Mihai Dragos

Ministrul Educației: ”Vor fi sancțiuni la Universitatea de la Reșița. UEM nu va mai primi calificativ de ”grad de încredere ridicat””

”Am inițiat un control, se va finaliza în curând și vom lua o decizie”, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, pentru România Curată, referindu-se la situația de la Universitatea Eftimie Murgu (UEM) din Reșița, unde procurorii anchetează mai multe cazuri penale: trafic cu lucrări de licență, șpagă, favorizarea unor studenți, note contra favoruri sexuale. Ministrul spune că a cerut ARACIS să amâne discutarea raportului final pentru evaluarea UEM (ARACIS este instituția care evaluează calitatea educației în instituțiile de învățământ superior, acordând calificative în acest sens. La precedenta evaluare, din 2010, UEM a primit calificativul ”grad de încredere ridicat” – cel mai mare posibil).

”În primul rând am solicitat să nu ia în considerare raportul făcut, pentru că tocmai a fost o evaluare și raportul trebuia discutat în Consiliu zilele acestea, și să aibă în vedere întreg spectrul parametrilor analizați, pentru că o universitate în care se întâmplă așa ceva ar fi absurd să primească grad de încredere ridicat, a declarat Sorin Cîmpeanu. Deci am solicitat să nu intre în discuție pentru că dacă intră în discuție acum, în raport nu e consemnat acest incident, evaluarea fiind făcută înainte, și să amâne discuția până când vor putea avea în vedere și acest incident și altele de integritate, iar raportul de evaluare să includă și aceste aspecte. O să vedeți, după următoarea ședință a Consiliului ARACIS, că Reșița nu va fi printre universitățile care au ieșit cu grad de încredere ridicat”, a adăugat ministrul Educației.

El a adăugat că vor fi și sancțiuni care vor privi cadrele didactice care au ajuns în atenția procurorilor. ”Tot referitor la sancțiuni, știu că două cadre didactice implicate și-au prezentat deja demisiile și nu mai pot fi sancționate de către noi, dar celelalte persoane implicate vor fi și ele trase la răspundere.”. Sorin Cîmpeanu a menționat că își va asuma aceste sancțiuni, chiar dacă există riscul ca acestea să fie anulate în instanță. ”E evident că vor fi sancțiuni. Chiar dacă s-ar putea să pățesc ca la Bihor, unde e evident că au copiat și mă trezesc cu decizie în instanță că se suspendă eliminarea candidaților. Vom dispune, dar experiența îmi arată că în instanță tot timpul angajații au dreptate, sunt repuși în drepturi și te mai trezești și că trebuie să îi plătești obligații salariale”, a spus ministrul Educației.

După ancheta procurorilor și dezvăluirile publicate de România Curată, Ministerul Educației a trimis o echipă a Corpului de Control la UEM Reșița, ale cărei verificări se desfășoară în aceste zile.

***

Citește și:

Asta e România Universitară? Cazul James Bond de Banat

Domnule ministru al Educației, Sorin Mihai Cîmpeanu, când se retrage acreditarea Universității ”Eftimie Murgu” din Reșița?

Caracatița din fabrica de diplome de la „Universitatea“ din Reşiţa, condusă de Doina Frunzăverde, nevasta baronului local. Episodul al doilea, cu nume, prenume și fapte


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

4 thoughts on “Ministrul Educației: ”Vor fi sancțiuni la Universitatea de la Reșița. UEM nu va mai primi calificativ de ”grad de încredere ridicat””

 1. pixar

  Asta e tot ce se poate intampla? Pai nu e niciun element de noutate. poate doar acela ca nu va mai primi grad de incredere ridicat. Domnule ministru, evaluati mai intai ARACIS, pentru ca de la varf se impute pestele.

  Reply
 2. doru

  Da, pacat pentru copiii care pierd timp si bani inscriindu-se la acest gen de “universitati”. Din pacate am constatat personal gradul de “cunostinte” a unui astfel de inginer calificat de UEM. Nu cunostea lucruri esentiale pentru un inginer, cum ar fi ceva despre diagrama fier carbon sau curgerea in regim laminar sau turbulent intr-o conducta si altele.
  Ce folos insa, acest “inginer” a recunoscut ca si-a facut studiile in atelierul de reparat masini, adica repara masinile profesorilor. Acum este dom` inginer intr-o institutie publica, unde contribuabilul, adica eu si Dumneavoastra il plateste cu 3000 lei lunar sa taie frunza la caini. Oricum, la altceva nu se pricepe.
  Adica, contribuabilul plateste profesorii si cu 10.000 lei lunar ca sa “scolarizeze” specimene care ajung in regii autonome sau societati de stat, ca sa ce: sa perpetueze o stare de fapt care duce Romania spre haos.
  Acum pricepeti de ce copiii care pot merg spre universitati straine? Pacat ca nu se mai intorc in tara si raman aici dom` inginerii facuti la Resita…

  Reply
 3. Adam

  Pai unul dintre inculpati era membru ARACIS! Poate ar trebui restructurat ARACIS-ul asta, mai schimbati dintre membri, ei au mandat nelimitat?

  Reply
 4. Petru Cniș

  Greu de facut ordine si justitie intr-o tara ca a noastra! ”Noroc” ca mai pocneste cate o ”buba” din asta si improasca cu ”puroi”. Atunci incep cativa domni din ”sferele inalte” sa se sterga pe fata de stropi si, pasamite, sa puna lucrurile in ordine. Apoi totul se linisteste si masinaria bine unsa se pune din nou in miscare si macina mai departe viitorul nostru si al copiilor si nepotilor nostri. Este la fel de adevarat ca fiecare dintre noi, chiar daca nu este direct implicat sau afectat de cele ce se intampla in sistemul de invatamant din Romania, a auzit sau este la curent cu ”practicile”, dar prefera sa ”nu se bage”, sa lase lucrurile sa mearga mai departe asa cum merg, din lipsa de spirit civic. Asa se imbolnaveste societatea. Doar societatile care reactioneaza promt la ”anomalii” au sansa de a fi cu adevarat democratice.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *