Vitalie Călugareanu

R. Moldova va avea un premier care seamănă cu Putin

Deputatul liberal-democrat Valeriu Streleț a fost desemnat de președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, să formeze noul guvern. Joi, 30 iulie, legislativul de la Chișinău se va întruni în ședință pentru a acorda vot de încredere noului guvern.

Valeriu Streleț, în legislativul de la Chișinău, alături de Vlad Filat

Valeriu Streleț, în legislativul de la Chișinău, alături de Vlad Filat

Dacă Streleț va fi respins de Parlament, șeful statului mai are la dispoziție o singură tentativă de a înainta un candidat pentru funcția de premier, după eșuarea căreia este obligat să dizolve Parlamentul.

Valeriu Streleț este deputat PLDM din 2009. La alegerile parlamentare din 2014 el a ocupat locul șase în lista liberal-democraților. Premierul desemnat este un prosper om de afaceri, iar o parte din avere a dobândit-o după ce a devenit deputat. Jurnaliștii de la RISE-Moldova scriu că Valeriu Streleț este unul din cei mai bogați deputați din Moldova. Politicianul locuiește într-o casă de lux, estimată de experții imobiliari la 8 milioane de lei.

Stratagemă de excludere a Maiei Sandu din guvern

Astfel, PLDM a renunțat la candidatura Maiei Sandu, deoarece nu a întrunit sprijinul PL și PDM, după ce ea a condiționat preluarea funcției de premier de demiterea procurorului general și a guvernatorului BNM (promovați în funcție de PDM și, respectiv, de PL), pe motiv că ar fi tolerat furtul unui miliard de dolari din sistemul bancar al țării. Maia Sandu a insistat asupra înlocuirii actualului guvernator al Băncii Naționale a Moldovei, Dorin Drăguțanu, cu un guvernator american și a cerut ca actualul procuror general, Corneliu Gurin, să fie înlocuit cu un procuror adus din UE, ca să se poată lupta eficient cu corupția și să se facă reforme palpabile. „Maia Sandu a avut toată susținerea partidului nostru, dar, din păcate, nu a avut sprijinul alianței. Regret că nu am atins consensul”, a anunțat liderul PLDM, Vlad Filat.

„Maia Sandu nu a vrut să fie premier. Dacă dorea, lucrurile decurgeau altfel. Este vina ei”, a reacționat liderul PL, Mihai Ghimpu, după consultările avute cu președintele Nicolae Timofti, privind desemnarea unui candidat la funcția de premier. „Important este că vom avea guvern și continuăm calea europeană. Dacă nu – ne vom cumpăra bilete spre Rusia”, a conchis Ghimpu.

Schimbarea nu va veni!

Întrebat dacă Maia Sandu va face parte din viitorul guvern, candidatul desemnat la funcția de prim-ministru, Valeriu Streleț, a răspuns că formațiunea din care face parte i-a făcut deja mai multe propuneri ministrului în exercițiu al Educației, Maia Sandu, după ce candidatura ei nu a întrunit consens în rândul Alianței pentru Integrare Europeană 3, dar a refuzat să spună despre ce oferte anume este vorba.

De partea cealaltă, Maia Sandu susține că cei din PL şi PDM au refuzat categoric să discute cu ea: „Regret că nu am avut ocazia să le explic liderilor din alianța de guvernare că prim-ministrul nu poate rezolva singur problemele curente cu care se confruntă economia și societatea Moldovei, atât timp cât alte instituții ale statului nu funcționează corect, fapt evident pentru oricine din cele întâmplate în ultimele luni”.

Potrivit ex-premierului pro-european Iurie Leancă, înlocuirea Maiei Sandu cu Valeriu Streleț de către PLDM este „încă un episod trist în istoria Moldovei – încă un moment care arată că alianța de guvernare care se constituie nu vrea schimbările atât de necesare pentru scoaterea țării din criza profundă în care se află”. Fostul prim-vicepreședinte PLDM, Iurie Leancă (și el a eșuat în încercarea de a obține în luna februarie 2015 un nou mandat în fruntea Guvernului), susține că „în primplan se pun interesele înguste de partid și de grup, iar interesele cetățeanului, spre regret, rămân pe planul doi”.

Trei zile de proteste

Iar mișcarea „Antimafie” a anunțat manifestații în susținerea candidaturii Maiei Sandu la funcția de premier. Acestea vor fi organizate marți seara, miercuri toată ziua și joi, în ziua în care Parlamentul va învesti guvernul Streleț. Potrivit liderilor Mișcării „Antimafie”, candidatura lui Streleț „trebuie respinsă sub presiunea străzii”, deoarece ar fi „o unealtă şantajabilă”. „Ei (liderii AIE-3) de asta au nevoie – de oameni şantajabili, fără strălucire intelectuală”, susține liderul Mișcării „Antimafie”, Sergiu Mocanu. „Maia Sandu a demonstrat că este împotriva unui sistem corupt, nu doar prin vorbe, ci prin fapte. Un astfel de om e incomod pentru cei care au ajuns la putere prin minciună şi acte de corupţie cu singurul scop de a fura. Maia Sandu a fost scoasă din schemă încă atunci când au partajat ministerele, cel al Educaţiei revenind PL. Această decizie a făcut parte din scenariul unui joc al lor”, susține vicepreședintele Mișcării „Antimafie”, Daniela Bodrug.

Presa de la Chișinău a scris în repetate rânduri despre asemănările fizice izbitoare dintre deputatul PLDM Valeriu Streleț și liderul de la Kremlin, Vladimir Putin.

Încă un oligarh în devenire?

Valeriu Streleț are două apartamente, o casă în Chișinău, trei terenuri, trei automobile și deține acțiuni la trei companii. El deţine 100% din capitalul firmei Bioprotect SRL, unul dintre cei mai mari importatori şi distribuitori de chimicale din Moldova, care a încheiat în ultimii ani trei contracte cu două instituții de stat. În 2013, numele lui Streleț a figurat în „Dosarul interceptărilor de la FISC”, fiind surprins de CNA în timp ce purta mai multe convorbiri telefonice cu fostul șef al Inspectoratului Fiscal, Nicolae Vicol, privind demisia și promovarea în funcții a angajaţilor de la Inspectoratul Fiscal. În acest dosar, Vicol a fost condamnat la șase ani de închisoare pentru abuz în serviciu şi trafic de influență. În campania electorală din 2014, liberal-democratul Valeriu Streleț a donat partidului 1,1 milioane de lei moldovenești (1 euro = 20 lei). De asemenea, alți șapte angajați ai firmei Bioprotect au donat PLDM sume cuprinse între 30.000 și 50.000 de lei.

Text preluat de pe site-ul Deutsche Welle


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *