Romania Curată

Moise Guran: ”Mă ofensează gândul că m-ar putea da Ponta afară de undeva”. ”Stelian Tănase a discutat cu Ponta o variantă de închidere a TVR”

În cadrul emisiunii ”Biziday”, de joi seara, de la TVR 1, Moise Guran a oferit mai multe explicații legate de scoaterea producției lui din grila de programe a televiziunii publice. ”TVR ar trebui să emită de luni emisiuni în reluare”, ”în ultimii patru ani au fost presiuni să mă potolească sau să-mi scoată emisiunea din grilă”, ”din războiul ăsta, TVR va ieși mort”, ”mă și ofensează gândul că m-ar putea da Victor Ponta afară de undeva”, ”Stelian Tănase a discutat cu Ponta, și după alegeri, o variantă ar fi să închidă TVR”, ”Aș prefera să fiu și săptămâna viitoare la TVR”, sunt cele mai importante afirmații. Mai jos, puteți citi ce a spus Moise Guran legat de acest subiect.

***

Pe aceeași temă: Domnule Victor Ponta, chiar pleacă Moise Guran de la TVR? Că mai era unul care zicea că pleacă Arafat…

***

O să încep cu unele explicații deși, mărturisesc, nu-mi face nicio plăcere să explic astfel de lucruri. Astăzi s-a stârnit foarte tare internetul cu titluri de genul ”Guran a fost dat afară de la TVR”, în urma unei ședințe a Comitetului Director al televiziunii publice, care a decis că grila asta de toamnă n-ar trebui să fie ”de toamnă”, că n-a venit încă toamna și ar trebui să se întoarcă la grila de vară. Comitetul Director a pus, de fapt, în aplicare, o decizie pe care a luat-o Consiliul de Administrație săptămâna asta, care a respins grila de toamnă, și deci TVR ar trebui să înceapă de luni să emită cam ce-a avut peste vară, respectiv emisiuni în reluare. Acuma ”Biziday” n-a fost peste vară, c-am avut treabă să mă duc să filmez prin țară diferite lucruri pe care să vi le prezint aici de la 1 septembrie. Ceea ce pot să vă spun este că deocamdată sunt la TVR. S-ar putea să fiu și luni la TVR, s-ar putea să nu mai fiu luni la TVR, și trebuie să vă dau niște explicații.

Doamnelor și domnilor, de patru ani de când sunt la televiziunea asta publică m-am străduit din greu, și din răsputeri, având în vedere imaginea pe care a avut-o TVR cam de după Revoluție încoace, să vă demonstrez tuturor că nu sunt nici cu Băsescu, nici cu Ponta, cu nimeni și că interesul pe care eu înțeleg să-l fac, atenție, ca și contractor privat al televiziunii publice, este interesul d-voastră. Adică, să spun ce-mi trece prin cap, tradus așa, mai pe oltenește. Deci dacă eu cred un lucru, vin la televizor și vi-l spun d-voastră. În același timp cred că a venit timpul să vă spun că în ăștia patru ani de când sunt aici, presiuni pentru potolirea sau scoaterea mea de pe post au fost o grămadă. N-au ajuns niciodată nici în presă, nici la televizor, și sincer să vă spun, aș fi preferat ca nici asta să n-ajungă. Acum nicio lună, emisiunea asta n-ar mai fi trebuit să intre, pentru că în Comisia de Cultură de la Senat s-a trezit un nene de la PSD care să zică ”e o problemă cu grila de toamnă”. Povestea asta cu ”grila de toamnă a TVR” este un război futil și stupid în același timp, prin care o parte a membrilor din conducerea TVR încearcă pur și simplu să sinucidă TVR-ul dacă s-ar putea. E un caft acolo între Consiliul de Administrație și Stelia Tănase, ceva ce nu s-a văzut. Însă ce mi se pare că nimeni nu înțelege e că din toată povestea asta TVR-ul va ieși ăla mort.

Astăzi, Stelian Tănase, președintele director general al TVR, a acordat un interviu în ziarul ”Gândul”, în care povestește cu subiect și predicat despre presiunile care se fac asupra domniei sale, ca să dea afară niște emisiuni și niște realizatori. Nu e vorba de-a mea însă, că mi-ar fi plăcut și mie să mă victimizez. Nu sunt victimă și, sincer să vă spun, mă și ofensează așa gândul că ar putea Victor Ponta să mă dea pe mine afară de undeva, pentru că eu mă consider profesionist în domeniul meu, ceea ce cu greu se poate spune despre primul ministru al României în momentul de față. În același timp însă, vă atrag atenția că pe grila asta de toamnă a TVR nu s-au produs foarte multe schimbări. În afară de emisiunea ”Biziday”, care a avut o întrerupere peste vară, în iulie și august, dar a fost înainte de asta în grilă, au mai intrat emsiunea lui Avram, ”Vorbește liber” se numește – uite ce soartă are, vorbește liber o lună – și emisiunea lui Pătraru, care e după ”Biziday”. Pe lângă asta, pe grila de toamnă TVR mai are și Champions League. Nu știu câți bani primește Pătraru și Avram, eu sunt contractor, eu aduc bani TVR-ului. Sigur, eu fac emisiunea cu sprijinul TVR, oamenii care sunt la camere sau în regie sunt plătitți din taxa aia pe care d-voastră o achitați, dar restul ce facem noi (echipa Biziday – n.r.) e pe cheltuiala noastră și din publicitatea pe care o încasăm aici alături de TVR. Emisiunea asta e foarte profitabilă pentru TVR, atât de profitabilă încât, la un moment dat, le-am și propus să publice contractul pe care îl au cu mine, că poate mai învață și alții cum se fac bani pentru o companie de stat.

Dincolo de toate astea, războiul dintre Stelian Tănase și Consiliul de Administrație, mai exact cu partea PSD din Consiliul de Administrație, și nu mai știu cine din Consiliul Director, că nu m-am băgat niciodată în războaiele lor, că nu-mi place chestia asta, riscă să ucidă, pe bune, televiziunea publică. Zice chiar președintele director general că a discutat cu Ponta și că, după alegeri, o variantă ar fi chiar să închidă TVR. Dacă asta vor, să-l închidă, însă vreau să vă dau d-voastră asigurări că nu mă interesează nici ce crede Ponta, nici ce crede Băsescu, nici ce crede Stelian Tănase sau nu mai știu eu ce membru de prin Consiliul de Adminsitrație, eu vă dau asigurări că voi fi în continuare la televizor și voi face aceeași emisiune. Că e a mea, o fac cu oamenii mei și am drepturi de autor asupra a tot ceea ce vedeți aici și pot s-o fac oricând în altă parte. Aș prefera însă să fiu și săptămâna viitoare la TVR și să vă explic și asta. D-voastră dacă ați fi în locul meu, acum, în campanie electorală, unde v-ați duce? V-ați duce la B1 TV, ca să fiți trompeta lui Traian Băsescu? V-ați duce la Realitatea, ca să fiți trompeta opoziției? V-ați duce la Antena 3 sau la RTV, ca să fiți trompeta lui Ponta? Ce poți să faci în țara asta ca jurnalist independent, în așa manieră ca să și ajungi la un număr de cetățeni? Unii zic că ”de ce n-o faci pe internet?”. N-o fac pe internet, pentru că în momentul de față, chiar dacă au explodat vizualizările pe internet, tot nu depășesc 30.000, 40.000 pe zi, or la televizor, numărul celor care văd această emisiune se numără în sute de mii. Aș vrea să rămân în continuare la televiziunea publică, unde nimeni nu poate să spună despre mine că-l am patron pe nu știu cine și că fac nu știu ce joc politic când spun ceea ce-mi trece mie prin cap gândindu-mă la interesul d-voastră, al telespectatorului. Dacă luni această emisiune va mai fi, bine. Dacă nu, o să fie după o perioadă de timp, după campanie cel mai probabil, pentru că n-o să mă pot organiza atât de repede, la o altă televiziune, dar, vă dau asigurări, la niciuna din astea de care v-am spus mai devreme. Ca să nu mai spun că azi mi-a sunat telefonul în prostie ca să mă angajez pe nu știu unde, prin politică. Nu, eu rămân jurnalist în continuare, că ăsta e job-ul meu și asta e ceea ce fac eu în viață, și fac ceea ce știu, nu vreau să fiu jurnalistul de casă al nu știu cui. Iar asta cu Ponta care mă dă pe mine afară de la TVR, chiar mă ofensează.

***

Înregistrarea integrală a emisiunii ”Biziday” de joi seara o puteți viziona online, aici.

***

Citește pe aceeași temă: Domnule Victor Ponta, chiar pleacă Moise Guran de la TVR? Că mai era unul care zicea că pleacă Arafat…

***

Telespectatorii îi cer lui Stelian Tănase și Victor Ponta ca emisiunea lui Moise Guran să rămână în grila TVR. SEMNEAZĂ ACUM, AICI! (CLICK)


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

26 thoughts on “Moise Guran: ”Mă ofensează gândul că m-ar putea da Ponta afară de undeva”. ”Stelian Tănase a discutat cu Ponta o variantă de închidere a TVR”

 1. ion ionita

  Uite asa politicienii distrug cea mai ramas bun in tara. Marturisesc ca-l urmaream pe Guran la fiecare emeisiune a sa. Informatiile aduse de el, si mai cu seama analizele unor situatii economice, au fost deosebit de profesioniste si nonpolitice. Sunt sigur ca multi telespectatori vor regreta scoaterea din grila TVR a emisiunii. Ii sugerez lui Guran sa nu renunte si in cazul demiterii sale sa gaseasca alt canal de televiziune care sa-i permita sa ramana acelasi analist economic profesionist si nonpolitic

  Reply
 2. silicon_v

  digi24? desi acolo exista deja o „clona” copiata cam fara rusine dupa Biziday.

  Dar una e originalul, alta e copia. Stie el Ponta mai bine.

  Reply
  • Ndrei

   clona de la digi24 nu e nici pe departe la aceeasi calitate ca si originalul lui Guran. Ca sa nu zic ca se copiaza chiar si subiectele puse in discutie. Pe de alta parte, imi place impartialitatea lui Digi24, si cred ca ar fi o alternativa buna la TVR, pentru Guran si echipa sa.

   Reply
 3. cosmin

  Recomand postul DIGI 24.
  Avem deja ora de business dar cred ca se pot face mai multe producti , pana la urma temele sunt destul de variate: economic, politic, international etc.

  Pacat ca TVR a ajuns atat de jos.
  Imi amintesc ca inate de epoca ‘Ponta’ erau mai multe emisiuni care meritau urmarite la acest post chair si TVR2 arata bine.

  Reply
 4. Gicu

  Nu imi placea Moise. Se agita mult, dadea din maini , iar analizele sale-chiar daca erau pt. masele largi -erau prea infantile si personale. Mai mult foarte superficiale. Se arunca in niste judecati de valoare, care ii depaseau conditia de orasean la prima generatie. Nu spun asta ca o jignire-doar ca o constatare. Ii urez succes mai departe, si daca imi permite un sfat : sa aibe mai multe indoieli, si mai putine certitudini.

  Reply
  • Paul Mogosanu

   Gicutule,Ai cazut in admiratia propriei persoane.Este loc destul in spatiul public,si pentru tine,si pentru Moise Guran.Daca esti mai bun,asociaza-te cu Moise si puteti deveni o forta redutabila pe care asi sustine-o cu multa caldura.

   Reply
 5. kapo

  Imi pare rau ca treci si tu prin astfel de evenimente, Moise. Au trecut multi alti jurnalisti in ultimii 10 ani, ca urmare a refuzului de a deveni „oameni de casa” ai unui partid, ai unui grup de afaceri, etc. Hai sa comparam anul 2014 cu anul 2004 si sa vedem cati jurnalisti care pot face o analiza economica pertinenta mai publica in alte medii decat internet? Sau cati jurnalisti de investigatie mai au acces la alte platforme de mediatizare, in afara de internet?
  Am fost timp de 15 ani foarte mandru de meseria mea de jurnalist, pe care o faceam din pasiune uneori chiar 24 de ore din zi. Acum imi este rusine sa scriu , pe fisa de inscriere a fetitei mele la scoala, ca sunt jurnalist. Cand am facut asta, cu un an in urma, la fiul meu, oamenii din jur ma priveau cu repros, incercand sa ma incadreze in categorie; Antena3 /B1 TV. E dureros cat de putina credibilitate mai au jurnalistii dupa minciunile transmise ani in sir de Antene si Reailtati!
  In ceea ce priveste demersul lui Stelian Tanase, ma tem ca initiativa de a inchide TVR serveste intereselor unor grupuri care au reprezentanti in Consiliul de Administratie. Si acele grupuri fac parte tot din cercul de infuenta PSD, dar cu implicatii mai mari in business decat in politica. Ar fi neplacut ca AStelian Tanase sa serveasca involuntar acele interese care, de mai bine de 2 ani, incearca sa gaseasca o alta locatie pentru TVR. Interesul imobiliar pentru suprafata de teren ocupata de TVR in zona rezidentiala a Bucurestiuluyi s-ar putea sa fie suficient de mare incat redeschiderea televiziunii sa nu se mai intample!
  De verificat, pentru cei care mai pot face jurnalism adevarat si au unde sa publice rezultatele unei astfel de investigatii.

  Cu respect pentru Moise,
  kapo (este un acronim al semnaturii de jurnalist cu care imi place sa dau de furca celor ce fac monitorizarea comentariilor:))

  Reply
 6. Clara

  Semnati petitia de sustinere a lui Moise Guran, este pe Petitiionline.ro! Nu ca s-ar razgandi Ponta de la o asa magarie,dar un asemenea jurnalist merita sa simta sustinerea noastra,plus ca putem arata ca nu suntem chiar toti niste oi spalate pe creier.

  Reply
 7. Stefan Dorondel

  Semnez pentru ramanerea domnului Moise Guran la TVR. In calitate de platitor la zi de taxa pentru televiziunea publica vreau sa fiu sigur ca il vad in fiecare saptamana – atunci cand sunt in tara – la TVR.

  Reply
 8. crisan narcisa

  DA!!!Un mare da ptr emisiunea lui Moise Guran BIZIDAY,o emisiune ptr care nu platesti factura de cablu degeaba!!!!! JOS PALARIA ptr dnu MOISE GURAN!!!!!!!

  Reply
 9. Tănase Iulian

  Semnez pentru emisiunea lui Moise Guran Bizidei la TVR 1 .Această emisiune trebuie sa rămână in grila de programe

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *