Noul Cod Civil: Mostenirea. Drepturile sotului supravietuitor

Conditii şi cote. La data decesului, soţul supravietuitor are drept la moştenirea averii lăsate de defunct. Acest drept există chiar dacă soţii erau în procedură de divorţ, dacă la data decesului încă nu exista o hotărare de divort definitiva.

Dacă după defunct au rămas atât moştenitori legali (părinţi, copii, fraţi, nepoţi etc), cât şi soţ supravietuitor, acesta din urmă este chemat la mostenire alături de oricare dintre ei, dar partea care îi revine din avere este următoare:

a) un sfert din mostenire, daca vine in concurs cu descendentii defunctului (copii, nepoţi etc);
b) o treime din mostenire, daca vine in concurs atat cu ascendenti privilegiati (părinţii), cat si cu colaterali privilegiati ai defunctului (fraţii şi surorile);
c) o jumatate din mostenire, daca vine in concurs fie numai cu ascendenti privilegiati, fie numai cu colaterali privilegiati ai defunctului;
d) trei sferturi din mostenire, daca vine in concurs fie cu ascendenti ordinari (bunici etc), fie cu colaterali ordinari ai defunctului (nepoţi de la frate/soră etc).

Toate aceste reglementări există şi în vechiul Cod Civil.

In absenta acestor persoane sau daca niciuna dintre ele nu vrea ori nu poate sa vina la mostenire, sotul supravietuitor culege intreaga mostenire.

Dreptul de abitatie al sotului supravietuitor
De asemenea, Noul Cod păstrează pentru soţul supravieţuitor dreptul de abitaţie (de a locui) în casa în care a locuit până la data deschiderii moştenirii, dacă nu are un alt drept real de a folosi o locuinţă corespunzătoare şi dacă respectiva casă face parte din bunurile moştenirii.

Ca şi în Legea 319/1944, care reglementa drepturile soţului supravieţuitor în vechea reglementare, şi Noul Cod prevede că oricare dintre moştenitori poate cere restrângerea dreptului de abitaţie dacă locuinţa nu este necesară în întregime soţului supravieţuitor sau îi poate oferi o altă locuinţă corespunzătoare (spaţiul corespunzător se apreciază conform Legii locuinţei nr. 114/1996).

Dreptul de abitatie se stinge la partaj, dar nu mai devreme de un an de la data deschiderii mostenirii. Acest drept inceteaza, chiar inainte de implinirea termenului de un an, in caz de recasatorire a sotului supravietuitor.

Toate litigiile cu privire la dreptul de abitatie reglementat prin prezentul articol se solutioneaza de catre instanta competenta sa judece partajul mostenirii, care va hotari de urgenta, in camera de consiliu.

Dreptul special de mostenire al sotului supravietuitor
Cand nu vine in concurs cu descendentii defunctului, sotul supravietuitor mosteneste, pe langa cota arătată mai sus, mobilierul si obiectele de uz casnic care au fost afectate folosintei comune a sotilor.

Noul cod nu mai prevede vreun drept special al soţului supravieţuitor asupra darurilor de nuntă, aşa cum era în Legea 319/1994.

Mai multe informaţii despre noile reglementări se regăsesc pe site-ul Consiliului Superior al Magistraturii www.csm1909.ro, la rubrica „Noul Cod Civil pe înţelesul tuturor”.

Cristi Danilet este membru CSM


Recomandări

32 thoughts on “Noul Cod Civil: Mostenirea. Drepturile sotului supravietuitor

 1. val

  Lasati pe altii sa se ocupe de mediatizarea, explicarea Codului., are cine. Dumneavoastra, CSM, aveti o multime de obligatii neonorate,

  Reply
 2. ion

  noul cod civil e aceeasi marie cu alta palarie,consider ca omul ere dreptul sa lase mostenire dupa ce moare cui vrea el.

  Reply
 3. elena

  o lege tampita ca asta nu am mai vazut.
  De ce sa mosteneasca sotul supravietuitor bunurile proprii ale defunctului.Ele i se cuvin copilului sau celui desemnat de defunct.. Vine CV sa ia dreptul copilului si sa-l dea sotului.Uite asa incurajati casatoria din interes.
  Ce sa mai zic: asa oameni,asa legi !

  Reply
 4. Ana Armanca Ardeleanu

  Eu cred că fiecare persoană sănătoasă mintal ar trebui să aibă libertatea să-şi lase bunurile cui vrea şi în ce procent vrea pentru că el cunoaşte necesităţile membrilor familiei lui şi el a muncit şi a adunat nişte bunuri. Am citit testamentul, mai bine nu i-aţi spune testament.
  Adică, dacă ai un partener de viaţă bolnav, care ştii că are nevoie de îngrijire şi operaţii, însoţitor, nu poţi să-i laşi toată munca ta. Dacă ai un copil beţiv, care se droghează, are partea leului la moştenire şi-şi poate scoate părintele dintr-o casă şi să-l mute într-o garsonieră confort trei, că are spaţiu suficient.
  Moştenirea, drepturile soţului supravieţuitor şi testamentul sunt făcute într-un dispreţ total faţă de dreptul la proprietate a celui care a muncit.
  Cum ştie statul să împartă munca mea, sau a soţului meu, să facă parte copilului, care poate nu merită nimic, în schimb, copii din grija statului, copiii instituţionalizaţi, ajung la majorat în stradă… Halal dreptate şi respect faţă de muncă şi cel care munceşte! Halal respect faţă de libertate!

  Reply
  • popescu manuela

   ai maxima dreptate! eu stiu situatii de parinti executati silit dupa moartea sotului/sotiei de copiii proprii ai amndurora pentru ca legea permite acest lucru progeniturilor! in schimb,copiii nu au nicio obligatie fata de parintii ajunsi la neputinta,nu li se cere sa aiba grija de batranii carora le mostenesc totul chiar daca in timpul vietii nu au nici cea mai mica relatie cu acestia! e strigator la cer unde s- a ajuns in nenorocita asta de tara!! mai bine nu mai faci copii si o duci omeneste la batranete,altfel iti sacrifici viata pentru niste vulturi!!

   Reply
   • ernea

    Asta este tare!!!???Si daca nimeni nu mai face copii,cine o sa plateasca pensia dumneavoastra,la batranetea aia…linistita???

    Reply
  • Zoica Stancu

   Aceasta lege este cea mai mare nedreptate social care poate exista. Dupa ce muncesti o viata intrega sa ai o casa in care sa locuiesti la batrinete, si se intimpla ca unul din soti sa decedeze, trebuie sa iesi afara in strada pentru ca trebuie sa imparti bunurile achizitionate cu munca de o viata intreaga cu toate neamurile.
   Asa lege nu exista nicaieri in lumea asta cu exceptia Romaniei! Intra-adevar halal lege si democratie!

   Reply
 5. Dan-Marius

  Dnei Elena. Stimată doamnă, vă dau un caz concret: am muncit şi eu şi soţia mea din greu, şi în străinătate şi le-am făcut celor doi copii câte un apartament, PE NUMELE LOR. Acuma, dacă soţia mea, care are degenerescenţă maculară şi va avea nevoie la un moment dat de un însoţitor, va putea fi scoasă din casa noastră dacă rămâne văduvă şi mutată într-un spaţiu infim, suficient pentru o persoană. Va găsi un însoţitor permanent, dacă nu va avea din ce să îl plătească? Vi se pare normal să doarmă împreună cu el într-o garsonieră, dacă va fi un bărbat şi nu o femeie, căci însoţitori nu găseşti pe toate drumurile, dacă statul dă ceva bani pentru ei sunt sume mici pentru care nu se înghesuie multă lume.
  Veţi spune să vină copiii şi să o ajute. Ei bine, copii nu vor. Vor doar bani.

  Reply
 6. gica

  Daca sotul supravietuitor nu a contribuit cu nimic la bunurile materiale(casa,mobilier,intretinere,hrana)ne avind servici,ce va mosteni in urma sotului?
  Precizez ca au copii.

  Reply
 7. Eugenia

  As dori o informatie clara: eu si sotul meu,detinem un apartament cu doua camere,cumparat in timpul casatoriei.Amandoi,suntem la a doua casatorie si avem cate un copil din casatoria anterioara.Respectiv eu am o fata,iar sotul meu un baiat.
  Sotul meu are o sanatate subreda si as dori sa stiu ce parte mi s-ar cuveni in caz de deces mie,si ce parte copiilor.Va multumesc!

  Reply
 8. Tomuleasa Decebal

  Nu este corect ca sotul supravietuitor, dupa 31 de ani de casatorie, din apartamentul cumparat de soti, in urma cu peste 20 ani, sotului supravietuitor sa-i revina doar 1/4 din ,,mostenire,,.

  Reply
 9. Tomuleasa Decebal

  ……..Bunurile din apartament au fost cumparate de soti……..avem 3 copii, mostenitori….

  Reply
 10. Tomuleasa Decebal

  ….Eu ca sot supravietuitor, pot fi obligat sa vind apartamentul(de catre unul din copii)? Mentionez ca pana in anul 2020, ap. este ipotecat la C.E.C.

  Reply
 11. radu

  Cum pot sa intru in posesia apartamentului bunicilor fara sa mai facem succesiunea pt ca ei sunt in viata si vor sa mi-l lase mie.Ce pasi trebuie facuti.va multumesc.

  Reply
 12. dumitru

  Buna ziua,
  Situatie:
  Doua persoane divortate (femeie si barbat) , fiecare cu copii rezultati din casatoriile anterioare vor sa se casatoreasca sau sa locuiasca impreuna (si nu intentioneaza sa aiba copii comuni).in acest SCOP construiesc locuinta din bani comuni.
  LA decesul unuia din ei vor ca absolut total realizat in comun sa ramina sotului supravetuitor (deci Fara amestec in succesiune a copiilor )
  Se poate si-n ce conditii ?

  Reply
 13. Condovici Dante

  Pe o planeta asa de mica trebuiesc legi tari si dure dar intelepte, toti supravietuim si ne gandim si la viitorul EI,astia am fost si vom fi cu PUTERILE NOASTRE – “…spunea o furnica si facand semn catre NOI…”

  Reply
 14. nica ana

  Tatal meu a decedat saptamana trecuta .vreau sa stiu si eu daca el a divortat de mama mea in 1999 ea mai are drept de mostenire asupra apartamentului ?EU sunt singurul copil din timpul casatoriei lor si tata mai avea 2 copii dintr o casatorie anterioara

  Reply
 15. Ion

  Bună ziua ! Aş dori să ştiu cum se împarte moştenirea în următorul caz :
  Tată biologic, copil dintr-o căsătorie anterioară şi mamă vitregă, tot cu copil din căsătorie anterioară
  Tatăl moare. Cât va moşteni copilul acestuia din averea sa ?

  Reply
 16. Gabi

  Sunt vaduva de 6 saptamani. Am fost casatorita cu sotul meu 6 ani eu fiind a treia sotie.Din prima casatorie sotul meu are 2 fiice.
  Am deschis succesiunea la notar conform legii dar una dintre ele mi-a suierat printre dinti ca indiferent cum se imparte mostenirea isi scot ele parleala cand o sa mor eu.
  As dori sa stiu daca, dupa terminarea succesiunii dupa raposatul meu sot si in conditiile in care eu nu le-am adoptat/infiat pe nici una dintre ele , in momentul producerii decesului meu ele pot ridica vre-o pretentie succesorala? sau a fost doar o amenintare a unei persoane rau intentionate?

  Reply
 17. razvan

  o intrebare la care as vrea un raspuns cat mai urgent, un om care a divortat a stat in acelasi apartament cu fosta sotie a ingropat-o cum se cuvine nu au avut copii, acum vine un frate de-al sotiei si vrea jumate din apartament el nu mai are drept la jumate din jumatatea fostei sotii?multumesc anticipat

  Reply
 18. Barbu Maria

  Sora mea ,decedata in 2005,a locuit in casa parintilor mei cu sotul,fara copii.Tatal meu decedat in 1986,dupa succesiune ,sora a mostenit 1/8 din casa parintilor.Intr timp a decedat si mama mea,2014.Dupa decesul sorei nu s_a facut succesiune,iar sotul locuieste tot la aceasta adresa.Ce drepturi are sotul surorii mele ? Cum pot deschide procedurile succesorale dupa decesul mamei,daca eu sunt singura fica in viata ,castorita si cu doi copiiDeci conf. vechiul COD CIVIL,el nu a parasit locuinta in termen de 6 luni ,dupa decesul sotiei?Mama fiindu-i rusine sa-i spuna sa paraseasca casa(sa nu rada lumea).In casa parinteasca(sotul sorei) nu a facut nici-o imbunatatire,casa fiinnd intrtinuta de mama si tata ,pana la deces.

  Reply
 19. Marga

  Exista un certif mostenitor prin care un bun imobil este lasat in cota de 1/4 la sotie supravietuitoare si 3/4 la un fiu, ceilalti 2 fii raman straini de succesiune prin renuntare! Dc si sotia a decedat apoi, imobilul ramane in totalitate fiului care are deja 3/4, sau se dezbate iar cu ceilalti 2 fii? Multumesc

  Reply
 20. PARASCA EMA

  buna ziua ,sotul meu a decedat in 30 mai 2013 am fost invitata la dezbaterea succesiunii,am2 baieti,nunl este plecat din tara de multi anisi nu se poate prezenta la termenele stabilite de notar,va rog sa-mi spuneti daca pina la moartea mea pot sa pastrez intreaga avere,iar apoi sa se imparta in 2 parti egale,va multumesc ,va doresc o zi buna

  Reply
 21. Ţaga Constantin

  Buna ziua!
  Va rog frumos sa ma ajutati pentru a gasi o cale legala la problema care ma preocupa. Sunt recasatorit si am o fetita din prima casatorie.Ce forma legala ar trebui facut ca in cazul in care sotia imi va supravetui sa-si poata duce linistita batranetile in apartamentul in care locuim (sa nu poata fi scoasa din casa de mostenitorii mei ) urmand ca dupa decesul ei mostetenitorii sa-si intre in toate drepturile ce li se cuvin. Mentionez ca apartamentul este proprietatea mea din prima casatorie si este ipotecat pentru un imprumut in banca.
  Va multumesc anticipat !

  Reply
 22. Adriana

  Nu e normala aceasta lege. Mama era despartita de tata in fat de 17 ani. Ea a murit de 2 luni. Si el acum dupa 17 ani vrea sa se mute peste mine cand el nu a contribuit cu nimic la casa asta???!!! Casa era a bunicii.(mama mamei). Ce fel de legi sunt astea?????

  Reply
 23. SAMUEL C.

  Buna ziua. Mama mamei mele a fost sora cu fratele decedatei.Ce grad de rudenie sunt eu cu decedata? Am dreptul sa o mostenesc? Multumesc anticipat pt raspuns. Samuel C.

  Reply
 24. Eugenia Anghel

  Buna ziua.Eu nu am copii cu sotul meu.In cazul decesului sau ce drepturi am asupra proprietatilor comune?Eu am din casatoria anterioara o fiica.Sotul meu nu are copii dar are trei surori.In cazul ca mor eu ce drepturi are copilul meu?

  Reply
 25. Ionur

  Mama a murit si noi suntem doi frati si tata, acestia fiind casatoriti la data decesului, ce parte avem noi la mostenire fiind copii decedatei si ce parte are tatal nostru!

  Reply
 26. Natalia

  Buna ziua. Bunicul meu a murit in 1961. A lasat mostenirea tatalui meu si unchiului meu. Pe titlul de proprietate este scris numele lor de la nastere. Inainte cu mult timp (in tineretea lui) de emiterea titlului de proprietate unchiul si-a schimbat numele si nu mai corespunde cu cel scris pe titlu. La momentul actual amindoi (tata si unchiul) au murit . Sint in drept mostenitorii lui sa ceara parte din ce a lasat bunicul?

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *