Vitalie Călugareanu

Noi forțe politice aderă la protestul anti-oligarhic din centrul Chișinăului

Protestele contra învestirii cu abateri procedurale a guvernului Pavel Filip continuă. Manifestanții pro-europeni și pro-ruși s-au reunit vineri din nou în Piața Marii Adunări Naționale și au pornit spre televiziunea publică.

protest-chisinauLiderii celor două tabere de protestatari s-au adresat partenerilor externi ai Republicii Moldova și liderilor de opinie să nu mai împartă poporul Republicii Moldova în pro-europeni și pro-ruși, iar donatorilor externi le-au cerut să nu trimită bani „acestei guvernări criminale”, asigurând că populația va rezista. „Geopolitic, ne vom bate la alegeri – să aleagă poporul. Acum, însă, trebuie să fim uniți, să-i dăm jos și să obținem alegeri anticipate. Să nu ne mai împartă în pro-ruși și pro-europeni. Suntem un popor!”, a declarat Vasile Năstase, unul din liderii Platformei „Demnitate și Adevăr”. „Ne-am unit forțele împreună cu Platforma DA, pentru că avem același scop – alegeri parlamentare anticipate. Protestăm fără drapele de partid”, a declarat, în fața mulțimii, liderul socialiștilor, Igor Dodon.

Confirmare: Premierul a fost desemnat prin șantaj!

Reacția liderilor protestatari vine după ce mai mulți diplomați europeni, americani și români au salutat învestirea Guvernului condus de democratul Pavel Filip, un apropiat al controversatului oligarh Vlad Plahotniuc. Într-un mesaj postat joi seara pe o rețea de socializare, ex-președintele României, Traian Băsescu, a scris că o colaborare a Platformei „Demnitate și Adevăr” (partid pro-european – n.n.) cu liderii pro-ruși Igor Dodon și Renato Usatîi „este o greșeală”. „Dodon și Usatîi vor instabilitate, pentru că numai așa pot să își păcălească electoratul”, consideră Băsescu. El mai susține că „țara are nevoie urgentă de stabilitate, iar un guvern, fie și cel condus de Pavel Filip, va asigura acest lucru”.

Unii analiști politici de la Chișinău consideră că prietenii externi ai Republicii Moldova s-au grăbit să salute învestirea Guvernului Filip, mai ales în contextul declarației făcute joi seară, la un post de televiziune de Vlad Țurcanu, purtătorul de cuvânt al șefului care și-a anunțat joi demisia. Vlad Țurcanu a confirmat că președintele Nicolae Timofti a fost șantajat în momentul în care urma să desemneze un candidat la funcția de prim-ministru: „I s-a propus o candidatură și i s-a adiat, de către cine nu știu, că nu se vor întâmpla lucruri prea bune cu cei doi fii ai săi. Cei doi ar fi fost urmăriți. Nu li se dorea binele”, a menționat Vlad Ţurcanu. Mai mult, el a spus că Nicolae Timofti „a fost convins” să primească jurământul guvernului miercuri seară, după ce cu puţin timp înainte se stabilise ca ceremonia de depunere a jurământului să aibă loc a doua zi. Într-un astfel de context, mesajele de susținere a Guvernului, blamat de protestatari și ajuns să fie învestit pe furiș și prin șantajarea șefului statului, riscă să dezamăgească populația cu viziuni pro-europene din Republica Moldova, consideră unii analiști politici de la Chișinău.

Vlad Țurcanu a oferit detalii noi și în ceea ce privește desemnarea lui Ion Păduraru la funcția de premier și retragerea lui suspect de rapidă din joc: „Timp de aproape 8 ore, preşedintele Nicolae Timofti a purtat discuţii asupra a două candidaturi – cea a lui Ion Sturza şi cea a lui Ion Păduraru. Nu ştiu de ce şeful statului s-a oprit asupra candidaturii lui Păduraru. Noi ne-am bucurat, că e colegul nostru. Nu am fost prea fericit, însă, când Ion Păduraru şi-a retras candidatura în favoarea lui Pavel Filip. Nu ştiu de ce a făcut-o. Nu am discutat. Ştiu că Păduraru nu este un om prea sentimental”, a comentat Ţurcanu.

Andrian Candu: „Nu există motive de a avea alegeri anticipate”

Joi, liderii protestatari s-au întâlnit cu președintele Parlamentului, Andrian Candu, finul oligarhului Vlad Plahotniuc, cerându-i alegeri anticipate. După întâlnire, s-a anunțat că Andrian Candu va oferi un răspuns până vineri la ora 12.00. La scurt timp, însă, Candu a declarat că „nu există motive de a avea alegeri anticipate”. Totodată, acesta a adăugat că organizatorii protestelor poartă răspundere pentru caracterul pașnic sau violent al acestora, iar Procuratura a declanșat deja dosare penale pe faptul organizării protestelor violente de miercuri din fața Parlamentului.

La rândul său, premierul Pavel Filip a insistat, într-o declarație oficială, asupra „soluționării problemelor printr-o comunicare constructivă și sinceră”. El a adresat un apel populației „să manifeste vigilență, să nu reacționeze la manipulări și la provocări, să raporteze forțelor de ordine orice abuzuri și încălcări ale legii pe care le observă”.

Politicienii se solidarizează cu manifestanții

Vineri, din componența fracțiunii PLDM au fost excluși deputații care au votat pentru Guvernul Filip. Decizia a fost luată în cadrul ședinței fracțiunii parlamentare și a fost anunțată printr-un comunicat de presă. Astfel, grupul parlamentar al PLDM a rămas cu 11 deputaţi care s-au solidarizat „cu protestul pașnic al cetățenilor”.

Și liderul Partidului Liberal-Reformator (extraparlamentar), Ion Hadârcă s-a solidarizat cu mișcarea protestatară și a pledat, în fața mulțimii, pentru alegeri parlamentare anticipate, iar vineri, în mulțime, a fost observată și Maia Sandu, care se ocupă de construcția Partidului Acțiune și Solidaritate și pe care sondajele o dau drept lider național.

Într-o postare pe Facebook, Maia Sandu menționează că „protestele începute la Chișinău după învestirea Guvernului Filip ar trebui să continue, dar pe o platformă care să reunească toate forțele democratice – pe o platformă civică”: „ O platformă care să permită tuturor cetățenilor, ce împărtășesc aceleași valori democratice, să își apere drepturile, mai presus de interesele de partid. Și asta pentru că democrația nu poate fi scoasă la tocmeală. Viața oamenilor nu poate fi subiect de târguri politice. Moldova trebuie scoasă de sub terapia de șoc, care i-a tot fost aplicată de regimul oligarhic, și adusă în albia normalității”, menționează Maia Sandu. „Regret că s-a ajuns la violențe. Dar așa cum oamenii au forțat ușa Parlamentului, așa ați forțat și voi, dragi parlamentari, ușa politicii în ultima vreme. Este clar pentru toți că această guvernare nu mai este legitimă, că nu mai reprezintă voința poporului. Modul în care a fost creată aşa-zisa majoritate parlamentară, modul în care a fost votat guvernul nu au nimic în comun cu practicile democratice. Mă întreb cui au jurat credință membrii guvernului la miez de noapte? Cetățenilor de care s-au ascuns și pe care i-au înșelat?”, se întreabă Maia Sandu. „E firesc să le fie frică după ce au mințit și au furat poporul. E firesc ca oamenii să fie înrăiți și revoltați”, a menționat ea, precizând totuși că violențe nu trebuie admise: „Violenţa dezbină, în loc să unească, şi ne face mai slabi, în loc să ne facă mai puternici. Situația în care ne aflăm este foarte dificilă. Pe de o parte, ne confruntăm cu un regim corupt care ne-a sărăcit și care acum atentează la libertățile pe care cu atâta greu le-am obținut. Pe de altă parte, există riscul ca de supărarea noastră să beneficieze forțe care nu neapărat împărtăşesc valorile democratice”, a conchis Maia Sandu.

Vineri, protestatarii din centrul Chișinăului au mers în marș spre Televiziunea Publică, acolo unde liderii protestatari i-au cerut șefului televiziunii câte o oră de emisie zilnic, „pentru a informa populația despre protestele populare”. În mod surprinzător, directorul televiziunii, Mircea Surdu, a dat indicații ca în 15 minute protestul să fie mediatizat în direct la televiziunea publică.

Articol preluat de pe site-ul Deutsche Welle


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *