Mihail Bumbeș

Nu lovești niciodată pe cel căzut la pământ, te descalifici în fața tuturor – e dovadă de mișelie

În copilărie și adolescență când o dădeam parte-n parte exista un principiu peste care nu se putea trece, nu lovești niciodată pe cel căzut la pământ dacă acesta refuză lupta. Te descalificai în fața tuturor. Nu era o dovadă de putere, ci de mișelie.

Când am ajuns la cei doi jandarmi prinși între protestatari erau deja căzuți la pământ, iar primul gest, instinctual, a fost să fac scut uman pentru a-i proteja. Nu m-am gândit nicio clipă că oamenii aceia fac parte dintr-o instituție pe care o vreau desființată pentru abuzurile asupra mea din trecut și pentru ceea ce reprezintă, un braț represiv al statului, scopul era salvarea lor. A urmat o ploaie de pumni şi picioare încasate, eu și toți cei care reușiserăm să facem un baraj viu de la cei care veneau valuri, valuri să lovească, iar o fată din cordon s-a aruncat disperată peste cei doi pentru a-i proteja. Pentru câteva momente violența încetase, fapt ce ne-a determinat pe cei din scut să-i ridicăm pe jandarmi pentru a-i scoate din muțime. A fost o greșeală copilărească pentru că odată ridicați a început din potopul de lovituri, iar eu am pierdut filmul pentru câteva zeci de secunde în urma unor lovituri primite în cap. Am mai văzut doar cum câțiva jandarmi au venit să-și recupereze colegii.

Din fericire, jandarmerița și jandarmul n-au suferit răni care să le pună viața în pericol, dar nu pot spune același lucru despre cei pe care jandameria i-a prins la intersecția Mihalache cu Titulescu stând pe treptele și balustarda unei clădiri de birouri, deși și-au arătat clar intenția nonviolentă. I-au rupt cu bastoanele, doi dintre ei rămânând inconștienți la pământ. Și asta doar ce am văzut eu.

Am câteva întrebări cu privire la cum a acționat Jandarmeria:

Cine a autorizat gazarea protestatarilor încă de la orele 17-18, știind că în trecut hârjonelile între manifestanți si jandarmi erau tratate mult mai relaxat și fără urmări și de ce s-a tras cu tuburi de gaz la nivelul capului, în condițiile în care sunt obligați, prin convenții internaționale, să tragă la un unghi de 45 grade? Când am ajuns pe la orele 20.00 lumea era deja foarte furioasă pe jandarmi pentru cum acționaseră până atunci.

Cine a dat ordin de înarmare al jandarmilor cu arme de foc letale și cu ce scop au fost aduse?

Cine e comandatul de dispozitiv și care a fost scopul său atunci când a ordonat plutonului de jandarmi să treacă fix prin mijlocului celor mai înfierbântați manifestanți creând panică și incitare la violență?

Cine e șeful plutonului care și-a abandonat colegii în mulțime și a întârziat nepermis de mult salvarea lor, totul putându-se încheia cu o tragedie?

Cine e responsabilul care a ordonat represiunea împotriva protestatarilor nonviolenți?

Cine e comandantul de jandamerie care i-a spus lui Mălin Bot că: „dacă vom fi 50 de mii, jandarmii vor trece de partea poporului”? Acest anunț fiind făcut de la stația de amplificare din Piața.

Sentimentul pe care l-am avut aseară a fost că Jandarmeria a avut ca unic scop provocarea protestatarilor. Și i-a reușit!

Manifestanții iși doreau acțiune. Și-au avut!

Realitatea e că nu am așteptari de la jandarmi în asemenea momente, știu și-mi asum că voi avea de suferit ca urmare a modului violent în care ei acționează în stradă. Nu mă surprinde lipsa lor de umanitate atunci când desfigurează cam tot ce le iese în cale. Șocat am fost doar de ploaia de lovituri aruncate de protestatari asupra celor doi jandarmi. Și părea că nu se mai sfârșește. Și mai era și neputința că nu pot face mai mult ca să-i salvez.

Una peste alta, comparând violența de aseară (de ambele părți) cu ce am văzut și trăit prin alte țări, dând la o parte propaganda de pe toate televiziunile cu privire la violențe, suntem încă foarte cuminți ca societate. Și nici represiunea jandarmilor nu poate fi comparată cu ce se întâmplă prin alte locuri.

În final aș spune că fiecare baston dat de jadarmi și fiecare jet de gaz inhalat de cei peste 100 de mii de manifestanți e un vot în minus pentru actuala putere la alegerile din 2020. Asta dacă nu decid să Erdoganizeze România. De văzut dacă au loc în pușcării pentru noi toți.

Ps. Vă rog, nu mai întrețineți propaganda televiziunilor cu nu știu ce infiltrați și huligani la manifestație, dacă au fost sunt irelevanți. Am văzut furie pură din partea tururor celor prezenți față de organele represive, iar revolta lor a fost autentică. E regretabil acel incident cu cei doi jandarmi, dar victimele reale ale statului suntem noi.

Pss. Mulțumesc jandarmului care și-a aruncat greda explozivă fix in genunchiul meu stâng făcându-mă indisponibil pentru meciul de fotbal de duminică.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

7 thoughts on “Nu lovești niciodată pe cel căzut la pământ, te descalifici în fața tuturor – e dovadă de mișelie

 1. Cristi C

  Articolul este interesant doar ca punct de vedere fierbinte, al unui participant care a simțit lucrurile la nivelul lui micro, individual. La nivel macro, mult mai rece și chiar mai obiectiv, incitarea la ură și determinare revoluționară pe care o parte a grupului rezistenților a făcut-o (Mălin Bot și alții, inclusiv Realitatea TV) generează instincte de acest tip. Galeriile vin pentru că miros sânge (doi dintre cei audiați sunt din galeria FCSB și spun că erau băuți sau drogați). Iar lumpenii locali, oameni de tipul Grosu, sute și mii de astfel de anarhiști cam deranjați la cap, vin să își găsească dreptatea prin brutalitate revoluționară. Oamenii aceștia nu vin la un miting cu flori sau la unul pentru drepturile omului sau contra abuzurilor. Ei vin la „jos”, la „m__e”, la „f_t”. Când intelectualitatea rezist a făcut apologia acestor forme de exprimare ba chiar le-a ridicat la rang de virtute, atunci violența de care este mirat autorul a căpătat acceptare. Violența de limbaj duce imediat la acțiune violentă. Este atât de simplu.
  Iar la nivel macro, obiectiv, comportamentul agresiv (nu inca violent) al multimii era evident pe televizoare inca de la ora 15. Este greu dacă ești în mulțime la Antipa să pricepi ce s-a petrecut în celelalte sectoare. Te poți simți nedreptățit că tu, cel pașnic, ești gazat. Sunt mai multe aspecte. A bătut vântul iar gazul a fost împrăștiat în toată piața, ba chiar și contra jandarmilor (există o secvență video în care gazul vine tot spre jandarmii care îl emiteau).

  Mai vreau să subliniez două lucruri. Este adevărat că la nivel individual, câțiva jandarmi au greșit dar acțiunea în ansamblu trebuia executată mai ales când în spital sunt oameni cu arsuri pe 10% din suprafața corpului din cauza artificiilor lansate de bătăuși.
  Al doilea lucru este despre erdoganizare și alte porcării scrise mai sus despre pușcării. Este încă un exemplu de incitare, de isterizare. Este „nextlevel”-ul lui Mălin Bot. Este o profeție care se poate întâmpla în primul rând din cauza ei. Deoarece o astfel de isterizare falsă inițial, poate duce la radicalizare socială similară cu anarhia sau terorismul social și care duc la erdoganizare, ca nevoie de asigurare a păcii sociale. Atenție la cuvinte. Atenție la profețiile care se îndeplinesc prin însele.

  Cheia rămâne dialogul. Și nu cu „m__e”. Ci cu argumente concrete. Faptul că Dăncilă nu are IQ 140 nu este motiv de isterizare socială. După cum nici de plângere penală a lui Orban. Să nu uităm de agitația din America pe tema IQ-ului lui George Bush care a fost acuzat de agitatorii democraților că ar avea IQ 91.

  Reply
 2. Miron costin

  Asscunsul e, Nu a venit niciun jandarm sa si recupreze vreun coleg, cat timp erai inconștient, au fost conduși de alti ascunși către jandarmii care habar nu aveau ce s a întâmplat câțiva zeci de metri buni – de către alti asscunshi da bine si voluntarinvoluntar snopiți mai apoi de jandarmi, mai tari da cap ca tine, iar o fata a primit in cap, poate tot aia, oo ditamai grenada lacrimogena de a rămas Lata!

  Reply
  • emil

   In toate conflictele civile din lume: Afganistan, Ucraina, Nigeria, Palestina, Siria,Congo, etc, evacuarea civililor se face numai cu armata profesionista nu cu jandarmi neinstruiti…Avea dreptate Falkenhain cand spunea ca ostasii romani lupta eroic dar comandantii lor sunt novice, poarte gradele ca ornamente vestimentare.

   Reply
   • Cristi C

    Noi nu am avut conflict civil. La noi a fost doar o demonstrație devenită violentă. Nimeni nu aduce armata pentru așa ceva. Ar fi un abuz.

    Reply
    • emil

     Toti militarii stiu ca un pistol carpati de 9 mm ce trece prin cinci persoane este pentru lichidare instantanee iar loviturile la cap pentru mutilare in timp, nu pentru tulburarea linisti si violenta.

     Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *