Moise Guran

Monica, cu vreo cinci miracole în urma lui Iisus

Vă spun din capul locului că acest articol nu este unul de publicitate electorală şi că Biziday.ro nu se implică în campanie, nu vinde spaţii de publicitate electorală şi nu are niciun fel de înţelegere comercială, politică sau de alt fel, cu niciunul dintre candidaţi, partide, etc. Pur şi simplu mi-a venit să scriu despre un fenomen interesant. La finalul articolului o să înţelegeţi de ce e inutil să o votezi pe doamna Macovei. Şi tot atunci veţi afla limitele, dar şi frumuseţea democraţiei.

Abia a început campania, a trecut doar o săptămână, dacă n-ar fi fost un Lukoil sau dacă Johannis ar avea copii, aş zice că lucrurile merg destul de anost şi oarecum nesperat de civilizat. Însă, în oraşe cel puţin, se petrece o chestie interesantă. Şi pe care eu nu am mai văzut-o de mult.

Deşi nu are o prezenţă prea vizibilă nici pe teren, nici pe televiziuni, doamna Macovei reuşeşte, mai ales cu ajutorul internetului să producă o oarecare polarizare, dar numai în mediul intelectual al marilor oraşe.

Nu e cine ştie ce, căci naţia noastră nu este condusă de aceste elite, iar intelectual în România nu înseamnă nici măcar persoană cu studii superioare (aprox 20% din populaţie). Dar fenomenul este interesant. Ţineţi cont că acest tip de elită este mult mai subţire în oraşele mai mici (cele fără centre universitare importante, dar şi fără corporaţii) şi aproape inexistentă în mediul rural. Fenomenul este cu atât mai interesant, cu cât, prin definiţie, acest tip de elită ar trebui să fie mai repede de stânga (dar e clar de ce în România nu are ce să aleagă din stânga), iar Monica este un om de dreapta.

Nici oferta electorală a doamnei Macovei nu este de natură de a fi surprins prin originalitate sau creativitate. Ceea ce reuşeşte, totuşi, să o facă pe Monica (surprinzător de repede) opţiunea acestor elite intelectuale este, în primul rând, credibilitatea pe care o inspiră tocmai lipsa apartenenţei politice, ba chiar şi neajutorarea doamnei Macovei, respinsă de pe televiziuni şi, în mod evident, fără cine ştie ce bani de campanie.

Într-un fel ciudat, fără a fi ea însăşi foarte consistentă ca şi candidat, reuşeşte să fie Alternativa, votul împotriva celorlalţi, a candidaţilor de partid.

Barată ostentativ aproape pe toate posturile de ştiri, refuzată superior de Tăriceanu în dezbaterea de la TVR, inexistentă la sate (că na! n-are primari, n-are partid, n-are nici măcar afişe acolo) doamna Macovei are şansa de a-i fi suflat, până acum cel puţin, cinci procente lui Klaus Johannis. Cum acces la electoratul lui Ponta nu are (şi, la drept vorbind, şi dacă ar avea nici nu prea ar avea ce să-i ofere), Monica canibalizează destul de rapid din cota unui Johannis care şi-a făcut drept strategie de campanie din lipsa de comunicare.

Eu înţeleg că domnul Johannis încearcă astfel să se contrapună gălăgioşilor regăţeni, dar parcă deja campania asta de mutulică merge prea departe. Macovei reuşeşte să fie ceea ce un Ponta n-are cum într-o bătălie directă cu misteriosul herr (Santa) Klaus. Ca spectator al acestei campanii n-ai cum să nu te întrebi de ce domnul Johannis nu apare decât la prietenosul Rareş Bogdan de la Realitatea, la fel cum Ponta nu merge decât la Antena 3 şi RTV. Nu cumva se îmbată cu apă chioară presupunând că va ajunge în turul doi la fel ca W Ponta (dar fără să o declare explicit), mâncând pop corn şi privindu-se pe sine însuşi la tv în câteva interviuri aranjate? Căci în acest caz domnul Johannis are o mare problemă – electoratul domniei sale nici nu e atât de captiv ca cel al domnului Ponta şi, uite!, mai are şi alternativă. (Cu adevărat trist este că dl. Johannis vorbeşte foarte bine atunci când o face, eu l-am intervievat o dată şi mi s-a părut că n-am reuşit să îl pun în dificultate)

Dar acum haideţi să o ducem pe Monica Macovei până la absurd şi să o reducem acolo, deşi voi face asta doar ca pe un joc de imaginaţie (tehnic îi trebuie cel puţin 15 procente ca să îl poată ameninţa pe Johannis). Haideţi să presupunem că doamna Macovei reuşeşte să intre în turul doi cu domnul Ponta. Să acceptăm faptul că Dumnezeu are şi El ironiile Sale, iar acestea se numesc miracole.

Prima întrebare este… s-ar coaliza dreapta în spatele doamnei Macovei? Eu zic că nu. Nu 100%. Dar hai să zicem încă o dată că DA. (Ar fi al doilea miracol consecutiv, număraţi-le!) Să zicem că opoziţia lui Johannis şi herr Santa însuşi şi-ar îndemna electoratul să meargă şi să dea cel puţin un vot contra lui Ponta sau chiar un vot pentru Macovei.

Şi ce, asta ar face-o dintr-o dată mai cunoscută pe Monica la sate? N-am zis populară, n-am zis apreciată, n-am zis simpatizată, ci doar cunoscută! În acest moment pur şi simplu oamenii ţării nu au auzit de ea. Să introducem în calcul al treilea miracol – să presupunem că DA, într-un mod inexplicabil doamna Macovei ar deveni preferata unei părţi a electoratului rural şi, cu tot cu urban (unde atenţie! tot Ponta stă cel mai bine), ar reuşi să ia ceva mai multe voturi decât actualul premier.

Aşa şi? Are oameni în secţiile de votare? Are cineva grijă să nu i se fure voturile? Deja ar fi nevoie de un al patrulea miracol care să-l facă pe Dragnea indisponibil în ziua alegerilor, de un al cincilea care să-i păzească voturile… mai număraţi? Nici Iisus nu cred că a avut parte de atâtea miracole într-un timp atât de scurt.
pontaPractic, prezenţa Monicăi Macovei în turul al doilea al scrutinului prezidenţial l-ar face pe Victor Ponta câştigător fără greţuri.

Şi totuşi…

Şi totuşi, chestia asta care se întâmplă acum, să-i zicemfenomenul Monica, e pe ansamblu mişto. Nu putem spera să revitalizeze dezbaterea electorală (şi Johannis, şi Ponta preferă să o ignore), nu putem spera să schimbe rezultatul final şi cu atât mai puţin soarta României, dar, într-un fel ciudat, candidatura doamnei Macovei e ca o beţie veselă (just for fun, lipsită de orice urmă de pragmatism) pentru cei care încă mai cred că votul democratic este manifestarea libertăţii lor de opţiune.

sursa: biziday.ro

***

CITEȘTE ȘI:

Alina Mungiu-Pippidi: Pe cine votez eu și în turul unu, și în turul doi

Mihai Goțiu: Ponta se pierde cu Firea, ”Otrava copiilor României”. ”Omul incomplet” Iohannis poate spune ”mulțam”


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

14 thoughts on “Monica, cu vreo cinci miracole în urma lui Iisus

  1. Octavian Marin

    Faptul ca este nevoie de atitea miracole, pentru ca la sfirsit sa constatam ca nu are nici-o sansa, ne plaseaza in pozitia de a constata ca in Romania nu exista democratie.
    Daca existenta democratiei in Romania, este scopul celui care voteaza, atunci stampila lui trebuie sa mearga la Monica Macovei.
    Daca ne dorim raul mai mic atunci vom avea sigur un rau.

    Reply
  2. Griguta

    Puteti sa imi dati o garantie ca Iohannis se va tine de macar jumatate dintre lucrurile pe care le spune acum? Nu. Pentru ca Iohannis va schimba macazul dupa cum il va purta barca partidului. Atunci de ce ar trebui sa il aleg? Ca asa se duce barca?

    Reply
  3. ionas

    Multumim doamnei Macovei pentru justitia pe care o avem, este aproape meritul integral al dansei.
    In ipoteza unei victorii a dumneaei ce se va face Parlamentul European fara dansa ?

    Reply
  4. Irina

    „ca si candidat”… incepe sa fie prea mult pt un jurnalist de anvergura…si pe urma…la naiba! poate mai vrem sa ne imbatam , sa mai scapam de atita realism…:(

    Reply
  5. Adrian

    Ati cam accelerat cu „miracolele” pe la sfarstit d-le Moise! Pai, in logica dumneavoastra, daca d-na Monica Macovei va fi sustinuta in turul 2 de electoratul si partidele lui Iohannis atunci, la fel de logic, ii va pazi si voturile. Apoi, tot in logica dumneavoastra, ma intreb, in acest moment: cat de cunoscut este dl Iohannis in mediul rural?

    Reply
  6. Victor

    Articolul este destul de corect, dar autorul mai bine ar fi explicat de ce trebuie ca toata lumea sa o voteze pe Monica Macovei.
    La fel procedeaza si Radu Banciu.
    La fel procedeaza si alti ziaristi care sustin Fortele de Dreapta.
    Toti acestia, in loc sa spuna ca Monica Macovei nu are sanse, ar trebui sa se angajeze in campania electorala si o sustina, sa explice ca este, de departe, cel mai bun candidat : cinstit, serios, corect, onest, competent, incoruptibil.
    Daca Monica Macovei nu are posibilitatea sa fie cunoscuta in tara, ar trebui ca intelectuali adevarati, jurnalisti cinstiti, corecti sa o ajute, sa faca ei campanie prin tara in favoarea Monicai Macovei.
    La noi nu se duce o lupta intre Stinga si Dreapta, ci intre cei care au furat de au rupt, care au devalizat tara, care vor sa fure in continuare si sa scape de puscarie (pe de-o parte) si cei care vor democratie, stat de drept, libertate, respectarea legilor si pedepsirea infractorilor (pe de alta parte).
    Cei din prima tabara, tabara coruptilor si infractorilor, dupa ce au furat miliarde de euro, cu spectrul puscriei in spate, isi permit cele mai abjecte mijloace de propaganda si manipulare, cele mai perfectionate metode de fraudare a alegerilor.
    Citi oameni corecti, cinstiti, seriosi, competenti, incoruptibili, in afara oricaror banuieli, pentru ca nu isi propun sa cistige alegerile ca sa fure si nu se simt amenintati pentru acte de coruptie sunt dispusi sa candideze din partea Fortelor de Dreapta, pentru a fi atacati, calomniati, injurati, terfeliti, chiar agresati de derbedeii, huliganii, coruptii, infractorii, plagiatorii, repetentii si nulitatile care sustin usl-ul ?
    Daca electoratul nu are discernamint, macar justitia sa-si faca datoria.
    Locul Derbedeului plagiator, mincinos, incompetent si impertinent este la puscarie, pentru ca l-a favorizat pe infractorul Nas16case, prima data cu ajutorul lui Grajdan, iar a doua oara cu ajutorul lui Rus si Bradisteanu, pentru ca a uzurpat locul Presedintelui la CE de acum doi ani si l-a impiedicat pe Seful Statului sa-si indeplineasca atributiunile constitutionale, pentru ca a fost complice la lovitura de stat si la fraudarea masiva a alegerilor si referendumului, pentru ca a obstructionat justitia, pentru ca i-a favorizat pe infractorii din usl.

    Reply
  7. man diesel

    o fi o betie misto, insa cei ce cred in democratie prevad cu groaza ca va iesi Ponta (care, ironic, se pare ca va face blat cu Base si cu ajutorul votantilor „radicali” MM)
    ce se mai poate face? acum, pe stomacul gol

    Reply
  8. Radu

    Mai adaug eu 2 miracole.
    1. N-are activ de partid si sa se mobilizeze oamenii de prin tara pentru ea ar fi un adevarat miracol.
    2. A fost implicata activ la referendum pistonand pe lovitura de stat si 2 milioane de voturi furate. Eu unul care sunt de dreapta dar stiu ce nociv a fost Basescu n-as vota niciodata cu ea. Miracolul ar fi sa-i convinga pe cei ca mine sa o voteze si sigur suntem multi.

    Reply
  9. Mihai

    Majoritatea celor care voteaza cu doamna Macovei sunt constienti ca este aproape imposibil ca aceasta sa intre in turul doi. Totusi, multi sunt pregatiti sa o voteze.
    Printre motive:
    1. Suntem intr-un punct in care multi considera ca nu mai prea conteaza pe cine pun stampila. Toti cei care s-au perindat pe listele electorale, nu numai ca par sa aiba aceasi calitate scazuta, ci si par sa fie toti in aceeasi gasca. Astfel, pentru multi, cred ca votul spre Monica Macovei vine ca un fel de protest. In ultima luna a fost cea mai vizibila voce dintre outsider-i, astfel, votul pentru doamna Macovei este asemuit cu votul pe casuta „nici unul din PSD-PNL-PDL-PPDD-UDMR”.
    2. Monica Macovei, desi vine din politica (doar recent demisionara/demisa din PDL) a reusit miraculos sa se detaseze vizual de imaginea oricarui partid.
    3. Votantii par sa astepte de mult un outsider care sa combine (cel putin ca senzatie) morala cu experienta practica (in orice domeniu ar fi ea). In plus, pare ca ei sa fi asteptat un outsider capabil de a nu se face de ras.
    4. O parte din cei ce voteaza cu Monica Macovei, nu voteaza pentru calitatile acesteia, ci par sa vrea sa lanseze un semnal pentru oamenii de calitate care nu intra in luptele electorale. Acesti votanti ai lui Monica Macovei sunt dispusi sa voteze un candidat fara sanse pentru turul 2, doar pentru a le arata, celora ce stau pe tusa si nu candideaza, ca s-a modificat ceva in modul de votare. Adica ei nu mai voateaza doar pe cei pe care sondajele si media ii „dau” cu sanse.
    5. O parte din cei ce voteaza cu Monica Macovei o vad ca „raul cel mai mic” din primul tur. Iar pentru ei, asta se pare ca nu e putin lucru.
    ———————-
    Intrebarea importanta este: cat de mult se inseala cei de mai sus?

    Reply
    • Mihai

      Am uitat sa punctez un punct
      6. O mare parte cred corect in corectitudinea Monicai Macovei si in capacitatea ei, dovedita, de a face lucruri in general, si mai ales in lupta anticoruptie.

      Pentru ca mesajul meu de mai sus se poate interpreta ca negativ la adresa doamnei Macovei, vreau sa infirm asta. Si eu, daca voi vota un candidat, voi vota candidatul Monica Macovei.

      Reply
  10. Ix

    Fac parte dintr-o categorie de oameni destul de puțin sau deloc interesați de politică. Însă am observat cum această doamnă este menționată de oameni pe care îi apreciez (care, la rândul lor, nu fac prozelitism politic în general). Am aruncat o privire pe pagina dedicată campaniei electorale și am fost convinsă. Recunoscă că sunt lucruri despre care nu am habar (așa cum spuneam, sunt apolitcă de când mă știu), dar măcar cele pe care le pot percepe au sens pentru mine și mi se par de bun gust. În plus, această femeie, din câte înțeleg, chiar are niște realizări și este destul de apreciată în afara României, deci are, totuși, și substanță!

    Nu votez cu ea în semn de protest (în semn de protest am votat cu Partidul Verde acum 5 ani), votez din convingere, așa cum mulți tineri votează. Dar, vă rog, sunt o „cetățeancă turmentată” care nu prea știe cu ce se mănâncă alegerile prezidențiale; dacă considerați că există candidați mai buni și puteți argumenta logic acest lucru, sunt dispusă să accept că nu am făcut o alegere destul de documentată. Insist doar să dați și o altă soluție (mai bună!), nu doar să criticați soluția găsită de alții. Pentru că sunt oameni care cred că MM este soluția optimă pentru o Românie mai bună.

    Reply
  11. ginel

    Credibilitatea lui MM este data de cariera ei politica pana acum. Si cam atat, suficient pentru mine cat sa o votez?

    Cum arata cariera lui Iohannis? Ca in 2007 cand Sibiu era capitala culturala lucrarile s-au terminat juma de an mai tarziu.
    Ponta nu are sens sa discut.

    Este simplu, un vot inseamna redirectarea taxelor mele spre o directie sau alta. Si votez si eu pe cine a dovedit ca e in stare sa-mi livreze chestia pentru care platesc.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *