Optiuni marime litera >>> Mareste marimea fontului Marime font implicita Micsoreaza marimea fontului
Home Alianta pentru o Romanie Curata guvernati

Noul Cod Civil: Mostenirea. Drepturile sotului supravietuitor

03 Octombrie 2011 - Cristi Danilet

Conditii şi cote. La data decesului, soţul supravietuitor are drept la moştenirea averii lăsate de defunct. Acest drept există chiar dacă soţii erau în procedură de divorţ, dacă la data decesului încă nu exista o hotărare de divort definitiva.

Dacă după defunct au rămas atât moştenitori legali (părinţi, copii, fraţi, nepoţi etc),  cât şi soţ supravietuitor, acesta din urmă este chemat la mostenire alături de oricare dintre ei, dar partea care îi revine din avere este următoare:

a) un sfert din mostenire, daca vine in concurs cu descendentii defunctului (copii, nepoţi etc);
b) o treime din mostenire, daca vine in concurs atat cu ascendenti privilegiati (părinţii), cat si cu colaterali privilegiati ai defunctului (fraţii şi surorile);
c) o jumatate din mostenire, daca vine in concurs fie numai cu ascendenti privilegiati, fie numai cu colaterali privilegiati ai defunctului;
d) trei sferturi din mostenire, daca vine in concurs fie cu ascendenti ordinari (bunici etc), fie cu colaterali ordinari ai defunctului (nepoţi de la frate/soră etc).

Toate aceste reglementări există şi în vechiul Cod Civil.

In absenta acestor persoane sau daca niciuna dintre ele nu vrea ori nu poate sa vina la mostenire, sotul supravietuitor culege intreaga mostenire.

Dreptul de abitatie al sotului supravietuitor
De asemenea, Noul Cod păstrează pentru soţul supravieţuitor dreptul de abitaţie (de a locui) în casa în care a locuit până la data deschiderii moştenirii, dacă nu are un alt drept real de a  folosi o locuinţă corespunzătoare şi dacă respectiva casă face parte din bunurile moştenirii.

Ca şi în Legea 319/1944, care reglementa drepturile soţului supravieţuitor în vechea reglementare, şi Noul Cod prevede că oricare dintre moştenitori poate cere restrângerea dreptului de abitaţie dacă locuinţa nu este necesară în întregime soţului supravieţuitor sau îi poate oferi o altă locuinţă corespunzătoare (spaţiul corespunzător se apreciază conform Legii locuinţei nr. 114/1996).

Dreptul de abitatie se stinge la partaj, dar nu mai devreme de un an de la data deschiderii mostenirii. Acest drept inceteaza, chiar inainte de implinirea termenului de un an, in caz de recasatorire a sotului supravietuitor.

Toate litigiile cu privire la dreptul de abitatie reglementat prin prezentul articol se solutioneaza de catre instanta competenta sa judece partajul mostenirii, care va hotari de urgenta, in camera de consiliu.

Dreptul special de mostenire al sotului supravietuitor
Cand nu vine in concurs cu descendentii defunctului, sotul supravietuitor mosteneste, pe langa cota arătată mai sus, mobilierul si obiectele de uz casnic care au fost afectate folosintei comune a sotilor.

Noul cod nu mai prevede vreun drept special al soţului supravieţuitor asupra darurilor de nuntă, aşa cum era în Legea 319/1994.

Mai multe informaţii despre noile reglementări se regăsesc pe site-ul Consiliului Superior al Magistraturii www.csm1909.ro, la rubrica „Noul Cod Civil pe înţelesul tuturor”.

Cristi Danilet este membru CSM

Daca ti-a placut articolul, aboneaza-te si urmareste Romania Curata si pe FACEBOOK!
 

Comentariul dvs.!

1 val 2011-10-03
Lasati pe altii sa se ocupe de mediatizarea, explicarea Codului., are cine. Dumneavoastra, CSM, aveti o multime de obligatii neonorate,
2 ion 2011-10-12
noul cod civil e aceeasi marie cu alta palarie,consider ca omul ere dreptul sa lase mostenire dupa ce moare cui vrea el.
3 elena 2012-03-12
o lege tampita ca asta nu am mai vazut. De ce sa mosteneasca sotul supravietuitor bunurile proprii ale defunctului.Ele i se cuvin copilului sau celui desemnat de defunct.. Vine CV sa ia dreptul copilului si sa-l dea sotului.Uite asa incurajati casatoria din interes. Ce sa mai zic: asa oameni,asa legi !
4 Ana Armanca Ardeleanu 2012-10-10
Eu cred că fiecare persoană sănătoasă mintal ar trebui să aibă libertatea să-şi lase bunurile cui vrea şi în ce procent vrea pentru că el cunoaşte necesităţile membrilor familiei lui şi el a muncit şi a adunat nişte bunuri. Am citit testamentul, mai bine nu i-aţi spune testament. Adică, dacă ai un partener de viaţă bolnav, care ştii că are nevoie de îngrijire şi operaţii, însoţitor, nu poţi să-i laşi toată munca ta. Dacă ai un copil beţiv, care se droghează, are partea leului la moştenire şi-şi poate scoate părintele dintr-o casă şi să-l mute într-o garsonieră confort trei, că are spaţiu suficient. Moştenirea, drepturile soţului supravieţuitor şi testamentul sunt făcute într-un dispreţ total faţă de dreptul la proprietate a celui care a muncit. Cum ştie statul să împartă munca mea, sau a soţului meu, să facă parte copilului, care poate nu merită nimic, în schimb, copii din grija statului, copiii instituţionalizaţi, ajung la majorat în stradă... Halal dreptate şi respect faţă de muncă şi cel care munceşte! Halal respect faţă de libertate!
5 Dan-Marius 2012-10-10
Dnei Elena. Stimată doamnă, vă dau un caz concret: am muncit şi eu şi soţia mea din greu, şi în străinătate şi le-am făcut celor doi copii câte un apartament, PE NUMELE LOR. Acuma, dacă soţia mea, care are degenerescenţă maculară şi va avea nevoie la un moment dat de un însoţitor, va putea fi scoasă din casa noastră dacă rămâne văduvă şi mutată într-un spaţiu infim, suficient pentru o persoană. Va găsi un însoţitor permanent, dacă nu va avea din ce să îl plătească? Vi se pare normal să doarmă împreună cu el într-o garsonieră, dacă va fi un bărbat şi nu o femeie, căci însoţitori nu găseşti pe toate drumurile, dacă statul dă ceva bani pentru ei sunt sume mici pentru care nu se înghesuie multă lume. Veţi spune să vină copiii şi să o ajute. Ei bine, copii nu vor. Vor doar bani.
6 Adrian 2012-11-07
Rubrica indicata este: "Page not found".
7 gica 2013-07-14
Daca sotul supravietuitor nu a contribuit cu nimic la bunurile materiale(casa,mobilier,intretinere,hrana)ne avind servici,ce va mosteni in urma sotului? Precizez ca au copii.
8 Eugenia 2013-07-20
As dori o informatie clara: eu si sotul meu,detinem un apartament cu doua camere,cumparat in timpul casatoriei.Amandoi,suntem la a doua casatorie si avem cate un copil din casatoria anterioara.Respectiv eu am o fata,iar sotul meu un baiat. Sotul meu are o sanatate subreda si as dori sa stiu ce parte mi s-ar cuveni in caz de deces mie,si ce parte copiilor.Va multumesc!
9 Tomuleasa Decebal 2014-01-25
Nu este corect ca sotul supravietuitor, dupa 31 de ani de casatorie, din apartamentul cumparat de soti, in urma cu peste 20 ani, sotului supravietuitor sa-i revina doar 1/4 din ,,mostenire,,.
10 Tomuleasa Decebal 2014-01-25
........Bunurile din apartament au fost cumparate de soti........avem 3 copii, mostenitori....
11 Tomuleasa Decebal 2014-01-25
....Eu ca sot supravietuitor, pot fi obligat sa vind apartamentul(de catre unul din copii)? Mentionez ca pana in anul 2020, ap. este ipotecat la C.E.C.
12 radu 2014-01-30
Cum pot sa intru in posesia apartamentului bunicilor fara sa mai facem succesiunea pt ca ei sunt in viata si vor sa mi-l lase mie.Ce pasi trebuie facuti.va multumesc.