Alex Costache

Ministrul Justiţiei, în mijlocul unui scandal de conflict de interese, cu o săptămână înainte să anunţe modificările la legile Justiţiei

Ministrul Justiţiei Tudorel Toader s-a trezit în mijlocul unui scandal de conflict de interese legat de angajarea fiului său ca asistent universitar la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi, al cărei rector suspendat este chiar Tudorel Toader. Totul se petrece chiar cu o săptămână înainte să anunțe modificările la legile Justiţiei şi la Codurile penale, pe 23 august.

Una dintre modificările cheie aşteptate este cea privind pragul la abuz care l-ar putea salva pe Dragnea şi pe fosta soţie a acestuia, Bombonica, de procesul angajărilor fictive de la Înalta Curte.

În plus, în aceste zile, PSD, prin deputatul Liviu Pleşoianu şi nu numai, îl somează pe ministru să o revoce pe şefa DNA Laura Codruţa Kovesi sub pretextul vizitei în sufrageria lui Gabriel Oprea din decembrie 2009 şi să îl dea pe procurorul general Augustin Lazar pe mâna Inspecţiei Judiciare pe motiv că ar refuza să pună dosarul „Sufrageria lui Oprea” la dispoziţia Comisiei parlamentare de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009.

În tot acest context, ministrul Educatiei Liviu Pop a dispus verificări privind angajarea fiului lui Tudorel Toader la Universitatea din Iaşi.

Cum s-a angajat fiul lui Tudorel Toader la universitatea care a fost condusă de tatăl său

Portalul de știri din Iaşi www.7est.ro a scris că Ionuţ Toader s-a angajat prin concurs ca asistent universitar la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi al cărei rector suspendat, pe perioada cât ocupă funcţia de ministru al Justiţiei, este Tudorel Toader. Toader junior s-a angajat la universitatea care a fost condusă de tatăl lui, deşi normele de etică ale universităţii interzic angajarea rudelor.

Ce prevede Codul de Etică al Universităţii ‘Alexandru Ioan Cuza’ din Iaşi

„În scopul prezervării morale şi a unui climat etic în Universitatea ‘Alexandru Ioan Cuza’ din Iaşi sunt interzise cu desăvârşire următoarele acţiuni: angajarea în posturi didactice, de cercetare, didactice auxiliare şi nedidactice a persoanelor cu grade de rudenie apropiată (I-IV) sau aflate în situaţia de afini (până la gradul III) cu membrii comunităţii universitare care exercită funcţii de conducere”.

Ce spune Universitatea: Tudorel Toader este suspendat

„Pe perioada concursului, prof. univ. dr. Tudorel Toader nu a exercitat funcţia de rector al Universităţii, fiind suspendat din funcţie, iar articolul (din Codul de etică al universităţii – n.r.) nefiind aplicabil în acest caz. La nivel naţional, Legea Educaţiei nu are prevederi care să restricţioneze accesul la posturi didactice membrilor familiei”, arată Universitatea ‘Alexandru Ioan Cuza’ din Iaşi într-un răspuns la solicitarea presei.

Ce spune ministrul Tudorel Toader

Acesta a scris pe Facebook:

„Îndeplinirea criteriilor de concurs poate fi observată pe pagina de internet a Universităţii”.

O altă problemă: metodologia de concurs a fost schimbată ca să i se permită fiului lui Toader să participe

Potrivit 7est.ro, Senatul Universităţii Al. I. Cuza a schimbat metodologia de angajare cu o lună înainte să fie scos la concurs postul de asistent universitar la disciplina „Drept Civil” pentru care singurul concurent a fost Ionuţ Alexandru Toader, fiul actualului ministru al Justiţiei, rector suspendat al UAIC.

Senatul Universităţii a modificat paragraful care îl împiedica pe Toader junior să participe la examen. Fiul ministrului este doctor în Drept Penal, însă pentru a ocupa funcţia trebuia să deţină doctoratul în Drept Civil, potrivit jurnaliştilor ieşeni.

Metodologia de ocupare a postului de asistent universitar era reglementată printr-o hotărâre a Senatului Universităţii din 27 martie 2014. La articolul 8 se arată:

„Condiţiile de înscriere la concurs pentru posturile didactice sunt cele stipulate în alineatele 1 – 2 de mai jos:

(1) pentru funcţia de asistent universitar:

a) deţinerea diplomei de doctor în domeniul postului sau statutul de student doctorand”.

Fiul lui Tudorel Toader are însă un doctorat în Drept Penal, nu Civil

Pe 30 martie 2017, Senatul Universităţii a modificat articolul 8 şi a introdus şi posibilitatrea de a se înscrie la concurs a unor candidaţi care au doctorat şi în alte domenii ale Dreptului.

„Hotărârea 6 din şedinta Senatului 30 martie 2017. Hotărâre cu privire la aprobarea modificării articolelor 8 şi 13 din Metodologia de concurs pentru ocuparea posturilor didactice pe perioada determinată, după cum urmează: Art. 8 Condiţiile de înscriere la concurs pentru posturile didactice sunt cele stipulate în alineatele 1-2 de mai jos:

(1) Pentru funcţia de asistent universitar:

a) deţinerea diplomei de doctor în domeniul specific postului sau în domenii conexe în cazul posturilor interdisciplinare, dacă contribuţiile ştiinţifice sunt în concordanţă cu descrierea postului şi domeniul ştiintific pentru care candidează sau statutul de student-doctorand”.

Ionut Alexandru Toader a fost singurul concurent pe post şi a fost declarat admis cu o medie generala de 9,24.

Ce spune fiul ministrului:

„Eu am îndeplinit toate condiţiile … Regulamentele pot fi modificate de la o zi la alta. Eu am aflat despre concurs de pe site-ul www.uaic.ro”, a declarat fiul ministrului pentru 7est.ro.

Ce spune ministrul Tudorel Toader pe pagina sa de Facebook

Față de afirmațiile tendențioase, promovate în spațiul public, înțeleg să fac următoarele precizări:1. Ionuț Alexandru…

Posted by Tudorel Toader on 10 August 2017

„Faţă de afirmaţiile tendenţioase, promovate în spatiul public, înţeleg să fac următoarele precizari:

1. Ionuţ Alexandru Toader este notar public începand din 2011, asistent universitar la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii Petre Andrei din Iaşi, începand din 2013 şi doctor în drept penal, din 2016.

2. Postul de asistent universitar, scos la concurs, a fost publicat în Monitorul Oficial al României.

3. Prin modificarea regulamentului de concurs a fost introdus un filtru suplimentar, pentru verificarea îndeplinirii criteriilor specifice, cu specială referire la doctoratele interdisciplinare.

4. Îndeplinirea criteriilor de concurs poate fi observată pe pagina de internet a Universităţii.

5. Pentru ocuparea postului de asistent universitar este necesar titlul ştiintific de doctor în domeniul drept!”, a scris Tudorel Toader.

Ce spune Universitatea: avea nevoie de doctorat în Drept, nu în Drept Civil

„Senatul Universităţii a modificat în luna martie articolul 8 din metodologia de concurs pentru posturile didactice, însă nu a produs nici un efect în cazul postului mai sus-menţionat (cel de asistent universitar la drept civil câştigat de Ionuţ Toader – n.r.), deoarece modificarea viza strict posturile interdisciplinare. În cazul acesta, a fost vorba despre un post în domeniul Drept, cerinţa pentru candidaţi fiind diplomă de doctor în Drept”, arată UAIC din Iaşi.

Verificări ale Ministerului Educaţiei

„Controlul Ministerului Educaţiei Naţionale vizează ocuparea postului de asistent universitar (perioadă determinată), pozitia 71, disciplina Drept civil (….), scos la concurs de Facultatea de Drept în semestrul al II-lea al anului universitar 2016-2017”, a aratat ministerul Educaţiei într-un comunicat.

Context

Pe 23 august, ministrul Justiţiei trebuie să prezinte modificările la legile Justiţiei şi codurile penale ca urmare a deciziilor CCR de constatare a neconstituţionalităţii mai multor articole de lege. Cea mai aşeptată este decizia ministrului privind pragul la abuzul în serviciu.

Dacă ministrul optează pentru o variantă de prag mai mare de 108.000 de lei, cât este prejudiciul în procesul lui Liviu Dragnea de la Înalta Curte, liderul PSD şi fosta lui soţie ar putea scăpa de dosar.

În plus, ministrul Justiţiei este somat în aceste zile de parlamentari PSD să o revoce pe şefa DNA Laura Codruţa Kovesi. Vezi aici.

Parlamentarii PSD îi cer ministrului şi să îl dea pe procurorul general Augustin Lazăr pe mâna Inspecţiei Judiciare.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “Ministrul Justiţiei, în mijlocul unui scandal de conflict de interese, cu o săptămână înainte să anunţe modificările la legile Justiţiei

 1. A.I.

  Nu este singura beizadea căreia i se face pârtie în față.
  Capitolul cu specialitatea tezei este o pură prostie, din moment ce se angajează un asistent universitar. Dacă era vorba de un post de profesor, era altă poveste.
  Altceva este mult mai interesant în articolul jurnalului ieșean: titlul tezei. Recitiți-l și dacă vă pare un titlul din zilele noastre, cu un subiect bine cadrat, atunci lăsați omul în pace. Înseamnă că n-ați văzut nimic din ce-i important. Criticați pe niște maniaci ai formelor că nu respectă alte forme.
  Trec șiruri de cămile prin urechea acului și voi comentați că tânărul nu e destul de bătrân și că e fiul tătâne-su. Bine că nu v-ați legat de freza lui.

  Reply
 2. CMC

  La ce ii trebuie unui notar si un post de asistent universitar?
  Romanii sunt jefuiti in mod ordinar de notari si executori judecatoresti. Nici un politician sau ministru nu isi pune problema sa scape cetatenii romani de jaful ordinar al notarilor, ci analizeaza modul in care ar putea sa-si faca o ruda apropiata notar.
  La noi, am inventat – dupa spaga prin partaj (Udrea, Basescu) – si spaga prin taxa notariala (Basescu e specialist aici, dar nici Tariceanu nu e strain). Complici? Poate DNA-ul, alaturi de politicieni.

  Reply
 3. Daniel Brudar

  Sa-i fie rusine si tata si fiu. Crede ca suntem legati la
  ochi ? Nu- i este de ajuns ca e notar ? Daca vrea omca o o upatie, sa se faca sofer,tractorist, ospatar, fermier etc.
  Sa vedem cum o intoarce Ministerul caci taticu e tot
  Ministru , cum o drege universitatea ? Nu se mai termina cu putreziciunea ?

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *