Romania Curată

Miting impotriva salbaticiei urbanistice si nepasarii. VIDEO

Mai multe organizatii non-guvernamentale membre ale Platformei pentru Bucuresti au organizat astazi un miting in fata ministerului Culturii in tentativa de a-l convinge pe ministrul Kelemen Hunor sa intervina pentru a opri demolarea Halei Matache si a celorlalte cladiri ce intra pe traseul viitoarei axe Berzei-Buzesti-Uranus.

Proclamatie-apel catre ministrul Kelemen Hunor.
Nicusor Dan, presedintele organizatiei Salvati Bucurestiul: De ce suntem aici?

Demonstratia, la care au participat cateva zeci de persoane, a fost programata astfel incat sa preceada o sedinta a Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice in care ar urma sa se discutea despre inceperea procedurii de declasare din Lista Monumentelor Istorice a Halei Matache si a altor imobile (situate la adresele: Berzei 81, Berzei 89, Cameliei 24, Baldovin Parcalabu 16, Baldovin Parcalabu 18).

Declasarea se face de catre Directia pentru Cultura Bucuresti (structura locala a Ministerului Culturii), la propunerea Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice.

Intre participantii la miting s-a aflat si fostul ministru al culturii, Theodor Paleologu. Domnul Palelologu a criticat „pasivitatea” actualei conduceri a ministerului Culturii si a cerut inlocuirea mai multor functionari din subordinea lui Kelemen Hunor.

Theodor Paleologu: Buldozerul nu e singura solutie

La randul sau, jurnalistul Christian Mititelu – membru al CNA a declarat ca ministerul condus de Kelemen Hunor este resposabil atat pentru pastrarea patrimoniului cultural cat si pentru cel estetic si sentimental al orasului.

Christian Mititelu: Tin la Bucuresti. Nu il vreau desfigurat de interese comerciale salbatice

Ministerul nu vrea sa ia decizii „sub presiunea emotiei”

Purtatorul de cuvant al Ministerului Culturii, Radu Enache, a venit la protest si a spus ca ministrul a luat act de aceasta manifestatie. „Noi incercam sa avem o atitudine de protejare a patrimoniului, asta este misiunea noastra, dar si de respectarea legii (…) Se vor lua niste decizii care vor urma un traseu legal”, a precizat el, referitor la deciziile pe care le va lua joi Comisia Zonala, adaugand ca acestea vor fi supuse apoi avizarii de catre Comisia Nationala a Monumentelor Istorice si, in cele din urma, de catre ministerul Culturii. „Daca acceptam ideea sa luam o decizie sub presiunea emotiei, gresim. Trebuie sa dam credit acestor profesionisti din Comisia Nationala a Monumentelor Istorice”, a spus Radu Enache.

Radu Enache a mai precizat, in privinta demolarilor care s-au facut pana in prezent pentru realizarea proiectului axei Berzei – Buzesti – Uranus, ca toate cladirile care au fost monumente istorice au fost, in prealabil, declasate, iar MCPN a dat avizele de desfiintare necesare. „Din punctul de vedere al bucurestenilor, Consiliul General al Municipiului Bucuresti a hotarat ca se va face acest proiect. Membrii Consiliului au fost alesi de bucuresteni”, a mai spus Enache raspunzand la intrebarile jurnalistilor.

Citeste si despre: Matache, Uranus, Berzei, patrimoniu, Sorin Oprescu.


Articole cu aceeasi tema:
Cum rezolva Procuratura situatiile de urgenta
Soarta Pietei Matache se decide peste 10 zile in instanta
ARC trece la actiune pentru oprirea demolarilor abuzive


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

6 thoughts on “Miting impotriva salbaticiei urbanistice si nepasarii. VIDEO

 1. victor

  Poporul roman este nepasator. Ar fi trebuit ca sute sau mii de oameni sa ia cu asalt azi Ministerul Culturii, nu doar 30 de persoane. ma tem ca fara o presiune mare a strazii monumentele nu vor fi salvate. Demolarea Halei Matache e doar inceputul. Clovnul ala de Oprescu vrea sa faca autostrazi prin centrul Bucurestiului. Nu se va lasa pana nu distruge tot.

  Reply
 2. Prudentul

  Joi 11.03.2011 Realitatea.Prudentul
  Este vorba de un apel la protejarea unor monumente istorice care ne socheaza.Cum adica trebuie facut un protest pentru ca un ministru fie el si de etnie ungur sa-si faca datoria si sa apere Cultura romana.
  Pacat ca in Romania, pe o asemenea foamete, atunci cand un grup de romani isi fac timp sa protesteze pentru idealuri si proiecte natioanale exista asemenea comentarii.
  Va veni o zi in care va trebui sa dovediti copiilor vostri ca in Romania exista un popor roman.Copiii vor dori sa afle (asa cum noi dorim sa aflam cine arau dacii)cine erau acei romani.Doamne fereste sa depindem de cei care au transmis primele comentarii.

  Reply
 3. Prudentul

  Este vorba de un apel la protejarea unor monumente istorice care ne socheaza.Cum adica trebuie facut un protest pentru ca un ministru fie el si de etnie ungur sa-si faca datoria si sa apere Cultura romana.
  Pacat ca in Romania, pe o asemenea foamete, atunci cand un grup de romani isi fac timp sa protesteze pentru idealuri si proiecte natioanale exista asemenea comentarii.
  Va veni o zi in care va trebui sa dovediti copiilor vostri ca in Romania exista un popor roman.Copiii vor dori sa afle (asa cum noi dorim sa aflam cine arau dacii)cine erau acei romani.Doamne fereste sa depindem de cei care au transmis primele comentarii.

  Reply
 4. Olaru Victor

  Un efort demn de o cauza mai buna!
  Acest demers tardiv, nu face decat sa intarzie si sa scumpeasca o investitie facuta din bani punlici.
  Asemenea actiuni se cuvine sa fie facute, la timp, impotriva demolarii, in interes privat, a unor cladiri de patrimoniu si impotriva unor proiecte de investitii particulare, care uratesc Bucurestii

  Reply
 5. nicolae

  Strainii care vor sa ne cunoasca dar si unii concetateni lucizi SUNT STUPEFIATI sa constate cata energie se iroseste in Romania in scopuri destructive, uneori si in zadar, in loc sa fie directionata catre scopuri constructive !!!
  ACESTE EFORTURI AR FI FOST UTILE SI DECI LAUDABILE INTR-O ETAPA INCIPIENTA DAR NU DUPA CE S-AU DARAMAT 95$ DIN CLADIRILE VIZATE…
  PMB A PUBLICAT PLANURILE DE DARAMARE INCA DIN 2006!!!!!!!!!!!! CE AU FACUT PROTESTATARII IN 5 ANI?
  Ce alternative la daramarea unui cartier NEGLIJAT DE EDILI TIMP DE DECENII ofera protestatarii nostri ahtiati de mdiatizare?
  Ca si in cazul cainilor vagabonzi, asemenea reactii protestatare – departe de-a contribui la rezolvarea problemei sau chiar de-a constientiza opinia publica – nu vor face decat sa intarzie civilizarea cartierului si sa sporeasca costurile aferente suportate din bani publici..
  Intereseaza pe cineva in ce hal arata acum starzile Buzesti si Berzei, daramate complet pe o parte si cu circulatia rutiera blocata? Cati ani va dura refacerea zonei – macar dpdv al circulatiei – daca PMB i s-au taiat fondurile de finantare iar actiunile in justitie costa imens?
  Probabil ca in urma atitudinii protestatarilor si massmedia, PMB a decis sa nu mai comunice NIMIC (macar riveranilor) cu privire la planurile de refacere a zonei…Dar este dreptul fiecarui bucurestean sa stie ce se intampla cu urbea lui – iata un aspecte neglijat de protestatari….
  Avand in vedere modul in care justitia a „rezolvat” situatia blocului Millenium de langa catedrala (cu toate protestele locale si externe), ma indoiesc serios ca zona Berzei-Buzesti va fi influentata in vreun fel de protestele societatii civile…CAINI LATARA – CARAVANA TRECE ese o realitate si damboviteana…Pe cand ACTIUNI EFICACE SI EFICIENTE IMPOTRIVA MAFIILOR IMOBILIARE SI CHELTUIRII IRATIONALE A FONDURILOR PUBLICE?

  Reply
 6. P.tza matache... un kitch cult

  de mai bine de 20 de ani perimetrul in cauza a fost cel mai mizerabil loc dintr-o capitala….. Numai niste inascuti oportunisti vor sa ramana, la fel; asa niciodata nu vom scapa de comunismul asta de 2 bani; rusine !

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *