Nicusor Dan

Nicușor Dan: Statul român obține cel mai mic câștig din exploatarea gazelor, comparativ cu alte state europene, care au rezerve similare

În baza Legii Off-shore votate în Parlament, statul român și companiile care exploatează gazul din Marea Neagră își împart câștigurile în proporție de 50-50%. Astfel, statul român obține cel mai mic câștig din exploatarea gazelor, comparativ cu alte state europene, care au rezerve similare.

În baza noii Legi off-shore votate în Parlament, România va câștiga cel mai puțin din exploatarea gazelor din Marea Neagră, în comparație cu celelalte țări europene care au rezerve similare.

De aceea, solicit președintelui Klaus Iohannis să retrimită Legea off-shore în Parlament pentru a majora procentul de câștig al statului român și pentru a avea o dezbatere serioasă, bazată pe studii comandate de stat și nu de companiile interesate în exploatarea gazelor, așa cum s-a întâmplat până acum.

Conform calculelor bazate pe studiile făcute de companii, noua Lege împarte câștigurile între statul român și companii, în proporție de circa 50%-50%. În celelalte țări europene procentul de câștig al statului este mult mai mare, în Norvegia ajunge la aproape 80 %, iar în Marea Britanie la 60%.

Consider că și România trebuie să câștige mai mult din exploatarea gazelor din Marea Neagră și că procentul de câștig trebuie să fie în marja profitului celorlalte țări europene care au rezerve similare de gaze.

De asemenea, trebuie avut în vedere faptul că în baza Legii votate în Parlament, pe măsură ce crește cantitatea de gaze exploatate de companii, crește și profitul acestora, în detrimentul profitului statului român. Vorbim de miliarde de euro, bani importanți pentru economia națională și pentru dezvoltarea țării, bani la care nu trebuie să renunțăm atât de ușor.

De aceea e foarte important ca legea să se întoarcă în Parlament și să votăm o majorare a procentului de câștig al statului român, pe baza unor studii serioase comandate de statul român, care să arate rezervele din Marea Neagră, cheltuielile estimate cu exploatarea gazelor, cu forța de muncă.

E nevoie de asemenea de un studiu care să arate regimul de taxare al acestor activități și în alte țări care au rezerve similare de gaze. În acest sens, am solicitat Departamentului Legislativ al Camerei Deputaților să facă o analiză comparativă a legilor din mai multe țări europene privind exploatarea gazelor, pentru a vedea exact cum taxează alte state și ce profituri obțin.

După ce vom avea aceste studii și vom face o dezbatere serioasă în Parlament pe marginea lor, abia atunci vom putea vorbi despre un vot responsabil legat de exploatarea gazelor din Marea Neagră.

În baza Legii off-shore votate în Parlament, statul român și companiile care exploatează gazul din Marea Neagră își împart câștigurile în proporție de 50-50%. Astfel, statul român obține cel mai mic câștig din exploatarea gazelor, comparativ cu alte state europene, care au rezerve similare.

Atașez la comunicatul de presă și calculele care arată exact cât câștigă statul român în baza Legii off-shore votate în Parlament, precum și reducerea semnificativă a câștigului României pe măsură ce companiile vor exploata mai mult gaz din Marea Neagră.


Toate articolele RC despre gazele din Marea Neagră


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

4 thoughts on “Nicușor Dan: Statul român obține cel mai mic câștig din exploatarea gazelor, comparativ cu alte state europene, care au rezerve similare

  1. Daniela Nicolescu

    Daca gazele sunt 50-50, chiar daca exploatarea lor crește în timp,profitul va fi în funcție de cum va știi statul român să valorifice partea sa. Am vrea să știm date despre modul în care alte tari europene își administrează zăcămintele naturale (gaze,petrol,ape minerale,altele). Fără date comparative,publicul nu poate înțelege corect a reținut tip de tema. Am mai vrea sa știm de ce contribuția dvs. Nicușor Dan ca parlamentar nu e mediatizata?? Multi am votat USR pentru dumneavoastră,iar acum îndepărtat din conducere,vedem pe alti oportuniști cum dau din gura!

    Reply
  2. CMC

    Ion Niculae, ala de la Giurgiu, a fost bagat in puscarie pentru ca a aranjat sa ia gaze pentru combinatele de ingrasaminte chimice.
    Acum nu mai avem combinatele alea, asa ca ungurgii pot sa ne spuna pe buna dreptate ca noi oricum nu avem ce face cu gazele.

    Reply
  3. NeoGalaxy

    Interesanta prezentarea dar gresita din pacate. Dl. Basescu a dat pe gratis acele resurse, pentru ca ii trebuia un al doilea mandat. Johannis nu le poate da pe gratis pentru ca n-are guvern. Evident, eu gandesc cumva altfel. Romania sa extraga singura acele resurse si sa le vanda pe piata din EU, pentru ca putem pastra pentru noi 15-20% si restul sa-l vindem. Dar… „prietenii” americani ne-au cerut sa vindem companii care putea face asta pentru ca ne vor ajuta ei… si cum Romania este o tara aservita… am spus evident „DA”. Domnul Nicusor Dan spune ca isi doreste sa castigam mai mult… atunci de ce USR-ul a sustinut varianta oferita de PNL prin care Romania nu castiga nimic?

    Am uitat sa va rog sa va uitati la graficul acela, 53% este ceva mai mare ca 40%, asta chiar si dupa matematica mea… de baza. Vedeti ca ati uitat sa discutati si despre investitiile in infrastructura… care ne lipsesc. Ceausescu avea sonde petroliere bune si platforme maritime foarte bune, dar „prietenii” dvs americani ne-au cerut sa le vindem… Trebuie sa alegi domnule Nicusor Dan odata, vrem sa fim suverai sau sclavii americanilor, pentru ca nu se pot ambele variante si cumva sper ca stii asta.

    Toti ne dam inteligenti pe aici, dar n-ar fi rau sa vedem cum sta treaba, pentru ca PSD-ul a scos o varianta foarte buna, care evident nu convine partii americane, evident USR-ul va cere o varianta in care Romania va castiga mult mai putin dar acest lucru va convine partii americane.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *