Mihai Goțiu

NU CEDĂM! Lupta împotriva corupției nu se încheie cu revocarea d-nei Kovesi.

NU CEDĂM! Președintele Klaus Iohannis a anunțat, astăzi, că va respecta decizia CCR și că a semnat decizia de revocare din funcție a Laurei Codruța Kovesi de la șefia DNA. Putem discuta la nesfârșit despre câtă acoperire constituțională are decizia CCR în sine, în condițiile în care nu există vreun alt for ori o altă cale prin care să fie contestată/desființată. Dar nu cred că ne ajută prea mult. M-aș bucura dacă ne-am folosi energia pentru a schimba lucrurile din temelii.

Lupta împotriva corupției nu se încheie cu revocarea d-nei Kovesi. Iar apărarea statului de drept nu stă în puterea și stiloul unei singure persoane, fie aceasta și președintele României. Puterea e la fiecare dintre noi. Și avem o problemă mare: o țară în care persoane cu condamnări penale definitive ocupă funcții de decizie. Avem instituții publice acaparate politic și care răspund la comenzile venite din partea unei majorități parlamentare îmbâcsite de corupți și de alte persoane asupra cărora planează acuzații grave de corupție.

Iar corupția e reală, nu e o ficțiune a ”statului paralel”. De-asta nu avem bani destui pentru autostrăzi și alte lucrări de infrastructură. Și de-asta și banii aceia puțin alocați unor asemenea lucrări ajung în buzunarele unor băieți deștepți, iar micile bucăți de drumuri noi se închid la puțin timp după inaugurare. De-asta școlile și spitalele se prăbușesc, iar construcția unora noi și dotarea lor se amână pe termen nelimitat. De-asta se bagă pe țeavă râuri de munte și ajungem în infringement, de-asta se toacă pădurile, de-asta parcurile naționale sunt ”protejate” cu dinamita și drujba, de-asta includerea Roșiei Montane în UNESCO și blocarea dezvoltării zonei e blocată și de-asta resursele țării le înstrăinăm pe mărunțiș. Pentru ca cei de la Putere să-și construiască vile prin Brazilia și Madagascar, iar în caz de urgență să se ”exileze” prin Costa Rica.

Avem de luptat cu o uriașă caracatiță, cu zeci de brațe, unul mai veninos decât altul. Nu e o noutate. Noutatea e că nu vom ceda. Am întâlnit în ultimele zile, săptămâni și luni, cetățeni cinstiți, cetățeni onești, cetățeni fermi și deciși să se implice în schimbare. Am avut șansa să trăiesc pe viu, încă de la începutul anilor 2000, lupta pentru Roșia Montană. Și am văzut cum asemenea oameni – o mână de oameni la început – nu pot fi învinși, oricâte abuzuri și ilegalități s-ar fi comis împotriva lor și a drepturilor lor, oricât de mare a fost disproporția de resurse și oricât de mici (de minuscule chiar) au fost șansele cu care erau creditați de diferiți analiști și ”sondori” ai opiniei publice.

Nu am pierdut astăzi, ci am câștigat obligația de a lupta până la capăt. Pe toate fronturile. Și pentru a-i stopa pe condamnații penal definitiv să mai ajungă să ne decidă viitorul (#farapenali în funcții publice așteaptă semnătura ta), și pentru acces egal la servicii de educație și sănătate performante, și pentru infrastructura României, și pentru apele, pădurile și munții ei.

Fruntea sus! Învinși sunt doar cei care renunță la luptă! Eu unul nu renunț. Tu?


Mihai Goțiu, blog de parlamentar


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

6 thoughts on “NU CEDĂM! Lupta împotriva corupției nu se încheie cu revocarea d-nei Kovesi.

 1. Adrian

  Frumoasă declarație politică. Totuși, d. Orban (PNL) a făcut mai mult, acea plângere penală. Sigur că nu e concurs cine cât denunță oficial dar în materia resurselor sunteți expert iar ceea ce denumiți plastic caracatiță veninoasă are corespondent juridic(terorism și crime împotriva umanitătii, deja nu mai sunt fapte singulare și nici măcar constituire de gio). Franța a putut să acuze și a trimis în judecată o entitate cu aceste acuzații, iar magistrații au solicitat și obținut inclusiv declasificare de documente militare foarte recente. Noi de ce ne-am purta cu mănuși?

  Reply
 2. Michael Gobbel

  sunt 10 ani de cand simt personal ce inseamna coruptia in Roamania!! Daca nu as fi un om cumpatat cu banii si nu as castigat lunar , aici in Germania mia aia de euro pentru care sunt uneori invidiata de romani , as fi fost obligata de mult sa renunt !!! Nu renunt!!! naivitate ? pasiune ? prostie ? nu !!este ratiunea bunului simt care imi spune ca un lucru obtinut de tine cu munca si efort financiar nu poate fi daruit un securist ( alia Catrinoiu Ionel din Rm – Valcea si ) si exemplului cel mai elocvent de persoana cu compartament narcisist ( alia matusa Cosma Georgeta „” unica si vesnica mostenitoare !!!!!!?????” a familei Partenie Cosma ,Sibiu !!!!

  Reply
 3. Michael Gobbel

  personal cunosc ce inseamna 10 de ani in lupta cu justitia romana ! daca nu as fi un om cumpatat cu banii si nu as fi castigat aici in Germania ,mia aia de euro pentru care sunt uneori invidiata de cei de acasa , nu mi- as permite sa o mai continui ! Insa bunul simt imi dicteaza sa nu daruiesc un bun muncit din greu unui securist,Catrinoiu Ionel din Rm – Valcea si ” vesnicii si unica mostenitoare !!!!!????? ” a familiei Partenie Cosma , Sibiu , Cosma Georgeta !!!!!!

  Reply
 4. Catalin

  1. Întrucât nu s-a desființat dna nu cred ca e cazul sa dramatizam o demitere.
  2. Fără suparare, doamna este doar un Radu Vasile al anticorupției romanești.

  Reply
 5. Alexandru Lazarescu

  Hotararile CCR trebuie sa fie respectate, asa cum a mentionat Comisia de la Venetia, motiv pentru care presedintele trebuia sa semneze revocarea. Momentul ales insa este magistral deoarece tocmai i-a mai turnat Vasilicai o galeata de rahat in cap suplimentar la intalnirea de la Bruxelles !!!

  Reply
 6. m mircea

  „Lupta împotriva corupției nu se încheie cu revocarea d-nei Kovesi”. Sa dea Domul sa nu. Dar e greu de crezut in conditiile in care in fiecare zi asistam la aberatii politice din ce in ce mai mari: decizia CCR profund neconstitutionala, aplicarea ei fara cricnire asa neconstitutionala cum e, amenintarile mafiote ale lui Dragnea catre Iohannis, chiar catre SUA si UE, catre procurori, votarea pe banda rulanta a legi pentru linistea infractorilor si o media profund distorsionata care in loc sa educe manipuleaza alegatorii dupa cum doreste mafia, nerespectarea deciziilor CCR in ceea ce priveste nr. de parlamentari, pensiile speciale pt politicieni…si nu se mai termina….
  Orice s-ar spune este inca o mare infringere a democratiei in Romania si nu sint sperante ca se mai poate merge spre bine.
  Romania era demult o tara cu o categorie social clar privilegiata: politicienii. Acum apare cea de-a 2a categorie privilegiata: infractorii. Totul e cu susul in jos, analfabetii si hotii ne conduc, iar tinerii pleaca toti dupa terminarea studiilor.
  Apreciez totusi entuziasmul dvs. si multe din protestele parlamentare USR.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *