Dollores Benezic

Nu marirea taxelor e baiul, ci cheltuirea lor

Nu sunteți de acord să vi se mărească impozitul pe casă, dar vreți să vă reabiliteze primăria, gratis, blocul? Vreți să vă schimbe bordurile în fiecare anotimp? Vreți panseluțe proaspete în fața blocului? Atunci bine!

C a de obicei poporul se dovedește ipocrit și se scandalizează că Guvernul Ponta a decis mărirea taxelor și impozitelor locale la nici două zile după ce el, poporul vezi bine, l-a ales taman ca să-l răzbune pentru tăierile operate de nenorociții ăia dinainte. Știu că e de bon ton să te indignezi când statul ineficient mai strânge șurubul, dar trebuie să spunem, de data asta, că nu mărirea taxelor e baiul, că astea la care se face referire oricum sunt insignifiante, ci modul în care bani ăștia adunați de primării sunt cheltuiți.

Ca să înțelegeți mai bine, eu plătesc impozit pe garsoniera mea cam 90 de lei. Cu impozitul pe mașină – vreo 60 de lei – plătesc, deci, într-un an 150 de lei impozit către stat, adică nici 40 de euro. Ce primesc de ei? Păi e destul de greu de cuantificat. În principiu impozitele astea pe proprietăți sunt folosite de primării, dar în nicio localitate nu sunt suficiente pentru ca sistemul să funcționeze. Grosul vine din impozitele pe salarii/venituri, din alte surse bugetare sau din credite.

V-am spus că primarul Robert Negoiță mi-a trimis somație luna trecută să plătesc mai repede acești 40 de euro, deși anul încă nu se încheiase, iar el împânzise sectorul cu panouri uriașe în care se lăuda că ne face cinste cu taxa de gunoi, de parcă n-ar mai fi avut ce să facă cu banii. I-am făcut o solicitare oficială să-mi spună și mie cât a dat pe plicurile astea trimise aiurea la contribuabili, și dacă „s-a meritat”. În răspunsul primit de la primărie susține că da, a meritat, că ar fi cheltuit vreo 60.000 de euro pe tipărire și expedierea plicurilor la peste 130.000 de contribuabili, și că asta a băgat spaima în ei că au strâns imediat la buget în jur de 2 milioane de euro. (Lasă că a făcut operațiunea asta cu o firmă din Sălaj, care a subcontractat unei firme cu sediu într-o garsonieră din București, cu datorii la stat, dar ăsta a fost gheșeftul lui de inaugurare a mandatului)

La sumele cheltuite de primărie, însă, 2 milioane de euro sunt mărunțiș. Numai anul ăsta, de exemplul, primăria sectorului 3 zice că a cheltuit 25 de milioane de euro pentru reabilitări de blocuri. O altă escrocherie menită să le ia ochii votanților, când toată lumea civilizată îi obligă pe proprietari – dacă tot le place să fie proprietari – să-și îngrijească fațadele și să-și reabiliteze imobilele pe banii lor (credite, treaba lor), nicidecum nu le plătește integral placarea fațadelor cu polistiren și culori tari. S-ar putea spune, deci, că proprietarii din blocurile alea reabilitate și-au scos cu vârf și îndesat impozitele alea simbolice, plătite pentru vreo 20 de ani de acum înainte.

În fața blocului meu, de exemplu, e un părculeț amenajat acum vreo opt ani de primul Negoiță, apoi înjumătățit pe măsură ce mai venea câte un șmecher la primărie ca să ceară autorizație de construire. Acum parcul are două blocuri pe el și o vilă. A mai rămas un teren de baschet, o alee cu câteva bănci și un spațiu de joacă pentru copii. E, aleea aia a fost pavată, asfaltată, bordurată de fostul Negoiță cam de două ori pe an. Actualul Negoiță face la fel. Exact cu o săptămână înainte de alegeri a mai pus un rând de dale pe alee, a schimbat băncile, a pus niște mese de șah și a împânzit ce a mai rămas din teren cu ghivece de crizanteme. Acum nu se mai vede nimic acolo că a dat zăpada. Bani aruncați aiurea, doar ca să se ducă bizonii să voteze USL.

Tot în scurtul timp de când s-a instalat la primărie, același Robert Negoiță a donat niscai milioane la biserici și a dublat factura de salubrizare și deszăpezire, ambele măsuri având tot un puternic caracter populist. Acum a dat zăpada, iar aleile dintre blocuri sunt la fel de troienite ca și anul trecut, când Rosalul lui Prigoană primea „numai” jumătate din banii de acum.

Într-un articol foarte bine venit, pe Hotnews, puteți vedea exact pe ce cheltuiesc banii și celelalte primării din București. Cu excepția primăriei lui Vanghelie, firește, unde nimeni n-a știut vreodată pe ce dă el banii. Toți au aceleași metehne. Aruncă o cincime din bugete pe „spații verzi”, sume aproape identice cu costul întreținerii și modernizării celor 18 spitale din București. Se pun borduri pe bandă rulantă, se vopsesc piste de biciclete la prețuri de piste de avion și apoi sunt declarate ilegale de poliție, se plantează panseluțe în prag de iarnă, se alocă în continuare câte un milion de euro pentru „gestionarea” fenomenului câinilor străzii în condițiile în care de 15 ani situația maidanezilor e neschimbată, se donează evlavios bani pentru construcții de noi biserici deși avem mai multe decât ne trebuie.

În esență se scurg bani din buget pentru diverse activități fie inutile, fie de valori mult mai mici decât prețul plătit, diferența fiind de fapt în campaniile electorale prin care tocmai am trecut și în conturile politicienilor. Ce facem noi pentru asta? Nimic. Nu avem exercițiul democratic al sancționării primarului când cheltuiește banii pe ceva ce nu ne convine. Nu-i scriem să ne exprimăm nemulțumirea. Și dacă-i scriem știe el să ne răspundă cum vrea el. Nu avem nici atâta organizare să ne adunăm într-o colectivitate de cartier și să decidem dacă vrem sau nu ca primăria să ne schimbe panseluțele. Nu putem de fapt nici măcar să dăm dovadă de nesupunere civică, refuzând să mai plătim impozitele în semn de protest, pentru că, iată, neplata impozitelor e mai degrabă o regulă decât o excepție în România, așa că nesupunerea civică ar fi de fapt să-ți plătești impozitul.

Nu știm să ne folosim libertatea de exprimare și drepturile de cetățeni, nu mergem la vot, că suntem scârbiți, dar îi lăsăm pe alții să aleagă în locul nostru și apoi ne indignăm că ia uite ce a ieșit, și ia uite cum ne mai jupoaie Ponta cu 16% mai mult. Păi bine ne face. Nu că ăia 16% ar conta la impozitele pe care le plătim, ci pentru că stăm ca babele în spatele perdelelor de acasă și dăm mărunt din buze că nu ne convine. Atât.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *