Marius Diaconescu

Ministrul Educației, Adrian Curaj, trebuie să aleagă: titlul de doctor al lui Victor Ponta sau demisia

Plagiatul a devenit un subiect fierbinte pe agenda educației din cauza politicienilor dovediți în presă ca plagiatori în tezele lor de doctorat. Dar problema plagiatului nu se rezumă doar la impostorii Victor Ponta, Gabriel Oprea, Petre Tobă sau Cristian Bușoi. Plagiatul este un cancer al societății românești.

Ministrul Educației, Adrian Curaj, a venit pe funcția ministerială pe fundalul unei așteptări imense din partea societății pentru rezolvarea crizei plagiatului. Se așteptau măsuri ferme în reorganizarea instituțională, corecții ale legislației și primele retrageri ale titlului de doctor obținut prin impostură și plagiat. Societatea civilă, prin membrii comunității academice care au luat poziții publice, a fost un partener de dialog pentru ministrul Curaj, căruia i s-au propus diferite măsuri, norme și proiecte legislative. Societatea civilă nu doar a așteptat, ci a înaintat propuneri pentru a-l sprijini pe ministrul Curaj, în care s-a investit multă încredere.

Dlui Curaj îi lipsește curajul să ia taurul de coarne. Bilanțul mandatului său, la trei luni de ministeriat, este negativ: propuneri controversate de reformă curriculară a învățământului gimnazial făcute de comisii dominate de vânătorii de talente și propuneri controversate de acte legislative referitoare la doctorat, fără măsuri clare antiplagiat. Reacția societății civile la aceste propuneri a fost clară și, cel puțin deocamdată, ministrul Adrian Curaj nu a avut curajul să le promoveze în guvern. Blocarea activității Comisiei Naționale de Etică apare mai degrabă ca o măsură menită să îi protejeze pe politicienii plagiatori, decât să reformeze sistemul. Ministrul nu a avut curaj să reorganizeze CNATDCU, instituție subordonată politic prin dublarea numărului membrilor săi în 2012 și numirea lor pe criterii politice, în plin scandal al plagiatului lui Victor Ponta. Aș vrea să găsesc o realizare, un succes al ministeriatului dlui Adrian Curaj în cele 100 de zile de activitate, însă nimic. NIMIC!

Oare dl. ministru nu poate, nu știe sau nu vrea să rezolve problema plagiatului?

Nu poate? E ministru, are o mulțime de instrumente legale la dispoziție, de la demiterea sau numirea persoanelor pe funcții subordonate până la inițierea unor ordonanțe de urgență și hotărâri de guvern, respectiv legi.

Nu știe? Are o experiență vastă în mediul universitar, a condus o instituție de evaluare a proiectelor de cercetare, are consilieri. Dacă nu sunt eficienți consilierii, să îi schimbe!

Nu vrea? Indiferent de presiunile politice și de dependența funcției sale de susținerea politică, dl. ministru Curaj trebuie să vrea adoptarea unor măsuri ferme antiplagiat. Guvernul Dacian Cioloș își datorează demnitățile ministeriale străzii. O stradă care are niște așteptări. Chiar dacă dl. ministru Curaj stă pe sârmă, cu demisia pregătită, după cum se aude, trebuie să țină cont de vocea străzii. Iar în fruntea străzii se află, în acest caz al plagiatelor, comunitatea academică. Dl. ministru Curaj este membru al comunității academice din România. Colegii săi, profesori universitari și cercetători, îi solicită adoptarea unor măsuri ferme împotriva plagiatului. Ultima scrisoare deschisă a comunității academice i-a fost adresată ieri (citește aici).

Dar dl. ministru nu vrea să ia taurul de coarne și se complace într-o coabitare pașnică cu politicienii plagiatori și impostori. Întrebat ieri dacă va anula titlul de doctor al lui Victor Ponta, dl. ministru Curaj a răspuns grăbit că nu are instrumentele legale și, deranjat de interesul pentru subiect, a cerut presei să schimbe subiectul (detalii aici).

Dle ministru Curaj, cum adică nu aveți instrumentele legale ca să anulați doctoratul unui impostor plagiator? Eu, un simplu cetățean, nu am aceste instrumente la dispoziție, dar Dvs. sunteți MINISTRU! Un sumbru ministru al educației, Liviu Pop, numit pe funcție tocmai pentru a-l proteja pe Victor Ponta, a desconsiderat instituțiile care au confirmat plagiatul lui Ponta, le-a anulat deciziile și le-a reorganizat după criterii politice pentru a-l susține pe permierul plagiator. De ce este complicat, dle ministru Curaj, să aveți curajul să anulați deciziile ministeriale luate evident partinic și în interesul unei singure persoane, pe atunci premier și în defavoarea întregii societăți academice românești? Cine poate desființa CNATDCU și alte instituții subordonate ministerului, cu atribuții ambigue, cu funcționare adesea doar pe hârtie? Cine le poate reorganiza prin numirea unor personalități integre ale vieții academice? Cine poate trasa un mandat clar instituțiilor reorganizate? Vă răspund eu, dacă au uitat cumva să vă informeze consilierii Dvs.: MINISTRUL EDUCAȚIEI, adică Dvs., dle ADRIAN CURAJ!

Plagiatorul Victor Ponta a prins curaj din cauza lipsei de fermitate a ministrului educației și are tupeul să acuze o întreagă universitate de subordonare față de Traian Băsescu și pe toți membrii comunității academice din Universitatea din București îi face securiști! Datorită lipsei de bun simț față de universitatea la care a învățat, impostorul Victor Ponta reușește să schimbe percepția publică asupra cuvântului ”securist”. Eu, ca profesor la Universitatea din București, susțin anularea doctoratului lui Victor Ponta, dovedit ca plagiat, precum și a celorlalte doctorate obținute prin impostură. Deci, cu voia impostorului Victor Ponta, am devenit securist!

Presiunea societății academice asupra ministrului Curaj în chestiunea plagiatului este mare și va crește din cauza ineficienței ministrului și a echipei sale de consilieri. Ministrul Curaj nu are decât trei opțiuni:

 1. îl ia pe Victor Ponta în brațe și continuă subordonarea Ministerului Educației față de interesele acestui impostor plagiator;
 2. are curaj, adoptă măsuri ferme împotriva plagiatului și deschide procesul anulării doctoratelor obținute prin plagiat cu diploma lui Victor Ponta;
 3. DEMISIA!

Mult curaj, dle ministru Adrian Curaj!


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

11 thoughts on “Ministrul Educației, Adrian Curaj, trebuie să aleagă: titlul de doctor al lui Victor Ponta sau demisia

 1. Mihai Marchidann

  Va recomand analiza Dosarului nr. 15408/3/2015 in care Tribunalul Bucuresti s-a pronuntat la 22.02.2016 in sensul anularii (de facto, prin blocarea executarii titlului) unui titlu executoriu (hotarare definitiva si irevocabila in Dosarul nr. 34706/3/2012) pentru blocarea nelegala a amendarii Rectorului Mircea Dumitru pentru refuz indeplinire hotarare judecatoreasca cu privire la comunicarea tuturor cursurilor de etica si bune practici academice predate studentilor Facultarii de Drept de la Universitatea din Bucuresti inainte de anul universitar 2010-2011. Veti vedea efortul depus de Universitatea din Bucuresti, casre frizeaza grotescul juridic, pentru a ascunde faptul ca nu a predat nici cursuri si nici seminarii de etica academica (plagiat, etc) sau de bune practici academice (citari, etc) inainte de anul universitar 2010-2011.
  Sa curatam universitatile de plagiate dar sa le curatam si de impostura conducerii lor care pretind ca cineva a incalcat ceva ce nu s-a intamplat (norme de etica care nu au fost predate inainte de 2010-2011), impostura care duce pana la incalcarea unor hotarari judecatoresti, e drept cu complicitatea statului roman.

  Reply
 2. Mihai Marchidann

  Scuze, abia acum am vazut ca sunteti profesor la Universitatea din Bucuresti si ca aveti un conflict de interese cu demersul impotriva imposturii Universitatii din Bucuresti. Ma scuzati de deranj!

  Reply
  • Marius Diaconescu

   Nu am niciun conflict de interese, stimate domn Mihai. Nu sunt eu raspunzator pentru actiunile altora, ci doar pentru ale mele. Nu cunosc detaliile procesului Universitatii din Bucuresti invocat de Dvs., dar absenta unui curs de etica și bune practici academice la Facultatea de Drept nu disculpă autorii plagiatelor. Doar copiii mici se scuza ”Nu am stiut!”. Un doctorand, masterand sau student este un om matur, care stie foarte bine ca plagiatul inseamna furt. Vina este colectiva, apartine atat autorului plagiatului, cat si coordonatorului, profesor care ar fi trebuit sa refuze susținerea lucrarii. Tot profesorul coordonator are obligatia sa isi invete studentul / masterandul / doctorandul despre metodologia redactarii unui text stiintific, inclusiv despre normele de etica. Daca autorul unui plagiat se ascunde in spatele unei inchipuite scuze ”nu am stiut pentru ca nu au fost cursuri de etica si bune practici academice”, dă dovada de lasitate.

   Reply
 3. Marchi

  „Dar dl. ministru nu vrea să ia taurul de coarne și se complace într-o coabitare pașnică cu politicienii plagiatori și impostori.” Păi, „se complace într-o coabitare pașnică” cu cei din tabăra din care face parte el însuși. Spirit de castă, cum s-ar zice. E mai mult decât clar că „misiunea” domnului Curaj (ce ironie, acest nume!) este aceea de a-i proteja pe „confrații” săi plagiatori.

  Reply
 4. AlinaP

  Este clar pentru oricine ca domnul Curaj nu vrea sa rezolve problema plagiatelor. Motivele sale n-au importanta. Gasesc ca este necesar un apel ferm adresat prim ministrului care pana la urma poarta responsabilitatea guvernului si a actiunilor sale. Domnul Curaj trebuie destituit si inlocuit imediat cu un ministru al educatiei adecvat functiei care sa rezolve imediat problema plagiatelor precum si a invatamantului in general, in timpul ramas acestui guvern. Asteptarea nu e recomandata, guvernul acesta tehnocrat mai are cateva luni pana la…disparitie si daca unul politic ii ia locul, ne intoarcem in timp de unde am plecat.

  Reply
 5. Gheworghiu M

  Nu inteleg de ce nu se accepta sanctonarea celor care sfideaza demnitatea unor oameni remarcabili.
  Nu mai cred ca mai putem sa mai iertam ceva la acest individ. Mult mai bine este sa-l dam ca exemplu – necesar catre cei care doresc sa fabrice astfel de doctoranzi. Prin astfel de asocieri de interese nationale incep sa apara asemanari de mentalitate intre Oprea si acest ministru.

  Reply
 6. Stefan Marincea

  Unul dintre studentii belgieni, de origine romana, de care ma ocupam la un moment dat, s-a amuzat folosind un soft anti-plagiat pentru verificarea unor teze celebre din patria mama. A obtinut rezultate relevante, pe care le-a comunicat probabil colegilor sai. Cam toata saptamana a trebuit sa raspund la intrebari de tipul: „Cum acceptati ca tara voastra sa fie condusa de hoti?” (plagiatorul fiind in acceptia lor, cea normala, un hot). Domnul Curaj ar trebui sa se gandeasca cat cantareste aceasta intrebare in relatiile interacademice. Cum sunt vazuti de exemplu bursierii romani din Erasmus sau Marie Curie, pe care ministerul condus de domnia sa ii reprezinta? Ca cetateni europeni de mana a treia, in cel mai bun caz. Este cazul sa intreprinda ceva pentru ca acest lucru sa se schimbe. Ceva in sensul titlului din articol.

  Reply
 7. Adrian

  In mod sigut Curaj este un impostor, devreme ce ii apara pe impostori.
  Trebuie verificat daca acest Curaj nu este cumva membru remunerat al vreunei pseudo Academii.
  Romania Curata trebuie sa obtina si sa prezinte lista falsilor academicieni, care primesc indemnizatii aberante de la buget.
  Romania Curata trebuie sa ia atitudine ferma, hotarita, pentru abrogarea legilor care permit transformarea unor ONG-uri sau SRL-uri in Academii.
  Romania Curata trebuie sa ceara abrogarea legilor care permit acordarea unor indemnizatii falsilor academicieni, de fapt niste impostori, niste plagiatori, niste nulitati.
  Romania Curata trebuie sa ceara abrogarea legilor aberante care permit ca dupa 26 de ani, falsi revolutionari sa primeasca indemnizatii.

  Reply
 8. Iren Nirestanu

  Eu cred ca dl.Curaj se teme sa ia o decizie transanta! Anularea unui doctorat ar atrage o avalansa necontrolata de anulari,scandaluri,procese,proteste! Asa ca prefera sa nu-si bata cuie in talpi!!

  Reply
 9. POPOVICIU DORIN

  Nu cunosc ce titluri academice are d-ul ministru,dar este clar ca si-a PLAGIAT numele!!!

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *