Antoaneta Etveș

Misterul blocurilor noi dintre casele vechi. Cartierele vechi din Capitală, Dămăroaia și Bucureștii Noi, riscă să dispară. Nicușor Dan: „Vom sesiza prefectul”

Locuitorii cartierelor Bucureştii Noi şi Dămăroaia sunt exasperaţi de amploarea derapajelor imobiliare. Ei susţin că funcţionari din primărie au falsificat planurile de urbanism astfel încât mafia imobiliară a putut construi peste 250 de clădiri care nu respectă normele de urbanism.

„Noi contestăm nerespectarea autorizaţiilor de construire. Până am început noi aceste demersuri, Primăria Sectorului 1 şi Primăria Capitalei eliberau autorizaţii pentru mansardă, ori, mai ales, pentru parcelă Bazilescu, considerată monument istoric, maximum de înălţime este p+2. Mansardă era, de fapt, al treile etaj mascat”, a explicat preşedintele Asociaţiei Salvaţi Cartierele Dămăroaia şi Bucureştii Noi, Petre Truţă.

Tunul Marilor Tunuri Cartierul Damaroaia 28

Acesta susţine că instituţiile statului tolerează şi muşamalizează situaţia, dovadă fiind faptul că asociaţia a pierdut 18 din cele 20 de procese intentate autorităţilor publice locale.

600 de clădiri ilegale descoperite de Inspectoratul de Stat în Construcţii în Bucureşti în ultimii 3 ani. Doar în cartierele Bucureştii Noi şi Dămăroaia 200 de blocuri între case, deşi o parte a cartierului are statut de monument istoric (parcelarea Bazilescu).

Degeaba locul a fost desemnat monument istoric, pentru că lunar răsar blocuri lipite de case. Autorităţile confirmă neregulile, dar spun că de vină sunt constructorii care nu au respectat autorizaţiile.

Zona Bazilescu este din 2010 pe lista monumentelor istorice. Cu toate că, potrivit legii, se pot ridică numai clădiri cu două etaje, oamenii care stau aici s-au unit într-o asociaţie, revoltaţi că anumiţi dezvoltatori au construit 145 de blocuri, unele chiar şi de şase etaje.Tunul Marilor Tunuri Cartierul Damaroaia 31

Autorităţile admit că au emis autorizaţii în zona Bazilescu, dar susţin că pe parcurs constructorii nu au respectat prevederile.Proiectantul, executantul şi beneficiarul rămân direct răspunzători de respectarea proiectului autorizat, a normelor, normativelor tehnice şi a legislaţiei în vigoare.

Nicușor Dan: „Vom sesiza prefectul. Este o infracțiune evidentă”

Nicuşor Dan, preşedinte „Salvaţi Bucureştiul”, susține că astfel de lucruri nu sunt legale și că va sesiza Prefectura municipiului București.

„O să facem o sinteză cu toate cazurile şi o vom trimite prefectului. Ce s-a prezentat aici este flagrant. Oameni din primărie vin și semnează procese verbale de recepție spun că clădirea are două etaje când ea are patru. Este o infracțiune evidentă, pe care Parchetul trebuie să o constate”, a spus Nicușor Dan.

Puteți urmări întreaga declarație a lui Nicușor Dan în video de mai jos


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “Misterul blocurilor noi dintre casele vechi. Cartierele vechi din Capitală, Dămăroaia și Bucureștii Noi, riscă să dispară. Nicușor Dan: „Vom sesiza prefectul”

 1. Costin

  Ok. Pe de alta parte când ar trebui sa se construiască ceva nou in locul a ceva vechi/invechit? Daca orice darapanatura este monument si teoretic ar trebui lăsat neatins… pana când? Pana se prabuseste de la sine? Dupa principiul inaltimii maxime ar însemna ca de ex sa nu am voie să-mi upgradez PC ul pentru ca ar trebui să-mi schimb si placa de baza (alt slot), iar cea veche este monument pentru ca… nu stiu de ce e monument; pentru ca e veche.
  Altfel mafia imobiliara face cam ce vrea si nu e in regula. Este la fel ca in cazul pădurilor. Problema nu este ca se taie pădure sau se construiesc clădiri noi. Problema este ca nu se planteaza nimic in loc sau nu se demoleaza nici o vechitura fortand limitele fizice de extindere a unui oras.

  Reply
 2. liliana

  Buna ziua,

  Aceeasi situatie si in zona protejata Caderea Bastiliei. Veniti sa constatati ce monstruozitate de blocuri a cate 6 etaje se construieste in mijlocul unui cartier de case monumente istorice de patrimoniu, in dispretul legilor de protectia mediului si a locuitorilor.Dupa demolarea salbatica a casei RESITA – fost sediu al SC PROIECT BUCURESTI- cu aprobare de la PMB- A.VIDEANU si Primaria sect.1 – CHILIMAN, a inceput constructia la fel de salbatica a unui complex de 3 blocuri . Toate demersurile noastre catre Inspectoratul pentru constructii si ale Ministerului Culturii au ramas fara raspuns. Interesele materiale personale , a se vedea spagile, sunt mai presus de interesul national.Locuiesc de 55 de ani in proximitatea santierului, pe Str.Vasile Alecsandri nr.6, si va pot spune ca traiul nostru de fiecare zi este un cosmar, motiv petru care trebuie sa ne refugiem temporar pe unde gasim un spatiu de locuit. Pote se sesizeza si Prefectul .
  VENITI SA VEDETI CUM SE CURATA ROMANIA.

  Liliana Alexandrescu

  Reply
 3. Afrodita IORGULESCU, profesor univ. emerit

  Si in zona din spatele Sos. Stefan cel Mare – zona L1a, de locuinte, de maximum P+2 – se construiesc
  cladiri care nu sunt locuinte sau locuinte de P+5 !

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *