, nu-i asa?! Nu as dori sa supar pe nimeni , dar trebuie te intrebi , daca imbecilul asta este virful elitei, cum arata ceilalti?

  Reply
 3. Flexodox

  Pariu că n-a citit în viața lui nici o pagină din Kirkegaard ? (ori poate-a auzit de el la vreo agapă …)

  Reply
 4. Fratzii Gracchi

  Stimate Domnule Autor,
  De ce credeti ca Soren Kierkegaard l-ar putea, eventual, „convinge” pe marele patriarh al BOR contemporan noua de faptul ca pacatuieste ca un communist antichrist – vezi istoria perioadei cu pricina – cata vreme SK nu este, in ochii divinului patriarh decat un schismatic protestant, ba chiar, poate, in eretic al doctrine crestine, al carei depozitar autentic se crede – o dovedesc faptele – tocmai patriarhul in chestiune ? Si ce daca Mnatuitorul Iisus Hristos a propovaduit umilinta si saracia („mai degraba va trece camila prin urechile acului decat bogatul in imparatia cerurilor”) daca aceste principii au construit, treptat, pas cu pas, prin devotiunea si marile sacrificii ale altor slujitori (autentici) ai altarului, o „circumstantzialitate” (sic!) in care se poate manifesta plenar AUTENTICA propensiune spre pacatul trufiei a PF Daniel ? Sa vdetzi dvs. ce chip maretz isi va picta ipochimenul pe peretele votiv al faraonicei catedrale – faraonica si inutila mantuirii sufletului crestinilor, fiindca adevarata biserica veshnica se construieste in cugetele oamenilor, nu doar in beton si piatra – atunci cand se va trece la etapa pictarii ! Ei, si, ce daca ? Ptotestatarii de conshtiintza vorbesc, caravana trece. Avem inca in exemplu stralucit de personaj aproape malefic creat cu contributzia neprecupetzita (cunoastetzi termenul, nu-I asa ?) si a lui Ion Iliescu atunci cand a declarat ca dosarul de Securitate al personajului a ars (sau a fost ars… cine stie ? doar Iliescu stie, dar nu ne spune adevarul… si probabil nu numai el stie). Cat despre judecata in fata Creatorului, de care nimeni nu va scapa, vedea-va el atunci si, oricum, chipul sau „cioplit in bronz” va ramane pe Pamantul Patriei inca ceva sute de ani… dar nu si in cugetele credinciosilor BOR. Invocarea modului de cheltuire a banilor publici nu prea are ecou in conshtiintza innecata in frica a populatziei romanesti ! Care frica ? Va las pe dvs. sa o descrietzi si, daca nu vretzi sau nu putetzi, voi face asta tot eu, altadata. La asa vremuri, asa Patriarh… dar si asa politicieni, asa Parlament etc. etc. Oricum, stramosii mei preotzi ortodocsi nu ar aprecia deloc o astfel de atitudine a PF Intaistatatorului lor, dar, probabil, nu ar cracni in fatza realitatzii de azi, desi contributia lor la intarirea si promovarea peste veacuri a credintei in Hristos a fost mult mai de folos obshtei romaneshti creshtine decat va fi faraonica constructzie aflata in discutzie. Lacheii PFSale vor sari imediat la gatul nostru, dar nu puteam nici noi sa uitam cuvinte – cu valoare de premonitzie, sper – „nepatrunse sunt caile Domnului”.

  Reply
  • Liviu Antonesei

   Nu c-aș avea mari speranțe, dar cum Excesivdemultprefericitul a făcut studii în Universitpți catolice și protestante, poate ar fi trebuit sa audă de Soren…

   Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *