Dollores Benezic

Nu ne mai revendicam olimpicii daca pica BAC-ul

Eu le-am zis de luna trecută că sunt prea mulți „olimpici” pe lista BAC-ului special. La vremea când am documentat eu acest articol Comitetul Olimpic și Sportiv Român tăcea ca domnul Morariu în fotoliu. Nimeni nu voia să vorbească oficial, nici măcar de la Agenția Națională pentru Sport, despre modul în care sunt întocmite și aprobate listele cu așa-ziși olimpici la radioamatorism, festivaluri rock, biliard sau tenis cu piciorul.

Acum, însă, după ce 25 de „olimpici” au fost prinși copiind și dați afară din examen, 106 nu au luat note de promovare a examenului peste 6 și aproape 70% au picat BAC-ul, domnul Morariu de la COSR a emis un comunicat indignat în care cere ministerului educației să investigheze modul în care au apărut aproape 900 de olimpici pe listele de BAC, când tot lotul olimpic de juniori nu are mai mult de 108 capete. Ministrul însuși a anunțat tot azi că a dat ordin să se cerceteze situația la nivel de minister și să se ia măsurile în consecință împotriva celor care au aprobat listele.

Păi ia uitați, domnule ministru și domnule Morariu, ce ziceau doamna Liliana Preoteasa (șefa Direcției Generale Educație și Învățare pe Tot Parcursul Vieții din cadrul Ministerului Educației) și domnul Alin Păunescu (inspector general în Ministerul Educației, reponsabil cu Educația Fizică), atunci când le-am atras atenția că sunt prea mulți olimpici pe listele alea:

Liliana Preoteasa: „Olimpiada de la Londra e explicația. Merg mulți acolo. În ceilalți ani nu am avut atâtea competiții sportive și nici olimpiadă”. La întrebarea dacă, totuși, ministerul verifică în vreun fel aceste liste, Preoteasa a pasat răspunderea la federațiile sportive: „noi nu am trecut pe listă decât ce am primit de la federații. Au semnat și ștampilat. Anul acesta le-am cerut și explicații cu privire la concursurile la care merg elevii.”

Alin Păunescu: „E normal să se adune atâția oameni de la peste 60 de federații sportive câte are România. Nu putem să-i bănuim de rea credință, dar nici să-i verificăm. Noi punem doar o semnătură și o ștampilă și trimitem lista mai departe, nu avem noi căderea să controlăm federațiile!”.

Înghesuiala asta pe listele BAC-ului special s-a datorat faptului că anul trecut procentul de promovabilitate acolo a fost de 90%, comparativ cu 40% cât a fost la BAC-ul național. Anul ăsta se pare că nu le-a mai mers. COSR ar fi putut, însă, să se sesizeze înainte ca toate loazele cu pile la diverse federații sportive să le facă de râs numele olimpicilor.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Nu ne mai revendicam olimpicii daca pica BAC-ul

  1. Nick Sava

    Chiar si eu, nu prea interesat de fenomenul o;impic, stiu ca la Olimpiada de la Londra se duc putini sportivi romani. In afara de polo, niciun sport de echipa nu s-a calificat. Si calificarile au fost, cind au fost, mai mult sfortate si prinse in ultimul moment. Nu am date, dar cred ca niciodata Romania nu a fost rprezentata de atit de putini sportivi! (si cu atit de putine sanse de medalii de aur). Cind am citit cifra de 900 d e”olim[pici” nici macar nu m-am gindit la sportivi :-) Stiam ca intreaga delegatie romana va avea cel mult vreo 2-300 de membri, de toate virstele. Banuiesc ca nu sunt, din cei 108 sportivi „olimpici” decit cel mault 30-40 la virsta bacului (mai ales gimnastele) Deci, eu m-am gindit ca se refera la TOTI olimpizii, respectivi elevii care au participat la olimpiade de mate, romana, istorie etc. In naivitatea mea, credeam ca ei sunt pusi sa dea exemene separate sa nu-si poata.. ajuta colegii :-) De unde era sa stiu ca ei au nevoie de ajutor?! Si chiar si asa mi-am gasit o explicatie: poate campionul d ela mate sa fie loaza la istorie, sau biologie – am mai vazut. Sau cel de la romana la mate.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *