Ioana Ene

Nicio speranta pentru Justitie

Traian Basescu s-a dus la sedinta de bilant a CSM chitit sa faca pace. Mesajul sau catre magistrati parea venit de la cu totul alta persoana decat cea care in urma cu doar un an rostea in acelasi cadru si context vorbe grele.

Presedintele a inceput prin a incerca sa capteze bunavointa membrilor CSM, alunecand intr-o realitate paralela si frumoasa: „Cred ca se incheie un an care poate fi etichetat ca pozitiv din punct de vedere al activitatii CSM, cu plusuri, cu minusuri, nimeni nu a fost perfect. Cred ca sunt destule lucruri care au inceput sa se miste intr-o directie pozitiva in sistemul de justitie, inclusiv din punctul de vedere al luptei impotriva coruptiei. Sa speram ca acest trend se va mentine si dosare care stau de multa vreme vor primi o solutie, indiferent care”.

Un an in care magistratii au stat saptamani de zile in greva pentru a forta automajorarea salariilor prin hotarare judecatoreasca, calificata neconstitutionala de CCR, un an in care nu a fost finalizat nici macar un proces de coruptie, un an in care rapoartele CE pe Justitie au fost mai proaste decat inainte de aderare, un an in care CSM a incercat sa o impuna pe Lidia Barbulescu, reprezentanta Rodicai Stanoiu, in fruntea Inaltei Curti de Casatie si Justitie, dar a avizat-o negativ pe Laura Codruta Kovesi, un an in care justitiabilul roman s-a simtit mai umilit ca niciodata, infruntand aceleasi termene mari, aceleasi solutii contradictorii, ba chiar si o greva ilegala, este un an care, nicidecum, nu poate fi etichetat drept potitiv.

Daca iesim din realitatea reconcilierii cu CSM, nimic din evolutia Justitiei nu da motive pentru aceasta viziune blanda.

E drept, Traian Basescu a vorbit despre greva, eludata de raportul CSM de parca nici n-ar fi existat, dar cu mare grija si numai pentru ca ii fusese atrasa atentia ca ea a fost doar suspendata, asa ca poate fi oricand reluata: „Legat de protestul (nu greva, Doamne fereste! n.r.) magistratilor, sigur ca a marcat un moment de solidaritate al breslei, dar trebuie sa analizati foarte bine legalitatea sa. Lasati steagul ilegalitatii jos!”

Intr-o formula la fel de emolienta, presedintele a mai invelit un repros la adresa magistratilor, mentinerea clauzei de salvgardare pe Justitie: „Justitia romana a intrat cu o clauza de salvgardare in Uniunea Europeana pentru ca nu a reusit sa tina pasul cu celelalte structuri ale statului. (…) Desi Justitia a avut doi ani la dispozitia sa prinda din urma celelalte institutii ale statului, a intarziat. Nu vreau sa tensionez lucrurile la inceput de an, dar aceasta este realitatea.”

De ce acest neasteptat tact? „Vreau sa gasim o formula unui parteneriat”, le-a explicat Traian Basescu membrilor CSM. Dupa ce ani de zile a spart usa si a dat cu biciul, Traian Basescu a incercat si formula intrarii linistite in cetate si a vorbei bune. Dincolo de exagerarea indulgentei, schimbarea de strategie este, in esenta, salutara.

Este ea insa si eficienta in cazul CSM?

La foarte scurt timp dupa discursul pacifist al presedintelui ne-am lamurit ce putem astepta si pe viitor de la CSM.

Presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii a fost aleasa d-na Florica Bejinaru, o judecatoare care in 2006 a primit de la CNSAS verdict de colaboare cu Securitatea. Colegii sai judecatori au desfiintat acest verdict printr-o hotarare definitiva si irevocabila, spre stupoarea si revolta ministrului de atunci al Justitiei, Monica Macovei.

Asadar o persoana care va purta pe veci suspiciunea unui trecut controversat si neonorabil conduce institutia care trebuie sa vegheze la onorabilitatea magistratilor, sa aiba rolul decisiv in recrutarea si promovarea acestora, sa judece corectitudinea si conduita lor, sa decida sanctionarea sau chiar eliberarea lor din functie, sa propuna si sa avizeze sefii instantelor si parchetelor, institutia care ar trebui sa fie, in ultima instanta, garantia independentei si varful de lance al reformarii Justitiei din Romania.

Pe buna dreptate, Asociatia Magistratilor din Romania va contesta in instanta alegerea noului presedinte al CSM.

Presedintele de onoare al AMR, Viorica Costiniu, a vorbit despre „autoritatea morala a magistratului, care ar fi trebuit sa indemne la decenta”. Potrivit d-nei Costiniu, Florica Bejinaru nu a negat niciodata colaborarea cu Securitatea lui Ceausescu, nu a infirmat notele pe care le-a semnat si nici faptul ca a incasat bani pentru ele.

Dar dincolo de trecut, nici prezentul nu pledeaza pentru noul presedinte CSM. Un alt repros al AMR este ca d-na Bejinaru nu a prezentat un proiect pentru Justitie, nu a dovedit prin nimic ca are o viziune care sa o recomande pentru sefia CSM.

In aceste conditii, am mari indoieli, ca, indiferent de strategia presedintelui Traian Basescu, CSM va ramane aceeasi structura antireformista, care in loc sa reformeze corpul magistratilor nu face altceva decat sa-i cocoloseasca cele mai cumplite tare.


Articol publicat in ziare.com


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *